فعال کارگری: کارگران بیکارند، شاغلان دستمزد پایین دارند
مسعود نیازی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با بیان اینکه وضعیت صنعت خوب نیست و اشتغال در این حوزه نیز با بحران مواجه است، افزود: از آنجا که بخش خدمات نیز متاثر از صنعت است بنابراین دامنه بحران این بخش را نیز در بر گرفته است.
وی تصریح کرد: در مجموع باید گفت که نتوانستهایم از طریق ایجاد شغل بیکاران را ساماندهی کنیم چرا که در ایجاد شغل در این بازار دچار بحران هستیم.
این فعال کارگری با بیان اینکه قشر تحصیلکرده دانشگاهی نیز از آمار بالای بیکاری رنج میبرد، ادامه داد: مادامی که چرخه تولید چه به علت کاهش هزینههای سربار و چه به علت افزایش قیمتهای مواد اولیه تسهیل نشود و از طرفی ساماندهی قوانین دست و پا گیر در کشور نیز صورت نگیرد، اشتغال کشور همچنان بحرانی خواهد بود.
45 میلیون نفر آمار خانوار کارگری در ایران
نیازی درباره جامعه آماری کارگران در کشور عنوان کرد: 13 میلیون نفر بیمه شده در کشور وجود دارد. از طرفی بر اساس آمار حدود 2 میلیون نفر نیز بدون بیمه مشغول کار هستند.
وی تاکید کرد: با این احتساب اگر متوسط خانوار ایرانی مرکز آمار را در نظر بگیریم در حدود 45 میلیون نفر جزو خانوار کارگری در کشور محسوب میشوند.
افزایش تدریجی قرادادهای موقت کار در دهه اخیر
این عضو هیات مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری بیان کرد: متاسفانه طی یک دهه اخیر تعداد قرادادهای موقت کار به تدریج افزایش یافته است.
وی گفت: اکنون در اکثر کارگاهها کارگران قرارداد موقت هستند و این نرخ به بیش از 90 درصد هم میرسد. بر این اساس حتی 10 درصد هم کارگر دائم نداریم.
نیازی با بیان اینکه با وجود اضافه و کم شدن چند تبصره از ماده 7 قانون، اما پوشانندگی لازم وجود ندارد، افزود: بر اساس قانون کار قراردادهای کاری به سه دسته قرارداد کارمعین، موقت بدون کار مستمر و دائم مشمول کارگاههای دائم تقسیم میشوند اما آنچه که در عمل شاهدیم این است که در کارگاههای دائم هم قراردادهای موقت حاکم هستند.
این کارشناس بازار کار با بیان اینکه دولت باید در ارتباط با تصمیمگیریهای حوزه کار به نظرات جامعه کارگری و کارفرمایی بیشتر اهمیت دهد، اظهار کرد: اکنون گفتوگوهای شرکای اجتماعی حوزه کار (کارگری، کارفرمایی، دولت) به خوبی هدایت نمیشود که این وضع باید بهبود یابد.
به گفته نیازی، تشکلهای کارگری و کارفرمایی باید استقلال کاری پیدا کنند و بدون نظارتهای دخالتگونه دولت تشکیل شوند. همچنین دولت باید لایحهای برای پیوستن به مقاولهنامههای 87 (آزادی تشکلها) و 98 (مذاکرات جمعی) سازمان بین المللی کار را با ارائه لایحه به مجلس و پیگیری تصویب آن در دستور کار خود قرار دهد.
چند پیشنهاد برای بهبود وضعیت کارگران
این عضو هیات مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری به ارائه چند پیشنهاد برای برای بهبود وضع کارگران پرداخت و گفت: دولت باید رویکرد خود به بهرهمندی از استانداردهای جهانی را مثبتتر کند. همچنین پیوستن ایران به سه مقاولهنامه بینالمللی کار از سوی دولت در دستور کار قرار گیرد.
وی تنظیم روابط کار در کارگاههای متوسط و کوچک، توجه بیشتر بر تثبیت کار شایسته مورد تاکید در برنامههای چهارم و پنجم توسعه، توانمندسازی حوزه زنان، ارتقای دستمزد کارگران، ارتقای سطح آموزشهای مهارتی به ویژه در وضعیت فعلی ورود شرکتهای چندملیتی به کشور، بهبود وضع تامین اجتماعی کارگران بر اساس بند 29 قانون اساسی از سوی سازمان تامین اجتماعی و دولت را از دیگر پیشنهادها برای بهبود وضع معیشتی جامعه کارگری کشور و برخورداری این قشر از رفاه نسبی بیشتر عنوان کرد.
انتهای پیام/