دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 تير 1401 - 00:13
رئیس دانشگاه آزاد گرگان در گفت‌وگو با آنا عنوان کرد؛

خودکفایی در تولید گیاهان زینتی با تکنیک «کشت‌بافت»/ بی‌نیازی از واردات و خرید بذر گیاهی

مروری بر عملکرد و فعالیت‌های اخیر دانشگاه آزاد اسلامی در گرگانرئیس دانشگاه آزاد اسلامی گلستان فراهم‌کردن شرایط تولید گیاهان زینتی با استفاده از تکنیک کشت‌بافت به‌منظور خودکفایی در تولید و جلوگیری از واردات بی‌رویه و صدور پروانه گردشگری کشاورزی را از فعالیت‌های سرای نوآوری این دانشگاه برشمرد.
کد خبر : 666988
گیاهان زینتی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان از دانشگاه‌های مرکز گلستان بوده که به عنوان بزرگ‌ترین واحد دانشگاهی این استان شناخته می‌شود و تنها واحد مرجع دانشگاه آزاد اسلامی در استان گلستان است. واحد گرگان نیمه دوم سال ۱۳۶۶ راه‌اندازی شد و با پذیرش ۶۰ دانشجو از طریق کنکور سال ۱۳۶۶ دانشگاه در ترم بهمن همان سال کار خود را آغاز کرد.


جذب حداکثری دانشجو، جذب و افزایش رشته‌های پرکاربرد آموزشی تجاری، تقویت کادر هیئت علمی، پرداخت تسهیلات وام به متقاضیان، پرداخت معوقات کارکنان و اعضای هیئت علمی، پیگیری اصلاح چارت سازمانی، تعیین تکلیف و ساخت پروژه‌های نیمه‌کاره، برگزاری مناقصات، برنده شدن در پرونده‌های خاص، جذب بودجه پژوهشی تقویت، کسب عنوان‌های فرهنگی و پژوهشی و سوددهی گلخانه فرهیختگان فقط بخشی از عملکرد مثبت دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان از آغاز فعالیت تاکنون بوده است.


خبرنگار خبرگزاری آنا برای اطلاع از جزئیات تازه‌ترین فعالیت‌های این واحد دانشگاهی در حوزه‌های آموزشی، اداری و مالی، پژوهشی، فرهنگی، عمرانی، حقوقی، حراست و سایر موضوعات با حجت‌الاسلام سیدعلی طاهری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان و واحد گرگان گفت‌وگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.


افزایش رشته‌های دانشگاه آزاد گلستان


آنا: درباره تازه‌ترین فعالیت‌های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان بگویید.


طاهری: سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان از ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر به ۱۰ هزار نفر کاهش یافت، یعنی سالی حدود یک هزار نفر کاهش دانشجو؛ اما با تلاش و همت همکاران در دور جدید با وجود محدودشدن جذب در مقاطع تحصیلات تکمیلی و علوم پزشکی، روند کاهشی متوقف و سالانه حدود یک هزار نفر به جمعیت دانشجویی اضافه شد چنانکه اکنون به بیش از ۱۲ هزار و ۶۰۰ نفر در واحد گرگان و ۲۸ هزار و ۵۰۰ نفر در استان گلستان رسیده است.



در راستای جذب و افزایش تعداد دانشجو به‌طور متوسط دانشجویان واحدهای دانشگاهی علی‌آباد کتول، گنبدکاووس و آزادشهر از حدود ۳ هزار نفر به بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ نفر افزایش یافتند که از نظر جذب دانشجو این استان جزء استان‌های برتر به‌شمار آمد به‌نحوی‌که دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان و چهار مرکز تابعه، موفق به کسب رتبه برتر در جذب دانشجو در سال ۱۴۰۰ شدند. در این مدت با پایش انجام شده، بیش از ۵۰ رشته پرکاربرد آموزشی- تجاری به رشته‌های واحد گرگان و ۷۰ رشته به دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان اضافه شد.


کسب رتبه برتر کشوری واحد گرگان در حوزه توسعه مدیریت و منابع


آنا: فعالیت‌های اداری- مالی و حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان چگونه بوده است؟


طاهری: پرداخت و تسویه اقساط بانکی معوقه چهارساله در استان، اصلاح نرخ سود بانکی مطالبات، دریافت نکردن کمک از ذخیره پس‌انداز و دریافت نکردن وام در چهار سال گذشته به‌نحوی‌که در دور قبل بیش از ۱۵ میلیارد تومان پس‌انداز علوم تحقیقات و مراکز خرج و واحد دانشگاهی گرگان مدیریت شد با این وجود بیش از سه سال مطالبات استادان باقی‌مانده بود که در دور جدید بدون کمک زورافزایی‌ و دریافت وام بخش زیادی از مطالبات پرداخت و مطالبات به حدود یک سال کاهش یافته است.


برنده‌شدن در پرونده‌های ویژه در دادگاه شامل پرونده‌های ویژه حقوقی مانند شرکت ماد، زمین کردکوی، پروژه مینودشت و زمین گالیکش (در مرحله تجدیدنظر) نشان از پویایی حوزه حقوقی دانشگاه دارد.مدیریت اعضای هیئت علمی موقت با پرداخت مطالبات به بیش از ۲۰۰ نفر از استادان و کارکنانی که بازخرید و یا بازنشسته شده بودند، پرداخت به‌موقع حقوق و دستمزد، پرداخت نشدن مطالبات ۵۰ میلیاردی بنیاد شهید، سوددهی واحدهای دانشگاهی، افزایش بودجه دریافتی به بیش از پیش‌بینی، چابک سازی سیستم، افزایش سرانه کارمند به دانشجو در استان یک به ۵۹ با نیروهای شرکتی یک به ۵۱ نفر و سرانه هیئت علمی یک به ۶۶ نفر، ادغام واحد مینودشت با واحد گنبدکاووس در راستای جلوگیری از زیاندهی و ترفیع کمبود نیروی گنبد، بخش دیگری از فعالیت‌های اداری مالی استان گلستان و واحد گرگان است.


صرفه‌جویی در استفاده از امکانات و منابع مالی، بهینه‌سازی کارکنان و به‌کارگیری نیروهای متخصص در جایگاه‌های مناسب و استفاده از ظرفیت فنی آنان در تعمیرات تجهیزات و اولویت‌بندی هزینه‌ها، خریدها، تغییر کاربری مناسب مکان‌های دانشگاه و ایجاد ارزش‌افزوده به مکان‌های نظیر تبدیل آموزشی به تجاری، انعقاد قراردادها با باشگاه فوتبال بزرگ‌سالان و مدرسه فوتبال برای استفاده از زمین چمن فوتبال دانشگاه، بهره‌مندی از سیستم آب یاری تحت‌فشار در راستای جلوگیری از اتلاف و صرفه‌جویی در آب(در گلخانه فرهیختگان) و تعمیر و سرویس سیستم‌های گرمایشی مجموعه سالن‌های شهرک گلخانه‌ای به‌منظور جلوگیری از مصرف بی‌رویه و هدر رفت انرژی، بازسازی و تعمیرات و ... ازجمله اقدامات صورت گرفته در راستای مدیریت هزینه بود.


برنده شدن در پرونده‌های ویژه در دادگاه شامل پرونده‌های ویژه حقوقی مانند شرکت ماد، زمین کردکوی، پروژه مینودشت و زمین گالیکش (در مرحله تجدیدنظر) هم نشان از پویایی این حوزه دارد. هبه کردن زمینی به ارزش ۳۰ میلیارد تومان به دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر نیز نشان از اعتماد و علاقه‌مندی مردم به علم‌آموزی فرزندانشان در دانشگاه آزاد اسلامی دارد.


راه‌اندازی مدارس مهارتی


آنا: فعالیت‌های پژوهشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی گلستان را تشریح بیان کنید.


طاهری: ارتقای حوزه پژوهش، کسب رتبه باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و طرح‌های پژوهشی دانش‌بنیان در راستای سوق دادن دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان به دانشگاه‌های کارآفرین ازجمله فعالیت‌های پژوهشی و مهارتی بوده و ظرفیت‌سنجی بین استادان برای استفاده مطلوب در طرح‌ها با رویکرد اقتصاد مقاومتی، تولید محصولات دانش‌بنیان متناسب با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی توسط واحدهای فناور در مرکز رشد و سرای نوآوری از ریل‌گذاری‌های این حوزه بوده که اقدامات شایسته و خوبی انجام شده است.


راه‌اندازی ۵ مدرسه مهارتی در کنار درآمدزایی‌های غیرشهریه‌ای با رویکرد کارآفرینی از اقدامات بسیار مهم معاونت آموزش‌های مهارتی و همگام با حوزه پژوهش بوده که می‌توان مواردی مانند کسب بیش از ۳۵ میلیارد ریال درآمد غیرشهریه‌ای در حوزه مهارتی در بخش تولید ماسک، گان، آستینک، شیلد، دستگاه ضدعفونی‌کننده اتوماتیک و نیمه اتوماتیک، تونل ضدعفونی‌کننده، مصنوعات تزئینی- فرهنگی چوبی و دوره‌های پودمانی برای ادارات و برون‌سپاری برای ادارات، نهادها و شهرک‌های صنعتی را نام برد.


در مرکز رشد واحد گرگان در زمینه کشاورزی و گیاهان زینتی تاکنون بیش از ۳۰ محصول شامل بذرهای آدرنیوم اوبسا، آدنیوم عربیکوم، افوربیا ویگوری، افوربیا میلی و بذر افوربیا اوبسا ... تولید شده است. در رشته شیمیایی، کورکومین، گرافن و... فرآوری‌شده و در بخش تجهیزات هوشمند و نرم‌افزار تولید پت فیدر، پت نوش و...، بخش پزشکی و سلامتی، قرص آنتی میگرن گیاهی و... تولید شده و اکنون نیز محصولات مختلفی توسط هسته‌ها و واحدهای فناور مستقر بر اساس قرارداد در مرحله تحقیق و توسعه هستند تا در آینده نزدیک به تولید نهایی برسند.


اکنون تعداد ۴۶ نفر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در بخش فناوری در حال فعالیت بوده که از این تعداد ۲۳ نفر عضو هیئت علمی و ۲۳ نفر نیز دانشجو، فارغ‌التحصیل و یا نیروی آزاد هستند.



کسب ۳۱ میلیارد ریال درآمد در سرای نوآوری


آنا: سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان چه فعالیت‌های داشته است؟


طاهری: زیان‌ده بودن سرای نوآوری واحد گرگان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حوزه پژوهش بود که با بررسی صورت گرفته مشخص شد گلخانه واحد دانشگاهی گرگان فاقد سیستم‌های نظارتی، تشکیلات اداری مشخص و وضعیت سود و زیان بوده که با ساماندهی سیستم نظارتی، اداری و مالی، گلخانه فرهیختگان گرگان از یک واحد زیان‌ده خارج و سودده شد و سال ۱۴۰۰ توانست ۳۱ میلیارد ریال درآمدزایی داشته باشد و در این راستا با مسببان ایجاد بی‌نظمی و بی‌قانونی در گلخانه برخورد قانونی انجام شد.


انعقاد تفاهم‌نامه با پارک علم و فناوری استان گلستان درباره راه‌اندازی مرکز رشد برای اخذ تسهیلات و کمک بلاعوض از معاونت علمی ریاست جمهوری، بذرگیری از گیاه «افوربیاویگوری» در شهرک گلخانه و بی‌نیازی از واردات و خرید بذر، فراهم کردن شرایط تولید گیاهان زینتی با استفاده از تکنیک کشت‌بافت به‌منظور خودکفایی در تولید و جلوگیری از واردات بی‌رویه گیاهان زینتی به کشور، انجام فرایند تولید بذر گیاه آدُنیوم، تولید پیاز و ریزوم‌های «گل‌های فضای باز و شاخه بریده» در شهرک گلخانه مانند «گل مریم، کوکب و اختر» و بی‌نیازی از واردات، صدور پروانه گردشگری کشاورزی در راستای برگزاری تورهای آموزشی برای مدارس و دانشگاهیان ازجمله فعالیت‌های سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزد اسلامی واحد گرگان بوده است.


بسته‌بندی خاک‌های گیاهان آپارتمانی به‌صورت کاملاً استاندارد و فروش آن، معرفی گلخانه سرای نوآوری به‌عنوان جاذبه گردشگری شهرستان و استان گلستان، عقد تفاهم‌نامه با سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان درباره برگزاری دوره‌های آموزشی و کارآموزی و احداث گلخانه، تجهیز شهرک گلخانه‌ای به واحد تکثیر گیاهان زینتی برای افزایش عملکرد تولید و کاهش تلفات در فصل سرما، استفاده از ماشین‌آلات مناسب مانند سم‌پاش موتوری برای سم‌پاشی و کوددهی به‌جای استفاده از مخازن با حجم بالا و در راستای کاهش مصرف کود، آب و سم از مهم‌ترین فعالیت‌های سرای نوآوری دانشگاه آزد اسلامی واحد گرگان بوده که این راه با رویکرد محصولات دانش‌بنیان ادامه خواهد داشت.


شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان سال ۱۳۹۵به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین شهرک گلخانه‌ای کاکتوس با ۳۷ گلخانه سرپوشیده به وسعت ۳۰هزار متر مربع آغاز به کار کرد، تولیدات گیاهان زینتی مجموعه غالباً انواع کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها بوده است و سال ۹۹ تعداد ۱۲ واحد گلخانه آپارتمانی به مجموع واحدها اختصاص یافت و یک واحد گلخانه‌ای به سیستم لوله‌های گرماساز و میست یا مه‌پاش برای ریشه‌دار کردن قلمه و تکثیر گیاهان آپارتمانی و درختچه‌های زینتی تجهیز شد.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان | امکانات و مراکز آموزشی


اکنون علاوه بر انواع کاکتوس‌ها، گیاهان آپارتمانی مانند انواع سانسوریا، زامیفولیا، فیکوس آمستل، فیکوس‌لیراتا،  کروتون، عبایی، دراسینا کامپکت، شفلرا، آگلونما، برگ انجیری  در حال تولید و پرورش است. سال ۱۳۹۸ مجوز سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی و در ادامه سال ۹۹ مجوز شتاب‌دهنده تخصصی گیاهان زینتی نیز از سوی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان اختصاص یافت.


اجرای طرح آراستگی، کسب رتبه‌های فرهنگی


آنا: دانشگاه آزاد اسلامی گلستان در حوزه فرهنگی دانشجویی چه فعالیتی داشته است؟


طاهری: اجرای طرح آراستگی، مزین شدن واحدهای گرگان، گنبد و آزادشهر به تدفین شهدای خوش‌نام دفاع مقدس، افزایش کیفیت و کمیت برنامه‌های فرهنگی واحدهای استان، رشد ۳۰۰ درصدی کرسی‌های آزاداندیشی، حضور کانون بسیج اساتید واحد گرگان در جمع سه کانون برتر کشور، فعالیت و پویایی کانون‌های دانشجویی، برگزاری کارگاه‌های بسیار زیاد کیفی و با اهمیت در حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی، برگزاری مراسم مذهبی و انقلابی و ... از علل مهم مطرح‌شدن حوزه فرهنگی این دانشگاه در کشور و کسب رتبه‌های برتر بوده است.


تعامل حداکثری واحدهای دانشگاهی استان گلستان با بدنه دولت و جامعه و به دنبال آن افزایش بهره‌مندی بیشتر واحدها از کمک‌های دستگاه‌های دولتی یکی دیگر از دستاوردهای این مجموعه بوده که فقط در یک مورد می‌توان به کاهش هزینه‌های پرداختی کارآموزی دانشجویان به‌ویژه رشته پرستاری به دانشگاه علوم پزشکی از ۱۰۰ به ۷۰ درصد نام برد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب