به دلیل «توهین به ارزشهای پاکستانی» انتقاد به «شادآباد» ادامه دارد
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری آنا، گروههای مختلف با اکران فیلمی که برنده جایزه هیئت داوران جشنواره کن شده و«ملاله یوسفزای» آن را تهیه کرده در پاکستان مخالفت کردند.
در پی فشار گروههای اسلامگرا که ترسیم این فیلم از رابطه عاشقانه بین یک مرد و یک زن تراجنس را «نفرت انگیز» و«به شدت قابل اعتراض» توصیف کردند، دولت پاکستان مجبور شد اکران فیلمی که قرار است نماینده این کشور در جشنواره جوایز اسکار باشد را ممنوع اعلام کند.
«شادآباد» به کارگردانی سلیم صادق، به عنوان نماینده رسمی پاکستان برای رقابت در بخش بهترین فیلم داستانی خارجی جشنواره اسکار معرفی شده بود و قرار بود که این هفته در سینماهای این کشور اکران شود. این فیلم داستان مرد متأهلی به نام «حیدر» از یک خانواده طبقه متوسط در لاهور را روایت میکند که بعد از حضور در یک نمایش عاشق «بیبا»، یک بازیگر تراجنس، میشود.
این فیلم به دلیل ترسیم انتقادآمیزش از جامعه مردسالار پاکستان توانسته بود تحسین محافل سینمایی و منتقدان را جلب کند. «شادآباد» نخستین فیلم پاکستانی است که تاکنون توانسته یکی از جوایز جشنواره کن را دریافت کند.
ملاله یوسفزای، برنده جایزه نوبل پاکستانی، که به عنوان تهیه کننده دراین فیلم مشارکت کرده است، میگوید: «درونمایههایی که در این فیلم مطرح میشوند برای تک تک انسانهایی که دراین جهان زندگی میکنند آشنا هستند.»
«شادآباد» از اداره سانسور دولت پاکستان چراغ سبز دریافت کرده بود، اما بعد از شروع یک پویش علیه این فیلم به رهبری گروههای مذهبی پاکستانی و احزاب راستگرای اسلامی قدرتمند دراین کشوراز جمله جامعه اسلامی، دولت مجبور به عقب نشینی از مواضع قبلی خود شد.
سناتور مشتاق احمدخان، عضو جنبش اسلامی جامعه اسلام، این فیلم را به ترویج همجنسگرایی، که در پاکستان غیرقانونی است و همچنین به «توهین به ارزشهای پاکستانی» متهم کرده است.
وزارت اطلاعات و خبرپراکنی پاکستان ضمن صدور حکمی اعلام کرد که این وزارتخانه شکایتهای مکتوب زیادی درباره «شادآباد» دریافت کرده که معتقدند این فیلم همسو با «ارزشهای اجتماعی واستانداردهای اخلاقی جامعه ما نیست و آشکارا با هنجارهای عفت و اخلاق مخالفت میکند.»
به این ترتیب، «شادآباد» صلاحیت اکران در تمام سینماهای پاکستان را از دست داد و این بدین معنا است که نمایش این فیلم در این کشور ممنوع است. این ممنوعیت شانس حضور این فیلم در جشنواره اسکار را به مخاطره میاندازد، چرا که یکی از شروط ورود به این جشنواره این است که فیلمها باید حتماً در کشور مبدأ نمایش داده شده باشند.
ثروت گیلانی، یکی از بازیگران این فیلم این پویش علیه فیلم را یک توطئه از جانب انسانهای بدطینتی نامید که حتی فیلم را ندیدهاند.
گیلانی گفت: «واقعاً شرم آور است که ببینیم یک فیلم پاکستانی که توسط ۲۰۰ پاکستانی در طول شش سال ساخته شده است و همه جا از تورنتو تا قاهره و کن ایستاده برایش دست زدهاند در کشور خود ممنوع اعلام میشود. این لحظه غرور و شادی را از مردم خودمان نگیریم.»
در مصاحبههای قبلیاش، سلیم صادق درباره اکران این فیلم در پاکستان ابراز نگرانی کرده بود. در مصاحبهاش با ورایتی، او ابراز امیداوری کرده بود که این فیلم بتواند تصویری تازه و غیرغربی درباره مسائل مربوط به انسانهای تراجنس ارائه دهد.
«این فیلم برگ تازهای را از نظر گفتمان درباره این موضوع ورق میزند، چون تماشای یک کاراکتر تراجنس توانمند که از قضا رنگین پوست و مسلمان است و در کشوری مانند پاکستان زندگی میکند اتفاق تازهای است.»
صادق هنوز درباره ممنوعیت فیلمش در پاکستان اظهارنظری نکرده است. پاکستان سابقهای طولانی در ممنوع اعلام کردن فیلمها و محتوای فرهنگی که هنجارهای دینی یا اجتماعی را به چالش میکشند دارد.
در مارس امسال، اداره سانسور اکران فیلم «تو را آنجا خواهم دید» را به دلیل ارائه یک تصویر منفی از مسلمانان ممنوع اعلام کرد. فیلم «رمز داوینچی» از جمله فیلمهای هالیوودی است که با سانسور دولت پاکستان رو به رو شد.
انتهای پیام/