پایانی بر خام فروشی مدرن/ افزایش تولید ناخالص داخلی با تکینگی شرکتهای دانش بنیان
محمد حسین قمری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادوکارآفرینی خبرگزاری آنا، با اشاره به انتصاب دهقانی فیروزآبادی به سرپرستی معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور گفت: جایگاه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از اهمیت زیادی برخوردار است و یکی از نکاتی که به نظر من در این دولت و در این وضعیت اقتصادی کشور نیازمند به آن هستیم تغییرات در رویه شرکتهای دانش بنیان است.
قمری اضافه کرد: دانشهای جدید در این چند سال توسعه پیدا کرده و گسترده شده اند و فرهنگ آن در دانشگاهها و جامعه نخبگانی کشور رونق گرفته است. امروز وقت آن رسیده که شرکتهای دانش بنیان به سمت فاز عملیاتی شدن بروند تا نتیجه اش در اقتصاد، بازار، سفرهی مردم و آسایش که مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند دیده بشود.
قمری در ادامه گفت: به نظر در مرحلهای هستیم که باید از خام فروشی مدرن فاصله بگیریم و به سمت تولید ارزش افزوده برویم. تا به امروز ما نهادههای تولید دیگر محصولات خارجی را تولید میکردیم از فردا باید دست به تولید محصول نهایی بزنیم.
قمری در پاسخ به کدام صنایع ظرفیت بیشتری برای صادرات دارند گفت: ورود به صنایع جدید نیاز به سابقه آن کشور در آن صنعت و فناوری دارد. اخیرا کتابی از طرف وزیر صمت به ما هدیه داده شد. چون صمت وظیفه سیاستگذاری در صادرات و صنعت را دارد برای همین کارویژههایی دارد که یکی از آنها افزایش دانش تولیدکنندگان دانش بنیان است. کتاب اهدایی وزیر برای دانشگاه استنفورد بود و به تازگی هم منتشر شده بود. در یک بخش کتاب به بحث تولید دانش بنیان پرداخته بود و اشاراتی هم به صادرات فناوری داشت.
این کارآفرین دانش بنیان ادامه داد: این کتاب نکتهای داشت که میگفت محصولاتی باید صادر بشوند که به صورت کلیدی حلال یک مشکل بزرگ باشند تا در دنیا برای آن محصول ارزش قائل بشوند. ما نمیتوانیم چیزی را صادر کنیم که در کشور خودمان استقبالی از آن نشده است.
قمری اضافه کرد: در این کتاب درختی ترسیم شده بود که روی فناوریها و تکنولوژیهای موجود یک کشور سوار میشد. یعنی در بحث تولید محصولات دانش بنیان یک کشور نمیتواند به صورت دفعتا وارد یک حوزه جدید که تا به حال در آن فعالیت صنعتی نداشته است وارد شود. اگر یک کشور در حوزهای به بلوغی در فناوری و تولید رسیده باشد طبیعتا در آن حوزه موفق میشود.
قمری در پاسخ به سوال ما که ایران در چه زمینههای صنعتی میتواند موفق باشد گفت: با توجه به این مقدمه و کتاب ارزشمندی که ترجمه شده بود ما میتوانیم در صنعت دارویی حرفی برای گفتن داشته باشیم و صادرات قابل قبولی داشته باشیم. در صنعت دارویی فقط در قسمت انسانی رشد نخواهیم کرد بلکه در صنعت داروی حیوانی نیز میتوانیم ورود کنیم. در صنعت غذایی هم میتوانیم صادرات کنیم همانطور که در حال حاضر صادرات خوبی داریم.
قمری افزود: احتمالا ما در خدمات فناوری نیز توانایی این را خواهیم داشت که محصولاتی را به دیگر کشورها بفروشیم. چون ما چهارمین کشور جهان در تربیت نیروی متخصص هستیم و در نرخ دانشجوهای مهندسی رتبه قابل توجهی داریم. در طراحیهای مهندسی و خدمات فنی مهندسی مانند برنامه نویسی، سدسازی و ... سرآمد هستیم و در صنایع پتروشیمی و استخراج نفت نیز میتوانیم به کشورهای همسایه صادرات خدمات فنی مهندسی داشته باشیم، زیرا این موارد صنایع بالغ ما هستند.
قمری توضیح داد: یکی دیگر از حوزههایی که به ذهن من میرسید که ما در آن دستی بر آتش داریم و میتوانیم در آن ارزش افزوده داشته باشیم بحث قطعه سازی است. ما در قطعه سازی از قدیم الایام صنعت بالغی داشتیم و در حال حاضر نیز در خودروهایی که وارداتی است تولید قطعه را داریم حتی اگر کاملا قانونی هم نباشد، اما خیلی از قطعات محصولات خارجی در کارگاههای کشور تولید میشوند و بعد برند ایرانی روی آن میخورند این نشان میدهد که ما توانایی حرکت در مرز دانش خودروسازی را داریم. اگر این مواردی که گفتم ساماندهی بشود حرکت ما صعودی خواهد بود و رشد تولید ناخالص داخلی افزایش خواهد داشت.
انتهای پیام/
انتهای پیام/