چین: افزایش همکاری «بریکس» و «سازمان شانگهای» ضروری است
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، «وانگ ئی» وزیر خارجه چین در دیدار با «ایگور مورگولف» سفیر روسیه در پکن، از اهمیت تقویت همکاری میان اعضای سازمان همکاری شانگهای و بریکس سخن گفت.
وی در این باره گفت: تقویت هماهنگی و همکاری میان کشورهای سازمان همکاری شانگهای و کشورهای عضو بریکس و همچنین حفظ صلح و ثبات در منطقه و جهان ضروری است.
به گفته وانگ ئی، چین و روسیه روی تقویت نظم جهانی چندقطبی تاکید دارند و هژمون تک قطبی را نمیپذیرند.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز روز جمعه در تائید برتری نظام چند قطبی گفته بود که اکثر کشورها به رغم تحریمهای غرب، همکاری نزدیک خود با مسکو را حفظ کرده اند.
وی از اعضای سازمان اقتصادی اوراسیا، کشورهای مستقل همسود، سازمان همکاری شانگهای، سازمان امنیت جمعی و بریکس به عنوان کشورهایی یاد کرد که مراودات تجاری و سیاسی خود را با روسیه حفظ کرده اند.
به گزارش آنا، «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین در تاریخ ۲۵ خرداد ۹۸ به نکتهای اشاره کرد که تا حد زیادی بازگوکننده راه و روش پکن و متحدانش برای مقابله با تهدید، تحریم، فشار حداکثری و پروژه مهار است.
وی در حاشیه پنجمین کنفرانس تعامل و اعتماد سازی در آسیا (سیکا) که در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، طی سخنانی خواستار ایجاد ساختار امنیت منطقهای با ویژگیهای آسیایی به منظور دستیابی به امنیت مشترک شد.
شی در این خصوص از کشورهای آسیایی وشرکای آنها خواست تا دیدگاه امنیتی مشترک، جامع، همکاری جویانه و پایداری را ایجاد کرده و به دنبال ساختار امنیت منطقهای با ویژگیهای آسیایی باشند تا از این طریق امنیت جمعی در آسیا محقق شود.
این اظهارنظر وی که تنها به حوزه آسیا محدود میشد، به مثابه دورنمای راهکار چین برای به چالش کشیدن هژمون آمریکا تلقی شد.
اظهارات شی نشانهای از تحقق پیشبینی «نیکلاس اونف» بنیانگذار نظریه اجتماعی سازهانگاری در حوزه روابط بینالملل است. اونف زمانی گفته بود: «اعتقاد ندارم که در نظم نوین جهانی به سر میبریم. نظم نوین که مورد تأکید آمریکا بوده یک لفاظی است. معتقد هستم به جای نظم جهانی، (نظمهای منطقهای) سر برمی آورند. در واقع ما با نظمهای منطقهای در حال ظهور سر و کار داریم و نه نظم جهانی. قلمرو نفوذ این نظمهای منطقهای در سطوح مختلف «هژمونیک» خواهد بود. اما برخی از این سطوح از ملاحظات نظم احتمالی هژمونیک جهانی تأثیر بیشتر یا کمتری خواهد داشت. با این حساب، قدرت نسبی ایالات متحده آمریکا در ابعاد نظامی و اقتصادی رو به کاهش است. این کاهش نسبی قدرت بر تصوری که از جایگاه این کشور در جهان وجود دارد اثر منفی خواهد گذاشت».
به باور بسیاری از کارشناسان، سازمان بریکس مکمل شانگهای است و توسعه همکاریهای بین المللی در قالب نهادهای منطقهای میتواند فرصتهای سیاسی- اقتصادی و مزایای بسیاری برای کشورهای عضو داشته باشد.
قدرت هوشمند بازیگران سازمان همکاری شانگهای و بریکس میتواند به دلیل تاکید بر منابع اجباری (قدرت سخت و مادی) و منابع اقناعی (قدرت نرم و مجازی) سیکل قدرت را تحت تاثیر قرار داده و نظام هژمونیک تک قطبی را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی و فناوری با چالش مواجه کند.
انتهای پیام/