یارانه نان باید سالها قبل حذف میشد
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، تحولات قیمت آرد در روزهای اخیر نگرانیهایی را بهوجود آورده است. براساس دستورالعملی که به کارخانههای ماکارانی، کیک، کلوچه، نشاسته و رشتهپزی ابلاغ شده، قیمت آرد تحویلی به این مجموعهها پنج برابر میشود.
بیشتر بخوانید:
فروش وزنی نان در دست بررسی است
در واقع انتشار این خبر در روزهایی که مردم با فشار مضاعف اقتصادی، تحریمها، تورم و ... مواجه هستند، سبب انتقاد و واکنش بسیاری از افراد جامعه، اقتصاددانان، صاحبنظران و ... شد.
به عقیده کارشناسان دلیل عمده گرانی گندم به دلایل مختلفی همچون افزایش بهای گندم، نرخ حقوق و دستمزد کارگران، انحصارطلبی و مقابله با این موضوع، جنگ اوکراین و روسیه بهعنوان مهمترین تولیدکنندگان گندم در جهان و غیره رخ داد.
برخی دیگر اعتقاد دارند قاچاق آرد و گندم و روشهای غیرقانونی سبب افزایش قیمت گندم شده و موضوع چالشبرانگیزی است که نیاز به بررسی بیشتر دارد.
آنچه مسلم است اینکه تغییر رویه باید سالها پیش در کشور رخ میداد؛ چراکه دادن یارانه به تولیدکنندگان سبب انحصارگری و منفعتطلبی برخی تولیدکنندگان و فعالان حوزه گندم و نان شد؛ اما آنچه از دولت انتظار نمیرفت عدم اطلاعرسانی بهموقع بود. در واقع همگان از دولت جدید انتظار داشتند که با شفافسازی و اطلاعرسانی، مردم را در جریان کار قرار میداد و بهعبارتی اینگونه به بازار و مردم شوک وارد نمیکرد، شنیدهها حاکی از آن است که مقرر شده سوبسید نان به حساب مصرفکننده واریز شود.
رئیس کانون صنایع آرد کشور در گفتوگو با آنا علت اصلی گرانی نانهای حجیم، نیمهحجیم و برخی اقلام مانند ماکارانی را افزایش قیمت گندم دانست و تأکید کرد: در واقع قیمت گندم این اقلام در سال گذشته توسط دولت ۹۰۰ تومان تعیین شده بود و امسال با جهش قیمت به ۱۲ هزار تومان رسید.
حسین یزدجردی با بیان اینکه قیمت گندم مورد نیاز آردهای حجیم و نیمهحجیم و محصولاتی همچون کلوچه، ماکارانی و غیره تقریباً ۱۳ برابر افزایش یافته عنوان کرد: عواملی مانند افزایش دستمزد کارگری، جنگ اوکراین و روسیه، افزایش نرخ گندم و ... بر افزایش قیمت آرد تأثیرگذار بوده است.
وی با بیان اینکه از زمانی که بحران جنگ در دو کشور اوکراین و روسیه که بزرگترین تولیدکنندگان گندم هستند، آغاز شد، قیمت آرد و گندم در اکثر کشورها افزایش یافت، بیان کرد: در واقع طبیعی است به دلیل تحریمهایی که پس جنگ به وجود آمده است، قیمت آرد و گندم در اکثر کشورها افزایش یابد، گزارشها حاکی از آن است که برخی کشورها با افزایش ۵۰ درصدی هزینه گندم مواجه شدند.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی صنایع آرد اضافه کرد: با توجه به پیشبینیهایی که وزارت جهاد کشاورزی از چند ماه قبل داشت، خوشبختانه اکنون از لحاظ تأمین گندم مشکلی نداریم، بهعبارتی با کمبود آرد و گندم در کشور مواجه نیستیم.
یزدجردی با بیان اینکه سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان باید افزایش قیمت اقلامی که تحت تأثیر گندم و آرد قرار میگیرند را تأیید کند، یادآور شد: هرگونه پیشنهاد افزایش نرخ قیمتی که از سوی تولیدکنندگان مطرح میشود را باید سازمان مذکور تأیید کند؛ در صورت عدم تأیید این سازمان افزایش و نرخ قیمت قانونی نخواهد بود.
وی با بیان اینکه برداشتن یارانه نان تولیدکننده و اعطای آن به مصرفکننده سالها قبل باید انجام میشد، تصریح کرد: در واقع اصل تصمیم نهتنها مشکلی ندارد؛ بلکه ضروری هم است؛ چراکه این طرح با انحصارگرایی و قاچاق کالا مبارزه میکند اما متأسفانه در اجرا با مشکلات و انتقاداتی مواجه است.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی صنایع آرد گریزی به برخی از مهمترین مشکلات اجرایی این طرح زد و اذعان کرد: مردم باید از ابتدا در جریان افزایش قیمت گندم و دلایل این افزایش ناگهانی قرار میگرفتند؛ به عبارتی باید قبل گرانی دولت آن را به مردم اطلاعرسانی میکرد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/