«غیر رسمی ۵»؛ تصویری جدید از کار جهادی برای مخاطبان عمومی
گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، محمدرضا کاظمی ـ قسمت پنجم مجموعه مستند «غیررسمی» روز گذشته (جمعه ۲۷ آبان) ساعت ۱۵ از شبکه سه و ساعت ۲۰ از شبکه یک سیما پخش شد. بازپخش این مستند نیز امروز ساعت ۲۱ روی آنتن شبکه افق خواهد رفت و آخرین بازپخش آن روز یکشنبه ۲۹ آبان ساعت ۲۰ از شبکه مستند خواهد بود.
«غیررسمی ۵» به کارگردانی علی صدرینیا روایتی از دیدار برخی فعالان جهادی و گروههای خدمترسانی به مناطق محروم با رهبر انقلاب اسلامی است. در قسمت پنجم مستند غیررسمی، تصاویری از حضور سرزده رهبر انقلاب پس از حادثه زلزله بم و فعالیتهای جهادی ایشان از سالهای پیش از انقلاب اسلامی تا دورههای مسئولیت ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به تصویر کشیده شده است.
** دیدارهای پنجشنبهای در قاب تلویزوین
در مجموعه مستندهای غیررسمی که تاکنون پنج قسمت از آن تولید و پخششده روایتگر تعدادی از دیدارهای صمیمی رهبر معظم انقلاب با گروههای مختلف فرهنگی، هنری، علمی و فناوری است. اگرچه مقام معظم رهبری از همان ابتدای آغاز دوران رهبری خویش دیدارهای مرتبی و گستردهای با گروههای مختلف مردم داشتهاند، اما این دیدارها از سال ۱۳۹۴ به شکل مدونتری ادامه یافت و به دیدارهای پنجشنبهای معروف شد. در این دیدارها حاضران مشکلات و خواستههای حیطه فعالیت خود را در فضایی رسمی و صمیمانه و بدون تشریفات مرسوم با رهبر انقلاب درمیان میگذارند و ایشان نیز نقطه نظرات خود را بدون واسطه به این افراد و گروهها منتقل میکنند.
قسمتهای پیشین «غیررسمی» نیز به ترتیب به دیدار مقام معظم رهبری با «راویان دفاع مقدس»، «هنرمندان و فیلمسازان»، «نخبگان حوزه علم و فناوری» و «شاعران طنزپرداز» اختصاص داشت که به ویژه مستند مربوط به هنرمندان و طنزپردازان واکنشهای فراوانی را در رسانههای و فضای مجازی به دنبال داشت.
** آنچه از بم نیدیده بودیم
اگر چه بخش عمده و محور «غیررسمی پنج» به دیدار فعالان جهادی با رهبر انقلاب اختصاص دارد، اما این مستند ۴۵ دقیقهای حاوی بخشهای دیگر نیز هست که تماشای آن م یتواند برای مخاطبان جذاب و تاثیرگذار باشد.
از جمله این تصاویر میتوان به بازدید سرزده رهبر انقلاب از مناطق زلزلهزده بم بیست روز پس از وقوع این حادثه تلخ اشاره کرد جایی که ایشان با پوششی متفاوت و در حالی که به جز تعداد محدودی از اطرافیان، برای دیگران کاملاً ناشناس هستند، با مردم آسیبدیده به گفتگو مینشینند. برخوردمستقیم ایشان با فضا و مشکلات و همصحبت شدن با اهالی زلزلهزده بم زمانی جذابیت بیشتری پیدا میکند که در ادامه شاهد صحبتهای رهبر انقلاب در یکی از چادرهای امدادی و در جلسه با مدیران استانی و کشوری میشویم. جلسهای که آیتالله خامنهای درآن به صورت صریح و روشن ضمن تقدیر از اقدامات انجام شده و تشویق مدیران و فعالان ستادی، تلاش بیشتر برا رفع کمبودها را نیز گوشزد میکنند.
در این بخش که برای اولین بار روی آنتن تلویزیون رفت شاهد هستیم که حتی گاهی افرادی که دور خودروی ایشان را گرفتهاند متوجه نمیشوند که یکی از سرنشینان این خودرو رهبر جمهوری اسلامی است چرا که اولاً خودرو فاقد تشریفات خاص است و از سوی دیگر رهبر انقلاب نیز با پوشش مبدل در صندلی جلو و کنار راننده نشستهاند در حالی که فرماندار بم و یکی دو تن از مدیران محلی که برای مردم شناختهشدهتر هستند در صندلی عقب خودرو مستقر شدهاند. طبیعی است که درآن شرایط بحرانی و خاص طبیعتاً توجه آنها نیز بیشتر به مدیران محلی جلب میشود.
** پیشینه اقدامات جهادی رهبر معظم انقلاب
اما این تنها تجربه حضور مستقیم رهبر انقلاب در میدان کم و همیاری به محرومان وآسیبدیدگان نیست. «غیررسمی» ما را به بیش از نیم قرن قبل و زلزله شدید شهرستان فردوس در شهریور سال ۱۳۴۷ میبرد. آیتالله خامنهای در این زمان یک طلبه ساده ۲۹ ساله ساکن مشهد بودند که پس از وقوع زلزله به همراه جمعی از روحانیون و طلاب برای کمک به مردم، به این منطقه میروند. حضوری که بیش از دوماه طول کشید و در جریان آن ایشان و همراهانشان ضمن جمعآوری کمکهای مردمی، پایگاه امداد روحانیت را ایجاد کردند و اقدامات مهمی را در خدمترسانی به مردم زلزلهزده فردوس سامان دادند. جزئیات این واقعه و خاطرات منتشرنشده رهبران اخیراً در کتاب «دوباره فردوس» به قلم سید علیرضا مهرداد نوشته شده است.
در این کتاب ۲۴۰ صفحهای برای اولین بار، خاطرات منتشرنشده رهبر معظم انقلاب درباره حضور ایشان در زلزله فردوس گنجانده شده است. اثری که شهریورماه امسال و در پنجاه و چهارمین سالگرد زلزله فردوس در جریان «اجلاسیه ملی جهادگران» رونمایی شد.
در ادامه مخاطبان شاهد برشهای تصویری کوتاه از حضور مقام معظم رهبری در کمکرسانی به سیل زدگان شهرستان پیرانشهر در تیرماه سال ۱۳۵۷ میشوند. روندی که دو ماه بعد در زلزله سهمگین و پرتلفات طبس نیز تکرار شد و دو سال پیشتر در واقعه سیل قوچان نیز رقم خورده بود.
** نهضتی که ادامه دارد
این رویکرد جهادی مقام معظم رهبری که بر پایه تلاش برای حل مشکلات مردم با حضور مستقیم در میدان تعریف شده بود، در سالهای پس از پیروزی انقلاب شکل دیگری به خود گرفت. ایشان در دوران ریاست جمهوری با هدایت نهادهای اجرایی در این مسیر و بهویژه تقویت و حمایت از نهاد جهاد سازندگی، مفهوم مدیریت جهادی را به منظومه اداری و مدیریتی نظام جمهوری اسلامی افزودند. از دیگر سو، ازسه دهه پیش و با آغاز دوران زعامت رهبر معظم انقلاب، این رویکرد را بسیج همه قوای مردمی و سیاسی و توضیح مستمر به مدیران و اقشار مردم برای افزایش فعالیتهای جهادی رقم خورد.
در این جا نیز شاهد نمونههای مکرر از گفتار و رفتار رهبر انقلاب هستیم که مجموعه آن میتواند به عنوان نقشه راه فعالان حوزههای جهادی و البته عموم مردم موردتوجه قرار بگیرد. به ویژه این که بدانیم خود ایشان نیز در دیداری که محور این مستند قرار گرفته، خلاصهشدن چتر فعالیتهای جهادی به یک جمعیت خاص و فعالان این حوزه را یک آسیب دانسته و بر عمومی شدن گفتمان فعالیتهای جهادی تأکید کردهاند.
این گونه است که همه مردم میتوانند مخاطبان قسمت پنجم «غیررسمی» باشند تا با جایگاه فعالیتهای جهادی در منظومه فکری و سیره عملی رهبر انقلاب آشنا شوند. از آن مهمتر ایجاد علاقهمندی به این شیوه فعالیت در سطوح مختلف زندگی شخصی اجتماعی و کاری مردم است. این که تماشای این مستند بتواند تلنگری هر چند کوچک برای مخاطب علاقهمند باشد و او را با فعالیتهای جهادی آشنا کند اتفاق فرخندهای است که در صورت تحقق برکات فراوانی داشته و اجر معنوی پایداری برای سازندگان «غیررسمی ۵» به ارمغان خواهد آورد.
انتهای پیام/