55 درصد آب مصرفی کشور از منابع زیرزمینی تامین میشود
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، جهانگیر حبیبی با اشاره به تشدید خشکسالیها در دهه گذشته افزود: در حال حاضر افزایش تقاضا برای آب و محدودیت منابع آبی با یکدیگر در تضاد هستند. از طرفی مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی و شرب با توجه به منابع محدود آب، به چالشی دایمی برای کشور تبدیل شده است.
وی ادامه داد: این اتفاق در بخش آب سطحی به کاهش آورد رودخانهها و کاهش حجم ذخیره پشت سدها منجر و برداشتهای بالادست رودخانهها موجب ایجاد مشکل در مناطق پاییندست و یا حتی تالابهای بزرگی همچون ارومیه و گاوخونی و پریشان شده است که در نهایت نیز این مناطق به خشکی گراییدهاند.
حبیبی با بیان اینکه بحران آب در منابع آب زیرزمینی شدیدتر است، افزود: ما بهطور مشهود و مستقیم به کاهش این منابع توجه نداریم و در سالهای اخیر میزان برداشت بسیار بیشتر از میزان نفوذ آب در این سفرهها بوده و همین امر موجب افت شدید مخازن آب زیرزمینی در دشتهای کشور شده است.
وی ادامه داد: حمایت از این برداشتهای غیرمجاز همچون تصویب قانون تعیین تکلیف چاهها، رایگان شدن حقالنظاره، افزایش چاههای فاقد پروانه و یا حمایت برخی مسئولان محلی از صاحبان چاههای غیرمجاز موجب تشدید این روند شده است که مجموعه این شرایط افت تراز آبهای زیرزمینی را به همراه داشته است.
حبیبی با اشاره به تغییر رویکرد دولت یازدهم و وزارت نیرو در بخش آب، ادامه داد: در دو سال گذشته با تغییر فضای کلی کشور در مواجهه با بحران کمآبی، لزوم مدیریت منابع آب، کنترل برداشتها و ضرورت تعادل منابع و مصارف آب براساس توان و ظرفیت سفرههای زیرزمینی و وضعیت آب سطحی بهطور جدی مطرح شده و وزارت نیرو نیز فضا را بیشتر بر اقدامهای غیرسازهای و مدیریت مصرف سوق داده است.
حبیبی تصریح کرد: با تغییر کنونی رویکرد دولت و وزارت نیرو در موضوع مدیریت منابع آب، شورایعالی آب کشور نیز به پیشنهاد وزارت نیرو، موضوع حفاظت از منابع آب زیرزمینی را در دستورکار خود قرار داد و خوشبختانه با ظرفیت و نظر کارشناسان خبره بخش آب کشور، طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی مطرح شد و به تصویب رسید.
وی با بیان اینکه سالانه 5.5 میلیارد مترمکعب برداشت مازاد در سفرهها اتفاق افتاده است، گفت: در 14 سال اخیر، افزونبر 70 میلیارد مترمکعب از ذخایر راهبردی منابع آب زیرزمینی را مصرف کردهایم که اینها ناشی از برداشتهای مازاد در سالهای اخیر بوده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران اظهار کرد: طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی یک طرح بلندمدت است تا کسری مخزن سالهای گذشته جبران شود و باید این روند در 20 سال آینده اتفاق بیفتد.
وی خاطر نشان کرد: بنا داریم تا در سال 94 و برنامه ششم توسعه 5.5 میلیارد مترمکعب کسری مخزن سالانه را جبران کنیم و این درصورتی عملی خواهد شد که تمام نهادها و ارگانهای اجرایی کشور با اجرای طرح همگام شوند.
انتهای پیام/