ایوبی: سلحشور یک راه، نگاه و یک مکتب است
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این مراسم رضا میرکریمی دبیر جشنواره گفت: «امروز اینجا جمع شدیم برای یادبود یک هنرمند سخت کوش که سالهای سال کار کرد و بسیاری در خارج از مرزها او را میشناسند. در ذهن من فرج الله سلحشور با «پرواز در شب» باقی مانده فیلمی که رسول ملاقلی پور ساخته بود و او در آن بازی میکرد. هر گز فراموش نمیکنم لحظه ای را که او رفته بود آب بیاورد و تداعیکننده لحظات عاشورا و بسیار تاثیرگذار بود؛ آنجا که گفت: من نریمان فرمانده گردان کمیل هستم.»
وی ادامه داد: «فرج الله سلحشور با بازیگری و نویسندگی شروع کرد، کار تئاتر میکرد ولی آنچه مهمانان خارجی ما می شناسند سریالهای زیبای او بود که بر اساس قصص قرآنی ساخته بود. به شخصه شاهد بودم مسلمانان شاخ آفریقا، هند و خاورمیانه تحت تاثیر سریال یوسف و مردان آنجلس بودند. این برای ما درس بزرگی است که چگونه قصههای مشترک ما مسلمانان در قرآن گنجانده شده و میتواند فضایی را محیا کند که اتحادمان لحظه به لحظه بیشتر شود.»
میرکریمی تصریح کرد: «نگاهی که سلحشور به مبحث سینمای دینی داشت تا آخرین لحظه ادامه پیدا کرد و هنگامی با بیماری دست و پنجه نرم میکرد که حاضر شده بود سریال دیگری را با موضوع حضرت موسی بسازد. من از متن آن بیخبرم ولی بسیاری از دوستان که در جریان بودند میگفتند که نتیجه کار بسیار خوب شده است.»
وی اظهار کرد: «چهره انقلابی سلحشور و پافشاری بر مواضع انقلابی خود و نگاه او به سینمای دینی تا آخرین لحظه ادامه داشت و هنگامی با بیماری روبهرو شد که آماده بود سریال دیگری با موضوع حضرت موسی را بسازد که سال ها روی آن کار کرده بود.»
وی افزود: «حیفم آمد در شرایطی که یک جمع بینالمللی هستند و با رویکردی که جشنواره دارد، هنرمندی که از محبوبیت خوبی در منطقه برخوردار است را و برای روح او علو درجات را خواهانم و امیدوارم ما هم در مسیر اعتقادی خودمان هستند بتوانیم ارتباط خوبی برقرار کنیم.»
در ادامه عبدالعلیم طاهر کارگردان فیلم «شهید» از عراق در مورد فرج الله سلحشور گفت: «از طریق سریال خیلی معروف یوسف پیامبر با آقای سلحشور آشنا شدم. اغراق نمیکنم که شاید بیش از 30 میلیون نفر در عراق این سریال را تماشا کردند، اعم از کودکان بزرگسالان، خانمها و آقایان و هنوز هم این سریال در شبکههای عراقی پخش میشود و همچنان مخاطب را جذب میکند و مردم از دیدنش خسته نمیشوند.»
وی افزود: «وقتی خودم را به عنوان یک کارگردان با سلحشور مقایسه میکنم اصلا خودم را در حد او نمیبینم و او را خیلی بزرگتر و برجستهتر از خودم میدانم. آرزو داشتم در زمانی که در قید حیات بود با او آشنا میشدم اما همین که با سریالش آشنا شدم خیلی برایم جای شکر دارد. شرکت در این جشنواره و آشنایی من با فرزند سلحشور برایم مایه افتخار است و خیلی خوشحالم که اینجا هستم.»
پس از آن جاوید جعفری کارگردانی از کشور هندوستان گفت: «من از کشوری میآیم که دو چیز در آن خیلی مهم است؛ یکی مادر و دیگری سینما. تقریبا 200 میلیون مسلمان در هندوستان وجود دارند، کارهای آقای سلحشور را روی شبکههای مسلمان تماشا کردم. سریال حضرت یوسف و سریال اصحاب کهف را تماشا کردم.»
وی افزود: «چیزی که در مورد این سریالها دوست داشتم این بود که داستانهای قرآنی را به صورت کاربردی منتقل کردند. این یک مسئولیت خیلی بزرگ است و افتخار میکنم که این سریالها را تماشا کردم. این یک مسئولیت بزرگ است که این قصههای قرآنی را عرضه کنند. ایران همیشه در عرضه آموزههای قرآنی پیش قدم بوده ،قطعا جای خالی آقای سلحشور احساس میشود و امیدوارم در آینده کارگردانهای جوان بتوانند جای خالی او را پر کنند. برای همه مردم ایران و همه سینماگران ایرانی آرزو میکنم بتوانند بهترین کارهایشان را به جهان عرضه کنند.»
علی ظاهر از لبنان نیز گفت: «قبل از این که بخواهم صحبت کنم، داشتم به یک مکالمه خیالی بین حضرت یوسف و حضرت موسی فکر می کردم و حضرت موسی را تصور میکردم که به حضرت یوسف گله میکند که مردم شانس آشنایی با تو را داشتند اما شانس آشنایی با من را نداشتند. حضرت موسی الان غمگین است که مردم نتوانستند با آن آشنا شوند ولی حضرت موسی الان امیدش به وزارت ارشاد است که بتواند به آرزوی سلحشور جامه عمل بپوشاند.»
وی افزود: «سلحشور کارگردان قرآن بود، کارگردان سینما نبود؛ او استاد سینمای دینی و اجتماعی بود. زمانی که در شبکه المنار پخش سریال حضرت یوسف را شروع کردیم، خیابانها انقدر خلوت میشد که بهترین فرصت برای دزدها بود. مخاطبان سریال حضرت یوسف از گروه خاصی نبودند، هم مسلمان بودند و هم مسیحی.»
وی در ادامه گفت: «خیلی نمیخواهم طولانی حرف بزنم چون هر چه بگویم باز هم در حق سلحشور کوتاهی کردهام. به یاد دارم در سال 2008 زمانی که سریال در لبنان پخش میشد سلحشور با تعدادی از عوامل سریال به لبنان رفتند. وقتی سید حسن نصرالله از حضور سلحشور مطلع شد از من خواهش کرد با سلحشور ملاقات داشته باشد. قرار بود نیم ساعت با هم ملاقات داشته باشند ولی ملاقات خیلی مفصل بود و به یاد دارم که نصرالله به سلحشور گفت سریال را از شبکههای ایرانی ضبط کرده و دیده است. او تعریف کرده بود که یک روز تعطیل از صبح تا عصر 10 قسمت از سریال را با خانواده دیده و گریه کردهاند .وقتی سلحشور سخنان نصرالله را شنید، او هم گریه کرد و از نصرالله خواست که برایش دعا کند و از حضرت فاطمه (س) بخواهد روز قیامت شفاعتش را بکند.»
در ادامه مراسم بصیر سلحشور فرزند فرجالله سلحشور ضمن تشکر از دست اندرکاران جشنواره بیان کرد: «من حرف خاصی ندارم، بیشتر عرض تشکر داشتم. امیدوارم سینمای ایران روز به روز جنبه اصلاحگرانه تری نسبت به جامعه خود و دنیا داشته باشد و آینهای باشد برای نشان دادن فرهنگ غنی اسلام و ایران به دنیا.»
وی افزود: «امروزه تمام رسانههای دنیا در دست کسانی است که از ما خوششان نمیآید. امیدوارم سینمای ما به استانداردهای جهانی و معقول نزدیک شود و مخاطبان زیادی را به خود اختصاص دهد، زیرا من معتقدم ما به لحاظ فیلمسازی میتوانیم آنها را شکست دهیم، امیدوارم روزی فرا برسد که سینمای جهانی، دینی و فرهنگی داشته باشیم.»
پس از آن حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی گفت: «خیلی خوشحالم که امروز این جلسه و محفل در جشنواره جهانی فجر برگزار میشود. مرحوم سلحشور به گردن نظام، سینما و مردم حق دارد. من هنگامی که با سفیران کشورهای اسلامی ملاقات داشتم بسیاری از آنها از من سریال حضرت یوسف را میخواستند و من چند نسخه از آن را داشتم و به آنها هدیه میدادم. سریال حضرت یوسف بهترین هدیه من به سفرا و وزرای کشورهای خارجی بود.»
وی افزود: «هنر مرحوم سلحشور این بود که به کارش عشق میورزید و باور و ایمان داشت که قرآن را میتواند با زبان تصویر به دنیا معرفی کند. البته سلحشور خدمت بزرگ دیگری به سینما کرد، اینکه مردم با مذهبهای مختلف و عقاید گوناگون پای این سریال نشستهاند و با آن ارتباط برقرار کردند نکته خیلی مهمی بود و دیگر اینکه او با ساخت این سریال باعث شد کشورهایی که با تصویرسازی رابطه نداشتند به مهم بودن آن پی ببرند و بدانند با تصویر میتوانیم پیامهای دینی و معنوی خود را منتقل کنیم.»
ایوبی ادامه داد: «سلحشور در آشتی فیلمهای مختلف نقش مهمی ایفا کرد که سینما باید قدردان این زحمات باشد. او نمونه یک سینماگر قرآنی است. سلحشور یک راه، یک نگاه و یک مکتب است. هر وقت سلحشور را دیدم شاهد بودم جوانان در مکتب او میآموزند و مطمئن هستم راه وی ادامه خواهد داشت.»
رئیس سازمان سینمایی در ادامه بیان کرد: «امیدوارم پروژه حضرت موسی که جزو آرزوی او بود ساخته شود و دوستان کمک کنند تا این پروژه روی زمین نماند، البته خبرهای خوبی داریم که این پروژه در حال نهایی شدن است و دوستان در صدا و سیما قرار است کمک کنند تا این سریال ساخته شود.»
پس از ایوبی حاج حمید قدیریان از دوستان مرحوم سلحشور ضمن یادآور شدن چند خاطره گفت: «ما این جلسات را در واقع برای خودمان برگزار میکنیم. درست است که این جشنوارهها را برگزار میکنیم، اما ما نیازمند ایده و راهگشایی هستیم. باید این جلسات را ببریم به سمتی که چراغ راهی برای آینده باشد و مطالبی را بگوییم که فرد را در نظر نگیریم بلکه ایده را در نظر بگیریم. در مورد مرحوم سلحشور نیز باید حواسمان باشد تا اشتباهی که در مورد شهدا کردیم را دوباره تکرار نکنیم.»
وی افزود: «امیدوارم از فضایی که سلحشور ایجاد کرده که در یک کلمه فضای غیرت و اعتماد به خداست بیشتر بهره ببریم. باید به خدا اعتماد کرد و نتیجه میگیریم که اگر سلحشور آنقدر غیرت نشان داد برای چه بود، چرا فیلمهای او جهانی شد، به دلیل عطشی است که جهان اسلام برای فهم دین و حقیقت دارد و هر بارقهای از این مفهوم وجود داشته باشد ارزشمند است.»
پس از آن نادر طالبزاده بیان کرد: «برای من افتخاری است که بتوانم چند کلمهای به یاد این مرد بزرگوار صحبت کنم. سلحشور قبل از فوتش مشخص بود ولی بعد از فوتش با عنایتی که خدا به او داشت مشخصتر شد که او یک فرد عادی نبود. فردی که هچ وقت تزلزل در مسیرش دیده نشد، هیچ وقت احساس نمیشد که او شکی دارد در اینکه سینما می تواند اسلامی باشد.»
وی افزود: «او توفیقی پیدا کرد که در جهان اسلام و همه کشورهای اسلامی استقبال خوبی از فیلم کردند. من به عنوان فردی از جامعه خیلی خوشحالم که شاهد تلاش این شخص و تلالو و درخشش این کار در جامعه بودم. الان کار موسی وجود دارد، چند سال پیش صهیونیستها یک فیلمی ساختند که تمامش تحریف است. باید حواسمان باشد که ایران میتواند تهاجم کند و از هنرمندان جهانی دعوت کند که این فیلم را بسازند. امروز در جهان یک تشنگی برای قصه زندگی انبیا وجود دارد که باید از آن بهره برد.»
در پایان این مراسم حسین زندباف تدوینگر سریال یوسف پیامبر گفت: «افتخارم این است که به واسطه این همکاری که با سلحشور داشتم، فکر میکنم یک پارتی برای آخرتم درست کردم.»
این مراسم با حضور حجتالله ایوبی، مجید مجیدی، علیرضا تابش، بصیر سلحشور، محسن مومنی شریف، رضا میرکریمی، حسن برزیده و حبیب ایل بیگی برگزار شد.
انتهای پیام/