دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نشست خبری مطرح شد؛

ثبت‌نام ۱۴۰ هزار نفر برای دریافت بُن نمایشگاه کتاب تهران / حضور 132 کشور در نمایشگاه سی‌وسوم

رئیس سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در یک نشست خبری توضیحاتی را درباره این رویداد فرهنگی ارائه داد.
کد خبر : 657079
نشست خبری سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، نشست خبری سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پیش از ظهر امروز در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.


در ابتدای این جلسه علی رمضانی قائم مقام سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: فعالیت‌های مرتبط با برای برگزاری نمایشگاه بیش از دو ماه است که شکل گرفته؛ امیدواریم این فعالیت‌ها بتواند افق جدیدی از کار در حوزه کتاب را برای فعالان این حوزه و مردم رقم بزند. نمایشگاه امسال نسبت به سال‌های قبل تازگی‌هایی دارد. در سال ۹۸ آخرین نمایشگاه فیزیکی کتاب برگزار شد و در دو سال اخیر به دلیل شیوع کرونا شیوه برگزاری این رویداد فرهنگی به صورت مجازی بود. امسال تشنگی و رغبت فراوانی بین ناشران و مردم و فعالان وجود دارد. امید است با رعایت شیوه‌نامه‌ها در جریان برگزاری نمایشگاه الگوی خوبی برای جامعه باشیم.


نمایشگاه کتاب؛ نشانه ای برای زایندگی و پویایی فرهنگ کشور


یاسر احمدوند، رئیس سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران نیز در ادامه اظهار کرد: بسیار خوشبختم که در جلسه اعلام برنامه‌های نمایشگاه کتاب تهران هستم، این دوره از نمایشگاه به معنای غلبه بر بیماری و مرگ و نشانه دیگری از زایندگی و پویایی فرهنگی کشور است. در دوران فراگیری ویروس کرونا حوزه فرهنگ هم صدماتی را متحمل شد اما مجموعا آمار و ارقام تولیدات فرهنگی قابل اعتنا و افتخار است.


وی افزود: در سال گذشته رکورد عناوین تولید کتاب با ۱۱۳ هزار عنوان شکسته شد و این نشانه فعالیت و تلاش گروه کثیری از تولیدکنندگان و دست‌اندرکاران است. نمایشگاه کتاب مجالی است که در آن آخرین دستاوردهای فکری جامعه ایرانی و تولیدات فرهنگی سایر کشورها در آن ارائه می‌شود. این رخداد فرهنگی، نشانه‌ای از تلاش جمعی و آگاهی ایرانیان به امر دانش و اگاهی است.



احمدوند عنوان کرد: رویکرد دولت در حوزه فرهنگ ایجاد بستر برای انتشار افکار مختلف است. به‌جز موارد اندکی که محتوا دل آزار باشد، رویکرد عمومی بر ایجاد امکان حداکثری برای تولید اندیشه‌ها هست. در نمایشگاه حتما شاهد حضور گسترده مردم هستیم. برای برپایی مطلوب نمایشگاه تلاش زیادی صورت گرفته و دستگاه‌های مختلفی همکاری کردند، به‌طور ویژه، بخش‌های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بانک صادرات، شرکت پست، شهرداری تهران، گمرک، نیروی انتظامی، سازمان صداوسیما، رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها و ناشران با تلاش حداکثری برای برگزاری نمایشگاه پای کار آمده‌اند.


رئیس سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران گفت: ویژگی عمده این نمایشگاه، دسترسی عمومی مردم در سراسر کشور به آثار حاضر در نمایشگاه از طریق فضای مجازی و امکان انتخاب و خرید کتاب است و این قدم بزرگی برای عدالت فرهنگی به شمار می‌رود. مجموعه فعالیت‌های فرهنگی گسترده در نمایشگاه تدارک دیده شده است.


احمدوند افزود: تدابیر ویژه‌ای هم برای ضوابط بهداشتی اتخاد شده، طیق شیوه نامه‌ها امکانات مناسبی برای این مورد تدارک دیده شده از مردم هم خواهش می‌شود که در زمان حضور در نمایشگاه به حفظ سلامتی خودشان و مردم اهتمام داشته باشند، شعار این دوره یعنی «با کتاب سلامتیم» با توجه به همین رویکرد انتخاب شده است. یعنی دانش، شاخصه اصلی سلامت یک جامعه به شمار می‌رود.


در ادامه نشست، احمدوند و رمضانی به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند.


ثبت‌نام۱۴۰ هزار نفر برای دریافت بُن کتاب


رمضانی در پاسخ به این پرسش که چند نفر برای دریافت بُن کتاب ثبت‌نام کردند، بیان کرد: تاکنون ۱۴۰ هزار نفر برای دریافت بُن کتاب ثبت‌نام کرده‌اند. یارانه اختصاص یافته به دانشجویان، طلاب، اساتید و اعضای هئیت‌های علمی جمعا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است تا بتوانیم تعداد بیشتری پوشش دهیم؛ دانشجویان با۳۵۰ هزارتومان و اساتید با ۶۰۰ هزار تومان دریافت یارانه، کتاب موردنظرخود را از بخش مجازی دریافت خواهند کرد.



وی در پاسخ به پرسشی مربوط به کمیته تخلف ناشران، اظهار کرد:‌ برخی از ناشران که محکوم شده‌اند، برای احترام به این صنعت و اهالی خوش رفتار آن در سی‌وسومین نمایشگاه کتاب حضور ندارند، ما از این اتفاق ناراحت هستیم چراکه قطعا تولیدات خوبی را  داشته‌اند اما امید است پس از این محرومیت بتوانند در دوره‌های بعدی شرکت کنند، تعداد این ناشران انگشت‌شمار است.


احمدوند در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر منفی برگزاری نمایشگاه کتاب بر فعالیت کتابفروشی‌های محلی نیز خاطرنشان کرد: توجه به کتابفروشی‌ها مهم است، این حرف که لطمه نبینند کاملا  انتقاد به جایی است. رفتار فرهنگی ما برای توسعه کتابخوانی باید با توجه به همه حلقه‌های کتاب عملیاتی شود . مهم‌ترین حلقه هم کتابفروشان هستند. توجه به اقتصاد آن‌ها هم باید در اولوبت باشد اما نکته‌ این است که بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ما در روستاها و مناطق کم‌برخوردار هستند که در این مناطق کتابفروشی نداریم و نبمی از جمعیت به کتابفروشی دسترسی ندارند. آیا آن‌ها نباید از خرید کتاب بهره‌مند شوند؟ این امر که در ان مناطق هم کتابفروشی دایر شود گاهی صرفه اقتصادی ندارد و نمی‌شود این توقع را داشت، پس لازم است همه جامعه از عدالت فرهنگی برخوردار شوند. گله و شکایت کتابفروشان هم به حق است و باید با طرح‌های دیگر به کمک آن‌ها شتافت و با طرحی بعد نمایشگاه جبران خواهد شد.



رئیس سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران در پاسخ به این پرسش که ناشرانی هستند که به علت ممیزی اعلام در نمایشگاه حضور پیدا نمی‌کنند، گفت: راه‌اندازی و ترمیم شبکه توزیع کار آسانی نیست. در موضوع شرکت نکردن برخی ناشران، باید گفت که برخی از آن‌ها تمایل داشتند به‌صورت مجازی در این رویداد فرهنگی شرکت کنند و عده‌ای هم تمایل داشتند کلا در این دوره حضور پیدا نکنند. در همه دوره‌ها همچین چیزی بوده است. انتخاب با خود ناشران است و ربطی به سیاست‌های ممیزی ندارد زیرا که این ممیزی‌ها هم برمبنای حفظ سلامت و امنیت روانی جامعه است. احترام به نویسندگان و پدیدآورندگان همیشه اصل مهم دولت بوده است.


احمدوند در ادامه اظهار کرد:‌ قسمت مهم نمایشگاه بین‌المللی بودن آن است. کل فرآیند برگزاری این دوره از نمایشگاه با توجه به شرایط مبهم بهداشتی با تاخیر مواجه بود، این پدیده خارج از اختیار بوده و همه نمایشگاه‌ها در سراسر کشور با این مشکل مواجه بودند. حتی اعلام فراخوان ثبت‌نام ناشران داخلی هم نزدیک به زمان برگزاری بوسد. طبیعی است این تاخیر تاثیراتی بر بخش‌های مختلف بگذارد. ضمن اینکه حضور ناشران خارجی در نمایشگاه پررنگ است.


رمضانی در ادامه افزود: در قالب‌های مختلف نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۳۲ کشور حضور دارند؛ بخشی درسالن ناشران خارجی و بخشی هم در بین‌الملل. از کشورهای مختلف مهمان‌هایی هم خواهیم داشت؛ عبارتد از: سوئیس، هند، ترکیه، ایتالیا فرانسه، چین، کره جنوبی، انگلستان، استرالیا، هلند، آمریکا، اسپانیا، سوریه، قطر، کویت، بحرین، عمان، مصر آذربایجان، روسیه و ... در این دوره ۱۷۰ ناشر خارجی آثار خود را عرضه کرده‌اند. برنامه‌هایی در این دوره از نمایشگاه در بخش بین‌الملل خواهیم داشت که به معرفی آثار ایرانی به سراسر دنیا کمک می‌کند.


 پاسخ به انتقادات از پست و شفاف‌سازی بودجه


احمدوند نیز درباره انتقاد برخی از ناشران از عدم همکاری اداره پست و عدم نظرسنجی با برخی ناشران در مورد برپایی نمایشگاه در مصلی تهران، خاطرنشان کرد:  نتایج نظرسنج همکاری خوب اداره پست را نشان می‌دهد، تعداد بسته‌‎ها، زمان ارسال و تعداد فاکتورها که در زمان کوتاهی به دست خریداران رسیده نشان‌دهنده این است که در دوره دوم نمایشگاه مجازی روند این اداره بسیار مطلوب بوده است. البته در دوره اول اشکالاتی بوده که در دوره دوم مرتفع شده است. محل برگزاری نمایشگاه هم که از حدود یکماه قبل از سال جدید از ناشران و خریداران کتاب نظرسنجی صورت گرفت و به صورت حداکثری مصلی را بهترین محل برای برگزاری این رویداد فرهنگی اعلام کردند.


وی درباره اعلام بودجه نمایشگاه بیان کرد: برگزاری نمایشگاه کتاب رویدادی پرهزینه است که دولت برای توسعه کتابخوانی متقبل می‌شود. تامین این بودجه هم از بخش خصوصی امکان‌پذیر نیست و درآمدزایی در نمایشگاه هم حداقلی است چون از تولید باید حمایت شود. محل اصلی درآمدزایی اجاره غرفه‌ها است که با حمایت دولت به کمترین مبلغ تقلیل پیدا کرده است.



رئیس سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران گفت: این نمایشگاه رویدادی کم نظیر در جهان است و هزینه‌های قابل توجهی دارد. به هرحال با توجه به تورم و افزایش هزینه‌ها آخرین دوره از نمایشگاه چیزی نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان هزینه شد. احتمالاً با توجه به گرانی و تورم این هزینه در این دوره از نمایشگاه افزایش پیدا می‌کند که مبلغ نهایی بعد از نمایشگاه اعلام می‌شود اما اصل جدی برمبنای صرفه‌جویی تا حد ممکن بوده است. همچنین این نمایشگاه با برگزاری همزمان دو شیوه فیزیکی و مجازی است که فروش به صورت مجازی هم هزینه‌هایی از جمله پست، زیرساخت‌ها و... دارد که دولت برای ترویج کتابخوانی تلاش می‌کند تا حمایت هایی را در این راستا داشته باشد.


احمدوند افزود: امسال کشور قطر ویژگی‌های داشت که به عنوان مهمان  ویژه این دوره از نمایشگاه انتخاب شد. طبیعتاً ترکیه کشوری مهم از لحاظ فرهنگی است و حتما در سال‌های آینده به‌عنوان مهمان انتخاب خواهد شد. تصمیم‌گیری این امر هم با شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه بوده است.


باز هم همان حکایت همیشگی: نمایشگاه یا فروشگاه؟


وی درباره بحث فروش کتاب در نمایشگاه کتاب اظهار کرد: تمایل بر این است که این رویداد فرهنگی فقط نمایشگاه باشد و صرفا بحث فروش مطرح نباشد. اما بعد دوسال شرایط سخت کرونایی به اقتصاد حوزه نشر آسیب وارد شد و نحیف شدن بدنه نشر را شاهد بودیم، لذا توقع بود که این امکان اقتصادی از ناشران سلب نشود تا بتوانند فروش داشته باشند اگرچه ویژگی‌هایی به نمایشگاه اضافه شد. ضمن اینکه با اضافه‌شدن فروش مجازی ناشران برای سال‌های آینده تمایل بیشتری به فروش در فضای مجازی خواهند داشت.


رمضانی در ادامه خاطرنشان کرد: امسال تخصیص یارانه بیشتر برای طلاب، دانشجویان و اعضای هئیت‌های و اهل قلم را داشته‌ایم، امسال اعتباری که معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی پیش بینی کردند از حیث ریالی ۴۰ درصد بیشتر در گروه‌بندی مختلف بوده است. نمایشگاه به صورت حضوری از ۱۰ صبح تا ۸ شب در حال خدمات‌رسانی است، ضمن اینکه نمایشگاه مجازی به‌صورت ۲۴ ساعته برای خدمت‌رسانی آماده است. از فردا هم سایت مجازی نمایشگاه برای جست‌وجو و انتخاب کتاب موردنظر بازگشایی می‌شود و بهتر است ناشران آثارشان را بارگزاری کنند.


وی افزود: مورد دیگر افزایش یارانه‌ای هست که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پست می‌پردازد، اکنون بسته‌های پستی تا ۷۵ هزار تومان برای ناشران هم رایگان شده است. برای مخاطب کاملا رایگان است.


در پایان این مراسم پوستر سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران توسط یاسر احمدوند و علی رمضانی امضا شد.



انتهای پیام/۱۱۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب