دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1401 - 12:16
کانون‌های دانشجومحور(۵۵)/ شیرازی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

ایجاد صنایع خلاق با تقویت ایده‌پردازی در دانشجویان

سرمایه‌گذاری روی کانون‌های فرهنگی مشکلات جامعه را کاهش می‌دهد دبیر کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق دانشگاه آزاد اسلامی فلاورجان گفت: قصد داریم ایده‌پردازی را در دانشجویان تقویت و به ایجاد صنایع خلاق کمک کنیم و با این دو ابزار بتوانیم سهمی در ایجاد روحیه کارآفرینی و اشتغال‌زایی داشته باشیم.
کد خبر : 644413
مائده سادات شیرازی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ کانون‌های دانشجویی یکی از قالب‌های مهم و اثرگذار فعالیت‌های دانشجویی هستند که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامه‌های دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده‌اند و هرقدر زمینه‌های فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانون‌ها بیشتر دیده شود، ‌طبیعتاً می‌تواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.


یکی از رویکردهای مهم معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، ‌ اهمیت به فعالیت‌های فرهنگی دانشجویی از طریق تسهیل، تعمیق و گسترش کانون‌هاست که این مهم با اصلاح آیین‌نامه اجرایی کانون‌ها و ابلاغ آن در شهریور ۹۹ در دستور کار قرار گرفته است. حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور نیز از فعالیت کانون‌های فرهنگی اجتماعی حمایت می‌کنند و تا حد امکان تسهیلات و لوازم مورد نیاز را در اختیار آنها قرار می‌دهند.




بیشتر بخوانید:


لزوم تمرکز دانشگاه‌ها بر توانمندسازی کادر کانون‌های فرهنگی


انتقاد یک فعال دانشجویی به کارکرد برخی کانون‌ها


کانون منسجم دانشجویان افغانستانی حول محور «تدبیر»


تربیت دانشگاهی با دانشجویان امدادی




اکنون هزار و ۴۱۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.


خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی با دبیران کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیت‌ها و مأموریت‌های این کانون‌ها را در قالب پرونده خبری «کانون‌های دانشجومحور» بررسی می‌کند که در این شماره بخش نخست گفت‌وگو با مائده سادات شیرازی دبیر کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان را می‌خوانیم.


آنا: کانون فرهنگی کارآفرینی و ایده‌های خلاق را با ذکر جزییات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن(زمینه‌های کاری) معرفی کنید.


شیرازی: کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان زیر نظر استاد اکرم السادات میرممتاز (استادمشاور کانون) راه‌اندازی شده است. مجمع عمومی کانون ۱۴۰۰/۰۷/۰۸ برگزار و اعضای شورای مرکزی و دبیر کانون با رأی حاضران جلسه تعیین و فعالیت رسمی کانون با ۵۰ نفر عضو آغاز شد.



ایجاد صنایع خلاق با تقویت ایده‌پردازی در دانشجویان


در کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق، ایده‌ای با عنوان سه‌شنبه‌های فناورانه مطرح شد که در این برنامه، سه‌شنبه‌های هرهفته به معرفی کارآفرینان برتر ملی، معرفی مشاغل و ذکر پیام‌های انگیزشی کارآفرینان پرداخته می‌شود. هرماه جلسه نقد یک کتاب نیز با عنوان‌های، «چه کسی پنیر مرا جابه‌جا کرد» (این کتاب مخاطب را تشویق می‌کند که هنگام تغییر شرایط به جای شکایت از اوضاع، دست روی دست گذاشتن و منتظر کمک دیگران ماندن و یا صبرکردن تا بهبود شرایط، خود را با تغییرات وفق دهد و تلاش کند از شرایط پیش آمده به نفع خود استفاده کند) «رقص عقاب‌ها» (این کتاب داستان زندگی چند کارآفرین برتر ایرانی را روایت می‌کند و در خلال داستان نکات لازم برای راه‌اندازی یک کسب و کار موفق، نحوه تعیین هدف و تجربیات بسیار خوبی را بیان می‌کند) و «سمفونی کفش‌ها» (این کتاب سرگذشت فیل نایت بنیانگذار شرکت نایک را به طور کامل و دقیق توضیح داده است و نکات کارآفرینانه را به خوبی به مخاطب منتقل می‌کند). نقدهای مطرح شده هرسه درباره موضوع کارآفرینی هستند که دانشجویان پس از مطالعه کتاب، نقدهای خود را یادداشت کرده و در جلسات با یکدیگر به بحث و گفت‌وگو می‌پردازند. این برنامه با استقبال بسیار خوبی از جانب دانشجویان روبه‌رو شد به‌گونه‌ای که دانشجویان نکات برداشت شده از کتاب را در روند زندگی روزمره خود اجرا می‌کردند.


نمایش آثار دانشجویان اعم از فیروزه‌کوبی، میناکاری، قلمزنی، کار روی مس، چرم دوزی، نمددوزی، ملیله دوزی، گلدوزی، بافتنی، شمع سازی، جعبه سازی، حباب‌های مینیاتوری، ساخت زیورآلات و تاج و ریسه، گل‌های کریستال، گل آرایی، سبزه آرایی، نقاشی روی پارچه و شیشه، عروسک سازی، رزین، پخت کیک و شیرینی پزی در صفحه اینستاگرام کانون (در صفحه اینستاگرام کانون از مهر ۱۴۰۰ تا اوایل اسفند تقریبا ۱۲۵ پست بارگذاری شده است)، برگزاری نمایشگاه مجازی، برگزاری وبیناری با حضور عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو هیئت رئیسه شرکت نویان زیست آوان (مهنوش فاطمی) درباره کارآفرینی در حوزه علوم زیستی از دیگر فعالیت‌های کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق است.


آنا: جایگاه و وظایف کانون‌های فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشگاه‌ها به افراد فرصت تصمیم‌گیری می‌دهند، مسئولیت‌پذیری دانشجویان را تقویت می‌کنند، باعث تقویت روحیه کار تیمی می‌شوند و در نتیجه باعث رشد و ارتقا دانشجو شده و آنان را برای ورود به جامعه و مراحل بعدی زندگی آماده می‌کنند.شیرازی: اهمیت کانون‌های فرهنگی را با جمله‌ای از توران میرهادی (مادر آموزش و پروررش نوین ایران) بیان می‌کنم که می‌گوید: «انسان‌هایی آزاده هستند که بتوانند تصمیم گیرنده باشند» پس افراد باید تصمیم گیرنده باشند تا خودشان را مسئول زندگی و دنیای اطرافشان بدانند.


کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشگاه‌ها به افراد فرصت تصمیم‌گیری می‌دهند، مسئولیت‌پذیری دانشجویان را تقویت می‌کنند، باعث تقویت روحیه کار تیمی می‌شوند و در نتیجه باعث رشد و ارتقا دانشجو شده و آنان را برای ورود به جامعه و مراحل بعدی زندگی آماده می‌کنند؛ بنابراین سرمایه‌گذاری بیشتر روی کانون‌های فرهنگی اجتماعی کمک قابل توجهی به کاهش مشکلات جوامع می‌کند.


آنا: کانون‌های فرهنگی اجتماعی به‌عنوان هسته‌های فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم دارند؟


شیرازی: در کانون‌های فرهنگی به مسائلی پرداخته می‌شود که متاسفانه به علت کمبود وقت و موارد دیگر در کلاس‌های درسی به آنها پرداخته نمی‌شود؛ اما بسیار مهم و کارآمد هستند و در نتیجه دانشجو را آگاه‌تر می‌کند و به دانشجو تجربه می‌دهد و بستری را فراهم می‌کند که دانشجویان بتوانند با یکدیگر گفت‌وگو و تبادل نظر کنند و به بحث و نقد موضوعات مورد نظر بپردازند، دانشجو را برای رفع مشکلات، دغدغه‌مند تربیت می‌کند در نتیجه دانشجوی آگاه و باتجربه‌ای که علاوه بر دروس دانشگاهی، مهارت صحبت کردن، مهارت کار گروهی، مهارت‌های ایجاد کسب و کار، تجربیات و فوت و فن‌های اشتغال‌زایی و... را کسب کرده است؛ قطعاً در جامعه فردی فعال‌تر و پویاتر است و در تصمیم‌گیری و هدف گذاری عملکرد بهتر و بالاتری خواهد داشت.


فردی که با چنین طرز فکری رشد کرده در آینده در هر حوزه و سمتی که قرار بگیرد، این ذهنیت دغدغه‌مند بودن را همراه دارد و قطعاً در مواجهه با موانع با راهکارهایی سعی می‌کند آن را برطرف کند و اتفاقاتی را رقم می‌زند که منجر به تولید یک ابزار جدید، شیوه جدید و در نتیجه منجر به رشد و توسعه علم شود.


آنا: حمایت از کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی می‌کنید و مشکلات و چالش‌های مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی می‌دانید؟


شیرازی: از جانب دانشگاه حمایت بسیار خوبی از کانون‌های فرهنگی صورت می‌گیرد، استادان در حوزه‌های مختلف همکاری خوبی با کانون‌های فرهنگی انجام می‌دهند؛ اما مشکلی که در مسیر فعالیت کانون وجود دارد، تأمین هزینه‌های لازم برای دعوت سخنران وبینارهاست. در واقع برای آموزش بیشتر در حوزه کارآفرینی نیاز است که با فعالان این حوزه مانند مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و... وبینارهایی برگزار شود و به این علت که سخنرانان خارج از کادر دانشگاه هستند هزینه‌هایی دریافت می‌کنند که با توجه به محدودبودن بودجه دانشگاه‌ها در این زمینه با مشکل مواجه می‌شویم و فعالیت‌های کانون‌ها محدودتر می‌شود.


آنا: کانون‌های فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت می‌شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟


شیرازی: درباره تقویت کانون کارآفرینی به‌گونه‌ای که بتواند تأثیر خوبی بر جامعه بگذارد، لازم است در دانشگاه‌ها شرایطی فراهم شود که دانشجویان بتوانند حرفه‌های مختلف درآمدزا مانند پرورش قارچ، پرورش زالو، پرورش گیاهان مختلف، کارهای هنری و... را به‌طور کاربردی آموزش ببینند و دانشگاه محیطی را برای کار عملی فراهم کند و آن مکان به کارگاهی تولیدی تبدیل شود که درآمد حاصل از آن هم به نفع دانشجو و هم دانشگاه باشد، در این صورت هم کسب درآمد برای دانشجو است و هم فعالیتی را به‌گونه‌ای آموزش دیده که می‌تواند خارج از دانشگاه به عنوان یک نیروی فعال کارآفرین، اشتغال‌زایی کند.


در واقع آموزشی در ذهن فرد به‌طور دائمی ثبت می‌شود وآن را در کار عملی استفاده می‌کند و در این صورت است که فوت و فن کار را می‌آموزد، آزمون و خطا و عوامل خطا را شناسایی کرده و با کسب تجربه در آن کار مهارت پیدا می‌کند و با آگاهی کامل وارد جامعه می‌شود.


آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط(حوزه فرهنگی دانشجویی) در دانشگاه با کانون متبوع شما چگونه بوده است؟


شیرازی: کانون‌های فرهنگی قطعاً تأثیرات بسیار خوبی در زندگی فردی و اجتماعی دانشجویان خواهد داشت، از اینکه مسئولان همه‌جانبه دانشجویان را حمایت می‌کنند و با برگزاری جلسات با دبیران و استادان مشاور کانون‌ها پیگیر روند فعالیت آنها هستند و برای امور فرهنگی اهمیت قائلند و از نظر و پیشنهادها به‌خوبی استقبال می‌کنند، سپاسگزارم. مسئولان مربوط با کمال صبر و دلسوزانه دانشجویان را راهنمایی و از ایده دانشجویان استقبال می‌کنند و از هیچ کمکی دریغ نمی‌کنند و در هر شرایطی پاسخگوی سؤالات و ابهامات آنان هستند. در اطلاع‌رسانی اخبار فرهنگی عملکرد بسیار خوبی دارند و بسیار فعال، پرانگیزه و تشویق کننده هستند که جای قدردانی دارد. استاد مشاور کانون در برنامه‌ریزی برای کانون بسیار دقیق و متناسب با نیاز دانشجو عمل می‌کند (در رابطه با کتاب‌های مطالعاتی، برگزاری وبینارها و... )، همواره پیشنهادهای بسیار خوبی برای بهبود عملکرد کانون کانون ارائه می‌دهد و در برگزاری فعالیت‌های کانون بسیار منظم و پیگیر است و با نهایت صبر و شکیبایی هرآنچه نیاز است را به اعضا آموزش می‌دهد، بسیار فعال و پرانگیزه بوده و تلاش وی برای آموزش کامل دانشجویان در زمیه کارآفرینی ستودنی است که امیدورایم بتوانیم محبت همه را تا حد امکان جبران کنیم؛ چراکه انگیزه اعضای کانون برای ادامه مسیر با وجود اخلاق بسیار خوب، کمک‌های بی‌دریغ و مهربانی و محبت آنان میسر است.




بیشتر بخوانید:


پیشبرد اهداف فرهنگی با تمرکز و جدیت در حوزه «هنر»


از جدال شبانه‌روزی با کرونا تا تزریق روزانه ۳ هزار دُز واکسن


حمایت از کانون‌های فرهنگی همه‌جانبه و واقعی باشد




آنا:‌ کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق واحد فلاورجان در سال «تولید دانش‌بنیان اشتغال‌آفرین» چه برنامه‌هایی دارد؟


شیرازی: با توجه به شعار سال «تولید دانش‌بنیان اشتغال‌کارآفرین» و تحقق شعار با توجه به ظرفیت کانون برنامه‌هایی در نظر است که نقد و بررسی کتاب «تندتر از عقربه‌ها حرکت کن»(روایت حرکت به سوی یک اتفاق بزرگ) آشنایی با نوید نجات‌بخش بنیانگذار شرکت دانش‌بنیان بهیار صنعت سپاهان، بازدید از شرکت‌های دانش‌بنیان ازجمله شرکت بهیار صنعت سپاهان، برگزاری وبینار با محسن کریمیان مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان احیاگران قلب صنعت آسیا، برگزاری وبینار رؤیاهای دیروز، کسب و کار امروز، نشست تخصصی با کارآفرین مطرح ملی در حوزه صنایع دستی و برگزاری نمایشگاهی در سطح شهر با حضور اعضای کارآفرین کانون را شامل می‌شود.



ایجاد صنایع خلاق با تقویت ایده‌پردازی در دانشجویان



قصد داریم در کانون کارآفرینی و ایده‌های خلاق ابتدا ایده‌پردازی را در افراد تقویت و سپس به ایجاد صنایع خلاق کمک کنیم و با این دو ابزار بتوانیم سهمی در ایجاد روحیه کارآفرینی و اشتغال‌زایی داشته باشیم. به‌زودی فعالیت خود را در قالب نشریه «کارویا» آغاز می‌کنیم و به طور مفصل‌تری به موضوعات کارآفرینی می‌پردازیم. در راستای نحوه نگارش طرح تجاری و نحوه راه‌اندازی هسته فناور در مرکز رشد دانشگاه‌ها نیز وبینارهایی در سال ۱۴۰۱ برگزار خواهیم کرد.
آنا: و کلام آخر....


شیرازی: در مطالعه و بررسی کتاب رقص عقاب‌ها با زندگی کارآفرینان توانمند و مطرحی آشنا شدیم، بین صحبت دانشجویان یک مورد نظر مرا جلب کرد «آنها معتقد بودند اطلاع از شرایط سخت این افراد و نحوه عبور آنها از مشکلاتشان به آنها انگیزه داده و اینکه چنین کارآفرینانی در کشورمان وجود دارند، آنها را امیدوار کرده است» در شرایط کنونی وضعیت اقتصادی بیشتر اقشار جامعه اوضاع مناسبی ندارند و از طرفی فارغ‌التحصیلان بسیاری هستند که به عنوان نیروی جوان جامعه با بیکاری مواجه هستند، قطعاً معرفی چنین افرادی و صحبت‌های ایشان با دانشجویان باعث ایجاد انگیزه و تقویت اراده آنان می‌شود و سرمایه‌گذاری بیشتر روی موضوع کارآفرینی و اشتغال‌زایی در دوران دانشجویی هم می‌تواند کمک قابل توجهی به رفع این مشکلات بکند. قطعاً یک همکاری و همفکری جمعی و کمک استادان این حوزه می‌تواند اتفاقات بسیار خوبی را رقم بزند.


به گزارش آنا، سلسله گزارش‌ها و گفت‌وگوهای خبرگزاری آنا درباره فعالیت‌ها، عملکرد و چالش‌های کانون‌های فرهنگی دانشجویی واحدهایی دانشگاهی با عنوان «کانون‌های دانشجومحور» در اختیار اداره کانون‌های فرهنگی-دانشجویی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز قرار می‌گیرد. با توجه به بیان برخی از مشکلات از سوی دبیران کانون‌ها در مسیر فعالیت دانشجویان - که معمولاً موردی است- دانشجویان و فعالان فرهنگی می‌توانند در تماس با شماره ۴۷۳۵۱۴۲۴ (خانم رازقی) پیگیر رفع و حل مشکلات خود در کانون‌های فرهنگی دانشجویی باشند.


انتهای پیام۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب