دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1401 - 00:12
با برگزیدگان ششمین جشنواره فناوری نانو(۱۵)/ مرادی در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

جزئیاتی از ساختار مجله «نانوساختار در شیمی» برگزیده جشنواره فناوری نانو

نشریات بین‌المللی داخلی حمایت شوندبرگزیده ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی گفت: نشریات و مجلات اگر مورد حمایت بیشتر دانشگاه، وزارتین و معاونت علمی ریاست جمهوری قرار بگیرند، جایگاه علمی ایران را با شتاب بیشتری ارتقا می‌دهند.
کد خبر : 657140
امید مرادی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا- حسین عقابی؛ مراسم افتتاحیه و اختتامیه ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی سوم و چهارم اسفند ۱۴۰۰ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و با حضور مسئولان و تجلیل از برگزیدگان دوره ششم برگزار شد.


اختراعات برتر، ابتکار و نوآوری برتر، مقالات برتر، کتب برتر، ایده‌های برتر، محصولات‌ برتر، شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدی برتر، محقق‌ برتر (در شاخه‌های مختلف: افراد حقیقی، اعضای هیئت علمی، دانشجویی، دانش‌آموزی)، آزمایشگاه برتر، مرکز تحقیقات برتر، طرح‌های پژوهشی و دانش‌بنیان برتر، پایان‌نامه برتر (ارشد و دکتری) از محورهای جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی در دوره ششم بود.




بیشتر بخوانید:


روش‌های نوین در ساخت نانوداروها و دارورسانی هوشمند


افزایش تراکم گیاهان زراعی در کشت مخلوط با نانوکودها


سطوح پوشش نانورس و نانو پلی‌اورتان چگونه مانع جذب رطوبت می‌شوند؟


شیوه‌ای جدید و نوآورانه برای تولید پروتز مفصل زانو




تور بازدیدهای صنعتی مجازی، برگزاری استارت‌آپ در حوزه‌های مرتبط با نانوفناوری، برگزاری کارگاه‌های پژوهشی، آموزشی و سخنرانی‌های تخصصی، برگزاری نمایشگاه مجاری نانو و برگزاری چالش فناوری نانو از مهم‌ترین برنامه‌های جنبی جشنواره ششم بود.


حمایت از توسعه علم، فناوری و تجاری‌سازی محصولات نانو، شناسایی و قدردانی از افراد حقیقی و حقوقی توانمند و فعال در حوزه فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی، هدایت فعالیت‌های واحدهای دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی فعال دانشگاه به سمت فناوری نانو و تشویق فعالیت‌های پیشرو در این زمینه از مهم‌ترین اهدافی بود که در ششمین جشنواره فناوری نانو دنبال شد.


مجله نانو ساختار در شیمی در دو سال اخیر (۲۰۱۹ و ۲۰۲۰) موفق به کسب رتبه برتر همه مجلات ایرانی شد و رتبه کیفی مجله در سال ۲۰۲۰ از Q۲ به Q۱ ارتقا یافت.ششمین دوره جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی و نمایشگاه توانمندی‌های فناوری نانو سوم بهمن ۱۴۰۰ آغاز به کار کرد و ۷۵ محصول حوزه فناوری نانو در این نمایشگاه برای آشنایی پژوهشگران و مسئولان رونمایی شد.


در ششمین دوره جشنواره ملی فناوری نانو، ۹۳۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این میان ۴۶۰ مقاله، ۱۸ اختراع، ۲۱ ابتکار و نوآوری، ۲۲ تحقیق، ۲۹۲ پایان‌نامه، ۲۶ ایده، ۱۸ طرح پژوهشی و دانش‌بنیان، ۲۵ کتاب، ۶ مرکز تحقیقات، ۴۴ محصول و چهار مورد مرتبط بود و در پایان از ۱۹ اثر برگزیده شاخص در عنوان‌های مختلف تجلیل شد.


امید مرادی دانشیار گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس و مدیرمسئول مجله نانوساختار در شیمی از سال ۲۰۱۰ در بخش مجله ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو با عنوان «نانوداروها و دارورسانی هوشمند» حائز رتبه برتر و از وی تجلیل شد. خبرنگار آنا به همین مناسبت با وی گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا:درباره نخستن مجله نانو ایران(مجله نانوساختار در شیمی) ابعاد، کاربرد و کارایی آن توضیح دهید.


مرادی: مجله نانوساختار در شیمی با هدف چاپ مقالات در زمینه علوم نانو به‌ویژه نانوشیمی راه‌اندازی شد. با توجه به رشد سریع علوم و فناوری نانو در دنیا و ایران، لازم بود که مجلات علمی تخصصی در زمینه نانو در کشور راه‌اندازی شود. مجله نانوساختار در شیمی از سال ۲۰۱۰ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس راه‌اندازی و از سال ۲۰۱۲ تاکنون توسط Springer ناشر بین‌المللی منتشر می‌شود. مجله مجله نانوساختار در شیمی در سال ۲۰۱۶ به‌عنوان نخستین مجله تخصصی ایران در زمینه نانو موفق به اخذ مجوز ورود به لیست ISI و در سال ۲۰۱۹ نخستین ضریب اثربخشی یا Impact Factor را با IF=۴.۰۷۷ اخذ کرد که نخستین مجله تخصصی ایران در زمینه علوم نانو است.


سال ۲۰۲۰ ضریب اثربخشی مجله به IF=۶.۳۹۱ ارتقا یافت. این مجله در دو سال اخیر موفق به کسب بالاترین ضریب اثربخشی میان همه نشریات ایرانی شده و علاوه بر معرفی آخرین دستاوردهای علمی در زمینه نانو، باعث افزایش ارتقای علمی ایران در سطح بین‌المللی شده است. طبق گزارشی که سایت تامسون رویترز (Web of Science) درباره رتبه‌بندی مجلات در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده، مجله نانوساختار در شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس ازنظر ضریب اثربخشی نشریات نانو در کشورهای جهان اسلام و خاورمیانه رتبه نخست در آسیا رتبه چهارم و در دنیا رتبه بیست و یکم را دارد که نتایج آن در جدول زیر آمده است.


جزئیاتی از ساختار مجله «نانوساختار در شیمی» برگزیده جشنواره فناوری نانو


آنا: چند درصد از مقالات مجله نانوایران مربوط به نویسندگان خارج از کشور و چند درصد داخلی است؟


مرادی: حدوداً ۳۰ درصد مقالات از ایران و مابقی از سایر کشورها بررسی و پذیرش شده‌اند. از همه محققان دعوت می‌کنم برای مطالعه مقالات منتشر شده در مجله و سابمیت مقالات خود به وب‌سایت مجله(اینجا) مراجعه کنند. نویسندگانی از کشورهای آمریکا، انگلستان، برزیل، فرانسه، استرالیا، چین، کره جنوبی، هند، مالزی و ... موفق به چاپ مقالات خود در مجله نانوساختار در شیمی شده‌اند.


آنا: چه میزان از مقالات مجله به سایر مجلات معتبر ارجاع داده شده است؟


مرادی: طبق گزارش تامسون رویترز در سال ۲۰۲۰، تعداد ارجاعات مجله نانوساختار در شیمی ۱۵۸۰ است.


آنا: مجله نانوساختار در شیمی در ارزیابی جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد حائز رتبه شد در این باره توضیح می‌دهید؟ (دلایل برتری و ارزیابی خودتان از جشنواره)


کارگروه ویژه‌ای در دانشگاه آزاد اسلامی برای حمایت و بررسی مشکلات مجلات بین‌المللی دانشگاه با حضور مدیران مسئول آن نشریات تشکیل شود تا شتاب ارتقای کمی و کیفی آنها با توجه به سند تحول ارتقا یابد.مرادی: مجله نانوساختار در شیمی در دو سال اخیر (۲۰۱۹ و ۲۰۲۰) موفق به کسب رتبه برتر همه مجلات ایرانی شد و رتبه کیفی مجله در سال ۲۰۲۰ از Q۲ به Q۱ ارتقا یافت. این مجله در بیست و یکمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور که با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر علوم، و معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور حضور داشتند، از نشریه نانو ساختارها در شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس به‌عنوان نشریه برگزیده سال ۱۳۹۹ انتخاب و در هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه در سال ۱۴۰۰ به‌عنوان مجله برتر و سرآمد علمی کشور قدردانی شد.


آنا: درباره ارکان و هیئت تحریریه مجله نانوساختار در شیمی توضیح دهید.


مرادی: اعضای هیئت تحریریه مجله شامل دانشمندانی از دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه‌های دولتی و از دانشگاه‌های برتر دنیا حضور دارند که برخی از این افراد از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، علوم تحقیقات، تهران جنوب، اهواز و...و دانشگاه‌های دولتی مانند دانشگاه صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، علم و صنعت، دانشگاه رشت، زابل و ... بوده و اعضای هیئت تحریریه خارج کشور از آمریکا، انگلستان، چین، استرالیا، مالزی، هند، فنلاند، ترکیه و ... هستند.


آنا: چه اهداف و برنامه‌هایی برای پیشرفت مجله نانوساختار در شیمی در آینده دارید؟


مرادی: با توجه به ابلاغ مقام معظم رهبری درباره سیاست‌های کلی نظام در بخش علم و فناوری و تبدیل شدن ایران به مرکز ثبت مقالات علمی و با توجه به رویداد ملی گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی و سند تحول و تعالی دانشگاه، علاوه بر افزایش تولیدات دانشی، باید پیشرفت‌های علمی مرجعیت‌ساز باشند. در این باره مجلات علمی باید تلاش‌های فراوانی انجام دهند تا جایگاه مناسبی برای ثبت مقالات علمی باشند. طبق رده‌بندی صورت گرفته همه نشریات توسط WOS در سال ۲۰۲۰ رتبه مجله از ۳۶۹۱ به ۱۱۷۸ ارتقا یافته و سعی بر این است که در سال جدید رتبه علمی مناسبی را کسب کنیم.


آنا: وضعیت مجلات دانشگاه آزاد اسلامی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


مرادی: مجلات دانشگاه از زمان مدیریت دکتر طهرانچی پیشرفت‌های خوب و قابل توجهی داشته است به‌طوری‌که تعداد مجلات دانشگاه که ضریب اثربخشی داشته‌اند از یک مجله به سه مجله افزایش و امسال نیز این تعداد افزایش می‌یابد. در بخش‌های علوم انسانی، علوم پایه، فنی مهندسی و ... تعداد مجلاتی که از وزارت علوم و وزارت بهداشت (وزارتین) مجوز علمی-پژوهشی دریافت کرده‌اند، رشد قابل توجهی در مقایسه با چند سال قبل داشته که این آغاز شکوفایی و مرجعیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه نشریات علمی است.




بیشتر بخوانید:


سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره


لزوم برنامه‌ریزی برای ارائه سخنرانی‌های علمی در جشنواره فناوری نانو


لزوم برنامه‌ریزی برای ارائه سخنرانی‌های علمی در جشنواره فناوری نانو


گذری بر ۶ دوره جشنواره فناوری نانو در دانشگاه آزاد اسلامی




آنا: نشریات علمی و مجلات چه نقشی در پیشرفت‌های علمی کشور دارند؟


مرادی: نشریات و مجلات علمی دانشگاهی نقش ارزنده و مؤثری در پیشرفت مرجعیت علمی کشور را دارند به‌طوری‌که اگر نشریات ایرانی که در سطح بین‌الملل فعال هستند، مورد حمایت بیشتر دانشگاه، وزارتین و معاونت علمی ریاست جمهوری قرار بگیرند، می‌توانند جایگاه علمی ایران را با شتاب بیشتری ارتقا دهند و انتظار بر این است که مجلات بین‌المللی بیشتر مورد توجه مسئولان قرار بگیرند.


از طرفی مقالات اکثر دانشجویان تحصیلات تکمیلی به‌ویژه دانشجویان دکتری، استادان و محققان کشور که در نشریات خارج کشور سابمیت (Submit) می‌شوند، بدون داوری مردود می‌شوند یا باید مدت‌های طولانی در انتظار فرآیند داوری یا چاپ قرار بگیرد؛ اگر از نشریات بین‌المللی داخل کشور حمایت بیشتری شود، می‌توانند کمک شایسته‌ای به جامعه علمی کشور داشته باشند به شرطی که مقالات استانداردهای بین‌المللی علمی لازم را نیز داشته تا مورد بررسی و پذیرش قرار بگیرند.


آنا: و کلام آخر...


مرادی: پیشنهاد می‌شود کارگروه ویژه‌ای در دانشگاه آزاد اسلامی برای حمایت و بررسی مشکلات مجلات بین‌المللی دانشگاه با حضور مدیران مسئول آن نشریات تشکیل شود تا شتاب ارتقای کمی و کیفی آنها با توجه به سند تحول ارتقا یابد.


از دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و سیدمحمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران به دلیل حمایت‌های فراوان از نشریات دانشگاه تشکر و از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس به‌ویژه ریاست، عبدالله قاسمی پیربلوطی که از دانشمندان پراستناد است به دلیل حمایت از مجله نانوساختارهای شیمی و از معاون پژوهش دانشگاه سجاد صداقت قدردانی می‌کنم.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب