هویتبخشی و توجه به محرومان با تولید صنایع دستی/ وقتی دانشگاه زنان بیسرپرست را توانمند و ماهر میکند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان «مِنا» دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان با توجه به عمق و گستردگی زیاد فقر و ضعف فرهنگی در این استان و در راستای تأکید و فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر کمک مؤمنانه و فعالیتهای جهادی، کار فرهنگی، توسعه و جهاد تبیین از حدود دو سال قبل فعالیتهای فرهنگی و نیکوکاری خود را آغاز کرده و در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان مستقر است.
در مرکز خیریه کرامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان حدود ۵۰ نفر از زنان بیسرپرست که عمدتاً بومی هستند به کار سوزندوزی و خیاطی اشتغال دارند. با توجه به اینکه بسیاری از زنان بیسرپرست از تمکن مالی مناسبی برخوردار نیستند، مقرر شده امکانات تولید صنایع دستی از طرف دانشگاه در اختیارشان قرار داده شود و پس از تولید دانشگاه نسبت به پرداخت دستمزد آنان اقدام و محصولات تولیدی را در نمایشگاهی دائمی برای فروش عرضه کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و بهمنظور آگاهی از چگونگی تشکیل، اهداف و برنامههای مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان «منا» دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان با حجتالاسلام رضا موحد مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در این دانشگاه گفتوگو کرده است که مشروح آن را در ادامه خواهیم خواند.
آنا: مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان چرا و چگونه ایجاد شد؟
موحد: محلههایی زاغهنشین در حاشیه شهر وجود دارند که تا حدودی ناامن هستند و هر کسی به دلیل گستردگی فقر و ضعف عمیق فرهنگی در این مناطق ورود پیدا نمیکند، بسیاری از کسانی که در کارهای خیریه هستند، معمولاً با احتیاط و ملاحظات ویژه وارد این مناطق میشوند؛ بنابراین با توجه به فرمایش و تأکید مقام معظم رهبری تصمیم گرفتیم برای کمک به مردم این مناطق، مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان «مِنا»ی دانشگاه آزاد استان سیستان و بلوچستان را راهاندازی کنیم و در این مناطق بهصورت میدانی فعالیتهای فرهنگی، خیرخواهانه و نیکوکاری انجام دهیم.
مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان بهصورت قانونی ثبت رسمی شده، کُد، شماره حساب و پروانه دارد؛ بنابراین هموطنانی که میخواهند به این مرکز کمک کنند، شماره حساب، شماره کارت و آدرس مرکز را در اختیار آنان قرار میدهیم تا در کم کردن رنج و آلام این مردم رنج کشیده مشارکت داشته باشند.در این راستا با دوستان و همکاران در مرکز نیکوکاری و تربیت اجتماعی این مرکز نیکوکاری، وقت گذاشتیم و بهصورت میدانی به این مناطق رفته، فرمهایی تهیه و خانوادهها را شناسایی کردیم. فقر بسیار عمیقی در این مناطق حاکم است و مسائل ویژهای دارد. به همین دلیل برای اینکه بتوانیم کارمان را انجام دهیم و در حد توان خودمان تأثیرگذار باشیم، خانوادههایی که از شرایط حاد و ویژهای برخوردار بودند را شناسایی و بین آنان، خانوادههایی که مسائلشان خیلی عمیقتر بود را در اولویت قرار دادیم. با توجه به ظرفیت و امکاناتی که در اختیار داشتیم ۵۰ خانوار را زیر پوشش قرار دادیم و خانوادههایی که به هر دلیلی بیسرپرست هستند را در اولویت گذاشتیم، این خانوادهها بهصورت میانگین بین چهار تا پنج تن فرزند دارند.
آنا: مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان تاکنون چه فعالیتهایی را انجام داده است؟
موحد: ابتدا نیاز خانوادهها را شناسایی و تلاش کردیم مشکلات را (مسائل بهداشتی، بیماری، نیاز به دکتر و ...) در حد توان خودمان برطرف کنیم. سعیمان بر این بوده که با مراکز درمانی و افرادی که خیرخواه هستند و دغدغه این مسائل را دارند، وارد گفتوگو شده و از آنان کمک بخواهیم که تا حدی در این زمینه موفق بودهایم. بهصورت ماهانه برای این خانوادهها بستههای غذایی آماده کرده و مستمر و مرتب هر ماه یک بسته غذایی در اختیار آنان گذاشتیم. بعد از مدتی به این نتیجه رسیدیم که این کار خیلی نمیتواند عمیق و ماندگار باشد، تصمیم گرفتیم به جای اینکه هر ماه یک بسته غذایی را در اختیار آنها بگذاریم، بهتر است خودشان را توانمند، دارای مهارت و بازپروری کنیم؛ بنابراین آموزش خانوادهها را در دستور کار و سرلوحه فعالیتهایمان قرار دادیم.
این خانوادهها با فقر زیادی دستوپنجه نرم میکنند و سرپرستی ندارند، احساس طردشدگی دارند و فکر میکنند جامعه آنها را طرد کرده و کسی برای آنها ارزشی قائل نیست. به همین دلیل فکر کردیم آنها را از حاشیه شهر به مناطق خوب شهر بیاوریم نه برای زندگی کردن؛ زیرا برایمان مقدور نبود؛ بلکه آنها را به فضای علمی و فرهنگی بیاوریم که احساس ارزش و هویت کنند و بدانند که جامعه به آنها توجه دارد. با گفتوگویی که با مسعود اکبریزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان داشتیم، دانشگاه امکانات و وسایل خود را در اختیار گذشت و اکنون حدود ۵ ماه است که هر ماه این خانوادهها را از حاشیه شهر با خودروهای دانشگاه به دانشگاه منتقل کرده و فضاهای دانشگاه را به آنها معرفی و با پذیرایی، تکریم و احترام آنان، کلاسها و دورههای آموزشی فرزندپروری و مهارتی مانند سوزندوزی و خیاطی برگزار میکنیم.
رفتارشناسی خانوادهها خیلی جالب و زیبا بود. روزی که در مناطق محروم وارد شدیم، خانوادههایی را دیدیم که وضعیت خیلی بههمریخته و ناهنجار داشتند و به ظاهر و نظافت خود خیلی توجه نمیکردند و به آن اهتمام نداشتند؛ اما بعد از چند مرتبه که به دانشگاه آورده شده و با دانشجویان، استادان و خود فضای دانشگاه آشنا شدند در مراجعات بعدی دیدیم که تقریباً ۱۰۰ درصد آنان در زمان ورود به دانشگاه، لباس کهنه وصلهکرده را شسته و مرتب و بچهها را با نظافت به دانشگاه میآوردند و آشکار بود که مقداری احساس ارزش و هویت میکنند. احساس کردیم از آن حالتی که داشتند، کمی تحت تأثیر قرار گرفته و خیلی آرام و آهسته در آنان تأثیرگذاری دیدیم.
آنا: دستاوردهای مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت تاکنون چگونه بوده است؟
موحد: در همه کارهای انجام شده، کمکهای مؤمنانه و مهارتهایی آموزش داده شده است، مهمترین تأثیرگذاری و خدمت مرکز، هویتبخشی و توجه اجتماعی به افراد بوده تا این خانوادهها احساس ارزش، حرمت و احترام کنند که از هر چیز دیگر ارزشمندتر است. زندگی این خانوادهها در حاشیه شهر بوده و با مشکلات، معضلات فرهنگی و اجتماعی زیادی مواجه هستند و کودکان آنان در فضای نابهنجاری رشد میکنند، طبیعتاً وقتی وارد فضای دانشگاه میشوند و با قشر دانشگاهی ارتباط برقرار میکنند، میتوانند از آسیبهای اجتماعی جلوگیری کرده و فرزندان آنان دنبال ناهنجاریهای اجتماعی نروند و حداقل به دنبال زیست سالم و آموزش برای آینده بروند. مهمترین و بزرگترین دستاورد مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان را این موضوع میدانم.
آنا: برنامههای دیگر مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان چیست؟
موحد: خدماتی اعم از کمکهای مؤمنانه شامل بسته غذایی، پوشاک، مسائل اجتماعی و بهداشتی در مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان انجام شده و خواهد شد. با توجه به حجم فقر در استان سیستان و بلوچستان این ظرفیت وجود دارد که خانوادههای بسیار را زیر پوشش خیریه و چتر آموزشی قرار دهیم. از آنجایی که برای آوردن این خانوادهها به محیط دانشگاه و آموزش آنها باید ابزار و بهانهای داشته باشیم؛ بنابراین ابتدا اگر فقط به بهانه آموزش افراد را وارد محیط دانشگاه کنیم چه بسا ریزش داشته باشیم یا خانوادهها رغبتی به این موضوع نداشته باشند یا بعضی از افراد و جریانات معاند، تعمداً این اجازه را ندهند و ته دل خانوادهها را خالی کنند و نگذارند بیایند. برای حل این مشکل از بسته مواد غذایی استفاده میکنیم که این خانوادهها ریزش نکنند و به دلیل اینکه خیلی نیازمند هستند، این بستهها باعث میشود که آنان در کلاسها شرکت کنند.
مردم کمکهای خود را در اختیار مرکز کرامت و سلامت فرهیختگان بگذارند
آنا: سخن آخر....
موحد: محرومیت در برخی مناطق سیستان و بلوچستان بسیار زیاد بوده و حداقلهای زندگی را ندارند. چهاردیواریای را با جمعآوری بلوک و چوب، سرپوشی برای خود ساختهاند که در واقع خانه نیست. به همین دلیل از خبرگزاریها و رسانهها درخواست میکنم اطلاعرسانی کنند تا خانوادههایی که در منزل خود وسایل منزل دست دوم مانند ظرف و ظروف، وسایل گرمایشی و سرمایشی، پنکه، کولر، بخاری نفتی و ... دارند و استفاده نمیکنند در اختیار دانشگاه بگذارند تا به خانوادهها برسانیم.
پنکهای که شاید ۲۰ سال پیش خریده باشیم و دیگر از آن استفاده نمیکنیم، اینجا میتواند خانوادهای را از رنج و سختی در برابر گرمای شدید نجات دهد یا ظرف و ظروف یا پتوی کهنه، کفش و لباس دست دوم و ... اینها میتواند خیلی به این خانوادهها کمک کند.
بسیاری از خانوادهها آرزومند هستند یک لیوان آب سرد را در خانه خود داشته باشند، یخچال ندارند و باید از دیگران خواهش و تمنا کنند تا در گرمای طاقتفرسای تابستان یک لیوان یخ به آنان بدهند که آب خنک از گلوی شان پایین برود؛ بنابراین اگر مردم کمکهای خود را در اختیار مرکز کرامت و سلامت فرهیختگان بگذارند. مرکز نیکوکاری کرامت و سلامت فرهیختگان بهصورت قانونی ثبت رسمی شده، کُد، شماره حساب و پروانه دارد؛ بنابراین هموطنانی که میخواهند به این مرکز کمک کنند، شماره حساب، شماره کارت و آدرس مرکز را در اختیار آنان قرار میدهیم تا در کم کردن رنج و آلام این مردم رنج کشیده مشارکت داشته باشند.
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، علی سروریمجد مشاور رئیس و رئیس مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی و امور استانهای دانشگاه آزاد اسلامی اوایل این هفته در سفر به استان سیستان و بلوچستان از مرکز خیریه کرامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان که زیر نظر دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان مدیریت میشود، بازدید کرد.
انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/
انتهای پیام/