دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 شهريور 1401 - 13:01
در گفت‌و‌گوی تفصیلی آنا با مخترع جوان تشریح شد؛

تولید پوشش‌های ضد خوردگی و آنتی میکرواورگانیسم قاتل ویروس‌های کشنده/ اختراعی که کاربرد «خودتمیزشوندگی» حتی مقابل کرونا را دارد + فیلم و عکس

تولید پوشش‌های ضد خوردگی و آنتی میکرواورگانیسم قاتل ویروس‌های کشنده  اختراعی که کاربرد «خودتمیزشوندگی» حتی مقابل کرونا را دارد + فیلم و عکس
مخترع پوشش‌های سطحی ضدخوردگی به روش «هات‌اسپری» با اشاره به کاربرد این محصول عنوان کرد: اختراع ما کاربرد «خودتمیزشوندگی» مقابل کرونا دارد و ویروس‌های کُشنده را بدون نیاز به ضدعفونی همه‌روزه به‌صورت خودکار از بین می‌برد.
کد خبر : 804032

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ پوشش‌های ضدخوردگی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از اختراعاتی است که به روش‌ هات‌اسپری روی سطح اعمال می‌شود.

پوشش فیلم‌های ONE-SIDED ADHESIVE آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ با پوشش‌دهی محصولات آنتی باکتریال و آنتی‌قارچ HOT SPRAY و ONE-SIDED ADHESIVE روی سطوح نیز چرخه انتقال انواع عوامل بیماری‌زا را متوقف می‌کند به‌طوری که دیگر نیازی به ضد عفونی کردن سطح نیست و با یکبار اعمال کردن این پوشش‌ها روی سطح، سطوح خاصیت خود تمیزشوندگی پیدا می‌کنند و به طور خودکار عوامل بیماری‌زا را از بین می‌برند.

این پوشش‌ها قابلیت استفاده در منزل برای اطمینان از خود پاک‌شوندگی سطوح بدون نیاز به استفاده از ضدعفونی‌کننده‌ها را دارند. در بیمارستان‌ها، شرکت‌های مواد غذایی و دارویی، تصفیه آب برای از بین بردن عوامل بیماری‌زا و قطع کردن چرخه انتقال عوامل بیماری‌زا نیز قابل استفاده و در عین حال دوستدار محیط زیست هستند.پوشش فیلم‌های بسته‌بندی مواد غذایی آنتی باکتریال عمر محصولات بسته‌بندی شده را افزایش می‌دهند.

فففففففففففففففففففففففففففففففففف

غلامرضا شکری فارغ‌التحصیل رشته مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین است که در زمینه رشته تحصیلی خودم و بهینه‌سازی و به‌روز‌رسانی سیستم‌های نگهداری تعمیرات فعالیت دارد و مقالات متعددی در این راستا به ثبت رسانده است. شکری بعدها با علاقه‌مندی به نانو و مطالعات لازم اختراعی در زمینه پوشش‌های ضد خوردگی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به ثبت رساند.

خبرنگار خبرگزاری آنا به عنوان رسانه دیده‌بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری به سراغ فارغ‌التحصیل رشته مهندسی صنایع و مخترع پوشش‌های ضدخوردگی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی رفته تا درباره چگونگی اختراع این محصولات و فعالیت شرکت دانش‌بنیان وی مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با این مخترع گفت‌و‌گو کند.

مشروح گپ و گفت آنا با شکری در پی می‌‌آید:

اعمال پوشش‌های ضدخوردگی به روش «هات‌اسپری» روی سطوح

فففففففففففففففففففففففففففففففففف

آنا: درباره شرکت دانش‌بنیان خود و زمینه کاری آن توضیح دهید.

شکری: اعضای واحد فناور «پاکتن نانو کامپوزیت» سال ۱۳۹۹ در سومین دوره نانو استارت‌آپ تشکیل شد و بعد از تولید نمونه آزمایشگاهی سال ۱۴۰۰ شرکت دانش‌بنیان «بسپار صنعت نانو پوشش» را ثبت کردیم.

تیم دارای پنج عضو بوده که در نهایت این جانب مدیرعامل شرکت و مدیر تیم پاکتن نانو کامپوزیت شدم وعلیرضا شکری و بهزاد استادی مسئول توسعه و ساخت تجهیزات HOT SPRAY و نوید علیزاده مسئول فرمولاسیون نانو کامپوزیت‌های پلیمری و حسین جاوید، مسئول تجاری‌سازی محصول هستند. 

