دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 خرداد 1401 - 12:00
در گزارش آنا بخوانید؛

شرکت‌های دانش‌بنیان بازوی قدرتمند حفظ امنیت غذایی/ ناامنی غذایی، جهان را تهدید می‌کند

گزارش‌های مجامع جهانی از افزایش بحران‌ها و در نتیجه نگرانی نسبت به حفظ امنیت غذایی مردم حکایت دارد، این در حالی است که با استفاده از ظرفیت‌های بالای شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در فضای مجازی می‌توان از شدت آسیب‌پذیری در برابر این بحران کاست.
کد خبر : 660502
امنیت غذایی

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، گزارش شوکه‌کننده سازمان ملل متحد که اوایل ماه جاری میلادی منتشر شد نشان می‌دهد در سال گذشته میلادی به‌دلیل درگیری‌ها، بحران‌های اقلیمی و اقتصادی بیش از ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان دچار ناامنی شدید غذایی شدند و اوج این بحران در شاخ آفریقاست و دامنه آن از جنوب اتیوپی تا شمال کنیا و کشورهای پیرامونی سومالی را دربر می‌گیرد. این در حالی است که به‌دلیل خشکسالی، سازمان‌های بشردوستانه نسبت به ادامه وضع موجود ابراز نگرانی کرده‌اند.


سازمان ملل متحد در گزارش خود درباره بحران غذایی در جهان گزارش کرد، سال گذشته ۱۹۳ میلیون نفر در ۵۳ کشور به‌شدت در ناامنی غذایی قرار داشتند، بنابراین ناامنی غذایی موضوع مهمی در سراسر جهان و حتی در آمریکا به‌شمار می‌رود. شاید بپرسید ناامنی غذایی چیست؟ ناامنی غذایی به‌عنوان دسترسی محدود یا نامطمئن به مواد غذایی سالم و کافی از نظر تغذیه یا توانایی محدود یا نامشخص برای به دست آوردن غذاهای قابل قبول از راه‌های قابل قبول اجتماعی تعریف می‌شود. این یعنی برخی از خانواده‌ها به حذف وعده‌های غذایی، خوردن جیره‌های ناکافی، برنامه‌های کمک غذایی دولتی، دزدی از مغازه و موارد دیگر متکی هستند؛ به دریافت فوری غذا نیاز دارند و برای زنده ماندن باید به آن‌ها کمک ‌شود.



در کشورهای مختلف دنیا از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی برای تولید برنامه‌های متناسب با جامعه هدف استفاده می‌شود



کارشناسان امنیت غذایی در این مبحث به‌طور معمول سه سطح طبقه‌بندی را لحاظ می‌کنند ازجمله بحران، اوضاع اضطراری و فاجعه که هر یک دارای سه تا پنج مقیاس بین‌المللی است. در حال حاضر و با توجه به بحران اوکراین و سایه سنگین آن بر ناامنی غذایی در جهان می‌توان گفت میزان تاب‌آوری همه کشورها در سطوح مختلف کاهش شدیدی یافته است، زیرا کشورهای جهان مانند سومالی مستقیم یا غیرمستقیم به صادرات غلات یا کودهای روسیه و اوکراین متکی هستند.


شرکت‌های دانش‌بنیان بازوی قدرتمند حفظ امنیت غذایی/ ناامنی غذایی، جهان را تهدید می‌کند
با توجه به بحران اوکراین و سایه سنگین آن بر ناامنی غذایی در جهان میزان تاب‌آوری کشورها در سطوح مختلف کاهش شدیدی یافته است.


برآوردهای سال ۲۰۲۲ که تاکنون تنها ۴۲ کشور از ۵۳ کشور مورد پژوهش را شامل می‌شود، نشان می‌دهد شاخ آفریقا از جنوب اتیوپی تا شمال کنیا با عبور از سومالی با خشکسالی مواجه است و در نتیجه حدود ۲۰ میلیون نفر در معرض خطر گرسنگی قرار دارند. گزارش سازمان برنامه جهانی غذا در ماه آوریل نشان داد، یک ماه پس از شروع فصل بارانی در این منطقه تعداد تخمین‌زده شده فعلی از میان تعداد افراد گرسنه به‌دلیل خشکسالی همچنان احتمالاً افزایش خواهد یافت و در سال ۲۰۲۲ از ۱۴ به ۲۰ میلیون نفر افزایش می‌یابد.




بیشتر بخوانید:


امنیت غذایی؛ بهانه‌ای برای جهانی‌سازی جنگ اوکراین


جنگ جهانی گندم آغاز شده است




به‌گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) حدود ۴۰ درصد از جمعیت سومالی یا نزدیک به ۶ میلیون نفر با سطوح شدید ناامنی غذایی مواجه هستند و برخی مناطق احتمالاً از قحطی رنج خواهند برد. در اتیوپی، ۶.۵ میلیون نفر با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند. همین موضوع درباره ۳.۵ میلیون نفر در کنیا نیز صدق می‌کند.


راهکارهای مقابله با ناامنی غذایی


درحالی‌که فکر کردن به اینکه چگونه می‌توان به بحران ناامنی غذایی (یا به اصطلاح عامیانه گرسنگی) در جهان پایان داد ممکن است نگران‌کننده به نظر آید، اقداماتی وجود دارد که می‌توان برای دستیابی به هدف آرمانی خود و پایان دادن به سوء تغذیه مدنظر قرار داد.


۱. استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و برنامه‌های کاربردی الکترونیکی


در کشورهای مختلف دنیا از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی برای تولید برنامه‌های متناسب با جامعه هدف استفاده می‌شود؛ به‌عنوان نمونه یک شرکت نرم‌افزاری در آمریکا برنامه Feeding America را ارائه کرده که در زمینه ایجاد شبکه‌ای از بانک‌های مواد غذایی فعالیت و به کاهش گرسنگی در نقاط مختلف این کشور کمک می‌کند. در این‌گونه برنامه‌ها می‌توان با استفاده از ظرفیت اعتماد عمومی و جلب نظر خیران، کمک‌های نقدی برای تهیه غذا و توزیع میان خانواده‌های نیازمند جذب کرد. نباید فراموش کرد حتی پرداخت مبالغ اندک برای کمک به تهیه و توزیع غذا میان نیازمندان می‌تواند فرد گرسنه‌ای را از خطر مرگ نجات دهد.


۲. کمک مالی به فروشگاه‌های مواد غذایی محلی


یکی از روش‌ها برای کمک به افراد گرسنه و آسیب‌پذیر در جوامع مختلف، یافتن فروشگاه‌های عمده مواد غذایی و ارائه کمک مالی به آن‌ها با عناوین خیرخوانه است که می‌توان کمک شایانی به رفع این معضل اجتماعی در کشورهای مختلف کند. در کشوری همچون آمریکا این بستر در برنامه‌های کاربردی مختلف فراهم شده است و میزان کمک‌ها در لحظه به‌روزرسانی می‌شود. به باور بسیاری از مردم، به‌روزرسانی لحظه‌ای آمار کمک‌ها تأثیر زیادی در شفافیت مالی و افزایش جذب مشارکت‌های مردمی دارد.


۳. راه‌اندازی کمپین‌های غذایی


این شیوه در کشورهای غربی رایج است و در کشورمان نیز در سال‌های اخیر رونق یافته، ازجمله اینکه مردم به ایجاد «دیوار مهربانی» در نقاط مختلف ایران روی آوردند. در زمینه غذایی نیز ترغیب دوستان، خانواده، همکاران یا همکلاسی‌ها برای جمع‌آوری غذا می‌تواند راهکاری عالی برای مبارزه با گرسنگی و ناامنی غذایی باشد.


۴. خودتان داوطلب شوید


حسی که در شما در زمینه جلب مشارکت مردمی برای تهیه و توزیع غذا میان نیازمندان وجود دارد، می‌تواند یکی از مهم‌ترین اقدامات برای مبارزه با ناامنی غذایی باشد. شاید بسیاری از فروشگاه‌های مواد غذایی محلی و مغازه‌های شهری در این زمینه کم کاری کنند، ولی این شما هستید که می‌توانید انگیزه یک حرکت جمعی و اجتماعی را در محل یا منطقه‌تان به‌وجود آورید؛ پس از خودتان آغاز کنید.


۵. نامه‌نگاری و برقراری ارتباط با مسئولان شهری، منطقه‌ای و ملی


بهتر است این روش را هم امتحان کنید؛ برای کمک به نیازمندان و کسانی که در معرض ناامنی غذایی قرار دارند، به مقام‌های مسئول شهری، منطقه‌ای و ملی نامه‌نگاری و با آن‌ها ارتباط برقرار کنید. البته در این زمینه توجه به قوانین محلی و ملی اهمیت زیادی دارد و باید در نظر داشت مسئولان نسبت به قوانین مربوط به دستورالعمل‌های غذایی، مقابله با گرسنگی و کمک به برنامه‌های کمک غذاییتوجیه شده باشند.


فناوری‌ در خدمت مبارزه با ناامنی غذایی


آمار عجیب و غریب از وضعیت غذایی مردم جهان باعث شد تا فناوری‌های رایانه‌ای به کمک مردم بیایند و اواسط سال ۲۰۲۱ بود که شرکت گوگل با تولید برنامه‌ای جدید راهکار قابل اطمینانی برای مبارزه با ناامنی غذایی ارائه کرد. در این برنامه که عنوان آن «راهنمای جامع خدمات برای مقابله با ناامنی غذایی» عنوان شده است، کاربران می‌توانند با استفاده از برنامه Find Food Support که با مکان‌یاب Google Maps پشتیبانی می‌شود، نزدیک‌ترین فروشگاه، رستوران یا مکان طبخ و تهیه غذا را بیابند.


شرکت‌های دانش‌بنیان بازوی قدرتمند حفظ امنیت غذایی/ ناامنی غذایی، جهان را تهدید می‌کند
برنامه Find Food Support


طبق گزارش وب‌سایت The Verge، شرکت گوگل با گروه‌های خصوصی مانند No Kid Hungry و FoodFinder و نیز وزارت کشاورزی آمریکا همکاری می‌کند تا به مرز ایجاد ۹۰ هزار وب‌سایت و برنامه کاربردی در زمینه ارائه غذای رایگان در ۵۰ ایالت این کشور برسد. البته بنا به‌گفته مقام‌های ارشد گوگل قرار است این میزان وب‌سایت در آینده افزایش یابد. طبق تعریف وزارت کشاورزی آمریکا، ناامنی غذایی به دسترسی نداشتن مداوم به غذای کافی برای زندگی فعال و سالم اطلاق می‌شود.



آمار عجیب وضعیت غذایی مردم جهان باعث شد تا فناوری‌های رایانه‌ای به کمک مردم بیایند و شرکت گوگل با تولید برنامه‌ای جدید راهکار قابل اطمینانی برای مبارزه با ناامنی غذایی ارائه کرد



محصول جدید گوگل به‌وسیله مجموعه Project Delta وابسته به شرکت آلفابت (Alphabet Inc) که شرکت فناوری هلدینگ آمریکایی مستقر در کالیفرنیاست و گوگل زیر مجموعه‌ای از آن به‌شمار می‌رود انجام می‌شود. مأموریت این شرکت با محصول جدیدش ایجاد سامانه غذایی هوشمندی است که در آن استانداردسازی داده‌ها برای بهبود ارتباط میان توزیع کنندگان مواد غذایی انجام شود و درنهایت به کاهش ضایعات مواد غذایی بینجامد.


شیوع کرونا و ناامنی غذایی


طبق آمار اعلام‌شده به‌وسیله نهادهای ناظر جهانی ازجمله سازمان ملل متحد، ناامنی غذایی در جهان در مدت شیوع کرونا به‌شدت افزایش یافت و به‌طور نمونه در آمریکا حدود ۴۵ میلیون نفر، یا از هر هفت آمریکایی یک نفر ازجمله ۱۵ میلیون کودک تحت تأثیر وضعیت جدید قرار گرفتند.




بیشتر بخوانید:


ابرسلاح‌های جهانی از «سوئیفت آمریکایی» تا «غذا و انرژی روسی»


دانش‌بنیان‌ها در تولید ناخالص داخلی می‌توانند سهم ۲۰ درصدی داشته باشند




در این موضوع نیز شرکت گوگل وارد عمل شد و برنامه‌های کاربردی «بانک غذایی اطراف من»، «برنامه کمک‌های غذایی تکمیلی» (SNAP)، «سفارش کالابرگ غذا» و «انتخاب ناهار مدرسه» را ارائه کرد که بنا به آماری که این شرکت بعدها ارائه کرد، مورد استقبال بسیاری از کاربران آمریکایی واقع شد.


گوگل علاوه بر ایجاد وب‌سایت جدید غذا و برنامه‌های‌ کاربردی، پنج شبکه ویدئویی جدید در یوتیوب (که متعلق به این شرکت است) با هدف مشارکت در مبارزه با ناامنی غذایی در جهان ایجاد کرد. در این کانال‌ها راه‌های ارتباط مشتریان با پشتیبانی رستوران‌ها و مکان‌های تهیه غذا، فهرست راهنمای کشورها و اطلاعات و جزئیات مربوط به موقعیت رستوران‌ها در شهرهای مختلف و نیز اقدامات ویژه برای حمایت از کودکان، خانواده‌ها و سالمندان ارائه شده است.


کاربران و بازدیدکنندگان همچنین می‌توانند اطلاعاتی درباره نحوه اهدای غذا، زمان و پرداخت پول برای حمایت از افراد نیازمند دریافت کنند. «امیلی ما»، رئیس پروژه خدماتی گوگل در حساب کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی درباره این اقدام شرکت نوشت: می‌خواهیم مردم (دنیا) بدانند تنها نیستند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب