زنگ خطر «جنگ گندم» در جهان به صدا درآمده است/ اعمال فشار آمریکا بر کشورها با سلاح گندم!
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، لیلیان معروف در گزارشی نوشت: عملیات نظامی ویژه روسیه در خاک اوکراین باعث بهوجود آمدن انواع مختلفی از جنگها در جهان شد و شاهد جنگ بر سر انرژی، نفت و گاز، حوزه فضایی، آب، ارز و در آخرین موردی که نمیتواند کماهمیت تلقی شود، جنگ بر سر گندم هستیم؛ زیرا روسیه و اوکراین از بزرگترین صادرکنندگان گندم به جهان هستند.
طبق این گزارش، سه ماه پس از آغاز جنگ روسیه در خاک اوکراین، زنگ خطر در کشورهای جهان به صدا درآمده است و میتوان هشدار وقوع قحطی قریبالوقوع داد و کمبود گندم در جهان ضعف ساختار امنیت غذایی بسیاری از کشورها را آشکار کرد. پیش از آنکه به جزئیات جنگ جاری و بازیگران اصلی آن پرداخته شود، باید رتبه و جایگاه بزرگترین تولیدکنندگان گندم در جهان شناخته شود. گزارش آماری وبسایت Atlasbig نشان میدهد، چین با تولید داخلی حدود ۱۳۱ میلیون تن در سال در صدر تولیدکنندگان قرار دارد و بهدنبال آن هند با تولید سالانه ۹۳ میلیون تن و روسیه با تولید ۷۳ میلیون تن در سال در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. آمریکا در رتبه چهارم قرار دارد و در ادامه به ترتیب کشورهای کانادا، فرانسه و اوکراین قرار دارند.
تأثیر ممنوعیت صادرات گندم هند بر بازارهای جهانی
این تحلیلگر سوری در گزارش خود مینویسد: همزمان با تشدید بحران غذایی، هند بهعنوان دومین تولیدکننده بزرگ گندم در جهان ۱۴ می (۲۴ اردیبهشت) صادرات گندم خود را ممنوع کرد، زیرا موج گرمای شدید به کاهش تولید در این کشور منجر شد و قیمتهای داخلی را به بالاترین سطح خود رساند. علاوه بر این، خریداران جهانی پس از کاهش صادرات گندم از منطقه دریای سیاه در بحبوحه جنگ اوکراین و قبل از اعمال محدودیت هند، به این کشور برای دریافت گندم متکی بودند و دهلی قصد داشت ۱۰ میلیون تن در سال جاری گندم صادر کند که تصمیم اخیر آنها در سطح جهانی بر قیمتها تأثیر منفی خواهد گذاشت و باعث افزایش بحران غذایی خواهد شد.
در سال جاری احتمالاً برای نخستینبار در چهار سال گذشته تولید جهانی گندم کاهش خواهد یافت
بهنوشته معروف، یک روز قبل از اعمال محدودیت هند در زمینه صادرات گندم، رئیس انجمن تولیدکنندگان غلات و آرد گرجستان اعلام کرد، ذخایر گندم این کشور در حال حاضر تمام شده است و کارخانهها در روزهای آینده کار خود را متوقف خواهند کرد. گرجستان سالانه بالغ بر ۶۵۰ هزار تن گندم مصرف داخلی دارد که کارخانجات داخلی تنها میتوانند ۱۵ درصد از میزان مصرف را تأمین کنند. در عین حال در ماه آوریل و در اقدامی دیرهنگام، وزیر کشاورزی گرجستان از افزایش سطح زیر کشت گندم از ۱۵ به ۵۰ درصد خبر داد. در کرهجنوبی نیز طبق آمار ارائهشده در ۲۰ آوریل (۳۱ فروردینماه سال جاری) قیمت گندم تا ماه مارس به بالاترین میزان خود در ۱۳ سال گذشته رسید که دلیل آن تبعات ناشی از بحران اوکراین، کمبود تأمین زنجیره جهانی و افزایش قیمت حملو نقل دریایی و کشتیرانی بود.
در گزارش این تحلیلگر سوری آمده است: همزمان با ادامه یافتن جنگ روسیه و اوکراین، جنگ گندم بهعنوان سلاح روسیه در مقابل کشورهای اروپایی شدت گرفت. در این میان با توجه به اینکه اوکراین یکی از مهمترین صادرکنندگان گندم است، اروپاییها تلاش کردند از این مزیت نسبی در مقابل اوکراین سود جویند و راهبرد تأمین گندم در ازای ارسال سلاح را دنبال کردند.
بیشتر بخوانید:
قیمت بازار جهانی گندم رکورد زد
معروف نوشت: گزارش منابع رسانهای روسیه نشان میدهد اوکراین مقادیر عظیمی بالغ بر ۲۰ میلیون تن غلات، ذرت، دانههای روغنی و دام به رومانی صادر میکند و کشتیها در بازگشت به اوکراین حامل سلاح و مهمات هستند. ارسال مواد غذایی از کییف به اروپا در حالی انجام میشود که این کشور خود به این مواد نیازمند است و کمبود مواد غذایی در اوکراین محسوس است. همچنین در اقدامی مشابه رومانی، آلمان اوایل ماه گذشته میلادی تدابیری اتخاذ کرد تا پل ارتباطی با کییف برقرار کند تا از انتقال غلات به کشورش اطمینان حاصل شود و در نتیجه کییف نیز از اینکه برلین به آنها سلاح میدهد مطمئن شود.
باجخواهی اوکراین از اروپاییها
لیلیان معروف در بخش پایانی گزارش خود مینویسد: همزمان با اعمال ممنوعیت صادرات گندم از سوی هند، اعلام وضعیت اضطراری غذایی از سوی دیگر کشورها و نیز کلاهبرداری و باجگیری غربیها از اوکراین، به نظر میآید نوعی قحطی در حال وقوع و زنگ خطر آن برای بیشتر کشورها به صدا درآمده است؛ حال ما از کشورهای فقیر که در صدر فهرست نیازمندان به گندم هستند چیزی نمیگوییم. طبق گزارش روزنامه فایننشال تایمز و نیز ارزیابی دولت آمریکا که از نزدیک تحولات فصل آتی زراعی را رصد میکنند، احتمالاً برای نخستینبار در چهار سال گذشته تولید جهانی گندم کاهش خواهد یافت. این موضوع بر ترس و نگرانیها در زمینه افزایش پیچیدگیهای عرضه محصولات کشاورزی و قیمت بالای مواد غذایی میافزاید و این در حالی است که وزارت کشاورزی آمریکا چند روز پیش اعلام کرده بود انتظار میرود تولید گندم اوکراین بیش از حد انتظار، یعنی حدود ۳۵ درصد نسبت به سال قبل کاهش یابد و به ۲۱.۵ میلیون تن برسد.
جنگ گندم عنوانی است که آمریکا از این ابزار برای تحریمهای یکجانبه علیه دیگر کشورها و تسلیم کردنشان استفاده خواهد کرد
وی افزود: اینکه درباره جنگ و قمار بر روی یک قرص نان صحبت میکنیم، یعنی قماربازان و بازیگران اصلی در این زمینه وجود دارند که آمریکا در هر جنگی در صدر ذینفعان است. با توجه به اینکه دولت آمریکا چهارمین تولیدکننده بزرگ گندم جهان است، پس از اعمال ممنوعیت صادرات گندم از سوی دومین کشور بزرگ تولیدکننده این محصول در بحبوحه جنگ اوکراین، انتظار میرود آمریکا علاوه بر امرار معاش خود در زمینه فروش سلاح، در جنگهای مشابه از سلاح گندم برای اعمال فشار بر کشورهای واردکننده استفاده کند.
معروف نوشت: جنگ گندم عنوانی است که آمریکا از این ابزار برای تحریمهای یکجانبه علیه دیگر کشورها و تسلیم کردنشان استفاده خواهد کرد. حال نمیخواهیم از افزایش قیمت گندمی بگوییم که منبع آن آمریکاست و آن را همسو با دیگر کشورهای تولید و صادرکننده گندم جلو میبرد. روسیه نیز در این میان میتواند جزو کشورهایی باشد که از گندم بهعنوان سلاح استفاده کند، زیرا سومین تولیدکننده بزرگ گندم است و از این ابزار می تواند برای مقابله با اعمال تحریمهای یکجانبه علیه خود استفاده کند.
وی مینویسد: میتوان گفت اوکراین در حال حاضر از این سلاح علیه کشورهای اروپایی استفاده میکند، نه برعکس بهعنوان تضمینی برای تضمین تأمین سلاحهای مورد نیاز خود. میتوان تا حدی (نه البته مطمئن) انتظار داشت هند بهعنوان شریک روسیه با اعلام ممنوعیت صادرات، از گندم در جایگاه سلاح استفاده کرده باشد. همه این موارد نشان میدهد در جنگی آشکار هستیم و نمیتوانیم درباره آن احساسی تصمیم بگیریم و صحبت کنیم. طرف و طرفهایی همچون آمریکا و متحدانش که روزی تاجر خون بودند، اکنون قدم در راه محدودیت صنایع غذایی گذاشتهاند و با تحریم یک قرص نان، جان شهروندان بسیاری را در جهان به خطر میاندازند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/