برنامهنویسی چیست؟ + انواع زبانهای برنامهنویسی و شاخههای آن
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، برنامهنویسی یکی از پر تقاضاترین شغلها در دهه اخیر بوده و هر روز به دلیل افزایش کسب و کارهای آنلاین نیاز به متخصصین برنامهنویسی بیشتر و بیشتر می شود و از همین رو علاقمندان به آموزش برنامهنویسی رو به افزایش هستند.
اگر شما هم در فکر شروع یادگیری برنامهنویسی و در مورد اینکه از کجا شروع کنید سردرگم هستید، ما در این مقاله سعی کرده ایم تا کمی شروع این مسیر را برای شما ساده تر کنیم.
برنامهنویسی چیست؟
ابتدا بهتر است خیلی مختصر به معنا و مفهوم برنامهنویسی بپردازیم. به طور کلی شما برای اینکه زبان انسان را به زبان قابل فهم برای ماشین یا سیستم های کامپیوتری تبدیل کنید، باید برنامهنویسی کنید. در واقع شما با کدهایی که می نویسید به سیستم می فهمانید که چه چیزهایی نیاز دارید و هر چیز در کجا باید قرار بگیرد.
همچنین در برنامهنویسی وب شما برای مرورگرها کدنویسی را انجام می دهید و از طریق کدهای html و Css ظاهر و اسکلت سایت خود را به نمایش می گذارید. بنابراین شما برای شروع باید بدانید که قصد ورود به کدام شاخه از برنامهنویسی را دارید؟ برنامهنویسی تحت سیستم عامل برای ساختن نرم افزار؟ برنامهنویسی وب و یا برنامهنویسی موبایل؟
علاقه به برنامهنویسی مهم ترین پیش نیاز
تقریبا می توان گفت تمامی برنامه نویسان موفق در دنیا به شدت به برنامهنویسی علاقمند بوده اند و اکثر آنها از کودکی یا نوجوانی برنامهنویسی را شروع کرده اند.
به عنوان مثال بیل گیتس در ۱۳ سالگی اولین برنامه خود را نوشت! در واقع ماهیت برنامهنویسی به شکلی است که باید با عشق و علاقه وارد آن شد. البته علاقه به تنهایی هم نمی تواند موفقیت شما را تضمین کند و باید در مسیر یادگیری بسیار جدی و مصر باشید.
برخی افراد تحت تاثیر موفقیت های مالی و موقعیت های اجتماعی برنامه نویسانی مانند مارک زاکربرگ، بیل گیتس و غیره وارد این حوزه می شوند و بعد از مدت کوتاهی که متوجه می شوند به این سادگی ها هم نیست، به طور کل این حوزه را رها می کنند و دیگر به آن بازنمی گردند. بنابراین اگر می خواهید برنامهنویسی را شروع کنید، ابتدا باید ببینید که آیا واقعا به آن علاقه دارید یا خیر.
انواع زبانهای برنامهنویسی
زبانهای برنامهنویسی به ۳ دسته مختلف برنامهنویسی سطح بالا، سطح میانی و سطح پایین تقسیم می شود که در ادامه هر کدام را توضیح خواهیم داد:
برنامهنویسی سطح بالا : در این دسته زبانهای برنامهنویسی قرار دارند که برای ساخت و طراحی پروژه های نرم افزاری استفاده می شوند. برنامهنویسی سطح بالا به زبان انسان بسیار نزدیک است و می توان گفت نزدیک به زبان محاوره ای و گفتاری انگلیسی است و به دلیل اینکه این زبان ها دستورات را به زبان ساده از ما دریافت می کنند، یادگیری آنها بسیار ساده تر از سایر زبانهای برنامهنویسی است. از جمله این زبان ها می توان به جاوا، پایتون، جاوا اسکریپت و PHP اشاره کرد.
برنامهنویسی سطح میانی : زبانهای برنامهنویسی به زبانهای سطح بالا نزدیکتر هستند و کمی کدنویسی پیچیده تری دارند در این دسته قرار می گیرند. معمولا به زبانهایی که برای ساخت نرم افزار برای ارتباط مستقیم با سخت افزار استفاده می شود زبانهای سطح میانی گفته می شود. به عنوان مثال سیستم عامل ها با زبانهای برنامهنویسی سطح میانی نوشته شده اند که از میان این زبان ها می توان به C++ اشاره کرد.
برنامهنویسی سطح پایین : این زبان ها زبانهایی هستند که به طور مستقیم با CPU کامپیوتر در ارتباط هستند و کدهایی که با این زبان ها نوشته می شود باید توسط CPU پردازش شود. به عنوان مثال می توان به زبان ماشین یا Machine Language اشاره کرد که با استفاده از زبان باینری یا همان صفر و یکی با CPU یا پردازنده ارتباط برقرار می کند.
انواع شاخههای برنامهنویسی
برنامهنویسی به شاخههای مختلفی تقسیم می شود که قبل از شروع یادگیری برنامهنویسی باید به خوبی بدانید که در کدام شاخه قرار است فعالیت کنید چرا که زبانهای برنامهنویسی که در این شاخه ها استفاده می شوند اغلب با یکدیگر متفاوت هستند و شما باید این را از ابتدا بدانید. برنامهنویسی به ۳ شاخه اصلی زیر تبدیل می شود:
· برنامهنویسی وب
· برنامهنویسی موبایل
· برنامهنویسی دسکتاپ
برنامهنویسی دسکتاپ
به ساخت برنامه ها و نرم افزارهای مختص کامپیوتر برنامهنویسی دسکتاپ گفته می شود. به عنوان مثال برنامهنویسی نرم افزارهایی همچون آفیس ورد و یا فتوشاپ در این دسته قرار می گیرند. بسیاری از این نرم افزارها برای سیستم عامل ویندوز طراحی و ساخته می شوند و البته در ایران بازار برنامهنویسی دسکتاپ به اندازه دو شاخه دیگر برنامهنویسی داغ نیست چرا که این شاخه از برنامهنویسی بسیار تخصصی تر بوده و در تمامی حوزه ها کمپانی ها بزرگ خارجی محصولات بسیار خوبی را عرضه کرده اند که نیاز به محصولات دیگر را از بین برده اند.
برنامهنویسی وب
برنامهنویسی وب محبوب ترین و پر تقاضاترین شاخه برنامهنویسی است. با توجه به رشد روز افزون کسب و کارهای اینترنتی و نیاز به طراحی سایت، هر روز نیاز به این تخصص بیشتر احساس می شود و می توان گفت اکثر موقعیت های شغلی برنامهنویسی به این حوزه مرتبط می شوند. شما برای آموزش برنامهنویسی وب باید کار با یکسری زبانهای اشاره مثل html و css را حتما بلد باشید و بعد از آن یک یا چند مورد از زبانهای برنامهنویسی فرانت اند و بک اند را بیاموزید. بنابراین برای شروع پیشنهاد می شود دوره های آموزش Html و Css را بگذرانید.
برنامهنویسی فرانت اند به برنامهنویسی سایت در سمت کاربر گفته می شود. در واقع هر آنچه که شما با باز کردن یک سایت با آن مواجه می شوید، به برنامهنویسی فرانت اند مرتبط می شود. در مقابل هر آنچه که به ارتباط بین سایت و سرور مرتبط می شود، مثل اتفاقی که باید بعد از کلیک روی یک دکمه رخ دهد یا یک فرم تکمیل شود، به برنامهنویسی بک اند مرتبط می شود و شما در واقع در این برنامهنویسی بک اند با کدنویسی خود را سرور ارتباط برقرار می کنید و دستورات و شرط های لازم را برای آن مشخص می کنید.
یکی از محبوب ترین زبانهای برنامهنویسی وب جاوا اسکریپت (Javascript) است. جاوا اسکریپت دارای فریم ورک ها و کتابخانه های متعددی است که شما می توانید برای برنامهنویسی فرانت اند و بک اند از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال می توانید از فریم ورک ری اکت (React.JS) برای برنامهنویسی فرانت اند و از نود جی اس (Node.JS) برای برنامهنویسی بک اند استفاده کنید که هر دو از محبوب ترین فریم ورک های جاوا اسکریپت محسوب می شوند. بنابراین بهتر است پس از یادگیری HTML و Css دوره های آموزش جاوا اسکریپت را بگذرانید.
برنامهنویسی موبایل
اپلیکیشن های موبایل و نرخ استفاده از موبایل ها و تبلت ها به طرز چشم گیری در حال افزایش است. با ظهور شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام، ارتباط مردم با گوشی های موبایل بسیار قوی تر از گذشته شده است و به همین دلیل اپلیکیشن های بسیار زیادی طی یک دهه گذشته ارائه شدند.
برنامهنویسی موبایل نیز به همین دلیل بسیار توسعه یافته و هر روز موقعیت های شغلی آن در حال افزایش هستند. به طور کلی برنامهنویسی موبایل به دو دسته برنامهنویسی اندروید و برنامهنویسی ios تبدیل می شود. از آنجایی که اندروید بیش از ۵۰ درصد از بازار موبایل را تحت سلطه خود دارد، پیشنهاد می شود برای شروع آموزش برنامهنویسی موبایل برنامهنویسی اندروید را انتخاب کنید. علاوه بر این موقعیت های شغلی برنامهنویسی اندروید بسیار بیشتر از برنامهنویسی ios است چرا که بسیاری از اپلیکیشن های موبایل فقط برای اندروید توسعه داده می شوند. بنابراین پیشنهاد می شود برای شروع یادگیری برنامهنویسی موبایل با دوره های آموزش اندروید کار را شروع کنید.
از بهترین فریم ورک ها برای برنامهنویسی اندروید می توان به ری اکت نیتیو (React Native) و کاتلین (Kotlin) اشاره کرد و برای برنامهنویسی ios نیز می توان به زبان برنامهنویسی سوئیفت (Swift) اشاره کرد.
جمع بندی
ما در این مقاله سعی کردیم تا به زبان ساده انواع شاخه ها و مدل های برنامهنویسی را به شما معرفی کنیم تا برای شروع بتوانید تصمیم صحیحی بگیرید. همانطور که قبل تر هم اشاره کردیم تصمیم صحیح برای شروع آموزش برنامهنویسی بسیار مهم است و باعث می شود در زمان و انرژی که برای یادگیری و سپس کسب تجربه هزینه می کنید، صرفه جویی شود.
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/