ثبت نشان جغرافیایی «گلیم هرسین» چگونه رقم خورد؟/ تلاش برای دانشبنیانکردن هنر گلیمبافی
خبرنگار خبرگزاری آنا با توجه به اهمیت موضوع صنایع دستی بهویژه ظرفیت اصلی شهرستان هرسین استان کرمانشاه یعنی هنر گلیم که از دیرباز جزء منابع حداقل درآمدی خانوادههای هرسین بوده است با هنرمند و کارآفرین هرسینی، استاد فیروز ناصری هرسینی متولد ۱۳۳۵ طراح و بافنده گلیم، دبیر بازنشسته آموزش و پرورش شهر تهران و پـــدر گلیم هرسین گفتوگو کرده است.
ناصری در گفتوگو با خبرنگار آنا در اهمیت صنایع دستی اظهار کرد: علاقهام به به صنایع دستی نه از منظر اقتصادی؛ بلکه از این منظرست که این صنایع بیانگر هویت ملی و سرآمد این مهم دستبافتههای داری و گلیم هرسین است.
وی قدمت این هنر را با توجه به مستندات به دست آمده در تپه گنجدره، یکی از نخستین مکانهای تمدن یکجانشینی حدود 8 هزار سال قبل دانست و ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده از همان زمان، انسانها توانستند از نیمه مکانیکی بودن تکنیک بافت استفاده کنند بهطوریکه هنوز این تکنیک پابرجاست. این امر موجب حیرت کارشناسان میراث فرهنگی و سازمان جهانی مالکیت معنوی (واپیو) شده است.
طراح و بافنده گلیم افزود: در یک اتفاق خودجوش در تهران در جلسهای در شورای عالی صنایع دستی، متوجه قانون ثبت مالکیت معنوی شدم و با مشاهده اینکه شهرهای صاحبنام درصدد ثبت نگارههای گلیم هرسین در حوزه جغرافیایی خودشان شدند، همانجا دیگر فرصتسوزی نکرده و درگیر بوروکراسیهای اداری نشدم و خودم شخصاً دست به کار ثبت ملی جغرافیایی گلیم هرسین شده سپس در کش و قوسهای اداری یکی دو سال بعد با مشارکت دیگر ارگانها و اداره میراث موفق به ثبت نشان بینالمللی جغرافیایی از مرکز وایپو واقع در لیسبون پرتغال شدم.
پـــدر گلیم هرسین با عنوان اینکه تلاش برای دانشبنیان کردن هنر گلیمبافی و بستهبندی بهروز گلیم هرسین انجام شده است، یادآور شد: پس از بازنشستگی با یک مهاجرت معکوس برای احیای این هنر، وظیفه خود دانستم که به سرزمین مادریام، هرسین، برگردم و با تواناییهایی که در خود میدیدم، بتوانم در راستای حفظ و اعتلای فرهنگ گلیمبافی گام بردارم.
ناصری درباره آغاز کار خود در صنعت گلیمبافی بیان کرد: سال ۸۸ به فکر تشکیل تعاونی افتادم و پس از طی کردن بروکراسیهای اداری، موفق به ثبت تعاونی شدم، دو سال بعد، مقدمات ثبت نشان جغرافیایی گلیم هرسین را پیش بردم و این مهم سال ۱۳۹۵ به نتیجه رسید.
وی اظهار کرد: گلیم هرسین با ثبت نشان جغرافیایی بینالمللی دارای کد مخصوصی است که با این کد امکان شناسایی مشخصات بافنده وجود دارد و این موضوع افتخاری برای این منطقه محسوب میشود، از آن زمان تاکنون فعالیتهایی مانند ثبت ملی استانداردها، تلاش برای حفظ و احیای متناسب با مبلمان امروزی، تولید بر اساس نیاز بازار هدف، تلاش برای دانشبنیان کردن این هنر و بستهبندی به روز انجام شده است.
به گزارش آنا، صنایع دستی به دلیل ویژگیهایی مانند ارزآوری، حفظ فرهنگ، اصالت بومی، کاهش ریسک درآمد و ... میتواند عاملی مهم در مبارزه با معضل بیکاری در مناطق مختلف کشور باشد.
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/