دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آسیب‌های ارز ترجیحی برای بخش کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی گفت: ارز ترجیحی باعث ایجاد تورم در بخش تولید شد و زمینه فرار و کوچ سرمایه از حوزه کشاورزی را فراهم کرد و به جای آن به واردات پرداخته شد.
کد خبر : 661379
وزیر جهادکشاورزی



به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، سید جواد ساداتی نژاد با اشاره به تغییرات اساسی در عرصه غذایی جهان در سال های اخیر، اظهار کرد: از دهه های گذشته در حوزه غذا مباحث مختلفی مطرح شده و به ویژه از سال ۲۰۰۰ در بحث غذا در دنیا نوع نگاه و رویکردها دچار تغییرات اساسی شد و این امر از حوزه امنیت غذا به حوزه اقتدار غذایی ارتقا داده شد.


وزیر جهادکشاورزی افزود: کشورها تلاش کردند مسابقه‌ و حرکتی را در زمینه ایجاد یک قدرت به واسطه غذا در کنار اقتدار نظامی صورت دهند که نشان می‌داد دنیا در حوزه غذا به یک دیدگاه و نظم و جدید می‌رسد.


وی ادامه داد: بسیاری از کشورها مانند روسیه و اوکراین به سمت خودکفایی در غلات پیش رفته‌اند و این در حالی است که طی ۲۰ سال گذشته وارد کننده غلات بوده‌اند اما در حال حاضر صادر کننده این محصولات هستند.


وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین گفت: این جنگ باعث افزایش قیمت سرسام آور محصولات غذایی در دنیا شد و استراتژی تنظیم روزانه تعرفه صادرات محصولات غذایی ایجاد شده است و برخی کشورهای تولیدکننده گندم صادرات این محصول را محدود و یا ممنوع کرده‌اند.


پایداری سفره مردم؛ راهبرد دولت سیزدهم


وی افزود: از سال گذشته با شروع دولت سیزدهم، به سمت کاهش وابستگی و خودکفایی در محصولات اساسی پیش رفته‌ایم و با فرمایشات مقام معظم رهبری در ابتدای سال در زمینه کشاورزی و خودکفایی اقدام کرده‌ایم و تلاش بر این است تا در حوزه غذا، پایداری سفره مردم و تامین کالاهای اساسی رقم بخورد.


ساداتی‌نژاد با اشاره به خشکسالی و تغییر اقلیم اضافه کرد: ایران در اقلیم خشک کره زمین قرار دارد، البته خداوند ظرفیت‌های بی‌نظیری از نظر اقلیمی به ایران داده است که در منطقه با مدیریت مناسب در قله اقتدار غذایی جنوب غرب آسیا قرار خواهیم گرفت.


وی با بیان اینکه وضعیت مناسبی در تولید محصولات اساسی داریم، ادامه داد: باید استراتژی‌های جدیدی را اتخاذ کنیم که از ابتدای سال در زمینه کالاهای اساسی؛ افزایش خرید تضمینی گندم، کاشت غلات و دانه‌های روغنی را برنامه‌ریزی کرده‌ایم و از ابتدای سال زراعی جدید این سیاست‌ها در حوزه کشت محصولات اساسی و گیاهان کم آب‌بر با تغییر الگوی کشت را اجرایی خواهیم کرد.


استمرار حمایت مردم از تولید ضروری است


وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به دو نیروی قدرتمند در حوزه امنیت غذایی در کشور اذعان کرد: این دو نیروی قدرتمند تولیدکنندگان و مصرف کنندگان هستند که طرح مردمی‌سازی یارانه‌ها نشان داد که این دو نیرو ارکان مهم امنیت غذایی کشور هستند.


وی افزود: تولیدکنندگان صنعت دام و طیور کشور با قدرت و غیرت در تامین غذا در میدان ایستاده‌اند و مصرف کننده ایرانی با تمام توان از تولید حمایت می‌کند.


ساداتی‌نژاد با بیان اینکه تولیدکننده و مصرف کننده حامی هم هستند، گفت: در اجرای طرح مردمی‌سازی؛ این دو نیرو از هم حمایت مقتدرانه‌ای کردند و مردم ما باید حمایت خود تولید را استمرار دهند تا از سفره صیانت و حمایت شود، تا غذا با قیمت مناسب تامین گردد.


به گفته وزیر جهاد کشاورزی، تمام کشورها به بخش کشاورزی یارانه می‌دهند و دلیل آن این است که ارزش افزوده در این بخش پایین است و میزان سرمایه گذاری در این بخش جذابیت کمتری نسبت به صنعت و خدمات دارد.


وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در دنیا این یارانه به یکی از سه بخش تولیدکننده، مصرف کننده و یا به اجزای زنجیره تولید داده می‌شود، گفت: ایران در سال ۹۷ به دلیل نداشتن تجربه کافی یارانه را به وارد کننده داده بود که یک سیاست اشتباه بود و کارآمدی نداشت.


وی با اشاره به این که بیشترین خسارت از تخصیص ارز ترجیحی به حوزه کشاورزی وارد شده است، گفت: ارز ترجیحی باعث ایجاد تورم در بخش تولید شد و اثر آن به سفره کشاورزی وارد نمی‌شد، زمینه فرار و کوچ سرمایه از حوزه کشاورزی را فراهم کرد و به جای آن به واردات پرداخته شد، بهره‌وری را به شدت کاهش داد و رقابت در تولید از بین رفت که باعث ضرر به مصرف کننده شد، بودجه خودکفایی گندم را از بودجه دولت حذف کرد و نگاه به سمت واردات تغییر کرد و زیرساخت‌های واردات تقویت شد و در جمع تمام این موارد باعث افزایش تغییر کاربری اراضی کشاورزی شد.


ساداتی نژاد تاکید کرد: حذف ارز ترجیحی به معنای مردمی‌سازی یارانه‌ها است، بدین معنا که یارانه‌ها حذف نشده‌اند بلکه فقط از کالا به سمت مردم کوچ کرده‌اند، بنابراین در میان‌مدت کشاورزی به سمت خودکفایی پیش خواهد رفت و رقابت در کشاورزی مفهوم پیدا خواهد کرد و به ارزان‌سازی قیمت‌ها کمک خواهد کرد.


وزیر جهاد کشاورزی افزود: با رقابتی شدن تولید رشد سرمایه‌گذاری و افزایش کیفیت محصولات و پیشروی به سمت تولید ارگانیک رقم خواهد خورد و شرایط مطلوبی برای تولید ایجاد خواهد شد.


ساداتی‌نژاد با بیان این که اجرای این طرح سه مرحله دارد، تصریح کرد: مرحله اول آن محاسبه یارانه، تعیین گروه‌های هدف و تبیین و تعیین طرح بود که پیش از اجرای آن انجام شد، مرحله دوم آن با دستور رئیس جمهور شروع شد و واریز یارانه‌ها و آزادسازی آن انجام شد، تامین و توزیع به خوبی انجام شد و فراوانی وجود داشت که همراهی مصرف کنندگان با توجه به ضرورت اصلاح ساختاری در کشور و فضای امنیت غذایی در دنیا بسیار قابل تقدیر است.


وی افزود: مرحله سوم پس از اجرای طرح شروع می‌شود که در حال حاضر وارد این مرحله شده‌ایم، در این مرحله حمایت از تولید حرف اول را می‌زند و نقش بزرگ را مصرف کنندگان دارند.


تمام نیاز دامداران و مرغداران تامین می‌شود


وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اقدامات وزارتخانه برای حمایت از تولید کننده خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح قیمت نهاده‌های دامی افزایش پیدا کرد و یکی از دغدغه‌های اصلی تولیدکنندگان سرمایه در گردش است که با مذاکرات و جلسات متعددی که با حوزه بانکی، تشکل‌ها و سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد، ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت در هیات دولت برای اختصاص به این منظور تصویب شد.


وی افزود: ما برای ارائه تسهیلات ضوابطی داریم که مربوط به بانک مرکزی است، اما برای اینکه حوزه کشاورزی با این ضوابط درگیر نشود، شورای پول و اعتبار تصویب‌نامه‌ای را ابلاغ کرد تا سازوکارهای موجود را در خصوص این طرح تا ۶ ماه معلق کند تا ضمانت‌ها با سهولت انجام شود، چک و سفته جز تضامین قرار گرفت و معوقات، ذی نفع مالی، سقف تسهیلات و... برای طرح معلق شدند و بانک کشاورزی متولی این طرح شد، شعبات منتخب این بانک در ایام تعطیل هم مشغول به کار هستند تا طرح به سهولت اجرا شود.


ساداتی‌نژاد عنوان کرد: نهاده‌های دامی بر روی سامانه بازارگاه توزیع می‌شود و ۵۰ درصد از مبلغ نهاده‌ها روی سامانه توسط بانک کشاورزی تسهیلات داده می‌شود و ۵۰ درصد مابقی توسط تولیدکننده پرداخت خواهد شد و یا با مذاکراتی که با واردکنندگان و کارخانجات صورت گرفته می‌توانند به صورت اعتباری نهاده را دریافت کنند و بازپرداخت آن ۶ تا ۹ ماه است.


وی افزود: ما در کنار دامدار و مرغدار هستیم و تا پایان این طرح تمام نیاز دامداران و مرغداران را تامین می‌کنیم.


وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در تولید محصول مرغ، تخم مرغ و شیر دغدغه وجود داشت، گفت: ما برای این مازاد تولید خرید تضمینی انجام داده‌ایم و پیش از تولید اذعان کرده ایم که آنچه در بازار مازاد باشد، ما خریداری می‌کنیم، روزهای اول طرح، شرکت پشتیبانی امور دام کشور هزار تن در روز و گاهی بالای هزار تن در روز خرید مرغ انجام داد و امروز میزان خرید به ۷۰۰ تن رسیده است که نشان دهنده کاهش مازاد تولید است.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب