نقش سوآپ گازی در عبور از پیک مصرف زمستان
سید علی حسینی/ به گزارش خبرنگار نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا در زمستان ۱۴۰۰ دمای هوا در ۲۸ استان به زیر صفر و در بعضی مناطق تا ۲۰ درجه زیر صفر رسید. از طرف دیگر، در بخش مصرف گاز خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده رکورد رقم ۶۹۲ میلیون متر مکعب در روز شکسته شد. با این وجود، قطعی گاز را در زمستان گذشته شاهد نبودیم. به نظر می رسد، انجام برخی کارها در زمینه ترانزیت، ارتباط گرفتن با کشورهای همسایه و سوآپ گاز و مسائل اینچنینی در مدیریت شرایط و عدم قطعی گاز موثر بوده است.
محمدحسن دیده ور، عضو کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه سال گذشته خوشبختانه ما سرمایه شدید طولانی مدتی را در کشور شاهد نبودیم، اظهار کرد: در سال گذشته با وجود افزایش مصرف، توانستیم اوضاع را کنترل کنیم. البته برخی اقدامات برای مدیریت مصرف در زمستان سال گذشته مهم بودند. مثلاً مصرف صنایع در سال قبل پایین آورده شد تا بتوانیم نیازهای بخش خانگی را تأمین کنیم. در این ارتباط، شرکت های بزرگ مانند شرکت های پتروشیمی که مصرف بالای گاز دارند میزان مصرف شان کم شد. البته طوری عمل شد که این واحدها تعطیل نشوند، اما میزان مصرف شان بسیار پایین آمد. سوخت مایع نیز به صنایع داده شد. این اقدامات توانست در مدیریت بحران گاز سال قبل موثر باشد و از قطعی گاز جلوگیری به عمل آورد.
عضو اتاق بازرگانی تهران همچنین گفت: ارتباطاتی که در سال گذشته با ترکمنستان در زمینه انرژی برقرار کردیم در مدیریت بحران انرژی کشور در زمستان گذشته بسیار تأثیرگذار بود. به ویژه برای تأمین گاز مورد نیاز استانهای شمال شرقی و غربی کشور مفید بود و باعث شد که قطعی نداشته باشیم.
وی ادامه داد: ما ایرانی ها متاسفانه فرهنگ خوبی در زمینهی مصرف انرژی نداریم. عادت داریم بخاری را روشن کنیم و پنجره ها را باز بگذاریم که این مسئله بر مشکلات ما در حوزهی انرژی اضافه می کند. اما در کشورهای پیشرفته از آنجایی که قیمت گاز خیلی بالاست، مصرف کاملاً مدیریت شده است. در این کشورها در مورد هدر رفت انرژی حساسیت بالایی وجود دارد. وقتی می خواهند به ساختمان ها مجوز پایان کار بدهند، حتماً بررسی های لازم را در مورد عدم هدر رفت انرژی انجام می دهند تا مطمئن شوند که انرژی هدر نمی رود. در ایران متاسفانه چنین چیزی وجود ندارد و حساسیت لازم را در بخش ساختمان سازی به لحاظ جلوگیری از هدررفت انرژی انجام نمی دهیم.
عضو کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران گفت: ایجاد فرهنگ درست مصرف در زمینه انرژی می تواند ارزش افزوده زیادی را برای کشور به ارمغان بیاورد. اگر بتوانیم از محل صرفه جویی در مصرف انرژی به صادرات بپردازیم، می توانیم کمک زیادی به اقتصاد کشور کنیم. یکی از این موارد نیز که به تازگی به کار گرفته شده است و تاثیرگذار نیز بوده است، بحث تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها بوده است.
وی افزود: برقراری روابط با سایر کشورها در زمینه انرژی اهمیت زیادی دارد. ما الان با عراق در زمینه صادرات برق قرارداد داریم، اما نمی توانیم به آنها به صورت متناوب برق برسانیم. همین موضوع باعث شده است که کشورهای دیگر ما را به عنوان یک کشور جایگزین در زمینه انرژی در نظر بگیرند. باید در این زمینه قوی تر عمل کنیم. ارتباطاتی که در سال گذشته با ترکمنستان در زمینه انرژی برقرار کردیم در مدیریت بحران انرژی کشور در زمستان گذشته بسیار تأثیرگذار بود. به ویژه برای تأمین گاز مورد نیاز کشورهای شمال شرقی و غربی کشور مفید بود و باعث شد که قطعی نداشته باشیم.
دیده ور در پاسخ به این سوال که برای حل و فصل ریشه ای مشکلات کشور در حوزه انرژی چه راهکاری دارید، تصریح کرد: تمامی آنچه در بالا گفته شد در راستای مدیریت بحران بود و اینکه در فصل سرد سال قطعی گاز نداشته باشیم، اما اگر بخواهیم مشکلات را حل و فصل کنیم، دولت باید سازوکارهای قیمتی و بهرهوری در صنعت انرژی را بازسازی کند تا بخش خصوصی، به سرمایه گذاری در حوزه انرژی تشویق شود. در حال حاضر همه جای دنیا به سمت بهینهسازی تولید انرژی، استفاده از انرژی های پاک از جمله انرژی خورشیدی، باد و... روی آورده اند، ما هم باید به این سمت حرکت کنیم.
وی در پایان گفت: نباید به بخش خصوصی قیمت دستوری داده شود، بلکه باید بر اساس قیمت تمام شده با بخش خصوصی کار شود. دولت اگر می خواهد مشکلات حوزه انرژی را به صورت ریشه ای حل کند نباید به وزارت نیرو و بخش دولتی متکی باشد. باید با ارائه تضمین به بخش خصوصی، از آن بهره ببریم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/