دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

«کمپین پایان کارتن‌خوابی» در استان لرستان

در میان فعالیت‌های مفیدی که در خرم‌آباد صورت گرفته، گروه «کمپین پایان کارتن‌خوابی» را باید به‌عنوان یکی از بهترین گروه‌های مردمی در ‌سال ٩٤ معرفی کرد، گروهی که با دریافت کمک نقدی و غیرنقدی از مردم و هزینه شخصی توانستند کارهای مفید زیادی انجام دهند، این گروه با انتخاب هیأت‌رئیسه، تشکیل کمیته‌های مختلف و تعیین شرح وظایف برای هر کمیته، اقدامات بسیار خوبی برای رفع نیاز قشر کارتن‌خواب خرم‌آباد انجام داد. آنها از تجربیات خود می‌گویند.
کد خبر : 75069
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از شهروند، این موضوعی است که پایگاه خبری سازمان‌های غیردولتی ایران به آن پرداخته است.
«کمپین پایان کارتن‌خوابی» در خرم‌آباد چگونه شکل‌گرفت؟
واقعیتی وجود دارد که کارتن‌خواب‌ها و افراد در آستانه‌ کارتن‌خوابی از بی‌پناه‌ترین و طرد شده‌ترین اقشار آسیب‌دیده‌ جامعه هستند و موسسات خیریه‌ موجود و نهادهای دولتی، کمتر به این مسأله پرداخته‌اند، لذا نیاز به تشکیل «کمپین پایان کارتن‌خوابی»، درجهت یاری‌رساندن به این گروه‌هدف کاملا حس‌می‌شد و با توجه به این نیاز و با همت مردم و علاقه‌مندان به فعالیت در این حوزه، گروه مردم‌نهاد پایان کارتن‌خوابی در خرم‌آباد شکل گرفت و برای فعالیت مفید در این راستا، از طریق فضای مجازی با اهداف و فعالیت‌های گروه اصلی در تهران آشنا شدیم و این کمپین را به شکل مستقل در خرم‌آباد راه‌اندازی کردیم.
اهداف و سیاست‌ها چگونه تعیین شد؟
با توجه به این‌که کمپین پایان کارتن‌خوابی با الهام از ایده‌ مرکز، به‌طور مستقل در خرم‌آباد شروع به فعالیت کرده است؛ اهداف و سیاست‌گذاری‌های کلی طبق شرایط بومی شهر خرم‌آباد تعیین شد و مرکز هیچ‌گونه دخالتی در این امر ندارد. البته لازم به ذکر است که تعامل و همکاری با گروه‌های پایان کارتن‌خوابی در سراسر کشور وجود داشته و از تجربیات موفق درجهت بهبود روند کاری استفاده می‌شود.
مهم‌ترین مانع و مشکل شما در مراحل ابتدایی کار چه بود؟
یکی از موانع و مشکلات ابتدایی برای شروع به فعالیت، عدم‌اعتماد نهادهای ذیصلاح به کار ما بود که با توجه به فعالیت‌هایی که انجام دادیم، موفق شدیم در میان‌مدت این مشکل را رفع کنیم.
فعالیت شما به چه شکلی اجرایی می‌شود؟
شکل اجرایی کار به این صورت است که گروه توسط یک هسته‌‌مرکزی و تعداد مشخصی کمیته و زیرکمیته‌های اجرایی، برنامه‌ تدوین شده را از تئوری به عمل تبدیل می‌کنند؛ در همین خصوص قراری تعیین شده به‌نام «قرار عاشقی» و مقرر شد که چهارشنبه‌ها، دوستان و همیاران در محلی مشخص گردهم آمده و آنچه در توان دارند از کمک‌های نقدی تا غیرنقدی را تحویل کارگروه مربوطه می‌دهند.
چند کمیته‌ اجرایی عهده‌دار فعالیت کمپین است؟
گروه پایان کارتن‌خوابی خرم‌آباد درجهت تقسیم وظایف و بهبود روند کاری، دو کمیته‌ اصلی شامل «کمیته‌‌پشتیبانی» و «کمیته‌‌اجرایی» را تشکیل داد؛ البته هر کمیته چند زیرکمیته را مدیریت و تحت‌نظر دارد.
هر کمیته دارای چه زیرمجموعه‌هایی است؟
کمیته‌ پشتیبانی شامل زیرکمیته‌های «شناسایی»، «مالی» و «فرهنگی- آموزشی» است و کمیته‌‌اجرایی، زیرکمیته‌های «درمان و کمپ»، «تهیه‌ غذا»، «توزیع غذا، لباس و ملزومات» و «تهیه، تفکیک و بسته‌بندی لباس» را شامل می‌شود؛ این زیرکمیته‌ها با تعامل، همکاری و درجهت سیاست‌های کلی کمپین گام‌برمی‌دارند؛ البته وظیفه هر زیرگروه مشخص است و در چارچوب وظایف خود فعالیت می‌کند.
خلاصه‌ای از وظایف کمیته‌های جانبی بخش «پشتیبانی» را بیان کنید.
١- وظیفه‌ زیرکمیته‌ «شناسایی»، تهیه‌ لیست از خانواده‌های تحت‌پوشش در آستانه‌ کارتن‌خوابی و بررسی نیازهای این گروه هدف است. همچنین با همکاری زیرکمیته‌ توزیع غذا، لباس و ملزومات، مشخص می‌شود که چه خدماتی می‌توان به این گروه‌ها ارایه داد. خدماتی از قبیل رفع نیازهای اولیه (لباس و خوراک)، اهدای لوازم منزل، ارجاع به زیرکمیته‌ کمپ و درمان.
٢- وظیفه‌ زیرکمیته‌ «مالی» تأمین نیازهای نقدی زیرکمیته‌ها و جذب کمک‌های نقدی خیرین به نفع کمپین پایان کارتن‌خوابی است. همچنین این زیرکمیته به صورت دوره‌ای گزارشی از وضع‌مالی گروه ارایه می‌دهد.
٣- وظیفه‌ زیرکمیته‌ «فرهنگی- آموزشی» تبلیغ درجهت شناساندن اهداف گروه به جامعه از طریق فضای مجازی و حقیقی به شیوه‌های مختلف است. (وظایفی همچون تهیه‌ بروشور، بنر، پوستر، ایجاد صفحه وب و آپدیت کانال و صفحه‌ اینستاگرام، ارایه‌ طرح‌هایی برای جذب بودجه و مشارکت مردمی از قبیل اکران فیلم، برپایی کنسرت و جشنواره و...)
زیرکمیته‌های گروه «اجرایی» چه وظایفی را عهده‌دار هستند؟
١- وظایف زیرکمیته‌ درمان و کمپ به شرح زیر است:
- هدایت معتادان معرفی‌شده از طرف زیرکمیته‌ شناسایی به کمپ‌های خصوصی و حمایت مالی و معنوی آنان هنگام ترک و پس ‌از آن و سوق‌دادن ایشان به مراکز تخصصی صاحبنام در زمینه‌ حمایت‌های روانی پس از ترک
- ویزیت دوره‌ای خانواده‌های تحت‌پوشش دارای اولویت و کارتن‌خواب‌ها و ارجاع موارد خاص به متخصصان مربوطه
- تهیه‌ دارو برای بیماران تحت‌پوشش
- تعیین یک رابط با سازمان بهزیستی و تهیه‌ یاری‌برگ درجهت کاهش هزینه‌های گروه
٢- وظیفه‌ زیرکمیته‌ تهیه‌ غذا، همان‌طور که از نامش پیداست، تهیه‌ مواد لازم و طبخ غذا جهت روزهای چهارشنبه و مناسبات و ایام خاص است.
٣- وظیفه‌ زیرکمیته‌ توزیع؛ پخش غذا، لباس و ملزومات بین خانواده‌های نیازمند و کارتن‌خواب‌هاست. لازم به ذکر است که این زیرکمیته با زیرکمیته‌ شناسایی، همکاری تنگاتنگ دارند و بنا به صلاحدید و مشورت اعضای هر دو زیرکمیته تعیین می‌شود که چه خدماتی به افراد تحت‌پوشش ارایه شود.
٤- زیرکمیته‌ «تهیه، تفکیک و بسته‌بندی لباس» وظیفه‌ تفکیک و بسته‌بندی البسه را به عهده دارد.
چگونه اعتماد کارتن‌خواب‌ها را جلب می‌کنید؟
برقراری ارتباط روزانه و هفتگی، تهیه و توزیع غذای گرم؛ پاره‌ای از اوقات چندین مرتبه در هفته، کمک به رعایت بهداشت از طریق استحمام و تهیه‌ لباس تمیز، درمان‌های سرپایی و مرتفع‌کردن بیماری‌های ضروری و حاد، معرفی به کمپ‌ها و برقراری ارتباط با خانواده‌ها، همگی ازجمله روش‌هایی است که درجهت جلب اعتماد مددجو به‌کار برده می‌شود.