محصولات تولیدی واحد فناور به چهار بخش تقسیم می‌شود؛ نخست پوشش‌های سطحی ضدخوردگی که به روش «هات‌اسپری» روی سطح اعمال می‌شود. دوم پوشش‌های سطحی  آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ که به روش هات‌اسپری بر روی سطح اعمال می‌شود.

سوم پوشش فیلم‌های ONE-SIDED ADHESIVE آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ که می‌توانیم با پوشش‌دهی محصولات آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ HOT SPRAY و ONE-SIDED ADHESIVE روی سطوح چرخه انتقال انواع عوامل بیماری‌زا را متوقف کنیم به‌طوری که دیگر نیازی به ضدعفونی کردن سطح نیست و با یک بار اعمال کردن این پوشش‌ها بر روی سطح، سطوح خاصیت خود تمیزشوندگی پیدا می‌کنند و به طور خودکار عوامل بیماری‌زا را از بین می‌برند.

این پوشش‌ها قابلیت استفاده در منزل برای اطمینان از خود پاک‌شوندگی سطوح بدون نیاز به استفاده از ضدعفونی‌کننده‌ها را دارند و در بیمارستان‌ها، شرکت‌های مواد غذایی و دارویی، تصفیه آب برای از بین بردن عوامل بیماری‌زا و قطع کردن چرخه انتقال عوامل بیماری‌زا قابل استفاده هستند. این پوشش‌ها در عین حال دوستدار محیط‌زیست نیز هستند. پوشش فیلم‌های بسته‌بندی مواد غذایی آنتی باکتریال که عمر محصولات بسته‌بندی شده را افزایش می‌دهد.

از محصولات جدید گروه که تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرده‌ایم، «کپسوله» کردن مواد گیاهی و ارگانیک در اندازه نانو است که جایگزین خوبی برای نانومواد فلزی و اکسید فلزی بوده و همان خواص را به پلیمرها اهدا و مشکل مهاجرت فلزات و احتمال آلودگی سلول‌ها را برطرف می‌کند.

آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون چه موفقیت‌هایی در مسیر طی شده حاصل شده و چه دستاوردهایی داشته‌اید؟

شکری: سال ۱۳۹۸ طی فراخوان نانو استارت‌آپ با ایده پوشش‌های آنتی باکتریال به روش HOT SPRAY  در فراخوان شرکت کردیم و اسفند همان سال جزء ۱۰۰ تیم انتخابی از سراسر کشور شدیم، سپس با حمایت ریالی، گرنت و مشاوره علمی از استادان ستاد نانو موفق به ساخت دستگاه و نانو کامپوزیت شدیم و جواز شرکت در نمایشگاه سومین دوره نانو استارت‌آپ را کسب کردیم.

این نمایشگاه سال ۱۳۹۹ در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد و ۱۷ تیم انتخابی از سراسر کشور در این نمایشگاه حضور پیدا کردند.

برای سه محصول مجوز نانو مقیاس اخذ شده و سال ۱۴۰۰ با حمایت نانو استارت‌آپ محصول پوشش‌های آنتی‌باکتریال به روش ONE-SIDED ADHESIVE و فیلم پوشش‌های مواد غذایی را توسعه دادیم که مجوزهای نانو مقیاس برای این دو محصول در دست اقدام است.

فففففففففففففففففففففففففففففففففف

در نمایشگاه نانو استارت‌آپ سال ۱۴۰۱ که از ۹ تا ۱۲ مهر برگزار می‌شود، جزء تیم‌های انتخابی کشوری هستیم که در این نمایشگاه با محصولات خود شرکت خواهیم کرد. سال ۱۴۰۰ هم به‌عنوان تیم فناور برتر برگزیده مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در استان آذربایجان‌شرقی انتخاب شدیم. اقدامات لازم برای ثبت اختراع دستگاه HOT SPRAY و محصولات دیگر نیز در دست اقدام است.

نابودی عوامل بیماری‌زا با روش HOT SPRAY

آنا: زمینه فعالیت و نوع محصول واحد فناور شما چیست و چه نیازی از نیازهای مردم و کشور را برطرف می‌کند؟

شکری: واحد فناور ما در زمینه پوشش‌های ضدخوردگی، پوشش‌های آنتی‌باکتریال، آنتی جلبک و پوشش‌های آنتی قارچ که به روش HOT SPRAY  و ONE-SIDED ADHESIVE روی سطوح قابل پوشش‌دهی هستند و نیز پوشش‌های مواد غذایی که ماندگاری مواد غذایی را افزایش می‌دهد، فعالیت می‌کند.

اقدامات لازم برای دانش‌بنیان کردن شرکت در دست اقدام است و براساس قرارداد با مرکز رشد مقرر شده درصدی از سود فروش محصولات بعد از صنعتی‌سازی به دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تعلق گیرد.

در بخش رفع نیازها در حوزه پوشش‌های نانو کامپوزیتی ضدخوردگی به روش HOT SPRAY روی سطوح هدف اعمال می‌شوند، این پوشش‌ها می‌توانند رقیب جدی برای پوشش‌های معمول مانند رنگ مایع، سمنت، رابر، رپینگ و ... باشند؛ چراکه از نظر مقاومت مکانیکی و مقاومت به شرایط تنش و چکش‌خواری بسیار بهتر عمل کرده و در مقایسه با محصولات موجود پوشش‌های کاملاً اقتصادی محسوب می‌شوند که می‌توانیم با تغییراتی که در فرمولاسیون این پوشش‌ها انجام می‌دهیم به شرایط محیطی سخت پوشش را سازگار کنیم. این پوشش‌ها در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، صنایع شیمیایی، حوزه آب و ... کاربرد دارد.

در حوزه پوششهای نانو کامپوزیتی، آنتی‌باکتریال، آنتی‌قارج و جلبک به روش HOT SPRAY روی سطوح هدف اعمال می‌شوند به طوری که در این حوزه رقیب جدی برای محصولات ما وجود ندارد و می‌توانیم با اعمال این پوشش‌ها روی سطوح دیوار اتاق عمل، دیوار و کف در بیمارستان‌ها عملاً محیط را ایزوله کرده و اجازه رشد و تکثیر انواع عوامل بیماری‌زا را ندهیم.

این پوشش‌ها در هر لحظه و ثانیه از شبانه‌روز فعال بوده و عوامل بیماری‌زا را از بین می‌برند. از مصارف دیگر این پوشش‌ها در گاوداری‌ها و مرغداری‌ها به‌عنوان پوشش سطح به‌کار می‌روند که عوامل بیماری‌زا را از بین برده و مصرف آنتی‌بیوتیک را در تولید گوشت کاهش خواهد داد.

از صنایع دیگری که می‌توانند از این پوشش‌ها استفاده کنند، درمانگاه‌ها، آزمایشگاه‌ها، منازل، سطوح تماسی مکان‌های عمومی، شرکتهای تولیدی مواد غذایی و دارویی، تصفیه آب، حوزه آبزیان ازجمله پرورش ماهی، پرورش جلبک و ... است.

فففففففففففففففففففففففففففففففففف

در حوزه پوشش فیلم‌های نانو کامپوزیتی آنتی‌باکتریال که برای بسته‌بندی و افزایش عمر و ماندگاری مواد غذایی استفاده می‌کنیم با اعمال این پوشش‌ها برای بسته‌بندی مواد غذایی از جمله گوشت سفید و قرمز و سایر مواد غذایی استفاده می‌شود.

آنا: نواقص و کمبودها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور را بیان کنید.

شکری: محصولات فناورانه در هرکدام از مسیرهای دستیابی به فرمولاسیون/نمونه اولیه/تجاری‌سازی و تولید انبوه با چالش‌های مختلفی با توجه به مشکلات کشور اعم از نبود همکاری شرکت‌های بزرگ در ارائه سمپل(نمونه محصول) برای تحقیقات اولیه، استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی، تحقیق توسعه کارخانجات و ثبات نداشتن قیمت مواد اولیه، نبود دستگاه و تجهیزات به‌روز برای انجام تست‌های پیشرفته و مهم‌تر از همه تأمین نبودن سرمایه خطرپذیر مناسب برای رشد نهایی محصول و استارت‌آپ و در نهایت تبدیل محصول از نمونه اولیه به صنعتی روبه‌رو هستند.

محصولی که با کرونا مقابله می‌کند

آنا: آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه و مراکز و نهادهای مربوط با مأموریت خود داشته‌اید و انتظارتان از مسئولان چیست؟

شکری: برای به ثمر رسیدن محصولات فناورانه و تبدیل نمونه اولیه به صنعتی حمایت همه‌جانبه ارگان‌هایی که ارتباط مستقیم و غیرمستقیم با این پروژه دارند، نیاز است و با توجه به حمایت همه‌جانبه ستاد ویژه فناوری نانو ریاست جمهوری به همراه مرکز رشد دانشگاه آزاد برای تولید نمونه اولیه در این پروژه با فناوری بالا، خلأ حمایت سایر ارگان‌ها مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مؤسسات برای تأمین مالی وام‌های بلاعوض یا خطرپذیر در این پروژه با توجه به کاربرد منحصربه‌فرد محصولات احساس می‌شود.

فففففففففففففففففففففففففففففففففف

امید است ارگان‌های ذی‌ربط در پروژه‌های فناورانه و استارت‌آپی حمایت‌های لازم را برای پیشرفت پروژه داشته باشند.

آنا: پیشنهادتان برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه چیست؟

شکری: مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی با وجود تمام امکانات موجود و با توجه به رشد روزافزون علم نیاز به به‌روز کردن تجهیزات و زیرساخت‌های لازم دارند.

در مرحله نخست مجهزکردن مراکز رشد به دستگاه‌های آنالیزور و تجهیزات اکسترودر کامپاندساز آزمایشگاهی، صنعتی و ... پرکاربرد که در حوزه‌های مختلف استفاده می‌شود، می‌تواند در کنار درآمدزایی به دانشگاه به تولید علم نیز کمک کند.

آنا: بحران کرونا چه تأثیری در فعالیت  شما داشت و آیا در زمینه مقابله با کرونا هم محصول یا خدماتی داشته‌اید؟

شکری: تأثیر منفی اپیدمی کرونا بر حوزه‌های مختلف به‌جز حوزه بهداشت و درمان در دنیا واقعیت غیرقابل انکاری است.

با توجه به نیاز بازار به محصولات ما و هدف تیم فناور برای به سرانجام رساندن محصول و مجوزها، این تیم با سعی و تلاش شبانه‌روزی موفق به تولید نمونه اولیه فیلم پوشش‌های آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ ONE-SIDED ADHESIVE شد که مجوز نانو مقیاس این محصول برای تولید صنعتی در مرحله اخذ است.

براساس تحقیقات انجام یافته، ویروس کرونا سیستم ایمنی را تضعیف می‌کند و این باکتری‌های فرصت‌طلب و قارچ‌ها هستند که از این فرصت استفاده کرده و موجبات عفونت شُش، کلیه و سایر ارگان‌ها انسانی را مهیا می‌کنند و به‌دلیل حجم بالای عفونت منجر به مرگ بیمار می‌شود.

در اینجا اهمیت محصولات ما برای جلوگیری از انتقال عوامل بیماری‌زا از سطوح و قطع کردن چرخه انتقال نقش حیاتی پیدا می‌کند.این محصول براساس پژوهش‌ها قابلیت از بین بردن ویروس‌ها را دارند؛ اما فعلاً به دلیل هزینه‌های زیاد تست ویروس این تست انجام نشده است.

آنا: و کلام آخر....

شکری: در صورت تولید صنعتی محصولات ما در زمینه پوشش‌های محافظتی ضدخوردگی و محصولات پوششی آنتی‌باکتریال و آنتی‌قارچ به‌دلیل تکنولوژی بالا و نبود محصول مشابهی در اکثر موارد با این کیفیت در بازار داخلی و خارجی، می‌توانیم به صادرکننده این محصولات و خدمات تبدیل شده و ارزبری محصولات مشابه وارداتی را به حداقل برسانیم.

با این محصولات حتی قادر خواهیم بود هزینه تولید در صنایع مرتبط با خوردگی تجهیزات، حوزه درمان و سایر حوزه‌های مرتبط با محصولات ذکر شده را به طور قابل توجهی کاهش دهیم.

گفت‌وگو از صفیه طاهرخانی

انتهای پیام/۴۰۷۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب