دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گفت‌وگو|

افزایش دستمزدها؛ توهم پولی یا کمک واقعی؟

افزایش دستمزدها؛ توهم پولی یا کمک واقعی؟
یک کارشناس اقتصادی معتقد است افزایش دستمزدها هرچند ممکن است مقداری موجب خوشحالی کارکنان شود، اما می‌تواند موجب تورم شود؛ تورمی که ایجاد می‌شود معادل این افزایش خواهد بود و عملاً همان بحثی پیش می‌آید که در اقتصاد به آن توهم پولی می‌گویند.
کد خبر : 809987

مرتضی افقه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادوکارآفرینی خبرگزاری آنا، درباره افزایش دستمزدها، با طرح این پرسش که منبع درآمد جدید دولت برای افزایش دستمزد‌ها از کجا تأمین خواهد شد؟ گفت: تأمین منابع مالی در چنین شرایطی خیلی مهم است به دلیل اینکه منبع درآمد و منبعی که می‌خواهد افزایش هزینه بودجه‌ای را تأمین کند مهم است که ببینیم منجر به تورم می‌شود یا خیر.


وی ادامه داد: به نظر من، منبع جدیدی از طریق افزایش مالیات‌ها و امکان استقراض از بانک مرکزی وجود ندارد. تنها چیزی که در حال حاضر دیده می‌شود توافقی است که بر آزاد شدن ۷ و نیم میلیارد دلار از کره جنوبی طلب مربوط می‌شود که احتمالاً از این طریق بخواهند دستمزد‌ها را تأمین کنند. حال این سؤال به وجود می‌آید چرا وسط سال این کار را کردند؟


افقه در ادامه پاسخ داد: هرچند ممکن است این تصمیم یک مقداری موجب خوشحالی کارکنان شود، اما می‌تواند موجب تورم شود و برای تأثیر آن باید منتظر ماند. تورمی که ایجاد می‌شود معادل این افزایش باشد عملاً همان بحثی پیش می‌آید که در اقتصاد به آن توهم پولی می‌گویند. یعنی به همان اندازه که حقوق‌ها زیاد می‌شود تورم افزایش می‌یابد یا قدرت خرید کم می‌شود و عملاً سطح رفاه تغییری نمی‌کند. اگر تورم ایجاد شده کمتر باشد ممکن بهبود وضعیت ایجاد کند.


این استاد دانشگاه در خصوص برنامه توسعه هفتم نیز گفت: تحول در نگرش باید صورت بگیرد. راهکاری که باید صورت بگیرد، عمدتاً یکسری تحولات ساختاری است. برای همین بعد از ۶ برنامه به هیچ‌کدام از اهداف دست نیافتیم. اگر قرار است به اهداف این برنامه برسیم اول باید این تحولات انجام شود.


افقه تصریح کرد: به همین دلیل این تحولات منافع عده‌ای را به هم می‌زند ممکن است با مقاومت همراه باشد. دولت معمولاً به‌صورت سطحی با اهداف برخورد می‌کنند و به همین دلیل به نتیجه نمی‌رسند و اعتقادی به تحولات ساختاری ندارند یا، چون هزینه‌بر است و مقاومت می‌شود وارد این حوزه نمی‌شوند.


کارشناس مسائل اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: به همین دلیل هیچ‌یک از برنامه‌های قبلی به نتیجه نرسیده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب