از ارتقای پژوهشهای علمی تا گسترش دانش تخصصی سنجش از راه دور/ تنها فصلنامه مشترک علوم منابع طبیعی و مکانی را بشناسید
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ ۱۳ سال از زمان انتشار نخستین نشریه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر میگذرد و در این سالها با تمام مسائل مربوط به چاپ نشریات، این نشریه توانسته علاوه بر درج مقالات و مطالب علمی بسیار، بالاترین رتبه اعطای رتبه برای نشریات داخلی یعنی رتبه علمی با درجه «الف» را در دو سال اخیر کسب کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت گپ و گفتی را با فاضل امیری دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر و مدیر مسئول نشریه علمی «سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی» انجام داده است.
مشروح گفتوگوی خبرنگار آنا با امیری در پی میآید:
آنا: فصلنامه «سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی» از چه زمانی و با چه هدفی شکل گرفت؟
امیری: نشریه علمی ـ پژوهشی سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با همکاری انجمن مرتعداری ایران و بهمنظور گسترش و ارتقای پژوهش، انتشار نتایج پژوهشهای علمی، رشد آگاهی، توسعه علمی و دانش تخصصی در زمینه علوم سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و کاربردهای آنها در منابع طبیعی و کمک به ایجاد همکاری علمی میان پژوهشگران این زمینهها در داخل و خارج کشور انتشار مییابد.
این نشریه از سال ۱۳۸۹ بهصورت فصلنامه با شاپا چاپی ۲۶۷۶-۷۰۸۲ و شاپا الکترونیکی ۲۶۷۶-۶۶۸X و به زبان فارسی دستاوردهای علمی، پژوهشی محققان کشور را در زمینه کاربردهای علوم سنجش از دور و GIS در منابع طبیعی منتشر کرد و سال ۱۳۹۰ براساس رأی هشتاد و سومین و هشتاد و چهارمین جلسه تاریخ ۱۳۹۰/۱۱/۱۰ موفق به دریافت درجه علمی پژوهشی از کمیسیون بررسی نشریات علمی دانشگاه شد.
سال ۱۳۹۲ طی مجوز شماره ۳/۱۸/۱۹۰۵۵ براساس مصوبه کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به کسب رتبه علمی ـ پژوهشی شد و سال ۱۳۹۳ طی مجوز شماره ۹۳/۱۳۰۶ مورخ ۱۳۹۳/۱/۲۶ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان مجله با روش پژوهشی چاپ آن ادامه پیدا کرد.
مجله علمی ـ پژوهشی سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی در ارزیابی سال ۱۴۰۰ که توسط کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام گرفت، رتبه» الف» را کسب کرده است.
این مجله در ارزیابی دو سال اخیر ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تنها مجله وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر بوده که موفق به کسب این عنوان شده است.
علاوه بر این، مجله سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با ضریب تأثیر ۸۹۲/۰ در چارک Q۱ قرار دارد. اکنون نشریه در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نیز نمایه شده و از طریق پایگاههای اطلاعات علمی معتبر کشور (نورمگز، بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی) در اختیار علاقهمندان به موضوعات پژوهشی مرتبط قرار میگیرد.
اهداف و چشمانداز اصلی نشریه سنجش از دور
آنا: اعضای فصلنامه متشکل از چه افراد و گروههایی هستند؟
امیری: سردبیر و مدیر مسئول نشریه فاضل امیری دارای مدرک پسادکتری ـ گرایش تصمیمگیری چندمعیاره مکانی و سنجش از دور در محیط زیست و دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، جانشین سردبیر؛ مهدی فرحپور، دارای مدرک سیستم پشتیبان برای برنامهریزی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشیار و بازنشسته مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و مدیر داخلی نشریه طیبه طباطبایی دانشیار محیطزیست دانشکده مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هستند.
اعضای هیئت تحریریه نشریه را فاضل امیری، مهدی فرحپور، سید جمالالدین خواجهالدین؛ دارای مدرک مطالعات سنجش از دور در علوم منابع طبیعی و استاد دانشگاه صنعتی اصفهان، منصور مصداقی دارای مدرک منابع طبیعی و استاد بازنشسته دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، مدعو در دانشگاه فردوسی مشهد، سعید پیراسته دارای مدرک سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، لیدر، ژئولوژی و استاد دانشگاه واترلو کانادا، سید علی الحسینی المدرسی دارای مدرک سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در زمینشناسی و استاد گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، عبدالرشید بن محمد شریف دارای مدرک ژئوماتیک و سیستم اطلاعات مکانی استاد دانشگاه یو پی ام مالزی و بیست واجی پردانا دارای مدرک مدلسازی و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی و استاد دانشگاه تکنولوژی سیدنی شامل میشود.
آنا: مخاطب شما چه گروههایی هستند؟
امیری: اهداف و چشمانداز اصلی نشریه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی آن است که برای محققان، دانشگاهها، مؤسسات آموزشی و متخصصین برنامهای پویا و تعاملی ارائه کند تا به این وسیله بتوانند دانش خود را به اشتراک گذاشته و آخرین تحقیقات خود را در زمینه علوم سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و کاربردهای آنها در منابع طبیعی را منتشر کنند.
محورهای موضوعی فصلنامه کاربرد سنجش از دور و GIS در توسعه سیستمهای مکانی، منابع طبیعی و مدیریت زیستمحیطی، کشاورزی، مرتعداری، آبخیزداری و جنگلداری، برنامههای کاربردی در تغییرات آب و هوایی زمین، برنامههای کاربردی در خطر بلایای طبیعی، برنامههای کاربردی در حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت، برنامههای کاربردی در مدیریت منابع آب، توسعه و آموزش علوم مکانی و زیرساخت اطلاعات مکانی و طبقهبندی است.
آنا: تاکنون چند شماره از فصلنامه چاپ شده یا در دست چاپ است؟
امیری: ۱۳ سال از چاپ نشریه میگذرد که در این ۱۳ سال ۴۷ شماره از نشریه چاپ و در ۴۷ شماره تعداد ۲۹۳ مقاله از تعداد ۸۰۹ نویسنده درج شده است.
آنا: نحوه پذیرش مقاله در فصلنامه و اصول ارسال آنها چگونه است؟
امیری: میانگین زمان نخستین تصمیمگیری درباره مقالات ارسالی یک هفته از زمان ارسال توسط نویسندگان بوده و میانگین زمان داوری مقالات پنج هفته و نوع داوری نیز دوسو کور است.
رعایت نکات و دستورالعمل زیر برای جلوگیری از تأخیر در داوری و انتشار بهموقع نشریه هنگام ارسال مقالات ضروری است که اطلاعات لازم در قسمت راهنمای تهیه مقاله برای نشریه در صفحه اصلی سایت نشریه به آدرس (https://girs.bushehr.iau.ir/journal/authors.note) در دسترس نویسندگان است. تمپلت تهیه مقاله طبق فرمت نشریه نیز در همین صفحه قابل دانلود است.
مشکلات پیش روی نشریه سنجش از دور
آنا: چه کسانی میتوانند مقاله ارائه دهند (با چه درجه علمی) و اولویت با چه کسانی است؟ معیارهای درج چیست؟
امیری: مقاله باید تحقیقی و حاصل کار پژوهشی در یکی از فرمتهای مقاله پژوهشی، گزارش موردی، مقاله مروری، یاداشت فنی، مقاله کوتاه و نامه به سردبیر نویسنده (نویسندگان) باشد.
مقالات واصله پس از داوری کامل و اصلاحات لازم در صورت تأیید به چاپ میرسد. سیاست نشریه، انتخاب برترین مقالات و سرعت بخشیدن به فرآیند داوری است تا در اسرع زمان نتایج داوری به نویسندگان اعلام شود. در این بین بررسی و چاپ مقالات دانشجویان از پایاننامه یا رساله دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در اولویت است.
این فصلنامه تنها فصلنامه مشترک در علوم منابع طبیعی و علوم مکانی است که نقش فناوریهای نوین در ارزیابی منابع طبیعی کشور در زمینه کاربرد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در توسعه سیستمهای مکانی، منابع طبیعی و مدیریت زیستمحیطی، کشاورزی، مرتعداری، آبخیزداری و جنگلداری، تغییرات آب و هوایی زمین، حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت، مدیریت منابع آب، آموزش علوم مکانی و زیر ساخت اطلاعات مکانی و طبقه بندی را بررسی میکند.
آنا: درباره رویداد ملی عصر امید و مشکلات موجود در مسیر فعالیت بگویید.
امیری: از نشریه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی به عنوان نشریه سرآمد فارسی در بخش نشریات در رویداد ملی عصر امید تجلیل شد.
قطعاً انجام هر کار علمی و تحقیقی با مشکلات عدیدهای مواجه است که درباره انتشار نشریات علمی میتوان؛ کسب هزینه برای پوشش بخشی از هزینههای نشریه شامل هزینه داوری و آمادهسازی و ...- که با توجه به مبلغ مصوب دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهاد میشود برای ترغیب دانشجویان این هزینه کاهش یابد-، حمایت واحدهای دانشگاهی از نشریات علمی در راستای مهیاسازی زیرساخت و هزینههای لازم برای خرید DOI، عضویت در کمیته اخلاق COPE، نرمافزارهای تشابهسنجی و ...، ایجاد یک سیستم ارزیابی منطبق بر ارزیابی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نه سیستم ارزیابی موازی و تغییر نگرش مدیران واحدهای دانشگاهی درباره نشریات علمی که نشریات را نه یک هزینه، بلکه یکی از دیون علمی برای ارتقای سطح علمی واحد دانشگاهی بدانند -که فقط با این تغییر نگرش است که مشکلات جاری حل خواهد شد- را ذکر کرد.
آنا: برنامه آینده فصلنامه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی چیست؟
امیری: با توجه به اینکه نشریه بالاترین رتبه اعطای برای نشریات داخلی یعنی رتبه علمی با درجه «الف» را در دو سال اخیر کسب کرده، گام بعدی اعضای هیئت تحریریه فصلنامه از کشورهای ایران، استرالیا، کانادا و مالزی هستند تا زمینه نمایههای بینالمللی SCOUPS مهیا شود و اقدامات در این باره انجام و لینک سابمیت برای اخذ این نمایهها در سایت نشریه درج شده است که این مهم در چند ماه آینده به اخذ نتیجه مطلوب ختم خواهد شد.
انتهای پیام/۴۰۷۸/
انتهای پیام/