قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان برای مردم عادی منافع زیادی دارد
آلبرت بغزیان در گفتوگو با خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در ارزیابی خود از اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان که از اول تیر ماه اجرایی شده و همچنین در پاسخ به این پرسش که به نظرتان این سامانه میتواند منبع درآمدی برای دولت تلقی شود و میتواند یک شفافسازی در بحث مالیاتی و همچنین جلوگیری از فرار مالیاتی داشته باشد یا خیر، اظهار کرد: این موضوع سالهاست که در دنیا استفاده میشود و جای تعجب است که به طور مثال در زمینه واردات خودرو، آخرین خودروها را وارد میکنیم؛ ولی وقتی به موضوع سامانهها به ویژه آن بخش سامانه که متخلفین را شناسایی میکند، جزو آخرین کشورها هستیم.
بیشتر بخوانید:
سامانه مودیان غیر از اخذ مالیات منجر به اتخاذ تصمیمات درست میشود
وی افزود: البته جای تعجب هم ندارد؛ چراکه همانهایی که فرار مالیاتی میکنند، دقیقا همانهایی هستند که این خودروها و دیگر محصولات وارداتی گرانقیمت و لوکس را میخرند.
این کارشناس حوزه اقتصاد اضافه کرد: از آن سو فرار مالیاتی دارند و از سوی دیگر پولها را خرج چنین کالاهای وارداتی میکنند. اگر اکنون حتی به صورت تصادفی به سراغ پزشکی بروید، امکان این که بگوید «دستگاه پوز خراب است»، «سیستم قطع است» و اینکه «برو از پایین پول نقد بیاور» یا «کارت به کارت کن» بسیار زیاد است. خب این نشان میدهد که منابعی هست که چنین اقدامی انجام میدهند.
بغزیان متذکر شد: من و شما که درآمدمان مشمول مالیات میشود، این را میپردازیم که باید مالیات بر درآمد را پرداخت کنیم؛ اما به راحتی به آن شخصی که ممکن است میلیاردها تومان مشمول مالیات شود، در این سیستم اجازه سوءاستفاده میدهیم.
وی توضیح داد: بنابراین مسلماً این قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی خواهان ندارد؛ یعنی به جز دولت و افراد متخصصی مانند ما که دوست داریم هرکسی مالیات خودش را بپردازد، بقیه اقشار هیچ استقبالی از آن نمیکنند.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: مغازهدارها، فروشندهها، فروشندگان لوازم خانگی و به طور کلی هر صنفی که شما حساب کنید که مشمول مالیات شود، مسلماً این قانون را دوست ندارند؛ چراکه درآمد شفافیت ایجاد میکند.
بغزیان در پاسخ به این سوال که همانطور که میدانید کارآیی نظام مالیاتی در شرایط فعلی اقتصاد ایران خیلی نقش مهم و تعیینکنندهای دارد در تأمین منابع مالی دولت دارد، به نظر شما این نظام مالیاتی که دولت سیزدهم تغییر و تحولی در آن ایجاد کرده، از آن کارایی و ظرفیت لازم برخوردار برای اجرای کامل این قانون برخوردار است یا خیر؟ بیان کرد: مسلماً کشوری که نسبت مالیات به به تولید ناخالص داخلی زیر ۱۰ درصد است با کشور همسایهای که این نسبت ۲۵ است، جای کار زیادی دارد.
وی اضافه کرد: به این معنی که ایران ظرفیت بالقوه دارد برای اینکه آن را پوشش دهد و بتواند هزینههای دولت را تأمین کند؛ ولی وقتی که تاکنون این مورد انجام نشده است، نشان میدهد که نه دولتهای قبلی خواستار این قضیه بودهاند و نه به نوعی در مجلس یا قوه قضائیه ارادهای برای انجام آن وجود داشته است و به همین دلیل پِی آن را نگرفتهاند.
این کارشناس حوزه اقتصاد تشریح کرد: کسانی که مانع چنین طرحهایی شدند، مسلماً به نظر میرسد، افرادشان در همین قوای سهگانه باشند تا جلوی چنین ایدههایی و پس از آن جلوی اجرا و پیادهسازی چنین طرحهایی را هم بگیرند.
عدم برخورد با مودیان بزرگ فرار مالیاتی مهمترین نقص نظام مالیاتی کشور است
بغزیان تأکید کرد: ولی امیدواریم این قضیه جدی گرفته شود؛ چراکه ما در آن سمتی نیستیم که بگوییم متضرر چنین سیستمی هستیم، برای ما کاملاً منفعت است؛ چراکه به هر حال افراد دیگر مالیاتشان را میپردازند و عدم اجرای این قانون در واقع اجحاف در حق ما مردم که زودتر از همه مالیات را میپردازیم، است.
وی در پاسخ به این پرسش که مهمترین نقص و کمبود نظام مالیاتی کشور چیست؟ یادآور شد: عدم جدیت در برخورد با مودیان بزرگ فرار مالیاتی و نبود اراده برای شناسایی و برخورد با فراریان مالیاتی و ... بزرگ ترین نقض و مهمترین مانع در اجرای کامل این قانون است؛ وگرنه از نظر سختافزاری و نرمافزاری چیزی کم نداریم. فقط نیازمند اراده جدی دولت در برخورد و مبارزه با فراریان مالیاتی هستیم تا این افراد نتوانند از این به بعد فرار مالیاتی داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی گفت: متأسفانه جامعه پزشکان و وکلا و ... قدرت چانهزنی بالایی دارند و هیچوقت نمیتوانید این اقشار را به سادگی در چارچوب نظام مالیاتی و برخورد با فراریان مالیاتی قرار دهید.
بغزیان اظهار کرد: مسلماً درآمد این اقشار خیلی بیشتر از آن چیزی است که اعلام میشود و به همین دلیل است که در مقابل این نوع سیستمها مانند نظام جدید مالیاتی مقاومت میکنند.
وی با اشاره به اظهار نظر یکی از مسئولان گمرکی که اعلام کرده بود که مبلغ فرار مالیاتی چیزی حدود ۱۳۵ هزار میلیارد تومان در سال است؛ یادآوری کرد: وقتی یک چنین عددی اعلام میشود، یعنی به شکلی موفق به شناسایی افرادی که فرار مالیاتی دارند، شدهاند و این سوال پیش میآید که پس چرا اقدام و برخوردی نمیکنند؟
این کارشناس حوزه اقتصاد تشریح کرد: وقتی این رقم اعلام میشود، به این معنی است که مبلغ مالیات افراد به صورت تخمینی و یا دقیق، به هر حال محاسبه شده است و تنها کاری که باید انجام شود، این است که این مبلغ را از آنان بگیرند، نباید تعارفی داشته باشیم.
بغزیان بیان کرد: مثال دیگر مانند وقتی است که میگویند اینقدر مسکن خالی وجود دارد و میخواهیم به این میزان مالیات بگیریم، خب بروید و به هر روشی که شده این مالیات را بگیرید؛ اما میبینیم که از سوی دیگر میگویند نتوانستیم شناسایی کنیم! خب این به چه معنی است؟! اگر عدد و رقم میدهید، یعنی قبلاً شناسایی کردهاید، حال چگونه است که به یکباره این اعداد و ارقام گم میشوند؟!
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/