مهندسانی که در «مدلسازی اطلاعات ساختمان» انحصارها را شکستند/ کاهش ۳۵ درصدی هزینه در ساخت بنا
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ حسین بوذری- مرکز رشد سازمانی است که جریان دانش و فناوری را در میان دانشگاهها، مؤسسات تحقیق و توسعه، شرکتهای خصوصی، مخترعان و مبتکران به حرکت انداخته و ارتباط آنها را با بازار مدیریت و رشد شرکتهای متکی بر نوآوری را با فرآیندهای حمایتی تسهیل میکند.
مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین براساس مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری(سال ۱۳۹۰) با در اختیار داشتن زیربنای ۱۳ هزار و ۱۰۰ متر مربع و ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع فضای قابل ارائه به واحدهای فناور فعالیت اجرایی خود را با هدف افزایش ثروت در جامعه از طریق ارتقای فرهنگ نوآوری و کارآفرینی مبتنی بر علم و فناوری آغاز کرد.
براین اساس، گروه دانشبنیان و فناور «ایران بیم» که بخش از فعالیت آنها در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین مستقر است در زمینه مدلسازی فناوری ساختمان (BIM) فعالیت میکند.
BIM بهمعنای «تحول دیجیتال در صنعت ساختمان» است و پروژههای عمرانی، سد، راه، تونل، فرودگاه، پالایشگاه مربوط به این فناوری میشود.
بیشتر بخوانید:
تولید مواد ضدعفونی بر پایه اتانول ۷۰ درصد از آبمیوههای تاریخگذشته
ثبت ۲ اختراع مکمل برای بازیافت پسماندها
نسل پیشرفته دستگاه زبالهسوز بیمارستانی و دارویی ساخته شد
گروه دانشبنیان و فناور ایران بیم در حوزه آموزش و پژوهش فعالیت میکند و فعالیت این شرکت در حوزه طراحی، مدلسازی و مدیریت پروژههای ساختمانی است که با کمک ابزارهای BIM صورت میگیرد.
گروه دانشبنیان و فناور ایران بیم تلفیقی از معماری، برق، سازه و تأسیسات را بهصورت یکپارچه انجام میدهد و اینگونه نیست که جزیرهای عمل شود.
خبرنگار آنا واحدهای فناور مستقر دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین را مورد ارزیابی قرار داده و در این بخش فعالیت و دستاوردهای گروه دانشبنیان و فناور ایران بیم (BIM) بررسی شده است. براین اساس با ابوالفضل نوایی بنیانگذار گروه ایران بیم گفتوگویی ترتیب دادیم که مشروح این گفتوگو در پی میآید:
کاهش خطاهای مهندسی با «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان»
آنا: ضمن معرفی خودتان درباره واحد فناور ایران بیم توضیحاتی ارائه کنید.
نوایی: نوایی هستم بنیانگذار گروه ایران بیم که با چند شرکت زیرمجموعه این گروه فعالیت میکنم، شرکتها عمدتاً دانشبنیان و فناور هستند؛ البته در محلهای مختلفی فعالیت داریم و یکی از شرکتهای گروه ایران بیم در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین و سایر شرکتها در مراکز نوآوری تهران و کیش مستقر هستند.
زمینه فعالیت واحد فناور ما «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» یا (BIM) بوده که ترجمه فناوری آن «تحول دیجیتال در صنعت ساختمان» است.
رویدادها و فناوریهایی که در انقلاب صنعتی چهارم انجام شده، مربوط به صنعت ساختمان یا BIM است (Building Information Modeling.)
از سوی دیگر چرخه حیات ساختمان روی فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان نقش دارد (در مرحله پیش از ساخت که مربوط به طراحی، برنامهریزی، محاسبات و تحلیلهای اولیه ساختمان و ساخت، طراحی و لجستیک و پس از ساخت، بهرهبرداری و واگذاری)
Building صرفاً مربوط به ساختمان نیست؛ بلکه هرآنچه ساخته میشود (پروژههای عمرانی، سد، راه، تونل، فرودگاه، پالایشگاه) شامل این موضوع میشود. در حوزه آموزش، پژوهش و خدمات نیز فعالیت میکنیم و خدمات ما در حوزه طراحی، مدلسازی و مدیریت پروژههای ساختمانی است که با کمک ابزارهای BIM (فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان) صورت میگیرد.
متأسفانه طراحیهای موجود به صورت جزیرهای انجام میشود و هرکدام از گروههای معماری، برق، سازه و تأسیسات به صورت پراکنده کار میکنند؛ اما فعالیت سیستم BIM به صورت یکپارچه و سهبُعدی است و در این راستا خطاهای مهندسی به حداقل میرسد.
عمدتاً در روشهای سنتی هر گروهی نقشههای خود را پیاده میکند و این نقشهها وارد کارگاه میشود، درحالیکه در روش BIM پیش از اینکه نقشهها وارد کارگاه شود، شبیهسازی و خطاهایی که در حوزه تحلیل، محاسبات مهندسی و ترسیم بوده را رفع میکنیم و نقشهای یکپارچه ارائه میکنیم تا بین رشتههای ساختمانی تداخل ایجاد نشود، یعنی تداخلی بین برق، معماری و سازه نداریم؛ چراکه این موضوع(تداخل) موجب بروز خسارت در ساختمان میشود.
در مرحله برنامهریزی خرید، لجستیک و برنامههای زمانی و مالی پروژه مشاوره داده و گزارشگیری و در فرآیندهای مختلف به تیمهای مدیریتی پروژه کمک میکنیم.
آنا: فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان تا چه حد توانسته هزینه ساخت ساختمانها را کاهش دهد؟
نوایی: سودمندی «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» در اکثر کشورهای پیشرفته بین ۵ تا ۳۵ درصد است، یعنی این فناوری توانسته بین ۵ تا ۳۵ درصد هزینه ساخت را کم کند.
Building صرفاً مربوط به ساختمان نیست، بلکه هر آنچه ساخته میشود (پروژههای عمرانی، سد، راه، تونل، فرودگاه، پالایشگاه) شامل این موضوع میشود.در دولت قبل ادعا بر این بود که «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» باید در مناطق آزاد الزام شود؛ چراکه از ۳۲ تا ۳۷ درصد زمان و هزینه پروژه کاهش پیدا میکند.
«فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» از چه سالی عمومیت یافت؟
آنا: ۳۷ درصد عدد بالایی است!
نوایی: دقیقاً. شما فکر کنید ساخت ساختمانی که متری ۱۰ میلیون تومان تمام میشود با «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» هفت میلیون تومان خواهد بود و این عدد غیرواقعی نیست؛ البته برای رسیدن به این عدد باید زیرساختها مهیا شود. اکنون تلاش میکنیم زیرساختها و استانداردهای لازم برای توسعه «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» مهیا شود تا بتوانیم به صورت عام در تمام پروژهها این فناوری را پیادهسازی کنیم.
BIM (فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان) اکنون در جایگاه ملی جایگاهی ندارد و اگر وزارت راه و شهرسازی در این عرصه ورود کند، میتواند از آن برای حفظ منافع ملی استفاده کند.
آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون به چه موفقیتها و دستاوردهایی در مسیر طی شده رسیدهاید؟
نوایی: از سال ۱۳۸۶ وارد عرصه BIM (فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان) شدیم و با مطالعه روی این موضوع دریافتیم که دنیا به سمت این فناوری در حرکت است، در این راستا با نرمافزارهای اولیه این موضوع آشنا شدیم و پروژههایی را در این مسیر آماده کرده و مشغول شدیم.
از سال ۱۳۸۷ یک مجموعه آموزشی راهاندازی کردیم و این مجموعه دارای گواهی صلاحیت آموزش از سازمان فنی و حرفهای کشور است و در این راستا به ترویج این فناوری اقدام کردیم.
آنا: فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان تا چه اندازه مورد اقبال عموم بوده است؟
نوایی: تا سال ۱۳۹۵ این فناوری خیلی مورد اقبال عموم نبود و در این سال حامد مظاهریان معاون وقت وزارت راه و شهرسازی و معاون مسکن و ساختمان به نقش فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان در توسعه کشور اشاره و تأکید کرد که کارگروهی برای مطالعه روی این فناوری تشکیل شده و از اینجانب هم برای عضویت در این کارگروه دعوت شد. برآیند مطالعات این بود که سال ۱۳۹۷ سند ملی توسعه فناوری BIM پنجم اسفند ۱۳۹۷ در هیئت وزیران تصویب شد.
از سال ۱۳۸۶ وارد عرصه BIM (فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان) شدیم و با مطالعه روی این موضوع دریافتیم که دنیا به سمت این فناوری در حرکت است.
در عین حال کسب و کار فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان توسعه پیدا کرد و با رویکردی که در حوزههای پژوهشی، آموزشی و خدمات داشتیم موفق شدیم درآمدزایی داشته باشیم؛ البته نکته مهم برای ما تحقیق و توسعه بود.
نکته مهمتر اینکه درآمدی که از راه «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» داشتیم، صرف تحقیق و توسعه کردیم و در این راستا چهار وبسرویس در حوزه طراحی، مدیریت و بهرهبرداری ساختمان نوشتیم بهطوریکه به ۱۰ تا ۱۲ نرمافزار رسید و اکنون این نرمافزارها تخصصی شده و به صورت کلان مورد اقبال عموم قرار گرفته است.
مشاوران ضعیفی که بازار «BIM» را تضعیف کردهاند
آنا: تا جایی که خاطرم هست، اینکه نرمافزار «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» در انحصار کشورهای آمریکا و اروپاست و شما با نگارش نرمافزار این فناوری به نوعی تحریمها علیه کشورمان را نیز دور زدید، درست است؟
نوایی: دقیقاً. نرمافزار «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» در انحصار اروپا، آمریکا و برخی کشورهای پیشرفته بود و عمدتاً بهدلیل تحریم این نرمافزارها به ما داده نمیشد؛ بنابراین مجبور شدیم با کمک تیم داخلی این نرمافزار را بنویسیم؛ البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کمک کرد و این نرمافزار به نتیجه رسید و اکنون در پروژههای مختلف به کار مهندسان میآید و مورد اقبال عموم قرار گرفته است.
آنا: نحوه تعامل ارگانها و سازمانها با گروه ایران بیم (BIM) چگونه بوده است؟
نوایی: عمدتاً در مراکزی که فعالیت میکنیم اجاره پرداخت میکنیم و تعامل و حمایت ویژهای از ما صورت نمیگیرد به جز مشاوره؛ البته مشاورهها در حوزه مدیریت کسب و کار است و خیلی توانمند نیست.
افرادی که درباره بیزینس و کسب و کار صحبت میکنند، بیشتر مباحث تئوری را مطرح میکنند؛ چراکه این دوستان وارد عرصه بازار نشدهاند و شناختی از بازار ندارند؛ بنابراین این مشاورهها برای ما سودمند نبوده است.
میزان اجارهبها همهساله بالاتر میرود؛ البته حالا برای ما که در بازار روز هستیم، عدد اجارهبها مقرون به صرفه است در حالی که دانشگاهها باید رویکرد خود را برای به ورود استارتآپها اصلاح کنند و حمایتهای لازم و کاملی از این کار انجام دهند.
آنا: و سخن پایانی...
نوایی: توسعه «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» تحول بزرگی در صنعت ساخت و ساز ایجاد خواهد کرد و میتواند سود بسیار کلانی به صنعت ساختمان ما بدهد و از دستاندرکاران دانشگاه آزاد اسلامی، صنعت ساختمان و دولت و متولیان میخواهم این فناوری را به رسمیت بشناسند و از آن حمایت کنند.
روی پروژه «فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان» هزینه کردهایم و توقع داریم این کار به نتیجه برسد؛ چراکه واقعاً سودمند خواهد بود و میتواند در حفظ منافع مردم، بیتالمال و منافع ملی نقش بسیار مؤثری داشته باشد.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/