کتابهایی به ابعاد وجودی یک انسان کامل/ بررسی ۷ اثر ارزشمند در رثای حضرت علی(ع)
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، حضرت علی(ع) معروف به امیرالمومنین، نخستین امام شیعیان، پسرعمو و داماد پیامبر اکرم(ص)، همسر حضرت زهرا(س) و پدر امام حسن و امام حسین(ع) هستند. اسدالله، امیرالمؤمنین، زوج البتول، ساقی کوثر، صاحب اللواء، حیدر کرار، یعسوب الدین و ابوتراب از القاب مشهور امام علی(ع) است. ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خداوند متعال، در کنار همه فیوضات معنویای که دارد با نام و عظمت مولای متقیان گره خورده است. ماهی که در آن علی ابن ابی طالب هنگام نماز در محراب مسجد کوفه با ضربتی به شهادت رسیدند. فرا رسیدن بیستویکمین روز از ماه مبارک رمضان یادآور داغی بزرگ برای مسلمانان و آزادیخواهان جهان با شهادت مولای متقیان است. زندگانی سراسر نور و برکت ایشان مورد توجه نویسندگان، ادبیان و بزرگان دین قرار گرفته و کتابهای زیادی هم در اینباره نوشته شده است. این ماه که در قرآن نیز از آن بهعنوان بهتر از هزاران ماه یاد شده فرصت مناسبی است که با زندگی، سیره فکری و عملی این امام بزرگوار و رخدادهایی که در زمان حیات ایشان به وقع پیوسته آشنا شویم. به همین بهانه به معرفی کتابهایی درباره زندگی و شخصیت نمونه ایشان پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
از ولادت تا شهادت با فروغ ولایت
«فروغ ولایت»: این کتاب به نقش شخصیتهای بزرگ تاریخی در سعادت جوامع بشری به خصوص نقش پیامبر (ص) و امام علی (ع) در تأسیس جامعه اسلامی، حسرت کنار گذاشتن مولای متقیان از خلافت بعد از رحلت حضرت محمد (ص) و نیز تقسیم دورانهای زندگی حضرت امام علی (ع) میپردازد که این دورانها عبارتند از: از ولادت تا بعثت، از بعثت تا هجرت، از هجرت تا رحلت پیامبر (ص)، از رحلت پیامبر (ص) تا خلافت، از خلافت تا شهادت. نویسنده در این اثر سعی کرده سیر زندگی مولای متقیان را بهصورت روان و گویا حکایت کند و از طرفی دیگر، کاملاً مبتنی بر منابع دسته اول تاریخی باشد. نکته متمایز این اثر، جامعیت آن است که از همان آغاز زندگی حضرت تا شهادت ایشان، تمام عرصهها زندگی امام علی(ع) را در کنار آیات و روایات تشریح کرده و در هر مورد به تبیین بعدی از فضائل حضرت میپردازد.
تقدیر مقام معظم رهبری از جورج جرداق مسیحی
امام علی صدای عدالت انسانیت: در این کتاب مفصل درباره زندگی، اخلاق، عقاید، و فضایل امام علی(ع) گفته میشود؛ به خصوص ویژگیهایی ناگفته از رفتار اجتماعی آن حضرت، عدالتگرایی، و شیوه حکومت ایشان بررسی و ارزیابی میشود. اصل کتاب عربی است با نام زیبای «الامام علی صوت عداله الانسانیه». این کتاب با استقبال خوبی در سراسر جهان اسلام روبهرو شد و افراد بسیاری از علمای اسلام نظیر آیتالله سید محسن حکیم، آیتالله سید محمدحسین بروجردی، علامه شیخ محمدجواد مغنیه، علامه محمدتقی جعفری و... با ارسال پیام و نامه «جرج جرداق» را مورد تفقد قرار دادند که همین امر باعث شد نویسنده، آن را به شکل موسوعهای پنج جلدی و در بیش از دو هزار صفحه منتشر کند. این موسوعه تاکنون دهها بار به زبانهای مختلفی ترجمه و به چاپ رسیده است. مقام معظم رهبری نیز متنی از این کتاب را در نماز جمعه تهران خوانده است و از جورج جرداق مسیحی برای این کتاب تقدیر کردهاند.
گزارشهای تاریخی براساس سیر طبیعی گفتارهای اجتماعی و سیاسی
«علی از زبان علی»: این کتاب درباره گزارشهای تاریخی براساس سیر طبیعی گفتارهای اجتماعی و سیاسی است و عهدهدار بیان معارف عمیق توحیدی نیست. در واقع این کتاب از اول تا آخر از زبان حضرت علی(ع) بیان میشود. «علی از زبان علی» از ۱۰ فصل دوران مکه، مدینه، خلفا، خلافت، جنگ جمل، جنگ صفین، حکمیت، جنگ نهروان، غارتها و دوران شهادت تشکیل شده است. نویسنده در این کتاب برهههای مختلفی از زندگانی امام علی(ع) را همانند زمان کودکی و مصاحبت با پیامبر، ایمان آوردن به ایشان به عنوان اولین مرد، اولین مرد نمازگذار با پیامبر، همراهی با نبی خدا در غزوات و مجاهیات بینظیر و دیگر وقایع مهم عصر نبوی تا رحلت و خاکسپاری ایشان و سپس امر غصب خلافت و مصائبی که بر ایشان و اهل بیت وارد شد را تشریح کرده است.
بیشتر بخوانید:
- پاک کردن مسیرهای انحرافی و زدودن شرّ در شبهای قدر ممکن است/ فرصتی برای انسانها برای استفاده از پلکان ترقی و رشد
- ۲۲ پیشنهاد برای مراسم شب قدر و عزاداری شهادت حضرت علی(ع)
- گنجهایی معنوی از مولای متقیان درباره ماه مبارک رمضان/ ویژگی یاران خاص حضرت علی(ع) چیست؟
- خلافت برای تحقق عدالت/ شروطی که علی (ع) برای پذیرش بیعت مردم مطرح کرد +فیلم
گزیدهای از نهجالبلاغه
«حاکمیت و حکمرانی در نهجالبلاغه»: این کتاب گزیدهای از خطبهها، نامهها، حکمتها و کلمات قصار امام علی (ع) است. محتوای ژرف و عمیق در قالب الفاظ و عبارتهای فصیح و بلیغ همراه با جامعیت مطالب، از این کتاب ارزشمند اثری جاودانه ساخته است. به اعتراف دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان که کتاب گرانبهای نهجالبلاغه را درک کردهاند، نه تنها گذشت زمان نتوانسته از طراوت و تازگی نهجالبلاغه کم کند و آن را کهنه و فرسوده سازد؛ بلکه بیانات، تحلیلها و محتوای عمیق آن چنان است که گویی همین امروز حضرت آنها را بیان کرده است. بیتردید نهجالبلاغه بعد از قرآن کریم، یکی از گرانقدرترین و ارزشمندترین میراث مکتوب اسلام است.
خوارج از زمان ظهور تا عصر حاضر
«امام علی و خوارج»: آنچه این کتاب را از سایر مطالعات و تحقیقات درباره خوارج متمایز میکند، جامعیت آن است، یعنی این جریان منحرف را از زمان ظهور تا عصر حاضر، در همه فراز و فرودهای سیاسی، نظامی، عقیدتی و احیاناً علمی و اندیشهای بررسی میکند. خصوصیت دیگر کتاب تحقیق درباره آغاز شکلگیری آن و فراز و فرودهایش در طول تاریخ تا امروز و مهمتر از آن، ویژگیهای عقیدتی و احیاناً علمی و اندیشهای آن است. نویسنده به پرسشهای متنوعی درباره خوارج پاسخ میدهد؛ سپس پاسخ این پرسشها را از منابع و متون تاریخی و روایی جمعآوری کرده و به خواننده تقدیم میکند. مؤلف با مطالعه اوضاع اجتماعی، سیاسی و دینی جامعه عراق و مردم عرب و با استناد به دیدگاههای امام علی(ع)، زمینههای پیدایش خوارج را بررسی کرده است.
دایرةالمعارفی بدون زبان غیرعلمی و شعارپردازی
«دانشنامه امام علی (ع)»: این کتاب دایرةالمعارفی است موضوعی درباره امام علی(ع) و به زبان فارسی که در سال ۱۳۸۰ش توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و زیر نظر علیاکبر رشاد منتشر شده است. «دانشنامه امام علی (ع)» غیرالفبایی و موضوعی است که نویسندگان آن سعی کردهاند با استفاده از برخی نظریات معاصر و استناد به منابع دست اول، ابعاد و زوایای مختلف شخصیت امام علی(ع) را بررسی کنند. این دانشنامه ساختارمند است و موضوعات مطرح شده در مقالات آن، همسو هستند و از گفتهها و روایات علی(ع) در تحقیق مقالات، استفاده شده است. ویژگی دیگر این دانشنامه، یکدستی در قواعد علمی پژوهش و نگارش است و از زبان غیرعلمی و شعارپردازی در آن، پرهیز شده است. استفاده از نویسندگان متخصص در هر موضوع، از دیگر ویژگیهای این دانشنامه است.
نکاتی درباره منشور حکومت علوی و اسلامی
«آن است شیوه حکومت»: این کتاب از نامه معروف امام علی (ع) به مالک اشتر بهره میگیرد. از نکات قابل توجه این کتاب مقدمه آن است که شجاعی در این مقدمه هدف از حکومت در اسلام و آن چه بهعنوان خلافت و حکمرانی در این آیین بر مسلمانان رفته را مرور و درباره منشور حکومت علوی و اسلامی نکاتی را بیان کرده است. نویسنده سعی کرده با استفاده از ساده ترین و شیواترین عبارات از عهده ترجمه این اثر برآید. نکته قابل توجه در این ترجمه آهنگین بودن آن و تلاش برای ارائه متنی است که آهنگی حماسی به خود بگیرد و به شکلی خاص عبارات را به دنبال هم بیاورد. نویسنده همچنین از این عهدنامه در بخشی از مقدمه خود بهعنوان مهمترین سند در حمایت از حقوق بشر در تمامی دنیا یاد کرده است و تاکید دارد که از ابتدای خلق بشریت تاکنون هیچ سندی به مانند این به تعریف حدود رابطه میان مردم و حکومت نپرداخته است.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/