جنتی: موسیقی میتواند به عنوان یکی از موثرترین ابزارهای دیپلماسی فرهنگی عمل کند/ مرادخانی: بودجه حوزه موسیقی درسال جدید دو برابر میشود
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، فرزاد طالبی در مراسم اختتامیه سیویکمین جشنواره موسیقی فجر گفت: «جشنواره پس از سه دهه به مرحلهای رسیده که میشود گفت توسعه کیفی از خصوصیات آن است. امیدوارم پس ا برپزاری این مراسم و فردای آن شاهد حرکت رو به جلوی موسیقی ایران و حضور جدی آن برای توسعه فرهنگ باشیم.»
حمیدرضا نوربخش رئیس سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر نیز اظهار کرد: «می خواهم از یک اتفاق مبارک سخن بگویم؛ اتفاقی که می تواند برای هنر موسیقی ای باشد که سال ها در مهجوریت بوده اما علی رغم این مهجوریت در عینیت بخشیدن به حرکت های سیاسی و اجتماعی نقش بسیار پررنگی داشته است. خوشحالم بزرگترین اتفاق موسیقایی پس از 30 سال با هدف ارتقای سطح کیفی دچار تغییر و تحولات عمدهای شده است. »
وی تصریح کرد: «این تغییر رویکر با مخالفتهایی از سوی برخی رسانهها و مدیرانی که در سالهای گذشته جشنواره حضور داشتند رو به رو شدیم، اگرچه این مخالفتها دلسرد نشدیم و به حرکتمان ادامه دادیم. امشب با صدای رسا اعلام می کنم که مایه بسی مباهات است که این تغییر پس از سی سال آغاز شد. این آغاز بر شما مبارک.»
وی همچنین بیان کرد: «باید همه متوجه باشیم که این اول راه است چرا که هدف اصلی ما حرکت به سوی بازگشت اعتبار به موسیقی است. در این دوره مشارکت هنرمندان طراز اول برای ما دلگرمکننده و شگفتی ساز بود بود. بررسی صدها آلبوم و اهدای جوایز ارزشمند و حضور هنرمندان برجسته در قالب سیاست ارزنده انقلاب فرهنگی از جمله نخستین تغییرات محسوب میشود.»
رئیس جشنواره موسیقی اعلام کرد: «بخش بینالملل جشنواره که با رویکرد محتوایی ایران فرهنگی برگزار شد کیفیتی قابل قبول داشت اگرچه کم و کاستیهایی هم در این بخش به ما تحمیل شد. در آستانه انتخابات اعلام میکنم که هنوز در حوزه دیپلماسی فرهنگی موفق عمل نکردهایم و نتوانستهایم تعاملات هما شأنی را با دیگر ملل داشته باشیم.»
در بخش دیگری از مراسم اختتامیه سیویکمین جشنواره موسیقی فجر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سخنرانی پرداخت.
وی در این مراسم گفت: «جشنواره موسیقی فجر جلوهگاه سالیانه پوشش هنری اهالی هنر موسیقی است و برگزاری دوره سی و یک دوره از این رویداد ارزشمند موسیقایی روزهای پرامیدی را برای کسانی که به اعتلای اندیشه میاندیشند رقم می زند. بهره گیری اقتصادی از هنر موسیقی بیشتر از هنرهای دیگر است و گردش مالی این هنر از هنرهای دیگر بیشتر است و ما می دانیم که این هنر ارزشمند در اقتصاد هنر نقش اساسی دارد.»
وی تاکید کرد: «موسیقی با ظرفیتهای متنوعی که دارد می تواند به عنوان یکی از موثرترین ابزارهای دیپلماسی فرهنگی عمل کند البته در برخی از دورهها بی توجهیهایی نسبت به آن صورت گرفته است. امیدوارم که این هنر بتواند جایگاه خود را پیدا کند. »
وی یادآور شد: «در دوره برگزاری جشنواره سرمای زمستان با گرمای موسیقی تعدیل شد، همچنین سالنهای مملو از علاقهمندان و مشتاقان موسیقی نشاندهنده نیاز شهر به چنین فضاهایی است که به آنها آرامش میبخشد. ه راستی چه چیزی زیباتر از فرهنگ می تواند انسان را به تعقل وا دارد؛ فرهنگی که موسیقی نیز جزوی از آن است بنابراین همه ما باید در کنار تعصبات افراطی به آنچه شرح مقدس مباح دانسته توجه کنیم و به جای بر هم زدن و لغو کنسرت ها به فراگیر شدن هنر ایرانی – اسلامی بپردازیم و بدانیم موسیقی به عنوان بهترین و رساترین شیوههای انتقال فرهنگ و رسیدن به آرامش و پرکردن فراغت جوانان میتواند نقش اساسی ایفا کند.»
وی یکی از عوامل بازدارنده تهاجم فرهنگی را حمایت از فرهنگ ایرانی – اسلامی معرفی کرد و افزود: « تاسفانه طی ماه های گذشته علیرغم صدور مجوزهای قانونی از سوی نهادهای دولتی شاهد لغو کنسرت ها هستیم و عده ای با استفاده از امکانات مختلف تلاش میکنند اجرای موسیقی را عملی خلاف شرع معرفی کنند. البته گاه تخلفاتی رخ میدهد که باید با این موارد نادر مقابله کرد.من به کسانی که دانسته و نادانسته بی جهت فضا را ملتهب میکنند توصیه میکنم که فضا را ملتهب نکنند. همچنین به افرادی که نگران شکستن حریمها هستند و کسانی که دغدغه دینی دارند نوید میدهم زارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن پاسخگویی به شئون دینی، کاملا با ایجاد یک فضای سالم و قانونمند اجراهای زنده موسیقایی موافق است. بی تردید موسیقی ایرانی در تمام حوزههای آن جایگاه بسیار ارزشمندی دارند کما اینکه بسیاری از حکیمان ما در زمینه موسیقی تبحر بسیار زیادی داشتند. بنابراین ما هرگز نمیتوانیم این گنجینه را فراموش کنیم. وزارت ارشاد نیز خود را متعهد به حمایت از موسیقی فاخر می داند و آن را به عنوان ابزاری برای تلطیف جامعه ضروری میداند.»
جنتی گفت: « جشنواره موسیقی فجر رویدادی فرهنگی است که امسال با رویکردی جدید، حرفه ای تر و عیارمندتر برگزار شده است و حضور هنرمندان شاخص یکی از ویژگی های بارز این رویداد بود. خوشبخانه جشنواره موسیقی فجر امسال از یک جشن هنری به یک فستیوال حرفه ای جایزه محور ارتقا پیدا کرده است.»
ویزی فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: « از این پس جشنواره موسیقی فجر به آثاری که در طول سال نیز اجرا میشود، توجه میکند. در واقع جشنواره باید برایند اتفاقات یک سال موسیقی باشد. متاسفانه در دورههای پیشین شاهد این بودیم که بخشهای مهم موسیقی تبدیل به بخش جنبی شده بود اما در دوره جدید تصمیم گرفتیم که این بخشها از جمله بخش موسیقی نواحی و موسیقی جوان در زمان مناسبتر به صورت مجزا با قوت و تکیه بر کیفیت برگزار شد البته اگر گروههای جوان فعالیت حرفهای داشته باشند به طور حتم آثار آنها نیز در معرض داوری قرار میگیرد.»
علی مرادخانی نیز در بخش پایانی این مراسم از دو برابر شدن بودجه بخش موسیقی در سال آینده خبر داد.
وی در سخنانش از نوبخت سخنگوی دولت یازدهم، فریدون دستیار ویژه رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر تمام زحماتی که در این یک سال کشیدهاند تشکر کرد و افزود: «می دانم امسال، سال بسیار سختی به لحاظ امکانات و بودجه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود اما خوشحالم که این نوید را دهم که بودجه حوزه موسیقی برای سال آینده دو برابر شده است.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: « دوستان عزیز ما بر اساس قولی که رئیس جمهور محترم در دیدار با هنرمندان داد ارکسترهای سمفونیک و ملی را راه اندازی کردیم و این مدیون زحمات همه دولتمردان است. ما این امید را داریم که در برنامه آتی ارکسترها این دو مجموعه نه تنها در ایران بلکه در دنیا هم آثار خود را اجرا کنند.»
وی که 14 سال به عنوان مدیر مرکز موسیقی وزارت ارشاد فعالیت داشته است گفت: «این جشنواره یکی از بینظیرترین جشنوارههای موسیقی فجر بوده و من تاکنون چنین کیفیت و استقبالی را مشاهده نکردهام اما در این دوره چنین فضای خوبی اتفاق افتاد. با توجه به اینکه هنرمندان این گونه با بضاعت خود وارد فضا شدهاندانتظار میرود که شما دولتمردان هم بضاعت بیشتری برای هنرمندان به کار گیرید.»
انتهای پیام/