دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آبان 1401 - 12:05
آنا گزارش می‌دهد؛

به نام آزادی خواهی، به کام خشونت/ تکمیل پازل امنیتی غرب با چماق «توهم توطئه»

به نام آزادی خواهی، به کام خشونت  تکمیل پازل امنیتی غرب با چماق «توهم توطئه»
موسسات به ظاهر خصوصی اما وابسته به وزارت خارجه آمریکا هر چند در ویترین، مفاهیم جذاب و مسحورکننده‌ای نظیر دموکراسی، آزادی، توسعه، جامعه باز و... را قرار می‌دهند اما کارکرد آن‌ها «صرفا اطلاعاتی» و در واقع با هدف «ایجاد شبکه آشوب در کشور» است.
کد خبر : 812818

گروه سیاست و حکمرانی آنا- اطلاعیه مشترک وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه که روز جمعه ۶ آبان ماه روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت، از منظر تبیین پیش زمینه حوادث اخیر در کشور واجد نکات قابل توجهی بود. روح حاکم بر اطلاعیه مذکور بر مفهوم «جنگ ترکیبی» استوار بود و تلاشی بود تا ابعاد پیچیده تدارک دیده شده توسط سرویس‌های جاسوسی دول متخاصم و در راس آن‌ها آمریکا برای فعال نمودن برخی شکاف‌های اجتماعی و فرهنگی کاذب، با زبانی ساده تبیین شود و به اطلاع مردم برسد. به علت طولانی بودن اطلاعیه، هدف وجیزه پیش رو آن است که بخش‌هایی از آن به طور ویژه، مورد بازبینی و بازتفسیر قرار بگیرد.    

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر انقلاب روز ۱۱ آبان ماه در دیدار تعدادی از دانش آموزان در تحلیل و ریشه یابی حوادث تلخ اخیر در کشور، به مفهوم «جنگ ترکیبی» پرداختند و از نقش ویژه قدرت‌های استکباری برای پیش برد آن پرده برداشتند. ایشان با بیان اینکه «اتفاقات این چند هفته صرفا یک اغتشاش خیابانی نبود» تاکید کردند:  «پشت این اتفاقات، برنامه‌های خیلی عمیق‌تری بود. دشمن یک جنگ ترکیبی را شروع کرد. این را بنده از روی اطلاع به شما عرض میکنم... دشمن یعنی آمریکا، اسرائیل، بعضی از قدرت‌های اروپایی موذی و خبیث و بعضی از گروه‌ها و گروهک ها، همه امکانات شان را وارد میدان کردند.

یعنی دستگاه‌های اطلاعاتی، رسانه‌ای، ظرفیت فضای مجازی و تجربه‌های گذشته‌شان را وارد میدان کردند». ایشان همچنین در بخش دیگری از بیانات خود به اطلاعیه مشترک دو نهاد امنیتی هم اشاره کردند و درباره آن گفتند: «این اطلاعیه‌ای که وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه دادند، مهم است... کشفیات دستگاه‌های اطلاعاتی ما در این زمینه خیلی ارزشمند است. برای تهران، برای شهر‌های بزرگ، برای شهر‌های کوچک نشسته‌اند نقشه کشیده‌اند و برنامه‌ریزی کرده‌اند. حالا ظاهر قضیه این است که مثلا یک مشت جوان یا نوجوان در میدان‌اند. این جوان و نوجوان، بچه‌های خود ما هستند؛ ما با این‌ها بحثی نداریم... بحث سر آن‌هایی است که دارند قضایا را می‌گردانند؛ آن‌ها کسانی هستند که با نقشه وارد میدان شده‌اند».

**جنگ ترکیبی چیست؟

با توجه به بیانات رهبر انقلاب و تاکید ایشان بر «جنگ ترکیبی» و برنامه ریزی متمادی و مستمر دشمن برای ایجاد اغتشاش در کشور، در ادامه، اطلاعیه دو نهاد امنیتی را از این زاویه مهم، مورد بازبینی قرار می‌دهیم. اما پیش از آن لازم است بدانیم که مراد اهل فن از «جنگ ترکیبی» چیست؟

جنگ ترکیبی در اصل «راهبرد نظامی» گفته می‌شود که آمیخته‌ای از جنگ مجازی،  خبررسانی جعلی (فیک نیوزها)،  جنگ دیپلماسی (دیدار بی وطن‌هایی نظیر ربع پهلوی و مسیح علینژاد با برخی مقامات خارجی با هدف ایجاد فشار تحریمی علیه ایران)، جنگ دادگاهی (بیدادگاه حمید نوری و...)، مداخله در انتخابات کشور‌های خارجی (برای نمونه فتنه سال ۸۸)، برهم زدن بافت جمعیتی، یورش فرهنگی (برای نمونه سند ۲۰۳۰)، ایجاد تضاد دینی (اختلاف میان شیعه و سنی در مناطق مستعدی نظیر کردستان و سیستان و بلوچستان) و اینگونه موارد ساخته شده باشد. سازنده این راهبرد در واقع تلاش می‌کند با آمیختن روش‌های گوناگون، بیشترین آسیب را به کشور هدف (در اینجا جمهوری اسلامی ایران) وارد کند. اما در ادامه، بیانیه دو نهاد امنیتی را مطمح نظر قرار می‌دهیم.

**تیر‌هایی که به سنگ خوردند

در اطلاعیه دو نهاد امنیتی (وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه) صراحتا اعلام شده که در حوادث اخیر، سرویس‌های جاسوسی آمریکا (سیا)، رژیم صهیونیستی (موساد)، عربستان و چند کشور دیگر به طراحی نقشه و پشتیبانی از پیاده نظام‌های خود، مشغول بوده اند. نکته مهم اینجاست که درگذشت مرحومه مهسا امینی، باعث آغاز پروژه شورش شد که در چند نوبت طی یک سال گذشته، شکست خورده بود. بنابر آنچه دو نهاد امنیتی اعلام کرده اند مقاطعی همچون سالگرد برخی وقایع سال­‌های گذشته (به طور مثال وقایع آبان سال نودوهشت)، حذف ارز ترجیحی در اوایل سال جاری و گرانی‌های پس از آن و سالگرد کشف حجاب در تیرماه گذشته، از جمله مناسبت‌هایی بوده اند که سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه سعی داشتند به بهانه آن‌ها در ایران اغتشاش ایجاد کنند که البته هر بار با شکست مواجه شدند.

**از گروه همدستان تا القای ناکارآمدی نظام

وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه در توضیح اقدامات ائتلاف اطلاعاتی جریان استکبار جهت ایجاد آشوب در ایران، به ایجاد شبکه موسوم به «همدستان» اشاره می‌کند و در توضیح کارکرد آن، مواردی نظیر «پیاده نظام تغییرات اجتماعی»، «شناسایی و جذب عناصر مستعد در پوشش فعالیت­‌های حقوق بشری و ترویج دموکراسی» و «ایجاد مطالبات کاذب، انحراف در مطالبات مردمی و تحریک عمومی برای ایجاد نارضایتی» را بیان می‌دارد. حوزه زنان از حوزه‌هایی است که به زعم این دو نهاد امنیتی، دشمنان سرمایه گذاری زیادی برای تحریک عواطف و توجهات عمومی حول آن دارند.

از سوی دیگر، القای بحران کارآمدی و تنزل مشروعیت نظام در داخل و خارج از ایران خاصه پس از حادثه ناگوار هواپیمایی اوکراینی و حادثه متروپل در آبادان، و نیز تمرکز روی «اقشار به حاشیه رانده شده» برای تحریک این قشر علیه نظام جمهوری اسلامی به خصوص پس از حوادث آبان سال ۹۸، از دیگر مصادیق و مولفه‌هایی است که جریان اطلاعاتی-امنیتی استکبار جهت بحران سازی در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی در ایران، به آن‌ها متوسل شده است.

**دوره‌های آموزشی جنگ ترکیبی، به نام دموکراسی به کام شبکه نفوذ

اما شاید بشود مهم‌ترین بخش اطلاعیه دو نهاد امنیتی را معطوف به برگزاری دوره‌های آموزشی «جنگ­های ترکیبی و براندازی نرم» توسط سرویس‌های اطلاعاتی غرب به ویژه آمریکا حول مفاهیمی همچون آزادی، دموکراسی، توسعه و... دانست. در واقع هدف از برگزاری این دوره ها، ایجاد شبکه موسوم به «همدستان» است که در سطور قبل و به نقل از اطلاعیه، به آن اشاره و تصریح شد که هدف چنین شبکه هایی، ایجاد مطالبات کاذب اجتماعی و فرهنگی (به خصوص در حوزه زنان)، ایجاد نارضایتی در میان توده‌های مردم و القای ناکارآمدی نظام و تنزل مشروعیت سیاسی جمهوری اسلامی است.

نکته مهم دیگر درباره دوره‌های آموزشی جنگ ترکیبی، مربوط به کشور‌های میزبان این دوره هاست. آنطور که در اطلاعیه دو نهاد امنیتی آمده، کشور‌هایی همچون ترکیه، امارات، هلند، ارمنستان، گرجستان، مالزی، اندونزی، تایلند، جمهوری چک، آفریقای جنوبی، ایتالیا و جزیره سیشل (در اقیانوس هند)، از جمله جا‌هایی هستند که آگاهانه یا ناآگاهانه میزبانی این دوره‌ها را به عهده گرفته اند. صحبت اینجاست که محل برگزاری این دوره‌ها غالبا کشور‌هایی هستند که برای سفر اتباع ایرانی، نیازمند ویزا نیستند و در مواردی هم که ویزا لازم باشد، با حمایت نمایندگی‌­های آمریکا و تحت پوشش ویزا‌های «توریستی» یا «علمی» اقدام می‌­شود.

**کارپردازی خانم اصلاح‌طلب در مهد «انقلاب‌های رنگین»  

بنابر اطلاعیه وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه، تمام هزینه دوره‌های به ظاهر آموزشی اعم از بلیط رفت و برگشت، محل اقامت، غذا و... با برگزارکنندگان آن هاست و در یکی از این دوره‌ها در گرجستان، کارپرداز هزینه‌ها (از طرف کارفرمای آمریکایی) چهره نام آشنای اصلاح طلب یعنی «فاطمه حقیقت جو» بوده است.

حقیقت جو نماینده اصلاح طلب مجلس ششم بود که در جریان تحصن ننگین نمایندگان آن مجلس علیه نظام در سال ۱۳۸۲، جزء اولین نمایندگانی بود که استعفا داد. او سال‌ها بعد و در جریان فتنه ۸۸ به «جنبش سبز» پیوست و یکی از حامیان براندازی و انقلاب نرم شد. همزمانی کارپردازی او برای دوره آموزشی «براندازی نرم» در کشور گرجستان که مهد «انقلاب‌های رنگین» است، جالب توجه به نظر می‌رسد. اما همه آنچه گفته شد، کارکرد شبکه نفوذ و دوره‌های به ظاهر آموزشی و علمی در خارج از ایران را پوشش نمی‌دهد. اصل ماجرا چیست؟

**پیوند جنبش آزادی‌خواهی با خشونت  

موسسات به ظاهر خصوصی، اما وابسته به وزارت خارجه آمریکا که وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه در اطلاعیه خودشان از آن‌ها نام برده اند (نظیر مرکز آمریکایی برای همبستگی کارگران، بنیاد جامعه باز، خانه آزادی، صندوق ژرمن مارشال آمریکا، بنیاد دموکراسی در ایران و مرکز بین­‌المللی برای انتقال دموکراسی)، هر چند در ظاهر و در ویترین، مفاهیم جذاب و مسحورکننده‌ای نظیر دموکراسی، آزادی، توسعه، جامعه باز و... را قرار میدهند، اما کارکرد آن‌ها «صرفا اطلاعاتی» و در واقع با هدف «ایجاد شبکه آشوب در کشور» است؛ دقیقا همان چیزی که «جنگ ترکیبی» به دنبالش است.

به بیان دیگر موسسات و بنیاد‌های داعیه دار دموکراسی که وابسته به منابع مالی وزارت خارجه آمریکا و سرویس‌های اطلاعاتی جریان استکبار هستند، هدفی جز «پیوندزدن جنبش به خشونت» و سازماندهی پیاده نظامی که حاضر به انجام هر عمل شنیعی از جمله قتل مامورین امنیتی و انتظامی، حمله به مساجد و پاسگاه‌های پلیس و... باشد، ندارند. به بیان بهتر آموزش اقسام جنگ شهری و تکنیک­‌های شورش اجتماعی و سازماندهی اراذل و اوباش برای حمله به جان و مال مردم، یکی از رئوس مهم آموزشی در دوره‌های «جنگ ترکیبی و براندازی نرم» است.

**۵۳ میلیون دلار ناقابل برای ایجاد آشوب

همه آنچه در باب سازماندهی نیرو‌های پیاده نظام جریان استکبار در قالب «شبکه نفوذ» بیان شد، در واقع معطوف و مربوط به «دوره پیش از شورش» بود، اما در حین بحران نیز دول غربی، اقداماتی به خصوص در حوزه رسانه و سایبر و در مجموع به خطر انداختن «امنیت روانی مردم» انجام می‌دهند.

ایجاد چندصدهزار حساب کاربری قلابی فارسی زبان به خصوص در بستر توئیتر با هدف تولید اخبار جعلی، بزرگ­نمایی مشکلات و کوچک­نمایی دستاورد‌ها از مواردی است که جریان اطلاعاتی استکبار، به دفعات و به ویژه طی هفته‌های اخیر انجام داده است.

بنابر اطلاع موثق دو نهاد امنیتی کشورمان، سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) علاوه بر تخصیص بودجه سالیانه به سازمان‌ها و تشکیلات ضد نظام جمهوری اسلامی ایران، طی مدت اخیر و پس از بروز آشوب‌ها در ایران، برای امور به­ اصطلاح رسانه­‌ای و تقویت ابزار‌های اینترنتی به­ منظور حفظ ارتباط با آشوبگران، مبلغ قابل توجه ۵۳ میلیون دلار به گروه‌های برانداز داده است. مبلغی که نشان میدهد فضای مجازی و مدیریت آن برای ضربه به ایران اسلامی، تا چه اندازه برای آمریکایی‌ها از اهمیت برخوردار است.

**مبتذل ساختن اطلاعیه، با ایجاد فضای احساسی حول دو خبرنگار   

اطلاعیه مزبور بخش‌های دیگری نیز دارد که ذکر همه آن‌ها از حوصله بحث پیش رو خارج است. با وجود اطلاعات حیاتی و راهبردی، جریان سیاسی موسوم به اصلاح طلب سعی کرد با غوغاسالاری و فرافکنی، اطلاعیه مزبور را به بازداشت دو خبرنگار منتسب به این جریان تقلیل بدهد. در بخشی از اطلاعیه آمده است که دو خبرنگار وابسته به روزنامه‌های «هم میهن» و «شرق»، جزء شرکت کنندگان در دوره‌های آموزشی جنگ ترکیبی و براندازی نرم بوده اند که در وقایع اخیر، اقداماتی از جمله انتشار گزارش جهت دار مراسم تشییع و تدفین مرحومه امینی در سقز و انتشار اولین تصویر مرحومه از بیمارستان کسری تهران را انجام دادند.  

اما چرا اصلاح طلبان با چشم بستن روی داده‌های متقن دو نهاد امنیتی، بازداشت دو خبرنگار را بزرگ نمایی کردند و اساس اطلاعیه را با مظلوم نمایی و ایجاد فضای احساسی و شاعرانه حول این دو نفر، به حاشیه بردند.

جواب را شاید بشود در پازل جریان اطلاعاتی غرب در داخل ایران و تکمیل آن از سوی جریان اصلاحات، جستجو کرد. اما تکمیل این پازل چگونه است و چه سازوکاری دارد؟

اصلاح طلبان سال‌های متمادی است که اقدامات ضدامنیتی آمریکا و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آن علیه کشور و نظام را با دیده تردید می‌نگرند و همچنین هر نیرو و چهره‌ای که بخواهد در این زمینه روشنگری کند را با عناوین تحقیرآمیز نظیر «ادعا‌های دائی جان ناپلئونی»، «توهم توطئه» و... به باد استهزا می‌گیرند.

از قضا در بخشی از اطلاعیه دو نهاد امنیتی آمده است: «.. از سوی دیگر توسط عوامل خود یا افرادِ غافل، هر آن‌کس که سناریوی فوق‌­الذکر را کشف کند و آشکار نماید یا حتی مورد اشاره قرار دهد، بلافاصله به توهم توطئه منتسب می‌­سازند. تا آن­جا که شوربختانه، برخی خواص نیز به­ صورت آگاه یا ناآگاه گرفتار این دام شده و با جماعت پیش‌گفته هم­نوا می­شوند»؛ بنابراین اصلاح طلبان چنانچه داده‌های اطلاعیه مشترک وزارت اطلاحات و اطلاعات سپاه را معتبر می‌خواندند و آن را به بازداشت دو خبرنگار تنزل نمی‌دادند، در واقع دست به اقدام علیه کارکرد اطلاعاتی خود که همسو با منافع غرب است، زده بودند.

اصلاح طلبان اطلاعیه را زیر سوال بردند، چون کارکرد امنیتی-اطلاعاتی آن‌ها (آگاهانه یا ناآگاهانه) چنین است و انتظاری جز این، از ایشان نمی‌رود.

   

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب