دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 ارديبهشت 1395 - 14:44

بارش‌های اخیر بحران بی‌آبی را حل کرد؟

اگرچه میزان بارش‌ها و نزولات جوی در برخی مناطق کشور منجر به بروز سیلاب و سر ریز سدها شد، بر اساس آمارها بسیاری از استان‌های کشور همچنان در تنش آبی قرار دارند و بحران کم‌آبی کشور پا برجاست.
کد خبر : 80483

به گزارش گروه اقتصادی آنا، بر اساس آمار وزارت نیرو میزان سرانه آب تجدیدپذیر ساﻻنه کشور از حدود ۱۳۰۰۰ متر مکعب به ازای هر نفر در سال ۱۳۰۰، به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب به ازای هر نفر در سال ۱۳۹3 تقلیل یافته است که این امر از کاهش شدید میزان منابع آب تجدیدپذیر کشور حکایت دارد.


اکنون حجم کل مخازن سدهای تهران 812 میلیون مترمکعب است که در مقایسه با درازمدت 147 میلیون مترمکعب با کسری مواجه است.


همچنین حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور 25 میلیارد و 420 میلیون مترمکعب به ثبت رسیده است که درمقایسه با زمان مشابه سال گذشته کاهش را نشان می‌دهد.


حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، 13 درصد درمقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است. حجم آب خروجی از سدهای کشور نیز درمقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته، 4.8 درصد کاهش را نشان می‌دهد. بر این اساس به طور میانگین ذخایر سدها در مقایسه بلندمدت نزدیک به ۴۰ درصد کاهش داشته است.


میانگین سرانه کل مصرف آب شرب در ایران در مقایسه با اکثر کشورهایی اروپایی مانند اسپانیا، پرتقال، انگلستان، سوئد، هلند، ایرلند، فرانسه، آلمان و اتریش بالاتر است که کاهش سرانه آبی متعاقباً منجر به بروز و تشدید اختلافات اجتماعی، محدودیت‌های کم‌آبی، تنش‌های آبی و بروز بحران می‌شود.


به گفته خسرو ارتقایی مدیرعامل شرکت آب منطقه تهران، میزان مصرف سالانه آب تهران یک میلیارد و 100 میلیون مترمکعب است که 750 میلیون مترمکعب در شرایط نرمال از سدها و 350 میلیون مترمکعب از چاه‌ها تأمین می‌شود. همچنین میانگین مصرف روزانه آب تهران نزدیک به سه میلیون و ١٠٠ هزار متر مکعب است.


حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت آبفای کشو نیز تعداد شهرهای دارای بحران آبی در سال 94 را 547 شهر بود اعلام کرده بود که بر اساس پیش‌بینی‌ها تعداد این شهرها در زمان پیک مصرف تابستان 95 به 392 شهر کاهش می‌یابد.


این در حالی است بیش از 92 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی صرف می‌شود بنابراین وزارت جهاد کشاورزی باید نظارت بیش تری بر روی هزینه‌کرد آب داشته باشد و شیوه‌های نوین آبیاری را برای کاهش مصارف بخش توسعه دهد.


از طرفی حجم بارش‌ها از ابتدای مهرماه تا پایان 8 اردیبهشت‌ماه معادل 352.678 میلیارد متر مکعب است. بر این اساس ارتفاع کل ریزش‌های جوی از ابتدای مهرماه تا 8 اردیبهشت ماه سال آبی 95-94 بالغ بر 214 میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت 47 ساله صفر درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ( 174 میلی‌متر) 23 درصد افزایش را نشان می‌دهد.


از میان 6 حوضه‌های آبریز اصلی میزان بارش در دو حوضه مرزی شرق و فلات مرکزی نسبت به بارش‌های درازمدت 47 ساله از رشد منفی برخوردار هستند. میزان بارش در فلات مرکزی در سال آبی 94-95 معادل 120 میلی‌متر و در سال آبی 93-94 معادل 119 میلی متر بوده است که بدین ترتیب میزان براش‌های سال آبی جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته یک درصد افزایش و نسبت به دوره درازمدت 17 درصد کاهش داشته است.


در حوضه آبریز مرزی شرق هم میزان بارش‌های در سال آبی 94-95 به 86 میلی متر و در سال آبی 93-94 به 80 میلی متر رسید که بر خلاف افزایش میزان بارش در سال آبی جاری و رشد 8 درصدی اما این میزان نسبت به دوره درازمدت 47 ساله 5 درصد کاهش داشته است.


وزیر نیرو معتقد است که اصلی‌‌ترین چالش کشور بحران کم‌آبی است و وزارت‌خانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی اثرگذارترین دستگاه‌ها در حل بحران کم‌آبی هستند. موضوعی که بسیاری از کارشناسان آبی کشور آن را تائید می‌کنند اما هشدارها تا کنون راه به جایی نبرده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب