۴ پیشنهاد برای تقویت مراکز مشاوره/ کارگاههای مهارتآموزی و وبینارهای روانشناسی برگزار میشود
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ نظر به اهمیت و جایگاه مشاوره در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی و با توجه به اینکه در دانشگاه آزاد اسلامی بیش از ۲۰۰ دفتر و مرکز مشاوره با حضور هزار و ۵۰۰ مشاور در حال خدمترسانی به دانشگاهیان و گسترش این خدمات هستند، سازماندهی و نظارت کیفی بر عملکرد مراکز مشاوره در اولویت برنامهریزیهای معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی است.
در همین راستا و برای نخستین بار تمام مراکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی توسط تیمی متشکل از ۲۰ سوپروایزر حائز صلاحیت در حوزههای مشاوره و روانشناسی از بهمن ۱۴۰۰ در هفت محور کلی (ساختار فیزیکی، تجهیزات مرکز، نیروی انسانی، ساختار اداری، وضعیت پذیرش مراجعان، فعالیتهای حمایتگرانه و آموزش، فرآیند مشاوره) و ۴۰ شاخص مورد ارزیابی قرار گرفت و رتبهبندی شدند. در طراحی این شاخصها از تمام ویژگیهای استاندارد و جامع برای فعالیت یک مرکز مشاوره تخصصی و معطوف به اسناد بالادستی و آییننامه مراکز مشاوره امین دانشگاه آزاد اسلامی استفاده شد.
رتبهبندی و نتایج ارزیابیها در مراسمی با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و فرزاد جهانبین معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی اعلام و در نخستین گردهمایی معرفی و تجلیل از مراکز مشاوره از ۱۲ مرکز مشاوره ممتاز، برتر، موفق و ساعی در واحدهای دانشگاهی سطح ویژه، یک و دو به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد تجلیل شد.
مرکز مشاوره و روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان بین واحدهای سطح یک دانشگاه آزاد اسلامی رتبه ممتاز را در رتبهبندی مراکز مشاوره این دانشگاه کسب کرد.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با آزیتا شجاعی رئیس مرکز مشاوره و روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان گفتوگو کرده و دلایل برتری در رتبهبندی و فعالیتها و برنامههای این مرکز را جویا شده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: مرکز مشاوره امین دانشگاه آزاد اسلامی بهبهان از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کرد؟
شجاعی: مرکز مشاوره امین واحد بهبهان فعالیت خود را از مهر ۱۴۰۰ آغاز و بهتدریج با رویکرد جدید رشد و سلامتنگر در ارائه خدمات مشاوره به دانشجویان، استادان، کارکنان و جامعه شهری بهبهان، مسیر مرکز مشاوره امین را طی کرد تا به زعم خود، جامعه پیرامونی را برای رسیدن به کمال انسانی که شایسته هستی اوست، یاری کند.
آنا: فکر میکنید به چه دلیل یهعنوان مرکز مشاوره ممتاز شناخته شدید؟
شجاعی: در حقیقت کار برای این نسل از فرزندان ایران (دانشجویان) بزرگ باید با ایمان قوی نسبت به تأثیر آنان در جامعه آینده و توأم با عشق به آیندهسازان کشورمان باشد. با توجه به رشته تخصصیام که زیرمجموعه مدیریت و برنامهریزی است و با اعتقادی که به تأثیر برنامهریزی با هدف مشخص و استراتژی مناسب دارم، برنامه خود را در بستر تحقیق و مطالعه و تعیین فعالیتها و عملیاتی کردن راهکارها تعریف کردم.
حضور فعال در بخشهای مختلف واحد دانشگاهی بهبهان و ارتباط با استادان و کارکنان، حضور مستمر در خوابگاه دانشجویان و شنیدن مشکلات آنان، پژوهش درباره مسائل و مشکلات دانشجویان و ارائه راهکارهای مناسب با کسب نظر از متخصصان، جلب مشارکت دانشجویان با رشته مرتبط در زمینه فعالیتهای بهداشتی و روانی، شناخت عوامل آسیبزا، برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی با هدف ارتقای بهداشت روانی، ارائه خدمات مشاورهای و درمانی بهصورت فردی و گروهی، جلب مشارکت سایر بخشهای دانشگاه و سازمانهای شهری مرتبط مانند مساجد، بسیج، NGOهای تخصصی برای انجام فعالیتها، آموزش و کارورزی فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط و مهمتر از همه ارزیابی منظم و مستمر از خدمات تعریف شده و در نهایت ارائه گزارش عملکرد دفتر مشاوره به صورت منظم به مرجع سازمان باعف انتخاب مرکز مشاوره واحد بهبهان به عنوان ممتاز شد.
آنا: آماری از طبقهبندی مراجعان مرکز مشاوره بفرمایید.
شجاعی: با توجه به رسالتی که در برنامهریزی مرکز تعریف شده بود، گسترش فعالیتهای مرکز را به دانشگاه محدود نکرده و به جامعه شهری نیز بسط دادیم؛ بنابراین دانشجویان، کارمندان، استادان هیئت علمی و مراجعه کنندگان بیرون از دانشگاه طبقات مختلف مراجعه کننده بودند.
در اینجا لازم است بگویم برنامه «کتاببحث» مرکز مشاوره تنها برنامه حضوری و غیرآنلاین مرکز بود و الحمدلله با استقبال بالایی از دانشجویان، استادان و کارکنان و مردم جامعه بهبهان مواجه شد.
آنا: بیشترین موارد مراجعهکنندگان به دلیل چه مشکلاتی بوده است؟
شجاعی: مشکلات تحصیلی، سردرگمی در تعیین هدف، پریشانی در رفتار و زندگی، ازدواج دانشجویی و غیر دانشجویی، مشاورههای کسب و کار و مشاوره ورزشی و تغذیه هر کدام توسط متخصصان امر خویش، بیشترین موارد مراجعه در مرکز مشاوره و روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان بودهاند.
آنا: مشاوران مرکز شما تا چه اندازه در بهبود این چالشها موفق بودند؟
گردهمایی مسئولان مراکز مشاوره دانشگاهها به صورت منظم برگزار شود تا بتوانند ایدهها و پیشنهادهای خود را به اشتراک گذاشته و از دانستههای همدیگر بهرهمند شوند.شجاعی: برنامه مرکز مشاوره و روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان را در سه زیرمجموعه کوتاه مدت، میان مدت، و بلندمدت تعریف کردهایم. در کوتاه مدت که جلب اعتماد جامعه هدف بود و بهبود رفتارها و مشکلات با درجه اهمیت پایینتر به جرئت میتوانم بگویم کاملآ موفق بودهایم و فعالیتهای میان مدت نیز مقداری محقق شده و مقداری با توکل به خداوند تا پایان شهریور ۱۴۰۱ محقق خواهد شد.
برای آیتمهای بلندمدت مرکز مشاوره و روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان، فعالیت، پیگیری و نظارت مستمر را انجام داده تا به اهداف تعیین شده برسیم؛ چراکه به استراتژی تعیین شده و رسیدن به تمام مقصودها امیدواریم.
آنا: برنامهریزی مرکز مشاوره واحد بهبهان در سال ۱۴۰۱ با توجه به دوران پساکرونا چیست؟
شجاعی: با توجه به آمار کشوری و به لطف زحمت دست اندرکاران، سال ۱۴۰۱ را با فروکش کردن تب کرونا آغاز کردیم؛ بنابراین دانشگاههای سراسر کشور به تدریج آموزش حضوری را از سر گرفتند؛ اما با توجه به وقفهای که در دوران کرونا برای دانشجویان و حضور فیزیکی آنان در دانشگاه به وجود آمد در دوران پسا کرونا و بازگشایی تدریجی دانشگاهها قطعاً برخی دانشجویان به خصوص نوورودها با مشکلات روانشناختی ناشی از دوران کرونا مانند اضطراب، افسردگی و ... مواجه خواهند شد که اغلب ریشه روحی و روانی دارند و بیش از گذشته خود را در میان دانشجویان بروز خواهند داد.
در همین راستا مرکز مشاوره امین واحد بهبهان برنامه دارد به برگزاری مجموعه کارگاههای مهارتآموزی دانشجویی و وبینارهای روانشناسی در فضای مجازی اقدام کند. این برنامهها حول محور موضوعات روانشناسی و روانشناختی مانند ارتقای اعتماد به نفس و اختلال اضطراب، مشاوره خانواده، مشاوره دینی و مذهبی، خدمات روانپزشکی، خدمات روانسنجی، خدمات نوروفیدبک، مشاوره ورزشی، مشاوره تغذیه، مشاوره گروهی، روان درمانی و مشاوره فردی، راهنمایی و مشاوره ازدواج، راهنمایی و هدایت تحصیلی برای دانشجویان نوورود و خانواده آنان از سوی مرکز مشاوره امین برگزار میشود که طبق برنامه باید تا روز دانشجو یعنی ۱۶ آذر ۱۴۰۱ همه این برنامهها به مرحله عملیاتی رسیده باشد.
برگزاری وبینارهای فصلی و صدور گواهی برای شرکتکنندگان در موضوعات مختلف روانشناسی، اعتقادی، حقوقی، اجتماعی، سیاسی، ورزشی و تغذیه نیز برگزار خواهد شد.
برنامه مهمی که داریم ساخت مستند با موضوعات مختلف روانشناسی است به این صورت که مستندی در چند قسمت در این خصوص تهیه میشود و از دانشجویان برای نقش آفرینی در آن دعوت خواهد شد و اختلالهایی مانند اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال فکری در آن مطرح و راهکارهای آن نیز با مثال عینی ارائه خواهد شد.
مرکز مشاوره امین واحد بهبهان برای دانشجویان جدید در بدو ورود به دانشگاه فرم تست روانشناسی استاندارد تهیه کرده و پس از پرشدن فرمها و مطالعه نکات، دانشجویان مورددار تحت مشاوره و نظارت کامل قرار خواهند گرفت و با همکاری خانوادهها با متخصصان امر تا مرحله بهبودی کامل حمایت آموزشی خواهند شد.
آنا: ایده و پیشنهاد شما برای تقویت فعالیت مراکز مشاوره چیست؟
شجاعی: از مسئولان حوزه فرهنگی دانشجویی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به دلیل توجه و اهتمام جدی به مراکز مشاوره امین قدردانی میکنم؛ چراکه در این حوزه مسئولیتپذیری، تلاش بیوقفه، پیگیریهای مداوم و حمایتهای بیدریغ مسئولان مربوط وجود داشته است.
در اینجا چهار پیشنهاد را برای تقویت مراکز مشاوره در دانشگاه مطرح میکنم؛ فعالیت همهجانبه در امور انسانی و پیگیری تا نتیجه بهویژه برای نسل جوان امروزی مستلزم استفاده از افراد متخصص و برند بوده که لازمه آن، بودجهای درخور واحدهای دانشگاهی است. برگزاری همایشهای آموزشی پژوهشی برای مسئولان مرکز مشاوره امین هم از ملزومات بهروز بودن دانش در این حوزه است.
استفاده از ظرفیت استادان روانشناس جامعه شهری در این مرکز پیشنهاد میشود. گردهمایی مسئولان مراکز دانشگاهها به صورت منظم برگزار شود تا بتوانند ایدهها و پیشنهادهای خود را به اشتراک گذاشته و از دانستههای همدیگر بهرهمند شوند.
به گزارش آنا، ۱۲ مرکز مشاوره برتر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در ارزیابی سوپروایزران و رتبهبندی سازمان مرکزی در سطوح ویژه، یک و دو با رتبههای ممتاز، برتر، موفق و ساعی به شرح زیر انتخاب و در نخستین گردهمایی مدیران مراکز در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد تجلیل شدند.
واحدهای سطح ویژه دانشگاه آزاد اسلامی
مرکز مشاوره واحد اهواز رتبه ممتاز
مرکز مشاوره واحد بندرعباس رتبه برتر
مرکز مشاوره واحد کرمان رتبه موفق
مرکز مشاوره واحد خرم آباد رتبه ساعی
واحدهای سطح یک دانشگاه آزاد اسلامی
مرکز مشاوره واحد بهبهان رتبه ممتاز
مرکز مشاوره واحد آزادشهر رتبه برتر
مرکز مشاوره واحد زنجان رتبه موفق
مرکز مشاوره واحد آیت الله آملی رتبه ساعی
واحدهای سطح دو دانشگاه آزاد اسلامی
مرکز مشاوره واحد تربت جام رتبه ممتاز
مرکز مشاوره واحد فردوس رتبه برتر
مرکز مشاوره واحد ارسنجان رتبه موفق
مرکز مشاوره واحد زابل رتبه ساعی
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/