اسحاق جهانگیری: باید با پایین آمدن نرخ مطالعه و بحران بازار نشر مقابله کرد/ روایت جنتی و صالحیها از وضعیت فرهنگی کشور
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهوری در این مراسم ضمن بیان این مطلب که در آیینی که معجزه آن کتاب است و در فرهنگی که کتابهای ماندگار مظهر شکوفایی آن هستند، هر زمانی باید کتاب و کتابخوانی موضوع قرار گیرد، گفت: اقتصاد، اجتماع، سیاست و غیره همگی منهای کتاب ناقص هستند. ما امروز شاهد رشد فناوریهای جدید اطلاعات در کشور خود هستیم، اما باید توجه داشته باشیم که تحولات جدید هرگز ما را از کتاب بینیاز نمیکند.
وی افزود: کتاب پیر و جوان، زن و مرد و شهری و روستایی نمیشناسد و در جامعه فرهنگی رو به توسعه، استفاده از کتاب همواره ارجحیت دارد. آنچنان که جامعهای که قدر کتاب را نداند مثل جامعهای است که قدر نان را نمیشناسد.
جهانگیری با اشاره به مشکلات حوزه نشر و کتابخوانی در جامعه یادآور شد: پایین آمدن کیفیت و کمیت کتاب، بحرانهای اقتصادی بازار نشر و پایین آمدن سرانه مطالعه از جمله مشکلات عرصه فرهنگ مکتوب در کشور است که باید به آنها رسیدگی کرد، اما خوشبختانه اقدامات وزارت ارشاد که میتوان برگزاری همین جشنواره را نمونه خوبی برای آن گرفت، در راستای رفع این مشکلات پیگیری میشوند.
معاون اول رییسجمهوری در ادامه با تاکید بر نقش مشارکت مردمی و ایجاد رقابت که از ویژگیهای این جشنواره به شمار میآیند گفت: این دو ویژگی از دغدغههای تمام بخشهای دولت به شمار میآیند و حتی از مبانی اقتصاد مقاومتی نیز هستند.
وی ادامه داد: باید پذیرفت که با مشارکت گسترده مردم و ایجاد رقابت، امید در جامعه ایجاد میشود و فضا برای توسعه باز میشود؛ آنچنان که مردم با مشارکت گستردهشان در انتخابات بار دیگر موقعیتی استثنایی برای مدیریت کشور ایجاد کردند.
جهانگیری توضیح داد: در سالهای اخیر افت قیمت نفت و تحریمها را در کشور خود شاهد بودیم، اما ایجاد آرامش و ثبات و امید باعث شد برخلاف برخی کشورها که نرخ ارز در آنها تا 700 برابر رشد کرد، شاخصههای مختلف اقتصادی و اجتماعی تغییر تند و شدیدی نداشته باشند.
جهانگیری ادامه داد: این ثبات دستاورد امید و مشارکت مردم بود؛ آنچنان که در انتخابات هفتم اسفند نیز شاهد این ویژگی بودیم و امیدواری در چهره آحاد مردم بعد از انتخابات دیده میشد.
معاون اول رییسجمهوری در پایان سخنان خود گفت: مدیریت کشور گاهی میتواند با کارهای ساده به مردم حس امید و پیروزی ببخشد و ما امیدواریم با حفظ مشارکت و رقابت در جامعه زمینه لازم برای توسعه کشور فراهم شود.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این مراسم با تاکید بر اهمیت توسعه کتاب و کتابخوانی در سراسر کشور گفت: کتابخانهها چه در شهر و چه در روستا سرچشمه دانش و بصیرت هستند و کتاب در کشور ما امری وارداتی و لوکس نیست آنچنان که ایرانیان از دیرباز به کتابخانههای بزرگ مجهز بودند.
وی افزود: برای حفظ این سنت به یک خیزش بزرگ نیاز داریم که خوشبختانه از سوی خود روستاییان شروع شده است. به نظر من این جشنواره را میتوان یکی از مهمترین فعالیتها در عرصه توسعه فرهنگی کشور خواند. زیرا کتابخانه در روستا تنها محل کتابخانه نیست، بلکه محیطی است برای انواع فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و حتی محلی است برای تبادل تجربیات کشاورزان.
وزیر ارشاد: هر کتاب برای هر روستایی حکم قتل نادانی و بذر درخت فرزانگی را دارد
جنتی اظهار داشت: جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و طرح معرفی پایتخت کتاب با مشارکت نهادهای غیردولتی و حمایت نظام بانکی کشور یعنی بنیاد ملت شکل گرفته و امیدواریم در آینده منجر به تقویت نشر و کتابخوانی در کشور شود. هر کتاب برای هر روستایی حکم قتل نادانی و بذر درخت فرزانگی را دارد و این فعالیتهای کوچک فرهنگی میتوانند در کوتاهمدت اتفاقهای مهمی را رقم بزنند.
وزیر ارشاد با تشکر از خیراندیشان و دعوت از سازمانها و نهادهای غیردولتی برای ترویج کتابخوانی و تجهیز کتابخانهها در روستاها گفت: برگزاری این جشنواره یادآوری میکند که ما میتوانیم در کنار پایتخت سیاسی، پایتخت کتاب هم داشته باشیم و از سویی دیگر این اتفاق میتواند نگاه دنیا را به دیپلماسی ایران از دریچه کتاب جذب کند.
وی همچنین گفت: یکی از ویژگیهای این جشنواره هزینه کم و استفاده خلاقانه از زیرساختهای موجود با مشارکتهای مردمی بوده است. همچنین مشارکت رسانههای محلی را نیز نباید نادیده بگیریم. آنها نشان دادند با وجود محلی بودن، نفوذ و قدرت بالایی در افکار عمومی جامعه دارند.
صالحی امیری: به 20 استان سرکشی کردهام، اکثر اصحاب اندیشه و قلم از عملکرد فرهنگی دولت راضیاند
صالحی امیری، رییس کتابخانه ملی و مشاور رییسجمهور دیگر سخنران این مراسم بود. وی ضمن بیان این مطلب که دوره وزارت آقای جنتی مقارن بوده با ارائه خدمات فراوان فرهنگی، اظهار داشت: من در این مدت به 20 استان کشور سرکشی کردهام و باید بگویم اکثر اصحاب اندیشه و قلم از عملکرد فرهنگی دولت رضایت داشتهاند.
وی با اشاره به جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب گفت: اولین دستاورد این جشنواره ایجاد انگیزش در حوزه کتاب و نشر کشور است که متاسفانه در سالهای اخیر شاهد تمرکز غیرمنطقی آن در تهران بودیم اما این جشنواره
حرکت موثری بود در راستای توزیع عدالت فرهنگی در سراسر کشور.
صالحی امیری ادامه داد: حضور نهادهای مدنی و فرهنگی در شهرستانها و روستاها دیگر دستاورد مهم این جشنواره به شمار میآید و همچنین گسترش تولیگری و کاهش تصدیگری از سوی دولت یکی دیگر از نکات مثبت در این جشنواره بود که البته در روند برگزاری نمایشگاه کتاب سالجاری نیز شاهد آن بودیم.
رییس کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: این مسابقه فرهنگی نمادی از ملت فرهنگی ایران است. مضاف بر اینکه دولت با رعایت منزلت نخبگان و ثبات و آرامش فکری باعث شده تا اهالی فرهنگ و مسئولان نهایت همدلی و همنوایی را داشته باشند؛ همان حرکت ملی که در انتخابات شاهدش بودیم.
وی در پایان سخنان خود یادآور شد: به باور من امروز ترس جای خود را به امید، تخریب به سازندگی، ناامنی به امنیت، دلآزاری به دلجویی و انتقامجویی به همراهی و همنوایی داده است و امیدواریم در این مسیر شاهد رسیدن به قلههای متعالی توسعه در کشور باشیم.
معاون فرهنگی ارشاد: سال قبل 64 شهر برای پایتخت کتاب ایران با یکدیگر رقابت کردهاند و امسال 99 شهر
سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی ارشاد در بخش دیگری از این مراسم این جشنواره را فرصتی برای همافزایی نهادهای خصوصی و عمومی در حوزه کتاب و کتابخوانی خواند و گفت: وقتی این دوره از جشنواره را با جشنواره سال قبل مقایسه میکنیم شاهد حرکت روبهجلوی آن هستیم، آنچنان که در سال قبل 64 شهر برای پایتخت کتاب ایران با یکدیگر رقابت کردهاند و امسال 99 شهر. همچنین در سال گذشته 640 روستا طرحهای خود را در این جشنواره شرکت دادند اما امسال بیش از 800 روستا به علاوه عشایر که امسال برای اولین بار به جشنواره اضافه شدند.
وی ادامه داد: طرحهای ارائه شده امسال با معیارهای دقیقتری مورد بررسی قرار گرفتند و میزان پیشرفت طرحهای قبلی نیز مورد بررسی قرار میگیرد و ضمانت اجرایی طرحهای جدید نیز در ارزیابیها موردنظر قرار گرفتند.
صالحی با بیان این مطلب که این جشنواره یک جشنواره کلیشهای نیست بلکه میخواهد زیرساختهای کتاب و کتابخوانی را تقویت کند، گفت: از سال قبل که اهواز پایتخت کتاب شد دو سال مهلت دارد تا برنامههای خود را محقق کند، اما ظرف یک سال اخیر پیشرفتهای فوقالعادهای داشته از جمله ارتقای رتبه تولید کتاب از جایگاه بیستم به دهم در کشور و همچنین افزایش 50درصدی تیراژ کتابها.
معاون امور فرهنگی ارشاد در پایان سخنان خود گفت: ما امیدواریم این جریان یک نهضت مدنی برای کتاب باشد، زیرا کتاب جانمایه تمدن است. همچنین باید از بنیاد ملت بابت حمایتهایی که از این جشنواره داشته تشکر کنم.
انتهای پیام/