واکاوی اظهارنظر جنجالی یک نماینده/ ازدواج بین المللی چه صیغهای است؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا-ملیحه سالم؛ مسئله ازدواج جوانان سالهای سال است که به یکی از مهمترین موضوعات کلان حوزه فرهنگی تبدیل شده و برای حل آن نیز تا به حال راه حلهای گوناگونی مطرح شده است؛ از ارائه تسهیلات ویژه مانند وام و زمین تا ترویج فرهنگ ساده برگزار کردن مراسم ازدواج، اما در چند روز گذشته بحثی تحت عنوان «ازدواج بین المللی» توسط یک نماینده مجلس مطرح شد که واکنشهای بسیاری به همراه داشت و موجی از انتقادات را برانگیخت.
بحران غیرقابل جبران پیری جمعیت
بحث سالمندی جمعیت ایران بسیار جدی است و پیش بینیها بیانگر این است که برای حل آن، مدت زمان زیادی فرصت باقی نمانده است و کارشناسان این حوزه بر این باورند که اگر پنجره جمعیتی ایران بسته شود دیگر نمیتوان شرایط را به سرعت تغییر داد و کشور با بحران سالمندی و کمبود نیروی جوان مواجه خواهد شد. براساس آمارهای مرکز آمار ایران، نرخ رشد جمعیت در سال ۶۵ حدود ۳.۴ درصد و در سال ۷۵، ۱.۹۶ درصد بوده و در سال ۸۵ به ۱.۶۱ درصد، در سال ۹۰ به ۱.۲۹ درصد و در سال ۹۵ به ۱.۲۴ درصد رسیده است. نگاهی به وضعیت آماری میزان ولادت در کشور حاکی از آن است که در سال ۶۵ میانگین تعداد فرزندان هر مادر ۷ فرزند بود که این تعداد در سال ۸۵ الی ۹۰ به ۱.۸ فرزند رسید و تا سال ۹۵ رشد جمعیت ۱.۲۴ درصد بوده و ادامه این وضعیت کشور را در آستانه یک بحران جمعیتی قرار داده است.
کاهش محسوس آمار ازدواج جوانان
تعداد مجردان کشور طبق آخرین آماری که مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار ایران ارائه داده نزدیک به ۱۰ میلیون نفر است که بسیاری از آنها متعلق به دهه شصت هستند؛ دههای که زاد و ولد در آن رونق داشت، لیکن مشکلات اقتصادی چند سال اخیر و تغییر در سبک زندگی و سیاستهای فرهنگی منجر به این شد که این نسل بیشترین آمار مجردهای کشور را به خود اختصاص دهد. بنابراین کشور در حال حاضر به دلایل گوناگون فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی با کاهش محسوس آمار ازدواج مواجه است و راهکارهای پیشنهادی باید در راستای رفع این معضل باشد.
بانکی پور و مطرح کردن ایده «ازدواج بین المللی»
طی روزهای گذشته، مصاحبه ای از امیرحسین بانکی پور نماینده اصفهان منتشر شده که در آن او از واژهای تحت عنوان «ازدواج بین المللی» پرده برداری میکند و یکی از راه حلهای مطرح برای حل بحران جمعیت و کمبود ازدواج در کشور را روی آوردن به این راهکار میداند و میگوید: «دختر حتی میتواند با فردی یک یا دو سال کوچکتر خود نیز ازدواج کند به شرط آنکه شکسته نشده باشد و نشاط خود را حفظ کرده باشد. و توصیه دیگر هم میتواند ازدواج بینالمللی باشد، به این معنی که این قشر از دختران مجرد باتوجه به کمبود پسر مجرد در کشور با مسلمانان و شیعیان علاقهمند به ایران ازدواج کنند؛ از این طریق نه تنها توسعه فرهنگی اتفاق افتاده است و ارتباطات بینالمللی تقویت میشود، بلکه این نسبیت به هم ریخته در کشور نیز بر طرف میشود.»
این ایده که با پیشفرض بیشتر بودن تعداد دختران مجرد به نسبت پسران مجرد مطرح شده دارای ایرادات جدی در اطلاعات پایه است و طبق آخرین بررسی ها، آمار پسران مجرد نسبت به دختران مجرد پیشی گرفته است؛ بدین معنی که پسران مجرد در سن ازدواج بیشتر از دختران مجرد در این سن هستند و اگر جمعیت پسران ۲۰ تا ۳۹ ساله و جمعیت دختران ۱۵ تا ۳۴ ساله ازدواج نکرده را در نظر بگیریم، جمعیت پسران ۲۰ تا ۳۹ ساله مجرد حدود ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر و جمعیت دختران ۱۵ تا ۳۴ ساله مجرد حدود ۳ میلیون نفر است، بنابراین مشاهده میکنیم که از نظر تعداد نیز، دختران مجرد کمتر از پسران مجرد هستند.
هیاهو در صحن مجلس
اکثر نمایندگان مجلس به اظهارات بانکی پور واکنش منفی نشان دادند و خواستار عذرخواهی او شدند و جلسه یکشنبه ۲۹ خرداد دارای حواشی بود و نمایندگان طی این جلسه اعتراض خود به بانکی پور را مطرح کردند. نمایندگان در این جلسه از اظهارات غیرکارشناسی بانکی پور درباره ازدواج دختران ایرانی با اتباع خارجی انتقاد کردند و در همین راستا سیدغنی نظری نماینده خلخال در مجلس با اشاره به صحبتهای اخیر بانکی پور نماینده اصفهان در جلسه علنی یکشنبه ۲۹ خرداد مجلس در تذکری گفت: اینکه برخی از دوستان درباره ازدواج دختران ایرانی با اتباع بیگانه به بهانه توسعه روابط فرهنگی صحبت کردند، کاملا غلط است. انتظار داریم رئیس مجلس فرصت دهد تا این نماینده از ساحت مقدس خواهران و مادران ایرانی عذرخواهی کند.
معین الدین سعیدی نماینده مردم چابهار نیز در تذکری در واکنش به اظهارات امیرحسین بانکی پور درباره راهکار «ازدواج بینالمللی» خطاب به او گفت: چرا این مسائل را مطرح میکنید؟ کسی که یک جو غیرت دینی دارد مگر میشود بگویید که بانوان این سرزمین بروند با اتباع دیگر ازدواج کنند؟ کاش این را اصلاح میکردید و کاش در مقابل ملت بزرگ ایران عذرخواهی میکردید؟
مطرح کردن صحبتها و مباحثی از این دست در فضای فکری کشور که ترویج چنین اندیشهای را برنمیتابد میتواند منجر به تحریک افکار عمومی و واکنشهای منفی بر ضد مسئولان کشور و در این مورد خاص نمایندگان مجلس شود. نمایندگان مجلس با توجه به اینکه در سطح کلان و راهبردی دارای مسئولیت هستند میبایست نسبت به اظهارات خود حساسیت داشته باشند و هر سخنی را مستند و با اطلاعات کامل مطرح کنند. همچنین باتوجه به وظیفه خطیر نمایندگی که میبایست حوزه کلان کشوری را مورد پوشش قرار دهد، هر گونه اظهار نظری از سوی یک نماینده میتواند منجر به واکنش در سطح فضای عمومی جامعه شود؛ بنابراین حساسیت سنجی و پرهیز از اظهارات حاشیهای توسط نمایندگان از جمله نکاتی است که آنها میبایست مدنظر خود قرار دهند.
انتهای پیام/۴۱۷۲/
انتهای پیام/