زیربنای مطالب علوم رفتاری و انسانی کدامند؟/ گفتمانسازی و تولید محتوا بر مبنای مطالب حکمی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ سلسله همایشهای حکمت اسلامی در علوم مختلف به همت معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی منتخب سراسر کشور برگزار میشود. ازجمله این همایشها، همایش ملی حکمت اسلامی و علوم رفتاری است که مهر ۱۴۰۱ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) برگزار خواهد شد.
پیش همایش حکمت اسلامی و علوم رفتاری بهتازگی با حضور مسئولان ازجمله محمدعلی نادی دبیر علمی همایش و عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان برگزار شد.
خبرنگار خبرگزاری آنا در حاشیه این پیش همایش با محمدعلی نادی دبیر علمی همایش و عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی واحد دانشگاهی اصفهان درباره همایش ملی حکمت اسلامی و علوم رفتاری و روند برگزاری پیش همایش آن گفتوگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: تا قبل از برگزاری همایش ملی حکمت اسلامی و علوم رفتاری چند پیش همایش برنامهریزی شده است، آیا هر پیش همایش محور خاصی را شامل میشود؟
نادی: در ارتباط با برگزاری همایش ملی حکمت اسلامی و علوم رفتاری، پیش همایشی با عنوان حکمت اسلامی و علوم رفتاری در چهار حوزه؛ مدل حکمرانی ورزش ایران در تراز اندیشه امام علی(علیهالسلام)، مشاوره از منظر صحیفه سجادیه، مبانی حکمی روان درمانگری و مراحل تعلیم و تربیت در حکمت مشاء برگزار کردیم که در حقیقت بهعنوان دریچه و جلوهگاه پیش همایش اصلی بوده و کمیسیونهایی که قرار است در همایش اصلی مورد توجه قرار بگیرند و پذیرش و ارائه کننده مقالات باشند در این پیش همایش معرفی و بررسی میشوند.
آنا: اهداف بلندمدت از برگزاری سلسله پیش همایشها و همایش اصلی چیست؟
نادی: در هر یک از چهار محور ذکرشده، تلاش بر این بود که سخنرانی تخصصی و کاربردی تنظیم شود؛ اما هدف کلیدی و غایی این نیست که گفتمانسازی بهواسطه پیش همایشها برگزار شود و تا قبل از برگزاری همایش اصلی، طبق برنامهریزیهای انجامشده تلاش بر این بوده که بتوانیم کرسیهای ترویجی را نیز برگزار کنیم. هدف بلندمدت اعضای کمیسیونها و مسئولان اجرایی از برگزاری پیش همایش و همایش، عبارت بوده از اینکه بتوانیم مباحث حکمت اسلامی و علوم انسانی را به معنای عام خودش وارد علوم رفتاری کنیم و نزدیکی و ارتباط بیشتری بین حوزه حکمی و رفتاری و انسانی ایجاد کرده و این حرکت در راستای سیاستگذاری معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی است.
سال گذشته، نخستین همایش در این حوزه برگزار شد و امسال با برگزاری این همایش، دومین رویداد برنامهریزی شده در راستای تحقق این اهداف را داریم و هدف بلندمدت، گفتمانسازی و تولید محتوا بر مبنای مطالب حکمی است. مصمم هستیم به تولید متون با زیربنای مطالب حکمی بپردازیم و این برونداد میتواند زیربنا و خمیرمایه تولید مطالب علوم رفتاری و علوم انسانی باشد.
آنا: در انتخاب مدعوین این پیش همایش چه ملاکهایی مدنظر مسئولان اجرایی بوده است؟
نادی: در انتخاب مدعوین پیش همایش، هدف و ملاک اصلی دو مورد بود، نخست فرد منتخب عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و دوم اینکه در زمینه مبانی حکمی دارای تخصص و تجربه و توان کافی باشد؛ اما با این حال، باز هم همه معیارهای خود را محدود به این دو مورد نکردیم و تا جایی که ضرورت داشت از استادان خارج از این دایره نیز استفاده کردیم؛ البته طیف علوم رفتاری که قرار است از تخصص آنان در جریان همایش استفاده کنیم، بسیار گسترده بوده و به همین دلیل بر اساس نظر کمیته علمی همایش نظر بر این شد که دارای چهار کمیسیون علمی و چهار دبیر کمیسیون باشیم تا در روز همایش، مطالب بهصورت تخصصی پیگیری شود؛ زیرا بخشی از مخاطبان این همایش مخاطبان تخصصی هستند.
برای برقراری ارتباط بهتر با مخاطب، نیاز به تشکیل کمیسیونهای تخصصی داریم تا بتوانیم افرادی که دارای تخصص بوده را به کمیسیونهای تخصصی مورد نظر خودشان حمایت و هدایت کنیم.
آنا: از برگزاری مجازی پیش همایش، چه بازخوردی از شرکتکنندگان داشتید و آیا شیوه مجازی را در پیش همایشها بهتر از حضوری میدانید؟
نادی: بخشی از شرکتکنندگان ازجمله تعدادی از همکاران بهصورت حضوری و بسیاری از دانشجویان بهصورت مجازی در این پیش همایش شرکت کردند و هرچقدر که به سمت مباحث خاص پیش رفتیم، بهویژه در زمینههای روانشناسی با میزان متفاوتی از داوطلبان مواجه شدیم و بازخوردهای بسیار مثبتی را گرفتیم. در اینجا با تشکر از موضوعات انتخاب شده توسط کارگروههای تخصصی باید گفت که برخی از شرکتکنندگان هم به پراکندگی موضوعات انتخاب شده انتقاد داشتند؛ البته واضح است که به دلیل گستردگی موضوع، قطعاً دامنه گستردهای از حیطههای مختلف در این پیش همایش را داشتیم؛ موضوعاتی از حوزه تربیتبدنی گرفته تا حوزه روانشناسی وجود داشت و قطعاً مخاطب آن ممکن است با ابهام در مواجهه با این گستردگی روبهرو شود.
به عبارتی، از حوزه حکمرانی ورزش تا مبحث حکمت مشاء در تعلیم و تربیت و این قضیه بهعنوان یک چالش ویژه به دلیل گستردگی در این پیش همایش وجود داشت که قطعاً با تشکیل کمیسیونهای تخصصی در همایش اصلی حل خواهد شد و هر مخاطب، بسته به نوع علاقهمندی، تخصص و سطح تحصیلات خود در یکی از کمیسیونها شرکت خواهد کرد. درباره نوع برگزاری، قطعاً حضوری بودن، باعث جذابیت و ارتباط متقابل و تضارب آرا و تبادل مباحث علمی بیشتری خواهد بود؛ اما نقطهضعف این امر در مقایسه با فضای مجازی این است که دامنه کمتری از شرکتکننده یا مخاطب را تحت پوشش قرار میدهد. قطعاً با مجازی بودن، فاصلههای فیزیکی حذفشده و دامنه بیشتری از مخاطب را خواهیم داشت، هرچند که معتقد هستم که برگزاری حضوری همایش اصلی، بازخورد و نتیجه بهتری در بر داشته و حتی در مقایسه با همایش مجازی که در مقایسه با حضوری از امتیاز برتری جمعیت برخوردار است.
انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/