وقتی سازنده «روایت فتح» سوژه روایتی دیگر میشود/ کارنامه هنری سید شهیدان اهل قلم +فیلم
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، شهید سید مرتضی آوینی، مستندساز، عکاس، روزنامهنگار، نویسنده و نظریهپرداز سینمای اسلامی بود که در سال ۱۳۲۶ در شهر ری متولد شد و در ۲۰ فروردین ۱۳۷۲ در ۴۵ سالگی در فکه خوزستان در اثر اصابت ترکش مین به شهادت رسید.
وی در سال ۱۳۴۴ در دانشگاه تهران در رشته معماری تحصیل کرد. در طول انقلاب ایران، آوینی فعالیت هنری خود را بهعنوان کارگردان فیلمهای مستند آغاز کرد و از فیلمسازان برجسته جنگی به شمار میرفت. وی بیش از ۸۰ فیلم درباره جنگ ایران و عراق ساخت. مشهورترین اثر وی مجموعه مستند «روایت فتح» است که در طول جنگ ایران و عراق فیلمبرداری شد؛ وی در سال ۱۳۷۲ در حین فیلمبرداری این مجموعه بر اثر انفجار مین شهید شد. رهبر معظم انقلاب پس از شهادت آوینی، وی را سید شهیدان اهل قلم اعلام کرد.
از فیلمهای منتخب آوینی میتوان به «شش روز در ترکمن صحرا»، «سیل خوزستان»، «خان گزیدهها»، «حقیقت»، «با دکتر جهاد در بشاگرد»، «هفت قصه از بلوچستان»، «با تیپ المهدی در محور رأس البیشه»، «شیر مردان خدا! کربوبلا در انتظار است»، «شهری در آسمان» و... اشاره کرد.
از وی کتابهایی همچون هر «آنکه جز خود»، آیینه جادو»، «توسعه و مبانی تمدن غرب»، «گنجینه آسمانی»، «یک تجربه ماندگار»، «فردایی دیگر»، «حلزونهای خانه به دوش»، «رستاخیز جان»، «آغازی بر یک پایان»، «فتح خون»، «امام و حیات باطنی انسان»، «با من سخن بگو دوکوهه»، «مرکز آسمان»، «نسیم حیات»، «سفر به سرزمین نور»، «انفطار صورت» و... منتشر شده است.
بیستمین روز فروردین به افتخار شهید آوینی به روز هنر انقلاب اسلامی نامگذاری شده است. موزه سینما به همین مناسبت مروری بر زندگینامه و فعالیت هنری وی داشته است که در ادامه میبینیم.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/