دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
بغزیان در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

بانک مرکزی به جای ارزپاشی باید مدیریت ارز را انجام دهد/ نباید به دنبال مقصر در بازار ارز بگردیم

کارشناس اقتصادی گفت: بانک مرکزی به جای ارزپاشی باید مدیریت ارز را انجام دهد؛ چراکه متأسفانه اکنون تمام کالاها براساس ارز ۳۰ یا ۳۲ هزار تومانی قیمت‌گذاری می‌شوند و فروش می‌روند.
کد خبر : 664359
آلبرت بغزیان

آلبرت بغزیان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، با اشاره به افزایش نرخ دلار در بازار و اقدامات بانک مرکزی اظهار کرد: با توجه به صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی در خصوص کنترل قیمت دلار؛ متأسفانه باید بگویم که برای موضوع بسیار مهمی مانند افزایش نرخ دلار، صحبت‌های رئیس بانک مرکزی بسیار سطح پایین بود اگر بانک مرکزی نتواند نرخ را کنترل کند، باید به حال کشور گریست. بانک مرکزی حافظ ارزش پول یعنی تورم و کاهش ارزش خارجی نرخ ارز است.


وی افزود: وقتی رئیس کل بانک مرکزی می‌گوید حریف چند صراف و چند صادرکننده‌ای که کلاً می‌خواهند چند میلیارد دلار بیاورند و اتفاقاً همه‌شان هم تعهد ارزی دارند و به بانک مرکزی قول داده‌اند که ارزها را بیاورند و اگر نیاورند مشمول جریمه می‌شوند، نمی‌شود، دیگر چه می‌توان گفت؟ یک زمانی اعلام کردند بانک مرکزی اختیار تام داده شده تا برای ایجاد تعادل در بازار ارز اقدامات لازم را انجام دهد، خب این موضوع به چه معنی است؟ یعنی بانک مرکزی حتی با دارا بودن اختیار تام هم نتوانسته حریف یکسری دلال شود.


این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بانک مرکزی بهتر از همه می‌داند که اکنون چه کسانی در موضوع افزایش نرخ ارز نقش داشته‌اند، حال این ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص ارز صادرکنندگان آیا به این معنی است که صادرکننده‌ها به دلیل اینکه ارزشان را عرضه نمی‌کنند، مقصر بازار ارز هستند؟ یا خیر، می‌گوید که یک عده‌ای در حال اخلال در بازار هستند و حالا ما برای اینکه عرضه را زیاد کنیم، به سراغ صادرکننده‌ها می‌رویم و به آنها می‌گوییم شما حالا مجاز هستید که ارزتان را بفروشید، سوال اینجاست، مگر قبلاً مجاز نبودند؟ تا جایی که به یاد دارم، در گذشته هم مجاز بودند.


بغزیان متذکر شد: اگر صادرکنندگان تعهد دارند که ارز حاصل از صادرات را بفروشند و این کار را انجام نمی‌دهند، باید جریمه شوند. بانک مرکزی وقتی اختیار این را ندارد که به صادرکنندگان فشار بیاورد، پس چه اختیاری دریافت کرده که اکنون نمی‌تواند استفاده کند؟ به‌شخصه ضعیف‌ترین بانک مرکزی دوران اقتصادی کشور را حال حاضر می‌دانم؛ چراکه به‌نظر می‌رسد بانک مرکزی حتی الفبای بازار ارز را نمی‌داند و متوجه نیست که بازار ارز، بازاری است که بانک مرکزی نمی‌تواند آن را به حال خود رها کند.


وی توضیح داد: متأسفانه بانک مرکزی نمی‌تواند دلاری را که ۲۵ هزار تومان بود و اکنون با ۳۳ تا ۳۴ هزار تومان معامله می‌شود، مدیریت کند. در حالی که در همه جای دنیا نرخ ارز شناور توسط بانک مرکزی آن کشور مدیریت می‌شود. بنابراین به نظرم بانک مرکزی خودش مسبب افزایش نرخ ارز است. خودش زمانی که باید عرضه کند، نگه می‌دارد و زمانی که باید مدیریت کند، رها می‌کند.


این کارشناس اقتصادی اذعان کرد: ما نباید به دنبال مقصر در بازار ارز بگردیم؛ چراکه مشخص است که اگر بانک مرکزی اراده کند، کاهش می‌دهد و اگر اراده کند، می‌تواند نرخ را افزایش دهد و از طرفی بزرگ‌ترین دارنده ارز است. صادرکننده‌ها هرچقدر هم که ارز داشته باشند، به اندازه دولت که نفت را می‌فروشد، دلار ندارند. بانک مرکزی خزانه‌داری ارزی دولت محسوب می‌شود و تعجب می‌کنم که چرا بانک مرکزی تازه نگران شده است؛ یعنی نمی‌داند که اکنون همه چیز بر اساس نرخ ارز است؟


بغزیان خاطرنشان کرد: هر فعال اقتصادی استراتژی خود را برمبنای نرخ ارز تعدیل می‌کند، به‌طور مثال اکنون قیمت خانه براساس نرخ ارز است. اصلاً قرار نیست که تقاضای خانه زیاد شود، همین که تا دیروز ۱۰۰ هزار دلار بود، الان هم ۱۰۰ هزار دلار است، بنابراین به ازای هر دلار ۴ هزار تومان قیمت مسکن افزایش می‌یابد.


وی تأکید کرد: اگر بانک مرکزی قرار است که منتظر بنشیند تا صادرکننده‌ها تشویق شوند (نه اینکه مجبور شوند) که ارز خود را بیاورند و به دولت (یعنی به صرافی‌های مجاز) بفروشند، اقدامی بیهوده انجام داده است. امروز که به بازار بروید، می‌بینید که خیلی‌ها کالاهایشان را جمع کرده‌اند؛ بنابراین بانک مرکزی نمی‌تواند بازار را رها کند و بگوید حالا قرار است عرضه شود و قیمت پایین بیاید. بانک مرکزی باید مقداری به خود بیاید و مدیریت ارزی را انجام دهد.


این کارشناس اقتصادی در خصوص پیش‌بینی‌اش از آینده افزایش نرخ دلار عنوان کرد: بانک مرکزی به‌عنوان مدیر ارزی کشور فقط درباره افزایش نرخ ارز و آن انتظاراتی که شکل گرفته و گفته می‌شود که دلار قرار است به ۴۰ هزار تومان برسد، برنامه‌ریزی کند. به نظرم این موضوع که بانک مرکزی خیلی راحت نشسته و صحبت از سیاستی می‌کند که بلندمدتی است؛ ولی مردم در کوتاه‌مدت این نوسانات را لمس می‌کنند؛ کاملاً نگران‌کننده است.


بغزیان گفت: به اتفاقی که سه هفته پیش در خصوص مذاکرات برجامی افتاد، توجه کنید؛ به‌نظرم تا زمانی که بحث مذاکرات به بن‌بست رسیده، تا زمانی که امیدی برای توافق برد-برد وجود ندارد، ما دائماً شاهد افزایش نرخ ارز خواهیم بود، مگر اینکه بانک مرکزی به جای ارزپاشی، مدیریت ارز را انجام دهد؛ متأسفانه اکنون تمام کالاها براساس ارز ۳۰ یا ۳۲ هزار تومانی قیمت‌گذاری می‌شوند و فروش می‌روند.


وی اظهار کرد: موضوع دیگر در خصوص دستوری بودن است، اقدامات دستوری دولت راه به جایی نمی‌برد و کاملاً جای نگرانی دارد. یک موقع است که مریض را جواب می‌کنند و می‌گویند بروید برای او دعا کنید، به‌نظرم باید دعا کنیم که بانک مرکزی به خودش بیاید و مدیریت نرخ ارز انجام دهد. بانک مرکزی باید بانکدار باشد نه اینکه برای مدتی بیاید ارز را به ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان برساند و بعد فنر آن را رها کند.


دولت بهتر است به سراغ نحوه مدیریت کشورهای همسایه که به ثبات در بازار ارز رسیده‌اند، برود


این کارشناس اقتصادی در خصوص راهکار پایان دادن به التهاب در بازار ارز توضیح داد: به‌نظرم دولت بهتر است ابتدا به سراغ نحوه مدیریت نزدیک‌ترین کشور به ایران، یکی از کشورهای همسایه، به‌طور مثال امارات یا ارمنستان برود و بررسی کند که اگر آنها اکنون به ثبات در بازار ارز رسیده اند، چه روشی را به کار برده‌اند و چگونه عمل می‌کنند.


بغزیان اضافه کرد: می‌دانیم که کشورهایی که اقتصادشان تک‌محصولی است، به‌طور مثال درآمد ارزشی‌شان براساس کشاورزی یا نفت است، قدرت خرید پول بیشتری دارند؛ دولت باید بررسی کند که به‌طور مثال چه اتفاقی افتاده که اکنون نرخ ارز عراق باثبات‌تر از ایران است؟!


این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: هر فردی وقتی خرید می‌رود و می‌بیند که مردم چگونه دارند خرید می‌کنند، خیلی ناراحت می‌شود و حس می‌کند که مردم واقعاً تحت فشار هستند. از طرفی باید نگران اثرات تورم، بیکاری و گرانی ناشی از افزایش نرخ ارز مانند معضلات اجتماعی، دزدی‌ها، سرقت‌ها، خفت‌گیری‌ها و ... باشیم.


انتهای پیام/۴۱۰۳/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب