شاعران نامدار ایران
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، کشور عزیزمان ایران شاعر نامدار کم نداشته است و ادبیات فارسی ما غنی از اشعار جاودانهای در موضوعات مختلف است. از شعر عاشقانه حافظ گرفته تا اشعار عارفانه مولانا و رباعیات سرخوشانهی خیام. در این یادداشت به معرفی شاعران نامدار ایرانی میپردازیم و در چند سطر مهمترین ویژگیهای آنها و سرودههایشان را بازگو میکنیم.
سعدی
مهارت سعدی در گنجاندن مفاهیم کلان در جملاتی ساده و بیان آنها به روانترین شکل ممکن یکی از دلایل همهگیر شدن کلامش در بین عامه مردم بوده است. او به شیوایی از حکمت میگوید و با درآمیخته کردن این موضوعها با شعر و داستان آنها را پیش روی ما مردمان ساده میگذارد و بهخوبی در عمق وجودمان رخنه میکند. گلستان سعدی آمیخته از داستان و حکایت است. اگرچه درون همان داستانها هم گاه پند و اندرزی نهفته است اما سعدی قالب داستان را برای بیان آن موضوع انتخاب کرده است. در کل اما میتوان گفت که نغز و شیرین بودن آنهاست که سبب شده تا نسل به نسل و دهانبهدهان نقل شوند و تا به امروز ماندگار باشند.
خیام نیشابوری
خیام نیشابوری در قرن پنجم و ششم هجری و در دورهی حکومت سلجوقی زیست. آنچه در شهرت امروزیاش سهم بیشتری دارد، رباعیهای بینظیر اوست. رباعیاتی که برایش شهرتی جهانگیر به ارمغان آورد. اشعار نغزی که نسلهاست ورد زبان خرد و کلان است. ورد زبان کسانی که شاید تنها اشتراکشان اشعار خیام باشد. او در موسیقی نیز صاحب رساله و پژوهشهای درخور است. او را فردی کمحرف خواندهاند. ظاهرا او بیش از آنکه دل در گرو زمینیان و معاشرت با آنان داشته باشد، سر در آسمان داشتهاست؛ و این عجیب نیست برای آنکه که رموز حکمت در سینه و زخم کینه بر جان دارد. آسمان وسعت بیمانندی دارد برای غرقشدن و پناهبردن از هجوم افکار رنگبهرنگ و دشمنان تنگنظر.
حافظ
خواجه شمسالدین محمد که او را به حافظ میشناختند و میشناسیم شاعر سده هشتم است. او را به غزلهایش میشناسیم که در سرودن بسیار توانا بود. شاید این توضیح ضروری باشد که اگرچه از دید یک آشنا به فن شعر، با بررسی آثار شاعران میتوان آنها را طبقهبندی کرده و در ردههای مختلف عالی و پایینتر از آن جای داد اما به نظر میرسد همگان بر سر این ماجرا متفقالقول هستند که حافظ در ردههای بالایی این ردهبندی قرارگرفته است. با همه این احوال او شاعری است که نهتنها ادیبان و اهل فن دوستش میدارند که در دلوجان مردم عادی نیز جایی مخصوص به خود دارد. حافظ شیرازی از شعرایی است که بیشتر ما نسخهای از دیوان او را در کتابخانه و یا حتی پیش دست خود و بهعنوان یکی از اصلیترین کتابهایی که روزانه به آنها سر میزنیم، داریم. بیش از ۱۷۰۰ نسخه خطی از این دیوان شناخت شده است و در روزگار مدرن و عصر دیجیتال چه بسیار نسخهها که روزانه و بهتبع همان نسخ، چاپ میشود و در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
فردوسی
خواندن چند بیت از شاهنامه، بزرگ شدن در جغرافیای ایران، گذر از سالهای مدرسه و شنیدن حکایتهای معروف شاهنامه، همه گواه بر این است که فردوسی برای ما ایرانیان نامی آشناست. شاهنامهی فردوسی از سترگترین سرودههای حماسی جهان است. حاصل نزدیک به سی سال از عمرِ ابوالقاسم فردوسی. این نکته لازم به ذکر است که پیش از آنکه فردوسی سرودن شاهنامه را آغاز کند، «دقیقی» که شاعر نامی و همدوره فردوسی بود، به سرودن شاهنامه پرداخت. اما بخت با او یار نبود و تنها توانست هزار بیت از داستان گشتاسب و ارجاسب تورانی را روایت کند. او چهل ساله نشده بود که به دست غلامش کشته شد.
نظامی گنجوی
نظامی در سدهی ششم هجری، بین سالهای ۵۲۰ تا ۵۵۱ و به احتمال زیاد در گنجه متولد شد. هرچند همچون بسیاری از بزرگان، جزئیات زندگیاش آنچنان روشن نیست، اما از میان متون تذکرهنویسان و اشعار نظامی گنجوی میتوان به حقایقی از زندگی و زمانهاش دست یافت. در زندگی پرفرازونشیبش آنچه بیش از همه به چشم میخورد، رنج فراق است. روزگار در همان کودکی سایهی والدین را از سرش بازگرفت و یتیمش کرد؛ مادری که به استناد اشعارش کردتبار و پدری که به گمان بعضی مورخین، از طبقهی دهقانان بودهاست. حکیم نظامی در عصر حکمرانی شاهان سلجوقی و عدهای دیگر از حکام محلی زیست. کتابهایش را نیز به بعضی از آنها تقدیم کرده اما هیچگاه بهعنوان شاعری درباری یا مدیحهسرا شناخته نشده است.
صائب تبریزی
صائب تبریزی شاعر بلندآوازه سبک هندی است. اکثر ما نام او را شنیدهایم و تا حتی حدودی میشناسیمش. اگرچه شهرت صائب در غزلسرایی است و بسیاری او را از غزلسرایان به نام میدانند اما برخی از ما نه با غزل که بهواسطه تکبیتهایش با او آشنا شدهایم. در مورد صائب بهطور خاص میتوان گفت اگرچه آشنایی ما با او از روح جاری در اشعار و احوالی که در آن شعرها جاری است برمیآید اما نقش تعداد زیاد تکبیتهای او را نمیتوان در این شناخت گسترده نادیده انگاشت و اصلا شاید بتوان او را شاعر تکبیتها دانست. تکبیتهایی که گاه حتی با اینکه بارها و بارها شنیدهایم اما شاید ندانیم شاعرش چه کسی است.
دانلود رایگان دیوان اشعار صائب تبریزی
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/