مشارکت گسترده، ضامن پیروزی اصلاحات
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا به نقل از اعتماد، با این حال به نظر میرسد اجماع همه نیروهای سیاسی در کشور باید بر لزوم مشارکت حداکثری مردم باشد اما این اجماع رخ نداده است. نگاهی به اظهارنظرهای رسمی و رسانهای چهرههای موثر جریان اصولگرا نشان میدهد آنها تمرکز خود را بر ساماندهی وضعیت آشفته جریان خود گذاشتهاند و بیتوجه به حضور و مشارکت گسترده مردم تنها بر مواضع جریانی خود تاکید میکنند. در مصاحبههای این چهرهها کمترین سهم متعلق به دعوت از مردم برای حضور حداکثری است حال آنکه راهبرد اصلی نظام جمهوری اسلامی در هر انتخابات حضور گسترده مردم پای صندوقهای رای است. اما چرا در اردوگاه اصولگرایان بیتوجه به این راهبرد اصلی کسی از دعوت مردم و لزوم حضور حداکثری سخنی نمیگوید؟
سه دوره گذشته مجلس شورای اسلامی کاملا در اختیار جریان اصولگرا بوده است. نگاهی به میزان مشارکت در این سه دوره خاصه در حوزه انتخابیه تهران که پیشانی و تابلوی حضور جریانهای سیاسی است حقیقتی را آشکار میکند که میتواند پاسخ به این سوال باشد که چرا اصولگرایان هیچ تکیه و تاکیدی بر مشارکت حداکثری ندارند.
میانگین مشارکت مردم تهران در انتخابات مجالس هفتم تا نهم 36 درصد است. رقمی که از یک سو نشان از تداوم قهر تهرانیها با صندوق دارد و از سوی دیگر نمایشدهنده پایگاه اجتماعی حداقلی این جریان است.
اما آخرین حضور مردم شهر تهران پای صندوقهای رای نشان میدهد تمایل مردم تهران و شهرستانهای تابعهاش که تشکیلدهنده حوزه انتخابیه تهران بزرگ برای انتخابات مجلس است به حسن روحانی چقدر بوده است. روحانی به عنوان کاندیدای مورد حمایت جریان اصلاحات در تهران، ری، شمیرانات، رباط کریم، اسلامشهر و بهارستان بیش از یک میلیون و 852 هزار رای کسب کرد.
حال به مقایسه این رقم با آرای کاندیداهای اصولگرایی میپردازیم که در انتخابات دوره نهم مجلس شورای اسلامی با رای مردم حوزه انتخابیه تهران به مجلس راه یافتند. در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در تهران 18 نماینده با 250 تا 350 هزار رای به مجلس راه یافتند که این رقم معادل حدود یک ششم رای روحانی در این حوزه است. معنای این گزاره این است که اگر تنها حدود یک ششم رایدهندگان به حسن روحانی در حوزه انتخابیه تهران به لیست 30 نفره اصلاحطلبان رای دهند 18 نماینده اصولگرای تهران فارغ از نام آنها و صرفا با توجه به رای کسب شده، از راه یافتن دوباره به مجلس باز میمانند.
در بازه رای 350 هزار تا 600 هزار رای نیز هفت چهره اصولگرا به چشم میخورد که در صورت حضور تنها یک سوم رایدهندگان به روحانی و رای آنها به لیست ائتلاف اصلاحطلبان هشت اصولگرای دیگر به 18 نفر قبلی اضافه میشود و 26 کاندیدای اصولگرا از راهیابی به مجلس بازمیمانند.
در بازه 600 هزار تا یک میلیون رای نیز سه کاندیدای اصولگرا از حوزه تهران به مجلس راه یافتهاند که نشان میدهد اگر در تهران بزرگ یک میلیون نفر پای صندوق رای نام 30 اصلاحطلب را در تعرفه بنویسند با مجموع نفرات قبلی 29 کاندیدا از 30 کاندیدای اصولگرایان از رسیدن به مجلس باز میمانند و اگر دو سوم حامیان روحانی در تهران به لیست اصلاحطلبان رای دهند حتی یک اصولگرا هم نمیتواند راهی مجلس دهم شود.
اصلاحطلبان و دعوت به مشارکت
اما اصلاحطلبان که همواره اعلام کردهاند بیشترین پایبندی به نظام و انقلاب را دارند و همواره نیز با رد صلاحیت گسترده روبهرو بودهاند در این انتخابات هم با تاکید بر مشارکت حداکثری و استقبال گسترده از بیانات رهبری معظم انقلاب در دعوت از کسانی که نظام و حتی رهبری را هم قبول ندارند وارد عرصه رقابت شدند. آنها در تمامی سخنرانیها و موضعگیریهای انتخاباتی خود ابتدا بر لزوم مشارکت گسترده مردم تاکید کرده و بعد از آن به سراغ دعوت از مردم برای رای دادن به لیست انتخاباتی اصلاحطلبان پرداختهاند.
رمز مشارکت
حالا شاید بهتر بتوان به این پی برد که چرا اصولگرایان در میان راهبردهای انتخاباتی خود اولویتی برای مشارکت مردم قایل نیستند. آنها به خوبی میدانند اگر حامیان و بدنه اجتماعی اصلاحات پای صندوق رای حاضر شوند کاندیداهای اصولگرا چارهای جز قبول شکست نخواهند داشت.
انتهای پیام/