دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1401 - 17:29
به واسطه گران فروشی نفت و اسلحه؛

اروپا، آمریکا را به منفعت طلبی از جنگ اوکراین متهم کرد

اروپا، آمریکا را به منفعت طلبی از جنگ اوکراین متهم کرد
حدود ۱۰ ماه بعد از آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی، آمریکا را یک رژیم مافیایی توصیف کرد که از بحران سازی تغذیه می‌کند، وبگاه «پولیتیگو» در گزارشی از به ستوه آمدن سران اروپا از منفعت طلبی واشنگتن در جریان جنگ اوکراین خبر داد.
کد خبر : 817035

گروه جهان خبرگزاری آنا- تعدادی از مقامات رسمی اروپا نسبت به رویکرد «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا خشمگین هستند و دولت واشنگتن را به منفعت بردن از جنگ اوکراین متهم می‌کنند.

در همین رابطه، وبگاه «پولیتیکو» می‌نویسد: واقعیت این است که اگر با دقت نگاه کنید، می‌بینید کشوری که بیشترین سود را از این جنگ می‌برد، ایالات متحده آمریکاست، زیرا آن‌ها از زمان آغاز جنگ اوکراین، نفت بیشتر با قیمت‌های بالاتر و تسلیحات و مهمات بیشتری می‌فروشند.

همین وبگاه به نقل از یک مقام اروپایی، از اشتراک نظر «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در باب این موضوع خبر داد.

بورل در این باره می‌گوید: دوستان آمریکایی تصمیم‌هایی می‌گیرند که فقط و فقط پیامد‌ها و تاثیرات منفی آن دامنگیر اروپا می‌شود.

البته، این گلایه تازگی ندارد و سه ماه قبل، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه، شرکای آمریکایی را به گران فروشی متهم کرد. 

به گفته ماکرون، آمریکا گاز خود را به اروپایی‌ها با قیمتی ۳ تا ۴ برابر بیشتر از قیمت گاز در بازار داخلی خود می‌فروشد و این گران فروشی که ناشی از استاندارد‌های دوگانه آمریکا است، اعتماد فراآتلانتیکی را به مخاطره خواهد انداخت.

وزیر اقتصاد آلمان هم از واشنگتن خواسته است صادقانه در کنار اروپایی‌ها باشد و بهای گاز صادراتی خود را کاهش دهد.

**بحث انرژی/ مقصر کیست؟

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید همه تقصیر‌ها را گردن روسیه انداخته و می‌گوید این «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه است که با قطع صادرات گاز، اروپایی‌ها را به زحمت می‌اندازد.

واشنگتن حتی می‌گوید به رغم جنگ انرژی که روسیه علیه اروپا به راه انداخته، صادرات گاز طبیعی از آمریکا به اروپا به طرز چشمگیری افزایش یافته و این مسئله اروپا را از قید وابستگی به روسیه رها می‌کند.

اما «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو دست کم با اذعان به تبعات منفی این جنگ بر وضعیت معیشتی ساکنان قاره سبز، می‌گوید: افزایش هزینه‌های غذایی و انرژی، اوقات دشواری برای بسیاری از خانواده‌ها در اروپا به وجود آورده است.

در این میان، مسکو با رد استفاده ابزاری از انرژی، انگشت اتهام را به سمت مقامات اروپایی گرفته و آن‌ها را بابت همراهی با آمریکا در جنگ اوکراین شماتت می‌کند.

در همین رابطه، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: آن‌ها (سران اروپایی) به ویژه در سطح اتحادیه، این قاره را به سمت فروپاشی جهانی انرژی هدایت کردند.

برخی از کارشناسان نیز بر این باورهستند که تمرکز غرب بر ترمیم محیط زیست با توسل به انرژ‌یهای تجدیدپذیر «نرم» و فاصله گرفتن از گاز طبیعی و انرژی هسته‌ای بود که به «ولادیمر پوتین» رئیس جمهور روسیه این امکان را داد تا کنترل کامل عرضه انرژی اروپا را به دست بگیرد.

**دور باطلِ خرید تسلیحات آمریکایی

همانطور که پیشتر گفته شد، خرید انرژی به بهایی بسیار گزاف‌تر از آنچه روسیه عرضه می‌کند، تنها گلایه اروپایی‌ها از آمریکا نیست.

کشور‌های اروپایی در تأمین سلاح و مهمات به اوکراین کمک کردند و اکنون برای پر کردن زرادخانه‌های خود باید قطعات و تسلیحات نظامی مورد نیاز را بسیار گرانتر از قبل از آمریکا خریداری کنند.

در همین رابطه، «نیویورک تایمز» امروز دوشنبه، در گزارشی نوشت: دو سوم از کشور‌های پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، ظرفیت تأمین تسلیحات اوکراین را از دست داده اند و این چالشی جدی برای ادامه کمک تسلیحاتی آن‌ها به اوکراین است.

همزمان، گزارش‌ها حاکی از آن است که پنتاگون در تدارک نقشه راهی برای سرعت بخشیدن به فروش سلاح است تا کسری تسلیحاتی اروپا را جبران کند.

روز چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ نیز شاهد نشست پنتاگون با غول‌های اسلحه سازی آمریکا بودیم تا با آن‌ها درباره ظرفیت این صنعت برای رفع نیاز‌های تسلیحاتی اوکراین درصورت به درازا کشیدن جنگ طی سال‌های آتی، بحث و رایزنی شود.

تقاضا برای عرضه و تولید تسلیحات چنان زیاد است که پنتاگون برای سرعت بخشیدن به روند تائید فروش و انتقال اقلام تسلیحاتی تولید شده از سوی شرکت‌های آمریکایی طرف قرار داد با وزارت دفاع این کشور، تیمی ویژه را برای پاسخگویی به درخواست‌ها ایجاد کرده است.

**تأملی بر درستی یک گفتار

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در فرمایشاتی که در تاریخ ۱۰ اسفند ایراد کردند، اوکراین را قربانی سیاست‌های آمریکا دانسته و فرمودند: رژیم آمریکا «بحران ساز و بحران زیست» است که برای بقای خود به خلق بحران در نقاط مختلف دنیا نیاز دارد.

از دیگر فراز‌های اظهارات ایشان در آن سخنرانی، اشاره به ماهیت مافیایی دولت آمریکا بود تا آنجا که شبکه‌های مافیای سیاسی، اقتصادی و اسلحه‌سازی درون آن، از گسترش بحران‌ها در جهان، تغذیه و ارتزاق می‌کنند.

حتی در خود آمریکا هم می‌توان مثالی در تائید این اظهارات یافت. در همین رابطه، «تولسی گابارد» عضو سابق مجلس نمایندگان آمریکا و از نامزد‌های حزب دموکرات در مرحله مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، گفته بود: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا می‌توانست به سادگی با تضمین اینکه اوکراین عضو ناتو نخواهد شد، این بحران را خاتمه دهد. البته واقعیت این است که عضویت اوکراین در ناتو بسیار بسیار بعید است. اکنون سوال این است که پس چرا ناتو و بایدن چنین رویکردی را اتخاذ کردند؟ جواب این است که آن‌ها خواستار حمله روسیه به اوکراین بودند چرا که در درجه نخست، اقدام نظامی پوتین به همتای آمریکایی بهانه اعمال تحریم‌های سنگین علیه روسیه را می‌داد که خودش به منزله محاصره یک کشور از نوع مدرن آن است و در درجه دوم، شرایط جنگ سرد را تثبیت می‌کرد.

تولسی گابارد در ادامه این استدلال می‌افزاید: می‌دانید که منظورم صنایع نظامی و اسلحه سازی است که کنترل دولت بایدن را در اختیار دارند. جنگ طلبان از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در آتش این بحران می‌دمند چرا که به این ترتیب، صنایع تسلیحاتی می‌توانند به مراتب بیشتر از آنچه در جریان مبارزه (ادعایی) با القاعده عایدشان شد، از جنگ روسیه و اوکراین عایدی داشته باشند و هزینه همه این‌ها را مردم اوکراین با (آوارگی) و مردم روسیه (با تحریم) می‌پردازند.

اکنون با گذشت ۱۰ ماه از اظهارات مقام معظم رهبری، با توجه به گزارش اخیر پولیتیکو و اظهارات مقامات اروپایی، عمق دوراندیشی و درستی گفتار ایشان بیش از پیش عیان می‌شود

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب