قیمت مسکن کاهش نمییابد بلکه متوقف میشود تا تورم به آن برسد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا، بانک مرکزی آخرین متوسط قیمت مسکن در تهران را ۴۳.۷ میلیون تومان در هر متر مربع اعلام کرده که نسبت به مهر ماه سال گذشته که متری ۳۱.۶ میلیون تومان بود افزایش ۳۸.۲ درصدی داشته است.
در مهر ماه ۱۴۰۰ نیز متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در مقایسه با این شاخص (متوسط قیمت هر متر مسکن) در مهر ماه ۱۳۹۹ که متری ۲۶.۷ میلیون تومان بود رشد ۱۸.۴ درصدی داشته است.
رشد ادامه دار قیمت مسکن در حالی است که تعداد معاملات مسکن در ماههای مهر ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ در مقایسه با ماههای مشابه قبل از آن (مهر ماههای ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹) نیز به ترتیب یک و ۳۶.۸ درصد کاهش در تعداد معاملات را شاهد بوده ایم.
در کنار آمارهای بانک مرکزی، مرکز آمار ایران نیز آبان امسال از تورم ۴۴.۷ درصدی سالانه مسکن خبر داده است؛ این مرکز اعلام کرد: تورم نقطه به نقطه مسکن (مقایسه قیمت مسکن در مهر امسال در مقایسه با مهر سال قبل) ۴۴.۷ درصد بوده است.
اگرچه هنوز آماری از وضعیت بازار مسکن در آبان امسال منتشر نشده، اما شواهد نشان میدهد قیمتها در این بازار طی ماه جاری در بازار، باز هم افزایش داشته است.
به خصوص که در هفتههای اخیر شاهد نوساناتی در بازار ارز و سپس بازارهای موازی از جمله بازار مسکن بودیم که سبب شده تا برخی مشاوران املاک به خبرنگار اقتصاد آنا بگویند تعدادی از معاملات مسکن در پی بروز نوسانات ارزی، از سوی مالک ملغی و به خریدار اعلام شده تا زمانی که بازار ارز به ثبات برسد، از فروش ملک مسکونی خود منصرف شده است.
به عبارت دیگر، بسیاری از فروشندگان ملک به صورت تجری دریافته اند که بازار مسکن با کمی تأخیر از نوسانات بازارهای موازی خصوصا بازار ارز اثر میپذیرد و احتمالا این روند رکود بازار مسکن برای ماههای آتی هم ادامهدار خواهد بود که البته با افزایش قیمت نیز همراه است.
در همین ارتباط حسین عبده تبریزی مشاور وزیر اسبق راه و شهرسازی در پاسخ به پرسش خبرنگار آنا درباره وضعیت بازار مسکن اظهار کرد: به دنبال افزایش قیمت دلار، قیمت املاک و مستغلات نیز افزایش مییابد، اما مشکلی که هست، این است که به جای اینکه قیمت مسکن اصلاح شود، صبر میکند تا تورم به آن برسد و لذا چسبندگی قیمت ایجاد شود. در حال حاضر حاضر هم شاهد وقوع این پدیده هستیم
وی ادامه داد: باید این سؤال را مطرح کرد که چرا قیمتها بالا رفته است؛ به نظر من این قیمتها در مسکن غیر عادی است.
کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه اجارهها به این شدت قابل افزایش نیست، چون امکان سفته بازی در اجاره مسکن وجود ندارد، اما در قیمت خرید و فروش مسکن امکان سفته بازی وجود دارد.
وی اظهار داشت: در حوزه مصرف مسکن در کشور با بحران مواجهیم و علت عدم توان خرید مسکن در شهرهای بزرگ این است که اولا به مردم وام نمیدهند و دوم این که اساسا مردم توان پرداخت اقساط وامها را ندارند. در حال حاضر قیمت خانه حداقلی در تهران ٣ میلیارد تومان است و ٩۵ درصد مردم تهران این توان خرید را ندارند.
عبده تبریزی با بیان اینکه بخش مسکن به کالای پس اندازی و سرمایهگذاری تبدیل شده و در واقع محصول مصرفی بلند مدت بوده و کمتر محصولی است که کاربری مصرفی برای بلندمدت داشته باشد ادامه داد: املاک و مستغلات نزدیکترین محصول به بازار مالی و کالایی است که ویژگی یک محصول مالی را دارد و یک طبقه دارایی محسوب میشود.
مشاور وزیر اسبق راه و شهرسازی با اشاره به تحولات بازار مسکن از سال ٩٧ به بعد گفت: پس از سال ٩٧ گرایشها به بازار املاک و مستغلات شدت گرفت و ادامه پیدا کرده به طوری که در دو ماه اخیر علی رغم آنکه شرایط کشورمان عادی نبود، قیمت مسکن و املاک صعودی بوده است. به عبارت دیگر در چند ماه گذشته در حالی که معاملات مسکن قابل توجه نبوده، اما قیمتها افزایش یافت.
وی به رشد حبابی قیمت مسکن در برخی از شهرها و همچنین برخی مناطق پایتخت اشاره و اظهار کرد: قیمت مسکن طی ۴ سال گذشته در برخی شهرها و خصوصا تهران تا ١٠ برابر افزایش نشان میدهد؛ سوال اصلی این است که چرا به رغم نبود نقدینگی و توان پایین خرید مردم، قیمت مسکن همچنان رو به رشد بوده است؟
کارشناس اقتصادی یادآور شد: املاک این ویژگی را دارد که از سقف قیمتی هم افزایش پیدا کند.
انتهای پیام/