کاهش ۱۰ درصدی ارزش چکهای برگشتی در مدت ۵ سال
به گزارش خبرنگار حوزه بانک، بورس و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه بخش خبری ۲۱ سیما به آثار مثبت اجرای قانون اصلاح قانون صدور چک اشاره و اضافه کرد: با تأخیر در اجرای این قانون مواجه هستیم و اجرای بخشهای مهمی از این قانون همچنان باقی مانده است که اگر اینها هم اجرا شود، آثار مثبتش را بیش از پیش شاهد خواهیم بود.(بیشتر بخوانید)
حجتالاسلام حسن شجاعی ادامه داد: در یک سال گذشته جلسات متعددی را با حضور رئیس کل بانک مرکزی در کمیسیون اصل ۹۰ برگزار کردیم، برای اینکه این بندهای اجرانشده این قانون را به بحث و گفتوگو بگذاریم و اجرای آنها را مطالبه کنیم.
وی افزود: مورد اول در مورد مسدودی وجوه حساب صادرکنندگان چکهای برگشتی به مقدار کسری مبلغ چک در حسابهای فرد در سایر بانکهاست که متأسفانه اجرا نشده است.
این مقام مسئول توضیح داد: ارزش چکهای برگشتی از ۲۱ درصد در سال ۱۳۹۶ به ۱۱ درصد در سال ۱۴۰۰ کاهش پیدا کرده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی متذکر شد: در جلسهای که با ریاست بانک مرکزی داشتیم، تأکید کردیم که موارد اجرانشده باید اجرا شود و وعده بانک مرکزی این بود که تا پایان خرداد اجرایی خواهد شد.
تأخیر در اتصال خودپردازها به سامانه صیاد برای ثبت، تأیید و انتقال چکهای صیادی
شجاعی اضافه کرد: تأخیر در اتصال خودپردازها به سامانه صیاد برای ثبت، تأیید و انتقال چکهای صیادی هم بیش از آن چیزی است که قابل پذیرش باشد؛ چراکه بانک مرکزی زمانهای مختلفی را در سال گذشته بیان کرد؛ اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد و در پایان سال گذشته حداکثر ۱۰ تا ۱۲ بانک خودپردازهایشان را به سامانه صیاد متصل کرده بودند.
وی با بیان اینکه براساس آخرین آمار، این رقم به ۱۵ بانک رسیده است و هنوز ۵۰ درصد عقبماندگی در این موضوع داریم، یادآوری کرد: بانک مرکزی وعده داد تا پایان اردیبهشت امسال این اتفاق بیفتد.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: نکته بعدی براساس گزارشها، راهاندازی چک موردی برای کسانی که دسته چک ندارند و میخواهند از این چک استفاده کنند، هنوز اجرا نشده و یا اجرای محدودی توسط یک تا دو بانک داشته و این هم از تکالیف باقیمانده این قانون است.
شجاعی درباره راهاندازی چک الکترونیک هم یادآور شد:در یک مرحله اعتبار چک کاغذی را به سامانه صیاد وابسته کردیم تا دیگر کاغذ به تنهایی اعتبار نداشته باشد و در مرحله بعد باید امکان راهاندازی چک الکترونیک را به وجود بیاوریم؛ حتی تا این افق که روزی به حذف چک کاغذی منجر شود؛ اما براساس گزارشهای ما اصلاً اجرا نشده است.
وی اذعان کرد: در مورد چکهای تضمینشده در بستر سامانه صیاد و ایجاد قابلیت استعلام برای دارنده چک برای جلوگیری از جعل هم بهصورت کامل اجرا نشده و اجرای ناقصی داشته است.
راهحل قانونی برای ثبت تاریخ چک در سامانه
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه یکی از کارکردهای چک در جامعه برای تضمین توسط مردم بوده است، گفت: سال گذشته جلسهای در کمیسیون اصل ۹۰ در اوایل مسئولیت آقای صالحآبادی داشتیم و توافق شد که امکان استفاده از چک بهعنوان تضمین را بانک مرکزی به وجود بیاورد؛ اما مانع قانونی وجود داشت؛ چراکه در قانون تکلیف شده است که تاریخ چک هم باید در سامانه ثبت شود و مسئولان بانک مرکزی معتقد بودند که امکان قانونیاش وجود ندارد که ما راهحل قانونی برای آن پیدا کردیم.
شجاعی با اشاره به اینکه امکان دسترسی برخط بانک مرکزی به اطلاعات معسرین و ورشکستگان هم تاکنون محقق نشده است، عنوان کرد: در جلسه حدود سه ماه پیش با رئیس بانک مرکزی مقرر شد با هماهنگی بانک مرکزی و قوه قضائیه این اشکال هم برطرف شود.
تغییرات متعدد در فرایند صدور و نقدشدن چک
وی همچنین بر لزوم آموزش و اطلاعرسانی به کارکنان بانکها و مردم تأکید و اضافه کرد: با اجرای قانون چک در فرایند صدور و نقدشدن چک تغییرات متعددی به وجود آمده است که باید اطلاعرسانی شود، زیرا اگر این آموزش داده نشود، مشکلاتی به وجود میآید.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در این زمینه بانک مرکزی و صدا و سیما عملکرد خوب و برنامههای آموزشی و اطلاع رسانی داشتند، افزود: اما هنوز در این زمینه با مشکلاتی مواجه هستیم که گاهی حتی خود کارکنان بانک به خوبی از مفاد این قانون اطلاع ندارند که بتوانند به خوبی به آن عمل کنند.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/