دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نگاهی به موضوع اربعین و مفهوم آن

اسراری درباره اربعین و عدد ۴۰

محرم که می‌رسد زمزمه اربعین امام حسین (ع) بیشتر بیداد می‌کند و خون به دل می‌کند، دغدغه اینکه بطلب و دستمان در روز اربعینش برسد به ضریح یا خیر؛ اما چرا این روز آنقدر با اهمیت است؟!
کد خبر : 801356

به گزارش خبرگزاری آنا، ایام محرم و یا حتی روزهای نزدیک به آن که می رسد، زمزمه اربعین و سفر به کربلا بیشتر به گوش می رسد. سفر به سرزمینی که امامان را در آن ناجوان مردانه به شهادت رساندند و خانواده وی را به اسارت گرفتند. اما چه بگوییم از اربعین؟!

اربعین حسینی یکی از مهم ترین روزها برای مسلمانان و به ویژه شیعیان است  و بسیاری معتقدند که زیارت کربلا در اربعین یکی از مهم ترین نشانه های مومن محسوب می شود.

اربعین حسینی را در واقع چهلمین روز پس از شهادت امام حسین(ع) می نامند و مرسوم است که مراسمی با شکوه در این روز برگزار شود چه در شهر کربلا و کنار حرم امام حسین (ع) و چه جاماندگانی که قسمتشان زیارت امامشان در روز اربعین نبوده است.

همانطور که می دانید، امام سوم ما شیعیان در روز عاشورای سال ۶۱ق به شهادت رسیدند و چهل روز پس از آن یعنی  ۲۰ صفر مصادف با روز اربعین است.

طبق نقل های مختلفی که منتشر شده است، اسیران کربلا در روز ۲۰ صفر سال ۶۱ قمری در بازگشت از شام، برای زیارت مدفن امام حسین(ع) راهی کربلا شدند البته نقل های دیگری نیز وجود دارد که می گوید، اسرا در بازگشت از شام به مدینه رفتند.

اسراری درباره اربعین و عدد ۴۰

اربعین در لغت به چه معناست؟

اگر بخواهیم به معنای لغوی اربعین بپردازیم باید بگوییم که؛ به طور کلی اربعین در فرهنگ فارسی به معنای چهلم است یعنی چهلمین روز از درگذشت فردی را روز اربعین یا چهلم آن فرد می گوییم و در برخی از فرهنگ نامه های فارسی، اربعین را به معنای چله هم می دانند.

اما از نگاهی دیگر می توانیم بگوییم که؛  اربعین در برخی از لغت نامه ها به عنوان نام یک کوه نیز شناخته می شود، اما مهم ترین معنی آن چله، چهلم و چهلمین روز درگذشت افراد است.

چرا عدد چهل مقدس شناخته شده است؟

اعداد در روایات و احادیث نقش مهمی داشته اند و از این رو برخی از اعداد مانند عدد چهل، دارای اهمیت بسیاری است و در صورتی که کمی به روایات و نوشته های به جا مانده از زمان امامان و پیامبران نگاهی بیندازیم، متوجه اهمیت بالای عدد چهل می شویم. به این صورت که می توانیم بگوییم، مقدس بودن اربعین یا همان عدد چهل به موارد متعددی مرتبط است ؛ از مهلت چهل روزه خداوند بزرگ به فرعون ظالم گرفته تا به کمال رسیدن انسان در چهل سالگی و ...  همگی نشانه هایی از مقدس بودن و اهمیت بالای این عدد است که تفکر در آن جایز است.

از سوی دیگر، اهمیت به مردگان و عزیزان درگذشته تا چهل روز از دوران قدیم بین تمام مردم اعم از مسلمان و غیر مسلمان رواج داشته است؛ به این صورت که تا چهل روز پس از درگذشت هر فرد، مرسوم است عزیزان وی به سوگواری و برگزاری مراسم های عزاداری می پردازند و سیاه بر تن می کنند و یا حتی مردان صبر می کنند و محاسن خود را نمی تراشند.

حتی در قرآن کریم هم چندین مورد از آیات متبرک به عدد چهل هستند. در این آیات خداوند نشانه هایی از اهمیت این عدد را بیان کرده است و روایاتی مبنی بر خواندن ۴۰ مرتبه دعاهای مختلف برای استجابت دعا، یا چهل مرتبه زیارت رفتن و مواردی از این قبیل هم نشان دهنده ی اهمیت بسیار زیاد عدد چهل در بین شیعیان محسوب می شود.

کاربرد عدد 40 درمورد حضرت موسی(ع)

خداوند در مورد حضرت موسی(ع) نیز عدد چهل را به کار برده است، البته موسی که به میقات خدا دعوت شد، قرار سی شب بود وَ وَاعَدْنَا مُوسَي‏ ثَلاثِينَ لَيْلَةً اما وقتی به شب سی‌ام رسید ده شب اضافه فرمود وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ و در شب چهلم بود که میقات تمام و کمال شد.

یعنی این ده شب که به سی شب اضافه شد، ده شب اول ذی‌الحجه است که در تفسیر آیه‌ وَالفَجرِ وَ لَیالٍ عَشرٍ گفته شده و ماه ذی‌الحجه هم ماهی است که به محرم وصل می‌شود و پس از اتمام چهل شب حضرت موسی (ع) آن چیزهایی را که باید می‌دید و می‌فهمید، درک کرد و در نهایت به سمت خود رهسپار شد.

اسراری درباره اربعین و عدد ۴۰

نگاهی گذرا به موضوع اعداد و حکمت آن ها

اما اگر نوع نگرش و دیدمان را تغییر دهیم و بخواهیم به موضوع عدد 40 بپردازیم باید اینگونه نیز بگوییم که؛ خلقت تکوینی و طبیعت مملو از نظم آشکاری است و شریعت که در واقع روی دیگر طبیعت است از این نظم دور نیست.

بعنوان مثال در موضوع اعداد و حکمت های آن ها می توانیم به عدد 7 و 40 اشاره کنیم که همانطور که گفته شد 40 بنوعی از تکامل می آید ، همان تکامل در سن و سال افراد و بلوغ. بزرگان کمال انسانی را در چهل سالگی می‌بینند، در حالی که پایه‌ شخصیت در سی‌وسه‌سالگی شکل می‌گیرد و انسان در چهل‌سالگی به بلوغ کامل می‌رسد.

توجه به این نکته خالی از لطف نیست که؛ قرآن می‌فرماید: وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَاسْتَوَى آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا؛ که در این آیه وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ همان سی‌وسه سالگی است و وقتی انسان به وَاسْتَوَى می‌رسد خداوند به او علم و حکمت را ارائه می‌کند که در چهل‌سالگی و بلوغ کامل او خواهد بود.

ما احادیثی را نیز داریم که در آن ها خداوند از افرادی که به چهل سال می‌رسند انتظارات خاصی دارد، اما در یک سری روایات، واحد روز است مثل چهل روز که جنین مراحل مختلفی را در رحم مادر طی می‌کند و دوره‌های چهل روزه جنین کامل می‌شود.

در یکی از احادیث نیز اینگونه آمده است که؛ مَا اَخلَصَ عَبداً لِله عَزَّوَجَلَّ اَربَعینَ صَبَاحاً اِلّا جَرَت یَنابِیعَ الحِکمَة مِن قَلبِه عَلَی لِسانِه؛ نیست کسی که چهل روز از روی اخلاص برای خدا عبادت داشته باشد، مگر آن‌که چشمه‌های حکمت در قلب او خواهد جوشید و بر زبان او جاری خواهد شد.

انتهای پیام/

 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب