پیشرفت واحد فرآورش میدان مشترک نفتی آزادگان ۴۰ درصد است/ توسعه شلخته ادامه دارد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی، از میادینی است که توسعه آن، افت و خیزهای فراوانی را متحمل شده است. آخرین اطلاعات به دست آمده از وضعیت توسعه این میدان که ابزار نمایش رسانهای توخالی وزارت نفت دولت سیزدهم قرار گرفت نشان میدهد که از زمان امضای تفاهمنامه ای که وزارت نفت برای توسعه یکپارچه این میدان نفتی امضا کرده بود تاکنون، پیشرفت چندانی حاصل نشده است.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در سال ۹۳، شرکت چینی CNPC از توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی، به صورت یک طرفه خلع ید شد. از سال ۹۳ تا ۹۵ این میدان در سرگردانی به سر میبرد تا اینکه زمزمههایی برای انتخاب توتال به عنوان توسعه دهنده آن شنیده شد. در همان ایام، زنگنه، وزیر نفت وقت اعلام کرد که توسعه دهنده این میدان مشترک نفتی از طریق مناقصه انتخاب میشود.
وزیر نفت وقت در خرداد ۹۶ از آغاز روند برگزاری مناقصه آزادگان جنوبی گفت و اضافه کرد: مذاکره با شرکتهای دیگری نیز در قالب مناقصات محدود در حال انجام است.
با وجود اینکه علی کادر، مدیرعامل اسبق شرکت ملی نفت ایران، غلامرضا منوچهری، معاون سابق توسعه شرکت ملی نفت ایران و سایر مسئولان صنعت نفت از برگزاری مناقصه میگفتند، اما برخی کارشناسان با هشدار به عقب ماندگی آزادگان جنوبی، خواستار تعیین تکلیف سریع توسعه بزرگترین میدان نفتی ایران و کارخانه فرآورش آن شدند.
در همین حال که بازار برگزاری مناقصه و مذاکرات داخلی و خارجی گرم بود، حفاری چاه در این میدان کلید خورد و به واسطه آن ۱۵۰ حلقه چاه بدون احداث واحد فرآورش نفت حفاری شد! به عبارتی امکان استخراج نفت وجود داشت؛ اما برنامه و واحدی برای ساماندهی بعد از استخراج آن وجود نداشت.
از این نقطه بود که سنگ بنای توسعه شلخته این میدان مشترک نفتی گذاشته شد.
**حفر چاه بدون واحد فرآورش
شرکت ملی نفت ایران قصد داشت ساخت این کارخانه را در دل مناقصههای توسعه آزادگان جنوبی جای دهد و به همین دلیل، در دولت یازدهم فقط کار حفر چاه انجام شد.
این در حالی بود که در مرداد سال ۹۳ مناقصهای برای احداث این کارخانه برگزار و شرکت کیسون برنده آن شد؛ اما ناگهان این پروژه به بهانههای مختلف از کیسون گرفته شد و مناقصه دیگری برگزار شد که هیچ سرانجامی نداشت.
در دولت هشتم و نهم، کلنگ ساخت یک واحد فرآورشی با کپیبرداری از واحد ساخته شده در میدان نفتی دارخوین که توسط شرکت انی ایتالیا احداث شده بود، بر زمین زده شد. این واحد دارای سه ردیف فرآورشی است که ظرفیت فرآورشی هر ردیف ۵۵ هزار بشکه است یعنی مجموعاً ظرفیت فرآورش ۱۶۵ هزار بشکه نفت خام در یک روز در این واحد ایجاد شده است.
در سالهای ۹۴ و ۹۵ در مجموع تعداد ۸ حلقه چاه از چاههای حفاری شده قبلی تکمیل و به مدار تولید اضافه شد. در سال ۹۶ تعداد ۴۱ حلقه چاه جدید به مدار تولید متصل و اضافه شد و تولید از این میدان با بهرهگیری از ۷۰ حلقه چاه به ۱۰۵ هزار بشکه رسید.
برای آزادگان جنوبی یک واحد فرآورش ۲۸۰ هزار بشکهای در فاز اول طراحیشده بود تا نفت تولیدی را فراورش کند. با عدم احداث این کارخانه طی ۹ سال گذشته و باطل کردن مناقصههای مختلف، نفت آزادگان جنوبی به CTEP (واحد فرآورش) میدان نفتی جفیر میرود که برای فرآورش نفت سبک طراحیشده است.
** نبود مدیریت قوی، آفت کندی توسعه آزادگان جنوبی
یک مقام آگاه در گفتگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه شلختگی توسعه در میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی مانند گذشته ادامه دارد، گفت: ساخت واحد فرآورش نفت مربوط به میدان آزادگان جنوبی، هنوز حدود ۴۰ درصد پیشرفت داشته است و به نظر میرسد وعدههای وزارت نفت برای بهره برداری از این میدان تا پایان سال یا حتی سال آینده محقق نشود.
وی ادامه داد: بزرگترین آفت توسعه این میدان نفتی مشترک را میتوان، نبود یک مدیریت قوی دانست. اگر توسعه این میدان از زمان چینی ها، یا بعد از آنها را به صورت منظم ادامه داده بودیم، بی شک تاکنون بهره برداری و توسعه آن کامل شده بود. این در حالی است که در حال حاضر میزان تولید از این میدان حدود ۹۰ هزار بشکه در روز است.
** عراق، پیشتاز در توسعه و برداشت
این شرایط در حالی است که توسعه میدان آزادگان در بخش عراق، که به میدان نفتی مجنون معروف است توسط شرکت رویال داچ شل با سرعت انجام میشود. در حالی که کار توسعه سه میدان مشترک آزادگان جنوبی، شمالی و میدان یادآوران در خاک ایران به کندی پیش میرود، عراق با مشارکت کمپانیهای نفتی شرکت نفتی بصره، پتروناس مالزی و شرکت نفت میسان در حال برداشت ۲۴۵ هزار بشکه در روز است.
ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت به تازگی اعلام کرده بود که فاز نخست تولید زودهنگام از میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی، تا پایان نیمه نخست سال ۱۴۰۲ تکمیل میشود.
انتهای پیام/