دولت نهضت ملی مسکن را از بافتهای فرسوده شروع کند
به گزارش خبرنگار حوزه مسکن و شهرسازی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، نهضت ملی مسکن یکی از اصلیترین طرحهای اقتصادی و برنامههای رئیس جمهور و دولت سیزدهم است که قرار است جایگزین مسکن مهر شود. در این طرح قرار است واحدها با نرخ ۵ میلیون تومانی ساخته شود که در نهایت با کاهش ۵۰۰ هزار تومانی در هر مترمربع قرار شد با نرخ ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی ساخته شود که البته مسئولان امر اذعان کردهاند که تمام نرخهایی که اعلام میشود بهصورت علی الحساب است و احتمال تغییر با توجه به متغییرهای دیگر اقتصادی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
احداث و تکمیل ۳۰ هزار واحد مسکونی برای اقشار کم درآمد
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشور بیان کرده که نهضت ملی مسکن زمینهساز خانهدار شدن بیشتر مردم و بهویژه دهکهای پایین جامعه خواهد بود و با ارزان ترین قیمت مسکن در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
بنابر اعلام دولت حدود ۴ میلیون واحد مسکونی در سراسر کشور در قالب این طرح ساخته خواهد شد و برخی از واحدها نیز در قالب طرح نوسازی بافتهای فرسوده اجرا میشود. همچنین برای ۲ میلیون واحد از این طرح، زمین مورد نظر مشخص شده است.
در راستای اجرای این طرح قرار است بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم ساخت حدود ۸۰۰ هزار واحد روستایی را برعهده بگیرد.
همچنین بنابر گفته مسئولان وامهای ۲۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومانی برای روستاها، شهرهای جدید و کلانشهرها و تهران در نظر گرفته شده که اقساط این وامها هم ۳ تا ۴ میلیون تومان خواهد بود که بازپرداخت آنها از یک سال پس از تحویل واحدها آغاز میشود.
احمدرضا سرحدی کارشناس حوزه مسکن در گفتوگو با خبرنگار آنا در ارزیابی خود از نهضت ملی مسکن اظهار کرد: در حال حاضر اخبار و گفتهها پیرامون این طرح بهصورت یک فرمول کاغذی درنیامده است تا کارشناسان بتوانند آن را مطالعه کنند؛ آنچه که تاکنون مشاهده شده است، دو موضوع بوده، نخست اینکه آمار از تعداد ثبتنام کردهها مرتباً اعلام میشود و نکته دیگر این است که تاکنون چیزی تحویل داده نشده است، به این معنی که فعلاً مبلغی هم از ثبتنام کردهها (۴۰ میلیون تومان) اخذ میشود و هنوز چیزی ارائه نشده است.
وی خاطرنشان کرد: این دو موضوع موجب شده که در چند ماه اخیر استقبال از این طرح کم شود. تعداد ثبتنام نهایی زمانی مشخص میشود که ثبتنامکنندگان مبلغ اولیه را بپردازند، آن گاه مشخص میشود متقاضیان واقعی افراد خواهان این مسکن چه تعداد هستند.
طرح ملی مسکن ایده بسیار خوبی برای خانهدار کردن مردم است
سرحدی بیان کرد: نهضت ملی مسکن ایده بسیار خوبی برای خانهدار کردن مردم است؛ اما باید دید این امکان وجود دارد، در حال حاضر قیمتها افزایش یافته و این موضوع در خصوص مسکن هم صادق است.
دولت و مردم همزمان باید توانمند شوند
وی در خصوص راهکارهای به منظور عملیشدن طرح نهضت ملی مسکن تشریح کرد: پیشنهاد من این است که هم دولت و هم مردم باید توانمند شوند. در گذشته بهطور مثال یک فرد دو سال کار میکرد و خانه میخرید، شاید خانه کوچکی بود؛ ولی بعداً میتوانست آن را تبدیل به احسن کند؛ اما چرا اکنون این اتفاق امکانپذیر نیست؟! چرا اکنون نسبت حقوق دریافتی با قیمت مسکن به یک بیتعادلی عجیب و غریب تبدیل شده است؟ یک فرد باید ۷۰ سال یا ۹۰ سال کار کند و بخش اعظم درآمد خود را پسانداز کند تا بتواند یک خانه بخرد.
کارشناس حوزه مسکن اضافه کرد: حال این تازه برای بخشی از آدمهایی است که شغل دارند، ما خیل عظیمی از افرادی بهویژه جوانان و تحصیلکردهها داریم که متأسفانه بیکار هستند. برای حل این معضل نمیتوانیم از بخش مسکن شروع کنیم. یعنی پیشنهاد بنده به دولت همین است. ما برای عملیشدن مسکندار کردن افراد جامعه باید از بخش اشتغال شروع کنیم. باید ابتدا برای مردم اشتغال ایجاد کنیم.
موضوع مسکن با اشتغال مردم گره خورده است
سرحدی با بیان اینکه موضوع مسکن با اشتغال مردم گره خورده است، یادآور شد: تحریمها هم یک بخش عمده از این معضل است. اگر مردم درآمد نداشته باشند، حتی اگر دولت وام هم بدهد، اگر میزان تسهیلات کم باشد که تأثیر ندارد و اگر میزان تسهیلات زیاد باشد، بازپرداخت آن برای مردم غیرممکن خواهد بود.
برای ایجاد اشتغال باید موانع تولید برداشته شود
وی یادآوری کرد: باید اشتغال ایجاد شود، برای ایجاد اشتغال باید موانع تولید برداشته شود تا بتوانیم کاری کنیم. مانند همه جای دنیا که این کار را انجام میدهند. باید برای مردم ایجاد درآمد و اشتغال کرد و اگر درآمد و اشتغال باشد، اصلاً نیازی نیست که دولت بخواهد در کار مسکن بیش از اندازه وظیفه خود مداخله کند.
کارشناس حوزه مسکن تأکید کرد: در صورت اشتغالزایی مانند گذشته که مردم کار میکردند و درآمد داشتند، یا از سوی پدر و مادر به آنها کمک میشد، یا چند سال اجارهنشینی میکردند و سختی میکشیدند؛ اما درنهایت میتوانستند خانهدار شوند. ما ۲۰ تا ۳۰ سال پیش این مشکلات را نداشتیم. این موارد مشکلاتی است که به وجود آمده است.
سرحدی گفت: بنابراین اگر معضل مسکن بخواهد ریشهای عمل شود، طرح ملی مسکن نمیتواند به تنهایی این کار را انجام دهد، باید در کنار آن و در راستای آن، اقتصاد را هم شکوفا کنیم، افراد باید شغل و درآمد داشته باشند، آنوقت میتوانند حتی وام هم بگیرند، قسطی هم بخرند یا اجاره کنند. بنابراین به نظرم دولت باید روی بخش شکوفایی اقتصاد بیشتر تمرکز کند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه نواقصی در طرح نهضت ملی مسکن مشاهده میکنید؟ عنوان کرد: دولت اگر واقعاً میخواهد یک کمک اساسی بهویژه در این شرایط بد انجام دهد، باید ابتدا اقتصاد را به شکوفایی برساند. اگر توان ندارد، بهنظرم نباید قول ساخت ۴ میلیون مسکن را بدهد، بهتر است ۵۰۰ هزار یا حتی ۲۰۰ هزار واحد بسازد و واگذار کند. یکی از نقیصههای اساسی طرح این است که مشخص نیست بالاخره چه زمانی صاحب مسکن میشویم؟
دولت طرح نهضت ملی مسکن را از بافتهای فرسوده آغاز کند
کارشناس حوزه مسکن ادامه داد: موضوع دیگر این است که بهنظرم در صورت حلشدن معضل اقتصاد، به چند دلیل دولت باید از بافتهای فرسوده کار خود را آغاز کند. دلیل نخست این است که در بافتهای فرسوده زیرساختها آماده است، آب، برق، گاز، مدرسه، بازار، پارک و ... همه اینها وجود دارد، دلیل دوم اینکه این بافتها خطرناک هستند. ممکن است با یک حادثه غیرمترقبه مانند زلزله، تلفات زیادی داشته باشیم و گرفتاریهایی مانند آتشسوزی و ... ایجاد شود که ضرر و زیان زیادی بر عهده نهاد عمومی دولت و حاکمیت میگذارد.
سرحدی توضیح داد:دولت بهتر است که ابتدا بافتهای فرسوده را بسازد تا هم امنیت این سازهها بالا برود و هم نیازی به فراهمکردن زیرساختها نداشته باشد و همچنین دیگر لازم نیست مناطق مسکونی را گسترش بدهد و منابع طبیعی و زمینهای کشاورزی را از بین برود.
موضوع آمایش سرزمین در طرح دیده نشده است
وی افزود: بنابر اعلام مسئولان مربوطه قرار است ۴۰ شهر جدید بسازند، بهطور قطع برای اجراییکردن آن به منابع طبیعی تعرض خواهد شد و منابع طبیعی هم یکی از نقطههای حیاتی زندگی انسانهاست. مشکل دیگر که در این طرح باید دیده شود، موضوع آمایش سرزمین است. ما نباید ابتدا جمعیت را در یک نقاط خاص متمرکز کنیم و بعد تمام امکانات کشور را در این نقاط خاص بگذاریم؛ بلکه باید مردم در سرزمین پخش باشند. بسته به امکاناتی که برای زندگی در جاهای مختلف وجود دارد، باید افراد در جاهای مختلف باشند، امکانات دولتی هم پخش شود و این خیلی کمککننده است.
کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: اینکه میبینید در تهران و چند کلانشهر دیگر قیمتها وحشتناک بالا رفته، به دلیل این تمرکز است. اگر اکنون به شهرهای کوچک بروید، قیمتها به این شکل وحشتناک نیست. در نهایت بهنظرم طرح نهضت ملی مسکن یک پکیج کامل میخواهد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/