دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 فروردين 1395 - 11:21
در گفت‌وگو با آنا تشریح شد

حوزه دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان؛ از برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی تا توسعه و ترویج ورزش همگانی

سال گذشته سالی بسیار متفاوت و ویژه در دوران حیات دانشگاه آزاد اسلامی محسوب می‌شد. اجرای طرح تجمیع 2 با شاخصه‌های خاص خود مهمترین چالش و اساسی ترین گام در راه تداوم سیر موفقیت و توسعه دانشگاه محسوب می‌شد. اقدامی که به زعم بسیاری از منتقدان موافق و مخالف دانشگاه می‌تواند در تاریخ این مجموعه بزرگ دانشگاهی نقشی بسیار حیاتی ایفا کند.
کد خبر : 76035

حسن رستم‌زاده، خبرنگار خبرگزاری آنا در سمنان- با اجرای این طرح تغییرات زیادی در دانشگاه حادث شد که یکی از مهمترین تغییرات تلفیق حوزه‌های دانشجویی و فرهنگی در قالب جدید حوزه معاونت دانشجویی فرهنگی بود. دانشگاهی که داعیه اسلامی بودن را در نام یدک می‌کشد اکنون با تمام وجود تلاش دارد تا این داعیه را در عمل نیز در لایه‌های مختلف وجودی خود به اثبات رساند و تلفیق این دو حوزه سرآغازی بود بر این حرکت.


ابتدای سال 95 مناسب دیدیم تا در گپ و گفتی کوتاه به سراغ نخستین معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان برویم و از اقدامات این دانشگاه در این مدت مطلع شویم.


دکتر مهدی سلطانی‌فر به عنوان جوانترین معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان از سال 1391 سکان­دار حوزه دانشجویی در این واحد دانشگاهی شد و امروز در عین جوانی دارای پختگی لازم برای هدایت این حوزه است. سلطانی فر به عنوان با سابقه ترین معاون دانشگاه آزاد اسلامی سمنان این گونه پاسخگوی سوالات خبرنگار آنا در باره مباحث مطرح شده این حوزه بود.



*رسالت حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی


- نگاه به دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان مولود مبارک انقلاب در این حوزه نگاهی ویژه و خاص است و به‌تبع آن نگاه دانشگاه به مباحث فرهنگی نگاهی ظریف‌تر و دقیق‌تر. انتظارات از دانشگاه خیلی بالاست و وجود عنوان اسلامی در نام دانشگاه رسالت این مجموعه را در حوزه فرهنگی سنگین‌تر می‌کند. این دانشگاه با اعتبار جهانی و مبتنی بر هویت ایرانی‌- اسلامی حاکم بر آن تلاش دارد تا افزون بر ارایه خدمات آموزشی و پژوهشی، در مباحث فرهنگی نیز در جامعه تاثیرگذار و نقش آفرین باشد. در همین راستا تغییرات ایجاد شده در حوزه فرهنگی و دانشجویی را در سال گذشته شاهد بودیم. ترسیم نقشه جامع فرهنگی، توجه به مفاخر و چهره‌های ماندگار فرهنگی، اجرای طرح‌های فرهنگی ماندگار و توجه ویژه به گسترش و اشاعه فرهنگ نماز و حجاب و عفاف گوشه‌ای از برنامه‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در این مسیر محسوب می‌شود.


* از تغییرات در حوزه دانشجویی صحبت کردید و ایجاد معاونت دانشجویی و فرهنگی در دانشگاه.


حوزه دانشجویی فرهنگی در یک کلام وکیل دانشجو در هیات رئیسه و سایر حوزه‌های دانشگاه محسوب می‌شود و این مهمترین شاخصه عملکرد این حوزه است

- سال گذشته هم‌زمان با اجرای طرح تجمیع 2 شاهد ایجاد این تغییر با رویکردی انقلابی در این حوزه بودیم. تغییری که نه در ساختار تشکیلاتی این دو حوزه بلکه با تغییر در نگرش و ساختار فکری در بدنه دانشگاه رخ داد.


با تلفیق این دو حوزه و تشکیل حوزه واحد، همه بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های قبلی با هدف ایجاد پویایی و تغییر در نگرش و دیدگاه‌ها، دستخوش تغییر شد به طوری‌ که تفکرات جدید در بخشنامه‌های صادره به خوبی قابل لمس بود. رویکرد جدیدی تعریف شد و حرکت‌های بنیادی به‌ویژه در حوزه فرهنگی آغاز شد.


دانشگاه آزاد اسلامی سمنان هم در همین راستا و بر مبنای ماموریت جدید تعریف شده تلاش کرد تا با فاصله گرفتن از روزمرگی‌ها و تفکرات گذشته، حرکت جدیدی را برای پیشبرد و تحقق اهداف فرهنگی آغاز کند. برنامه‌ها منظم‌تر از قبل و متفاوت‌تر از گذشته برنامه‌ریزی و اجرا شد. در این مدت تلاش کردیم تا به­ عنوان نخستین تغییر، ساعت فرهنگی را با هدف نظم‌بخشی به اجرای برنامه‌های فرهنگی برای کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان تعریف کنیم. زمانی مناسب برای اثربخشی، مشارکت و بهره‌برداری بیشتر و بهتر از برنامه‌های مختلف فرهنگی.



*مهمترین شاخص عملکرد حوزه دانشجویی فرهنگی


- حوزه دانشجویی فرهنگی در یک کلام وکیل دانشجو در هیات رئیسه و سایر حوزه‌های دانشگاه محسوب می‌شود و این مهمترین شاخصه عملکرد این حوزه است. دانشجویان مطالباتی دارند و توقعاتی که پاسخ داده شود و بیشترین حجم مراجعات در خصوص موارد اجتماعی، فرهنگی و خدماتی به حوزه دانشجویی فرهنگی است.


*تفاوت کار در این حوزه با سایر حوزه‌های دانشگاه


- حوزه دانشجویی- فرهنگی در ارتباط مستقیم با دانشجویان و مطالبات مختلف این قشر از مخاطبان دانشگاه است. مطالباتی که به سبب تنوع دامنه‌ای بسیار وسیع را در برمی‌گیرد. بنابراین کار در این حوزه ظرافت‌ها و ریزه‌کاری‌های خاص خود را نیاز دارد و به لحاظ عملیاتی تفاوت‌های زیادی با سایر حوزه‌های دانشگاه دارد. این حوزه در عین حال که در بسیاری از موارد دارای بخشنامه و دستورالعمل است، در بسیاری از وظایف نیاز به خلاقیت و ابتکار دارد. مواجهه با مسایل غیر قابل پیش بینی در ساعات مختلف شبانه‌روز اعم از مشکلات خدماتی، اجتماعی و فرهنگی دانشجویان صرف وقت و نیرویی مضاعف را طلب می‌کند. کارکنان این حوزه فارغ از دستور‌العمل ها و آیین نامه‌های موجود باید توانایی تفسیر موقعیت‌های مختلف را در خود پرورش دهند و قادر باشند تا در مواجهه با شرایط بهترین تصمیم را اتخاذ کرده و به اجرا در آورند.


دانشگاه جزیره‌ای جدا در اجتماع نیست و بخشی از سیستم خدمات شهری به شمار می‌آید که در حال خدمات رسانی در بسیاری زمینه‌ها به اقشار مختلف است. در این خصوص هم در تعاملات درون دانشگاهی و هم تعاملات برون دانشگاهی توانستیم به درجه‌ای از موفقیت دست‌ یابیم که رضایت طرفین را جلب کنیم

قدرت جذب، توجیه و انتقال مفاهیم و مطالب به دانشجو و سایر حوزه‌های مرتبط را در خود ایجاد کنند و در عین حال برخوردی خوش همراه با صبوری و سعه صدر را در مواجهه با دانشجویان به خرج دهند. توجه به تکریم ارباب رجوع، افزایش رضایت‌مندی و جلب اعتماد دانشجویان به عنوان اصلی‌ترین قشر از مخاطبین حوزه باید سرلوحه امور در پاسخگویی‌ها قرار داشته باشد. هر چند این موضوعی است که به همه حوزه‌ها تسری دارد با این حال به سبب اینکه این حوزه به لحاظ روانی و عاطفی با دانشجو در ارتباط است باید توجه بیشتری به این موضوع صرف شود.


* حوزه معاونت دانشجویی و تعاملات برون دانشگاهی و درون دانشگاهی


- این هم یکی از مهمترین تفاوت‌های حوزه دانشجویی و فرهنگی با سایر حوزه‌های دانشگاه است. در این حوزه به مانند حوزه روابط عمومی شما هم تعاملات درون دانشگاهی دارید هم تعاملات برون دانشگاهی. تعاملات درون دانشگاهی عبارت است از کار با حوزه‌هایی نظیر آموزش، اداری مالی و سایر حوزه‌ها و در راستای اجرای بخشنامه و آیین‌نامه‌های موجود یا همکاری برای برگزاری مراسم و برنامه‌های دانشگاه که در آن خیلی از حوزه‌ها همکاری دارند و تلاش می‌کنند.


در بخش تعاملات برون دانشگاهی هم این حوزه به فراخور وظیفه سازمانی با بسیاری از ارگان‌ها و نهادهای بیرون دانشگاه در ارتباط است. سازمان‌هایی نظیر بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره) ستاد مبارزه با مواد مخدر، ستاد شاهد و ایثارگر و بنیاد شهید، بسیج، جمعیت هلال احمر، هیات‌های ورزشی و اداره ورزش و جوانان، فرمانداری، سایر دانشگاه‌ها و بسیاری از ارگان‌ها و نهاد های دولتی و خصوصی از طریق این حوزه با دانشگاه و دانشجو در ارتباط و تعامل هستند.


دانشگاه جزیره‌ای جدا در اجتماع نیست و بخشی از سیستم خدمات شهری به شمار می‌آید که در حال خدمات رسانی در بسیاری زمینه‌ها به اقشار مختلف است. در این خصوص هم در تعاملات درون دانشگاهی و هم تعاملات برون دانشگاهی توانستیم به درجه‌ای از موفقیت دست‌ یابیم که رضایت طرفین را جلب کنیم.



*عملکرد حوزه دانشجویی و فرهنگی در برنامه‌های فرهنگی


- مهمترین رخداد فرهنگی دانشگاه را می‌توان تکمیل و راه‌اندازی مسجد زیبا و فاخر فاطمه زهرا(س) در مرکز دانشگاه و مجاورت مزار مطهر شهدای گمنام نام برد که با حضور دکتر میرزاده رئیس دانشگاه و دستان پرخیر و برکت آیت الله شاهچراغی نماینده مقام عظمای ولایت در استان افتتاح شد که امکان برگزاری مناسب و میزبانی شایسته دانشگاه در مناسبت‌های فرهنگی را علاوه بر برگزاری نماز جماعت و مراسم مذهبی فراهم آورد.


علاوه بر این در مجموعه فعالیت‌های فرهنگی اجرا شده می‌توانم مواردی نظیر برگزاری کارگاه‌های هفتگی اخلاق اداری برای کارکنان، جلسات مشاوره فرهنگی برای دانشجویان در خوابگاه‌های دانشجویی و کرسی‌های آزاداندیشی با دعوت از استادان صاحب‌نظر و خبره، برگزاری مراسم عزاداری و تعزیه‌خوانی سالار شهیدان، برگزاری مستمر و منظم نماز جماعت در خوابگاه‌های دانشجویی، مسابقات قرآن و عترت و جشنواره‌های مختلف فرهنگی را نام ببرم که با استقبال خوب مخاطبان روبرو شد.


*عملکرد حوزه در ارائه خدمات مختلف از قبیل سلف سرویس، ایاب و ذهاب و...


- یکی از مهمترین اقدامات و برنامه های اجرا شده در این بخش در سال گذشته تلاش برای جلب مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی بود که بر پایه حفظ بی‌طرفی دانشگاه به شکلی مطلوب و راضی کننده به زعم مسئولان و شرکت‌کنندگان در قالب‌های جلسات سخنرانی، پرسش و پاسخ با حضور کاندیداها و کرسی‌های آزاداندیشی به اجرا درآمد.


کسب افتخار میزبان و روابط عمومی برتر در میان واحد های دانشگاه آزاد اسلامی نشان از لیاقت و پتانسیل بالای موجود نزد پرسنل فهیم و خدوم دانشگاه داشت که باید تشکر ویژه‌ای از تک تک همکاران داشته باشم

دانشگاه آزاد اسلامی سمنان را می‌توان جزو پرچمداران گسترش تحصیلات تکمیلی در میان واحد‌های دانشگاهی در استان سمنان و حتی کشور معرفی کرد. حرکت سطح دانشجویان از کارشناسی به سطوح بالاتر تحصیلات تکمیلی و کارشناسی ارشد و دکتری نیازمند تغییر در سطح و نوع خدمات ارایه شده به این قشر است.


برای افزایش رضایت‌مندی و پاسخگویی به توقعات آنان، امکانات خدماتی باید فراخور حال این قشر ارتقا یابد. بنابراین برای دست‌یابی به سطح مطلوب خدمات اقداماتی نظیر بازسازی و به‌سازی خوابگاه‌های دانشجویی از طریق رنگ‌آمیزی، مجهز شدن به تجهیزاتی نظیر آب شیرین کن، تلویزیون‌های ال سی دی، یخچال و تعمیر و بهسازی انجام شد. در سال گذشته کلینیک سلامت را راه‌اندازی کردیم که به صورت مستمر و منظم در حوزه‌های پزشکی، روانشناسی، تغذیه، سلامت و ورزش به مراجعین مشاوره و خدمات ارایه می‌دهد.


همچنین در بخش فارغ‌التحصیلان هم با توجه به تلفیق واحد علوم و تحقیقات و واحد دانشگاهی با افزایش حجم ناشی از تضاد‌های بخشنامه‌ای در این دو بخش و ورود دانشجویان نخستین دوره علوم و تحقیقات به مرز دانش‌آموختگی روبرو شدیم که خوشبختانه با تلاش شبانه روزی همکاران در این بخش امروز توانستیم به مرزی از سکون و آرامش دست پیدا کنیم تا صدور مدرک تحصیلی را در کمترین زمان انتظار انجام دهیم.


سیستم‌های حرارتی و برودتی، توجه به ناوگان حمل و نقل، نظارت بر بهداشت و کیفیت و کمیت خدمات ارایه شده در سلف سرویس و رفع مشکلات و کمبودهای موجود انجام گرفت تا بتوانیم رضایت‌مندی نسبی را در بخش خدمات رفاهی برای دانشجویان فراهم کنیم. نکته حایز اهمیت در این خصوص اینکه توانستیم به حدی در این بخش‌ها پر تلاش عمل کنیم که در برخی موارد قدردانی و تشکر دانشجویان را به دنبال داشت.


*ورزش و حوزه تربیت‌بدنی


- در این بخش که نقش مهمی در ارتقای سلامت جسمی و روحی دانشجویان و همکاران دارد نیز با توجه به زیرساخت‌ها و امکانات بسیار مطلوب موجود اقدامات خوبی انجام گرفت که مهمترین آن به میزبانی مسابقات بسکتبال دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی در مرداد اختصاص داشت که مقارن با سفر و حضور رئیس دانشگاه در مراسم افتتاحیه مسابقات بود.


همچنین میزبانی مسابقات کاراته خواهران دانشجو در روزهای پایانی سال بر شایستگی‌ها و توانمندی‌های واحد سمنان صحه گذاشت. اخذ مجوز و راه‌اندازی رشته تربیت‌بدنی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، اقدامات اولیه برای تاسیس و راه‌اندازی آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی، تست استعدادیابی، حرکات اصلاحی و پایش سلامت از دیگر اقداماتی است که سال جاری تکمیل و اجرایی می‌شود.


در مجموع در این بخش به دنبال توسعه و ترویج ورزش همگانی در میان دانشجویان و کارکنان و فعالیت در حوزه قهرمانی در رشته‌هایی نظیر فوتسال، هندبال، تنیس روی‌میز، بسکتبال، والیبال، بدمینتون و سایر رشته‌های پرمتقاضی هستیم.



*بهترین لحظات و شیرین‌ترین خاطرات


-کار برای دانشجو و تلاش برای رفع مشکلات دانشجو جزو شیرین‌ترین لحظات ثبت شده در خاطرات کاری من در این مدت 4 سال است. آنچه در این مدت گذشت لحظه لحظه خاطره است و شیرینی. ارتباط با کارکنان و پرسنل حوزه به حدی صمیمی و دوستانه است که از همه لحظات آن می‌توانم به عنوان خاطرات شیرین نام ببرم.


مسایل مختلف در این حوزه برای رفع مشکلات دانشجو است، زمانی که مشکلی از مشکلات دانشجویان حل می‌شود، شادترین لحظات کاری من است. تلاش برای جلب رضایت این عزیزان بهترین تلاش و لبخند رضایت آنان بهترین تقدیر، تشکر و خسته نباشید.


*سخت ترین و بدترین خاطره


- از دست دادن عزیزان سخت ترین لحظات و دردناک‌ترین خاطرات است. من نیز به واسطه از دست دادن برادر عزیزم در این سال‌ها هرگاه با از دست دادن همکار یا عزیزی از همکاران روبرو می‌شوم، سخت آزرده می‌شوم و سنگینی آن خاطره تلخ به شدت موجب عذاب و ناراحتیم را فراهم می‌کند. حتی رفتن و بازنشسته شدن همکاران هم در حوزه جزو خاطرات تلخ بنده محسوب می‌شود از دست دادن و جدایی همکار به هر شکل دردآور و عذاب‌آور است.


-سخن پایانی


میزبانی مسابقات ورزشی به ویژه مسابقات بسکتبال نماد همکاری صمیمانه و کار گروهی موفقی است که نشان از تعامل کامل دانشگاهی دارد با این که تیم با تجربه ای در برگزاری چنین مسابقات و رویداد‌های منسجم و بزرگی را چه به لحاظ تعداد شرکت‌کننده و چه به لحاظ مدت زمان برگزاری نداشتیم اما کسب افتخار میزبان و روابط عمومی برتر در میان واحد های دانشگاه آزاد اسلامی نشان از لیاقت و پتانسیل بالای موجود نزد پرسنل فهیم و خدوم دانشگاه داشت که باید تشکر ویژه‌ای از تک تک همکاران داشته باشم. بعد از حمد و سپاس خداوند به خاطر تمامی موفقیت‌هایی که در این سال‌ها به من ارزانی داشته، باید از تک تک همکاران عزیزم به خصوص همکاران حوزه دانشجویی فرهنگی که در ثبت لحظه لحظه موفقیت های دانشگاه و این حوزه همکاری و تلاشی شایسته داشتند قدردانی و تشکر کنم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب