ناطق نوری: به احمدینژاد گفتم حرفهای بالای ابری میزنی
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجتالاسلام علیاکبر ناطقنوری در گفتوگو با ویژهنامه نوروزی اعتماد، در خلال خاطراتش از مجلس پنجم، به جلسه استیضاح «عطاءالله مهاجرانی» وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره میکند و میگوید: همه تصور میکردند من به گونهای جلسه را مدیریت میکنم که با توجه به اکثریت بودن ما، او حتما برکنار میشود. ولی خدا لطف کرد و چنان مدیریت کردم که نتیجه جلسه برای دوستان اقلیت هم حتی غیرمترقبه بود.
ناطقنوری که در این بخش از مصاحبه، وزیر دولت اصلاحات را با نام کوچک وی، یعنی «عطا» خطاب میکند، خروج او از کشور را اشتباه میخواند و با ابراز تاسف میگوید: او غفلت کرده و هم به خودش و هم به کشور جفا کرد. او نیروی بسیار با استعداد و با هوشی بود و میشد که بماند و جامعه از او استفاده کند.
او در پاسخ به سوال دیگری به مقایسه جلسه استیضاح مهاجرانی و عبدالله نوری میپردازد و این بار نیز مهاجرانی را «یک فرد مسلط، خوش ذوق و سلیقه» مینامد که در سخنانش گاهی لطیفه میگوید و گاهی هم شعر حافظ میخواند که در جلب نظر مستمع بسیار موثر است. مهارتی که عبدالله نوری آن را به کار نبرد و در استیضاحش موثر بود.
ناطقنوری از مزاحی که با عبدالله نوری که در ابتدای مجلس پنجم رقیب وی برای کسب کرسی ریاست بوده و او تنها با 11 رای بیشتر توانسته بود پیروز شود، در جلسه استیضاح نیز یاد میکند. آنجا که او به نوری متذکر میشود که پس از نطق در جلسه استیضاح باید از مجلس برود. عبداللهنوری در جلسهای که از او طرح سوال شده، منتظر رای نمایندگان نمیشود و مجلس را ترک میکند، اما در جلسه استیضاح پس از دفاعیهاش که باید مجلس را ترک میکرده، به اشتباه برمیگردد و روی صندلیاش مینشیند. ناطق نوری هم به او میگوید که «امروز روز رفتن شماست». عبارتی که به منزله نظر وی درباره رای به استیضاح عبدالله نوری تعبیر شده بود.
بازخوانی خاطرات ناطقنوری از رقابتش با سیدمحمد خاتمی در خرداد 76، بخش دیگری از این گفتوگو را تشکیل میدهد. او که گفته است جامعه منتظر بود تا ببیند رئیس مجلس که رای نیاورده پس از آن التهاب و هیجانی که منجر به پیروزی خاتمی شد، چه خواهد کرد؟، میگوید: به لطف خدا، هنوز شمارش آرا تمام نشده بود که به ایشان پیام تبریک دادم. این مثل آبی بود که روی آتش ریخته شد و در میان طرفدارانم آرامش ایجاد کرد. بالاخره 7 میلیون نفر به من رأی داده بودند و عصبانی و ناراحت بوده و دلشان سوخته بود.
مقایسه تعامل دولت و مجلس در دو دوره همکاری مجلس پنجم با دولت هاشمی و سپس با دولت خاتمی، سوال دیگری است که ناطقنوری در پاسخ به آن با تاکید بر اینکه با هیچ یک از دو دولت سازندگی و اصلاحات مشکلی نداشته است، گفت: آیتالله هاشمی، فردی اجرایی با شرح صدر و پرظرفیت بود. او در میان رجال سیاسی تاریخ معاصر کم نظیر است. سیدمحمدخاتمی هم فرد با فرهنگ و خوش اخلاق و متواضع و محترمی بود که هیچگاه با او چالش یا تنشی نداشتیم.
ناطقنوری که در پنج دوره نمایندگی از مجلس اول تا پنجم، با حسن روحانی دیگر عضو جامعه روحانیت مبارز همکار بوده، در این مجلس او را به عنوان نایب خود در هئیت رئیسه داشته است. کسی که در غیاب او ریاست مجلس را بر عهده داشته و یکبار از تریبون مجلس به شوخی گفته بود: «مگر اینکه مجلس سه شیفته شود که من هم یک جلسه را اداره کنم، وگرنه این رئیس هیچوقت مریض نمیشود که نوبت من هم بشود.» ناطق نوری همچنان از او به عنوان چهرههای معتدل یاد میکند که مشیاش در اداره مجلس در آن دوران و در اداره دولت در حال حاضر، اینگونه است.
روحانی و هاشمی برای انتخابات سال 92 از ناطق نوری میخواهند که نامزد شود اما او نمیپذیرد. هاشمی رفسنجانی از هر دو آنها میخواهد که هر دو نامزد شوند، اما روحانی میگوید «اینکه نمیشود من همیشه نفر دوم فلانی- ناطقنوری- بودهام و اگر او بیاید، من حتما نمیآیم». ناطقنوری هم به او میگوید که من قطعا تصمیم ندارم که نامزد شوم، اما اگر شما بیایی من از شما حمایت میکنم و هر کمکی بتوانم میکنم. هنوز هم برای موفقیتش دعا میکند.
بازخوانی خاطرات سال 84 که ناطق نوری در راس شورای هماهنگی نیروهای انقلاب بود، نیز بخش دیگری از این گفتوگو را تشکیل میدهد. او یک سال قبل از پایان دولت اصلاحات به هاشمی میگوید که او تنها کسی است که میتواند کارهای نیمه کاره را تمام کند، اما هاشمی با بیان اینکه سنش بالا رفته، این پیشنهاد را نمیپذیرد. از این رو او به دنبال اجماع میان نامزدهای اصولگرایان (لاریجانی، ولایتی، رضایی، توکلی، احمدی نژاد و قالیباف)، میرود و برای هر یک دو جلسه در شورای هماهنگی نیروهای انقلاب تعیین میکند تا ضمن معرفی خود و برنامههایشان، مشکلات اجرایی کشور و نسخههایشان برای مرتفع کردن آن را اعلام کنند.
به گفته وی، محمود احمدینژاد در آن برهه مدعی بوده که دیگر کاندیدها هیچ برنامههای ندارند، اما او برنامه دارد ولی ناطقنوری مانع از بیانش میشود. این حرف که به گوش ناطق نوری میرسد او به باهنر میگوید که حتی سه جلسه برای احمدینژاد در نظر میگیرند. احمدینژاد هم میآید و حرفهایش را میزند. حرفهایی که نه مرحوم حبیبالله عسگراولادی را برای حمایت از او قانع میکند و نه ناطقنوری را. او به احمدینژاد میگوید: «من حرفهایت را به دقت گوش دادم. یا سواد تو خیلی بالاست که که من نمیفهمم چه میگویی یا حرفهای بالای ابری میزنی!»
نهایتا شورای هماهنگی به حمایت از «لاریجانی» به عنوان نامزد واحد اصولگرایان میرسد و وقتی ناطقنوری این خبر را به هاشمی میدهد، او نیز میگوید که قصد کاندیداتوری دارد. تصمیمی که به گفته ناطق هم معادلات را به هم ریخت، هم آرا را تقسیم کرد و هم کشور به سمتی رفت که نباید میرفت!
انتهای پیام/