نیمقرن پیشرفت علمی دربرابر افول غربیها ۱۳-
گلایه سپردهگذاران میزان از بانک صادرات برای پرداخت قطرهچکانی سپردهها
بعد از 14 سال فعالیت که بعدها مشخص شد کسی بر آن نظارت نداشته است،برخی شایعه پراکنی ها و به دنبال آن اخباری ضد و نقیض به تعطیلی موسسه مالی و اعتباری میزان انجامید و از این مهم تر تعداد بی شماری سپرده گذار را که برخی تعدادشان را تا 930 هزار نفر اعلام کردند، دچار گرفتاری های مالی و معیشتی کرد.موسسه ای که بعد ها نهادهای دولتی و مسئول در حوزه های اقتصادی و مالی در کشور مثل بانک مرکزی و وزارت اقتصاد از پذیرش مسئولیت نظارت نکردن بر آن شانه خالی کردند.
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا به نقل از خراسان، با این حال اگرچه پس از تجمعات و اعتراض های گسترده سپرده گذاران موسسه منحل شده میزان در اواخر سال گذشته و اوایل امسال در نهایت با واگذاری مسئولیت آن به بانک صادرات کار پرداخت پلکانی سپرده های سپرده گذاران آغاز شد و اگر مرحله سوم این پرداخت ها نیزکه از 25 بهمن ماه آغاز شده به طور کامل به اتمام برسد ،طبق ادعای مسئولان حدود 284 هزار و 333 نفر به پول هایشان رسیدهاند ،اما گلایه ها و نارضایتی ها از روند پرداخت ها و نحوه تسویه حساب ها همچنان ادامه دارد گلایه هایی که یا از طریق پیامک یا با مراجعات حضوری به گوش ما نیز رسیده است.
14 سال فعالیت زیر سایه نبود نظارت
یکی از این سپرده گذاران با بیان این که نمی توان موسسه ای را که 14 سال فعالیت داشته است یک شبه و بدون در نظر گرفتن تبعات آن ،غیرقانونی و منحل اعلام کرد در گفت وگو با خراسان می گوید:در واقع بزرگ ترین موضوعی که باعث شد موسسه میزان و سپرده گذاران آن گرفتار شوند این بود که مسئولان تصمیم گرفتند کم کاری و نبود نظارت خود را به یک باره جبران کنند و فکر نکردند این موسسه با این همه سپرده گذار چه باید بکند .
باور کنیم مسئولان از فعالیت غیرقانونی این موسسه بی خبر بوده اند ؟
وی که حدود هفت میلیون تومان در موسسه منحل شده میزان سپرده گذاری کرده بود اضافه میکند:من هم در کنار دیگر سپرده گذاران تا همین چند ماه پیش برای گرفتن پولم هر روز صبح جلوی موسسه میزان می ایستادم تا شاید کسی به دادمان برسد. البته رقم سپرده گذاری من زیاد نبود اما همین مبلغ کم برای دختر دانشجویم کمک هزینه تحصیل به حساب می آمد.یکی دیگر از سپرده گذاران با انتقاد از تغییرات مکرر نرخ سودهای بانکی در توجیه اقدام خود برای سپرده گذاری در موسسات مالی و اعتباری می گوید:متاسفانه حالا که سرمان کلاه رفته است همه همین را می پرسند چرا سپرده گذاری کردید؟ می خواستید این کار را نکنید ! حالا هم اگر به پولتان نرسید حقتان است.اما کسی نیست بگوید وقتی سرمایه گذاری در بورس و تولید، یا خرید اوراق مشارکت و برگه های سهام در شرایط فعلی ریسک زیادی دارد از سوی دیگر بانک ها هم هر روز نرخ سود سرمایه گذاری را پایین تر می کشند چه باید می کردیم؟ طبیعی است که بازار موسسات مالی و اعتباری در این شرایط رونق می گیرد. آن هم موسسه ای که همه آن را به عنوان زیر مجموعه فلان نهاد به حساب میآوردند واحتمال کلاهبرداری در آن را نمی دادند.وی از مسئولان این سوال را می پرسد که آیا ممکن است بانک مرکزی روی تابلوهای این موسسه عنوان «تحت نظارت بانک مرکزی »را ندیده باشد ؟
این سپرده گذار که به گفته خودش حدود 35 میلیون تومان در موسسه میزان سپرده گذاری کرده است ،از این که هنوز نوبت پرداخت سپرده هایش نرسیده گلایه می کند و می افزاید: مسئولان همیشه سعی می کنند مردم را به خاطر اعتمادشان مقصر معرفی کنند .
سود سپرده کم شد سود تسهیلات نه
سپرده گذار دیگری نیز از کسر مبلغی از سپردهاش به بهانه کاهش سود گلایه می کند و می افزاید: متاسفانه مبالغی از حساب های ما کسر شده است که پس از مراجعه به بانک متوجه شدیم این مبالغ به عنوان اضافه سود واریزی قلمداد شده و بانک مدعی است برای این کار از بانک مرکزی مجوز دارد .وی در این باره می افزاید: یک مرتبه هم همان اول سود سپرده ها را کم کردند و حالا دوباره این اتفاق افتاده است. به فرض این که برای این کار بانک مرکزی مجوزداده باشد که کار درستی نیست سوال ما این است آیا بانک مرکزی دستوری مبنی بر کاهش سود تسهیلات نداده است؟ وقتی ما در یک موسسه سپرده گذاری کرده ایم و از آن وام گرفته ایم چطور می شود که سود سپرده هایمان کاهش می یابد اما سود تسهیلاتی که دریافت کرده ایم تغییری نمی کند .
85 درصد سپرده گذارانی که تعیین تکلیف شده اند مگر چقدر سپرده داشته اند ؟
سپرده گذار دیگری نیز انگشت انتقادش را به سمت مسئولانی می گیرد که چند روز پیش خبر از تعیین تکلیف حدود 85 درصد سپرده گذاران میزان داده بودند و در این باره می گوید: این 85 درصدی که مسئولان مدعی رهایی آن ها از بلاتکلیفی و سرگردانی هستند سهم شان در مجموع سپرده های میزان چقدر بوده است، وقتی سپرده های درشت و بالای 30 میلیون تومان موسسه هنوز پرداخت نشده است سپرده هایی که در واقع عملکرد موسسه منحل شده میزان وابسته به آن ها بوده است وتعداد زیادی از سپرده گذاران به پولشان رسیده اند اما مبلغ زیادی از سپرده ها هنوز بلاتکلیف است.وی رقم سپرده خود را 230 میلیون تومان اعلام می کندو می گوید: بعد از فوت دخترم تصمیم گرفتیم منزلمان در گلبهار را بفروشیم و به بجنورد برویم .به پیشنهاد دوستان تصمیم گرفتم تا زمانی که خانه مناسبی پیدا کنم پول فروش خانه را در موسسه میزان سرمایه گذاری کنم تا از سود آن نیز بهره مند شوم. دوماه نگذشته بود که این بلا سرم آمد و حالا حدود یک سال می شود مستاجر هستم و از پولم هم خبری نیست.وی می افزاید: هرکسی می شنود 230 میلیون تومان سپرده داشته ام قضاوت های مختلفی درباره ام می کند و کسی نمی گوید این مبلغ همه سرمایه من بوده است. حالا در خانه مستاجری شرمنده زن و فرزندم هستم، آن ها مرابه بی فکری متهم می کنند! .
روش پرداخت پلکانی نیست قطره چکانی است
یکی دیگر از سپرده گذاران هم به روش پرداخت گلایه دارد و می گوید:این روش پرداخت پلکانی نیست ،قطره چکانی است هر روز باید گوشمان به اخبار باشد تا اطلاعیه جدید صادر شود .اگر قرار بود به روش پلکانی سپرده ها را پرداخت کنند که نیا زی نبود موسسه را منحل کنند و به بانک دیگری بسپارند .این روش نوید این را داد که مردم زودتر به سپرده هایشان برسند وگرنه به این روش که خود موسسه هم می توانست سپرده ها را تسویه کند.وی این گلایه را هم مطرح می کند که هر وقت برای تعیین تکلیفم سری به بانک می زنم و می پرسم که چه موقع نوبت پرداخت سپرده ام می شود؟ کارمندان بانک طوری جواب می دهند که انگار می خواهند صدقه بدهند! کسی نیست بگویداین سرمایه یک عمر زندگی است که به خاطر بی تدبیری عده ای حالا دیگر صاحبش نیستم .
به خاطر ضمانت وام ،سپرده ام را تسویه نمیکنند
یکی دیگر از صاحبان سپرده در موسسه منحل شده میزان اما از مشکل دیگری سخن می گوید و می افزاید: من در موسسه میزان علاوه بر سپرده گذاری، ضامن وام یک مشتری دیگر شده ام و حالا که نوبت پرداخت سپرده ام شده و برای برداشت پولم مراجعه کرده ام می گویند که چون ضامن وام کس دیگری هستی نمی توانی پولت را برداری. در حالی که وام گیرنده سر موعد اقساط اش را پرداخت می کند و ضامن دیگری هم دارد .
وی می افزاید: به نظر می رسد این بهانه ها به خاطر نبود موجودی کافی است. ولی اگر واقعا این طور است چرا مسئولیت پرداخت را می پذیرند و بعد بهانه می آورند که روی فروش املاک و دارایی های موسسه حساب کرده اند، با این حساب کل سپرده من باید تا تسویه حساب وامی که ضمانت کرده ام در بانک بماند .گفتنی است اظهارات سپرده گذاران در این گزارش بر اساس پیامک ها و تماس های تلفنی آن ها با روزنامه خراسان در راستای پیگیری گلایه های مردمی از نحوه پرداخت قطره چکانی مطالباتشان منعکس شده است .
انتهای پیام/