در راستای اهداف گروه چه اقداماتی را در‌ سال ٩٤ انجام داده‌اید؟
فعالیت رسمی ما از آبان شروع شد و طی این مدت ٥-٤ ماهه موفق شدیم اقدامات متعددی را برای کارتن‌خواب‌ها انجام دهیم که مهم‌ترین آنها عبارتند از:
- احداث و تجهیز ایستگاه مهربانی به یخچال، کمد لباس و کتابخانه جهت استفاده‌ نیازمندان و کارتن‌خواب‌ها
- هدایت ٤تن از کارتن‌خواب‌های دارای اعتیاد شهر به کمپ‌های خصوصی و حمایت مالی و روانی در طول درمان و پس از آن و نیز شناسایی خانواده‌های آنها و بازگرداندن ایشان به آغوش خانواده پس از پاکسازی، همچنین پیدا کردن خانواده یک کارتن‌خواب دارای اختلال‌حواس پس از معرفی به بیمارستان و تکمیل پروسه‌ درمان
- توزیع بسته‌های غذایی مکفی جهت مصرف یک‌ماه ١١٠ خانوار، به مناسبت عید نوروز
- تهیه و توزیع بسته‌های غذایی شامل مرغ، برنج، روغن، آجیل، میوه، قند و شکر، حبوبات و پنیر به مناسبت شب یلدا بین ٧٥خانواده (حدود ٣٦٠ نفر)
- تهیه و توزیع غذا به‌صورت هفتگی (گاهی اوقات دو بار در هفته) بین کارتن‌خواب‌ها و خانواده‌های تحت‌پوشش گروه
- تأمین هزینه‌ بازسازی منزل همشهری عزیزمان واقع در منطقه‌ علی‌آباد که در صورت عدم تعمیر، مخروبه و غیرقابل سکونت بود، همچنین عایق‌بندی و ترمیم سقف، تعمیر سیم‌کشی داخلی، لوله‌کشی و تهیه در و پنجره‌ منازل خانواده‌های در آستانه‌ کارتن‌خوابی
- ویزیت رایگان بانوان کمپ ماده‌ ١٦زنان توسط پزشکان زیرکمیته‌ درمان و تهیه و اهدای لوازم بهداشتی ازقبیل دهان‌شویه، مسواک و خمیردندان، پودر لباسشویی، مایع ضدعفونی‌کننده و... در چند نوبت، همچنین توزیع غذای گرم و لباس به‌صورت هفتگی بین آنها
- اهدای ملزومات اولیه‌ زندگی به خانوارهای تحت‌پوشش گروه ازقبیل چندین دستگاه بخاری در فصل سرما، اجاق‌گاز، کپسول‌گاز، یخچال، لباسشویی، فرش، تلویزیون، آب‌گرم‌کن و... همچنین کمک به تهیه‌ جهیزیه نوعروس نیازمند
- تخصیص کمک‌هزینه‌ اشتغال برای یکی از همشهریانی که قبلا اعتیاد داشته است.
- تسویه‌ بدهی خانواده‌های تهیدست بابت اجاره‌خانه‌ عقب‌افتاده و تهیه‌ پول رهن منزل چند خانواده‌ تحت‌حمایت گروه
- چندین مورد تهیه‌ کتاب و لوازم‌تحریر برای کودکان و نوجوانان نیازمند
- توزیع تعداد زیادی پتو، لباس‌گرم و رختخواب بین کارتن‌خواب‌ها و خانواده‌ها
- تأمین غذای یخچال مهربانی به‌صورت روزانه در حد توان اعضای‌گروه
- اکران خیریه‌ فیلم مستند «برای گونگادین بهشت نیست» به‌همت آقای نعمت‌پور و با همکاری حوزه‌ هنری به نفع کمپین پایان کارتن‌خوابی
- هدایت چند تن از بیماران نیازمند به متخصصان مربوطه و تأمین هزینه‌های درمان آنها در حد توان
- پرداخت وام بی‌بهره به مبلغ ٨‌میلیون تومان توسط یکی از خیرین شهر جهت ٨ خانواده‌ تحت‌پوشش
این همه فعالیت حتما با خاطرات تلخ و شیرین همراه است. چه خاطراتی در طول فعالیت‌ها دارید؟
در خیلی از موارد به علت بضاعت اندک کمپین، قادر به حل بسیاری از مشکلات نیازمندان و مراجعان نمی‌شدیم. حجم درخواست‌ها و تعداد مطالبات نیازمندان شهر خیلی بیشتر از توانایی بچه‌های گروه بود و این موضوع باعث ناراحتی و شرمندگی ما می‌شد.
پس از هربار کمک‌رسانی دو خاطره تلخ و شیرین همزمان تداعی می‌شود، تلخ به‌جهت دیدن افرادی که یک پرس غذا حداکثر خواسته و انتظارشان از زندگی است و شیرین برای قدمی که برداشتیم.
در این راه، قضاوت‌ها و نقدهای غیرمنصفانه و گاهی حتی توهین و برخورد نامناسب دیدیم و شنیدیم ولی همه‌ این تلخی‌ها با دیدن چهره‌ دختر کارتن‌خوابی که مسیر زندگی‌اش به‌واسطه‌ فعالیت‌های بچه‌های گروه عوض شده و از چنگال اعتیاد رهایی یافته یا مشاهده‌ لبخندی بر لبان کودک یا اعضای خانواده‌ای که از ما یک وعده غذایی، اسباب‌بازی، لباسی، اجاق‌گازی، آب‌گرم‌کنی، سبدغذایی و... دریافت کرده، به یک‌باره فراموش می‌شد.
یعنی فعالیت شما مخالف هم دارد؟ پاسخ شما به منتقدان چیست؟
هدف ما از تشکیل این گروه، کمک به رفع مشکلات قشری طردشده از جامعه است که احتیاجات متعددی هم به جهت مادی و هم روحی و روانی دارند؛ گمان نمی‌کنیم که حرکت درجهت پوشش نیازهای بخشی از جامعه حرکت نامبارکی باشد؛ همیشه هم از انتقادات عزیزان درجهت اصلاح راهبردها و عملکرد خود استفاده کرده‌ایم، پس دلیلی به اصرار بر مخالفت یا پاسخ‌دادن به مخالفت‌های دایمی نمی‌بینیم؛ اما کماکان پذیرای انتقادات سازنده‌ دوستان هستیم و پاسخی جز این‌که شما هم به سهم خود با همدلی برای ساختن جامعه‌ای بهتر تلاش کنید ، نداریم.
گروه شما با سایر گروه‌های خیریه همکاری دارد؟
نظر به این‌که لازمه‌ موفقیت سمن‌ها، جلب مشارکت هرچه بیشتر اقشار مختلف و گروه‌های مردمی است، لذا به لطف خداوند و روحیه‌ مشارکت‌پذیری خوب هم‌استانی‌های عزیز تاکنون این جمع توانسته با تعداد زیادی از سمن‌های بومی ارتباط برقرار کرده و درجهت پیداکردن و احراز هویت و اطلاعات مددجویان، اطلاع‌رسانی اهداف و آرمان‌های گروه، یافتن راهکارهای بهتر در رفع موانع کار، جذب خیرین و خیلی از موارد اینچنینی با سایر گروه‌های خیریه تشریک‌مساعی کند.
چگونه فرآیندهای اجرایی کار را بازنگری می‌کنید؟
نحوه‌ بازنگری فعالیت‌ها به شکل برگزاری جلسات هفتگی و سپس ماهانه توسط هسته‌ مرکزی با نظرخواهی و مشارکت سایر اعضا به‌صورت چرخشی است. بررسی روندها، احصای مشکلات و موانع و مشورت برای تعیین راهکارها ازجمله روش‌های بهبود مستمر فرآیندهای موجود است.
برنامه‌های گروه برای فعالیت بهتر در‌ سال ٩٥ چیست؟
ساماندهی بهتر و بیشتر برنامه‌های تهیه غذای گرم و پوشاک به کارتن‌خواب‌ها و افراد در آستانه کارتن‌خوابی، حرکت درجهت توسعه‌ برنامه‌های درمانی و بهداشتی افراد و خانواده‌های تحت‌پوشش، تلاش درجهت ترتیب برنامه‌های درمان، توانمندسازی، اشتغال و استقلال مددجوها در یک بازه زمانی میان‌مدت و بلندمدت، جذب بیشتر منابع و کمک‌های مردمی، برگزاری برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی از قبیل کنسرت‌های خیریه، اکران فیلم و...، توسعه‌ فرهنگ مهربانی و نوعدوستی از طریق تبلیغ در فضای مجازی و واقعی.
پیام کمپین شما به مردم چیست؟
پیام ما چیزی جز تلاش همه‌جانبه برای رفع محرومیت‌ها و تلاش درجهت همدلی نیست و امیدوارم که همه در راستای این شعار گام برداریم که «دست‌دردست هم چهره‌ شهر خود را از فقر و تهیدستی و اعتیاد بزداییم...».

انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته