دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 ارديبهشت 1401 - 17:43
به منظور بررسی آسیب‌های اجتماعی دانشجویان؛

سامانه‌ الکترونیکی مشاوره وزارت علوم رونمایی شد

آئین گشایش سی‌وسومین گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور با رونمایی از نرم‌افزار جدید سام (سامانه‌ی الکترونیکی مشاوره) به‌ میزبانی دانشگاه شیراز، امروز برگزار شد.
کد خبر : 657704
نشست

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از وزارت علوم، آئین گشایش سی‌وسومین گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور به‌ میزبانی دانشگاه شیراز، امروز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت‌ماه در تالار شهید آیت‌االله دستغیب دانشگاه شیراز برگزار شد. در این مراسم از نرم‌افزار جدید سام (سامانه‌ی الکترونیکی مشاوره) رونمایی شد.


ابراهیم نعیمی، مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم، در این آئین ضمن تقدیر از برگزارکنندگان این برنامه در دانشگاه شیراز، اظهار کرد: دانشگاه‌ها در دوره‌ی کرونا در اجرای طرح‌های مختلف در حوزه‌ی سلامت روان ازجمله طرح احوالپرسی پیشرو بودند و در حال حاضر نیز اولین برنامه‌ی کشوری مجموعهی وزارت علوم در دانشگاه شیراز در حال برگزاری است.


وی افزود: مراکز مشاوره دانشگاه‌ها در طول ۲۵ ماه تعطیلی نصف و نیمه‌ی فعالیت‌های مختلف در کشور همواره پیگیر سلامت روان دانشجوها بودند و دانشجوهایی که در اولویت شماره یک این مراکز قرار داشتند به بیش از ۱۹ هزار نفر افزایش پیدا کرده که نسبت به قبل از کرونا تقریباً ۳.۵ برابر افزایش یافت.


نعیمی با بیان اینکه همکاران ما در مراکز مشاوره به‌عنوان فرماندهان سلامت روان دانشگاه‌ها در سطح یک مقابله با آسیب‌های روانی دانشجوها بودند و فعالیت کردند، عنوان کرد: با از سرگیری فعالیت‌های حضوری دانشگاه‌ها انتظار است که آن شور و نشاط و حضور در عرصه‌ مدیران مراکز مشاوره مشهود باشد.


وی با بیان اینکه در این گردهمایی الزامات یک مدیر مطلوب کارآمد و اثربخش بررسی می‌شود و امید است که خروجی این گردهمایی هماهنگی بیشتر در اجرای طرح‌ها و برنامه‌ها باشد، افزود: لازم است که برنامه‌های مراکز مشاوره دانشگاه‌ها متناسب با زیست‌بوم فرهنگ جامعه ایرانی باشد.


مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم، پس از رونمایی از نرم‌افزار جدید سام (سامانه‌ی الکترونیکی مشاوره) با اشاره به اینکه این سامانه از سال ۹۴ در دفتر مشاوره سلامت ایجاد شده است، اظهار داشت: در این گردهمایی ما ارزیابی عملکرد مراکز مشاوره را در سال ۹۹ داریم، در صورتی‌که الان اردیبهشت ۱۴۰۱ است و این یکی از چالش‌های دفتر مشاوره و سلامت است که نیاز به اطلاعات به‌روز داریم.


نعیمی با بیان اینکه به این شکل واقعاً نمی‌شود مراکز مشاوره را اداره کرد و ما نیاز به اطلاعات به‌روز داریم، گفت: برای رفع این مشکل سامانه‌ الکترونیکی مشاوره را ارتقا دادیم و از این به بعد، مدیران مراکز مشاوره باید طی یک هفته اطلاعات بخش‌های مختلف خود را وارد این سامانه کنند.


وی درخصوص معرفی این سامانه، با بیان اینکه این سامانه بخش‌های مختلف ازجمله مشاوره‌های آنلاین صوتی یا صوتی و تصویری دارد، عنوان کرد: هدف ما این است که اطلاعات به‌روز از همه مراکز مشاوره دانشگاه‌های کشور داشته باشیم تا زمینه‌های آسیب‌های اجتماعی دانشجوها مشخص و متناسب با آن‌ها برنامه‌ریزی شود.


نعیمی با اشاره به اجرای طرح کات (کارگروه اصلاح و تربیت) که هدفش بررسی پرونده‌های کمیته انضباطی و کمیسیون موارد خاص در طول ۵ سال اخیر است، گفت: با این کار زمینه‌هایی که منجر به تشکیل پرونده انضباطی و تحصیلی برای دانشجوها شده شناسایی می‌شود تا مراکز مشاوره برنامه‌های متناسب با آن داشته باشند.


وی با تأکید بر اینکه دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم نیاز به دسترسی سریع‌تر به اطلاعات مراکز مشاوره دانشگاه‌ها دارد، افزود: یکی از چالش‌های ما این است که روند طولانی و فرسایشی ارائه‌ گزارش به نهادهایی است که با ما تفاهم‌نامه همکاری دارند که در این نرم‌افزار گزارش‌های آنلاین تصویری پیش‌بینی شده است.


بررسی مشکلات پساکرونا در سی‌وسومین گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره


چنگیز رحیمی، مدیر مرکز مشاوره و سلامت روان دانشگاه شیراز نیز در حاشیه‌ این مراسم توضیح داد: گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور که به‌صورت سالانه برگزار می‌شده است، بعد از زمان فراگیری کرونا برای نخستین‌بار به‌میزبانی دانشگاه شیراز ترتیب یافت.


وی افزود: هدف از برگزاری این گردهمایی، بررسی مشکلات پیش‌آمده در دوران کرونا درزمینه‌ سلامت روان، افت تحصیلی و مشکلات روحی روانی دانشجویان است که در مدت دو روز با حضور رؤسای مراکز مشاوره‌ی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور و مسؤولان مربوطه برگزار می‌گردد.


آنالیز ریسک در دانشگاه‌ها انجام نشده است


علی حفیظی، معاون فرهنگی‌-دانشجویی دانشگاه شیراز نیز در این مراسم با بیان اینکه بعد از فراگیری کرونا اولین واحدهای دانشگاهی که در حوزه‌های مختلف فعال شد مراکز مشاوره بود، اظهار داشت: در این دوسال بار فشار روانی دانشجویان بر دوش مراکز مشاوره‌ی دانشگاه‌ها بود.


وی با بیان اینکه در این دوسال وقتی مشکلات را رصد می‌کردیم فشار روانی بسیار بالایی در دانشجوها مشهود بود، گفت: با بازگشایی مجدد دانشگاه‌ها یکی از مهم‌ترین مواردی که حوزه فرهنگی، دانشجویی و مراکز مشاوره با آن درگیر هستند بحث جامعه‌پذیری مجدد دانشجویان و اساتید در دانشگاه‌ها است و دانشجویان هنوز به آن جنب‌وجوش اولیه و حضور پررنگ در برنامه‌ها بازنگشته‌اند و این گوشه‌گیری در اساتید هم مشاهده می‌شود.


معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه شیراز با تأکید بر اینکه یکی از وظایف مراکز مشاوره، حساس‌سازی مسئولان دانشگاه‌ها و اعضا هیئت‌علمی نسبت به حوزه‌های مختلف است، عنوان کرد: معتقدم ۷۰ درصد اثرگذاری فرهنگی دانشگاه‌ها از برخورد و رابطه‌ استاد و دانشجو نشأت می‌گیرد که متأسفانه از آن غافل مانده‌ایم، بنابراین نیاز است که رابطه‌ی استاد و دانشجو تقویت شود و استادان این حساسیت را درک کنند.


وی با تأکید بر اینکه باید پیوست فرهنگی و روان‌شناختی در تصمیم‌گیری‌های مختلف دانشگاه جایگاه ویژه داشته باشد و جا دارد که یک بازنگری اساسی نسبت به آن داشته باشیم، گفت: یکی از بازوهای حوزه سلامت روان دانشجوها، کانون همیاران است که باید با کانون‌های فرهنگی پیوند داشته باشد.


حفیظی با اظهار اینکه در دانشگاه‌ها آنالیز ریسک انجام نشده و نکته‌های خطرساز و خطرخیز دانشگاه‌ها شناسایی نشده است، افزود: مراکز مشاوره دانشگاه‌ها باید بهتر دیده شوند و در حوزه‌های مختلف ورود کنند.


کار دین اطمینان و آرامش بخشیدن به انسان است


محمدهادی صادقی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز نیز در این مراسم با تأکید بر اینکه بدون داشتن آرامش امکان رشد و بالندگی نیست، اظهار داشت: بخش اعظمی از احکام دینی به‌دنبال از بین بردن و دور کردن اضطراب از انسان است و کار دین این است که به انسان اطمینان و آرامش ببخشد.


وی با بیان اینکه در بستر آرامش نهال وجود آدمی امکان رشد پیدا می‌کند و رشد دانه استعدادهای انسانی در پناه بستر آرام ممکن است، افزود: ما با یک غفلت نگران‌کننده‌ای در بین بسیاری از روانشناسان یا به‌عبارتی دیگر جریان اصلی روانشناسی و مشاوره روبه‌رو هستیم و آن اینکه از تدابیر تجربه شده‌ای که در طول تاریخ، ادیان الهی درجهت آرامش‌بخشیدن به انسان پیشنهاد داده‌اند فاصله دارند.


صادقی با بیان اینکه عمده‌ی پیشنهاداتی که برای رفع مشکلات جوانان مطرح می‌شود مبتنی‌بر رویکردهای برآمده از فرهنگ بیگانه است، فرهنگی که نگاهش به انسان از زاویه‌ی خلق خداییِ انسان نیست، عنوان کرد: برای رفع مشکلات جوانان و اندوه‌زدایی و رفع اضطراب‌ها باید به ریشه‌ها و منابع خودمان رجوع کنیم.


وی با تأکید براینکه باید قبل از اینکه دانشجویان گرفتار مشکلات شوند، تدابیر پیشگیرانهای اتخاذ شود و بسترهای اضطراب‌ساز از فضای دانشگاه دور شود، گفت: رؤسای مراکز مشاوره، بهترین مشاور برای مدیران دانشگاه‌ها هستند تا چالش‌های مشکل‌ساز را رصد و پیش‌بینی کنند؛ زیرا پیشگیری بهتر از درمان است.


گفتنی‌ است، این رویداد تا روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت‌ماه ادامه خواهد داشت و در آیین اختتامیه‌ این گردهمایی، مراکز مشاوره منتخب دانشگاه‌های کشور و حامیان نمونه معرفی و تقدیر خواهند شد.


انتهای پیام/۴۱۶۷/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب