فضا را متشنج نکنیم تا «علفزار» اکران شود/ منتقد یک برنامه تلویزیونی نمیتواند جلوی اکران یک فیلم را بگیرد!
به گزارش خبرنگار سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، به اعتقاد اکثر منتقدان و اهالی رسانه فیلم سینمایی «علفزار» به کارگردانی کاظم دانشی یکی از بهترین فیلمهای به نمایش درآمده در چهلمین جشنواره فیلم فجر بود. اثری خوشساخت با ضرباهنگی سریع و استاندارد و کارگردانی و داستانی خوب. گروه بازیگران این فیلم هم در دسته هنرپیشههای موفق جشنواره امسال بودند و حضور پررنگشان در بین کاندیداهای دریافت سیمرغ و برنده شدن سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن، گواه این مسئله است.
به جز پژمان جمشیدی، سارا بهرامی، صدف اسپهبدی و مهدی زمینپرداز که به عنوان بازیگران اصلی و فرعی جز نامزدهای دریافت سیمرغ جشنواره بودند، دیگر بازیگران این فیلم نیز بازیهای قابل قبولی از خود به نمایش گذاشتند و اکثر بازیگران کار کاملا حسابشده، استاندارد و دقیق در نقشهایشان فرو رفتهاند. یکی از بازیگران «علفزار» محمد معتضدی است، جوان خوش استعداد عرصه کمدی که با حضور در برنامه «خندوانه» چهره شد و حالا برای اولین تجربه بازیگریاش در سینما، در اثری جذاب از یک کارگردان فیلماولی به ایفای نقش پرداخته است. به بهانه درخشش این فیلم در جشنواره فیلم فجر ۱۴۰۰، با محمد معتضدی در رابطه با آن و شخصیتی که به تصویر کشیده است گفتوگو کردیم.
آنا: به عنوان نخستین تجربه سینمایی، بازی در «علفزار» چگونه بود؟
معتضدی: از چند جهت بسیار تجربه جذابی بود. مهمتریناش این که وقتی شما در کاری بازی میکنید که تمام عوامل آن کارشان را بسیار خوب بلدند، به شما حس خوبی میدهد، چون خیلی راحت میتوانید به آنها اتکا کنید و خودتان را به آنها بسپارید. نکته دیگر هم اینکه این فیلم در ژانر مورد علاقه من است. تا امروز کمدی کار کردهام و آن را دوست دارم ولی ژانرهای مورد علاقهام که دوست دارم در آن فعالیت کنم درام و تراژدی هستند.
آنا: چرا برای فیلم اول چنین نقش و کاراکتر خاصی را انتخاب کردید؟
معتضدی: این خیلی باعث خوشبختی بود و به نظرم خداوند این راه را جلوی من گذاشت. وقتی قصه را خواندم دیدم چقدر درست و بهدردبخور است و خیلی آن را دوست داشتم و میتوانم بگویم قدم درست و مهمی را در کارنامهام برداشتم.
آنا: کاظم دانشی یکی از فیلم اولیهای خیلی خوب جشنواره امسال بود، کار کردن با او چطور بود؟
معتضدی: کاظم دانشی جدا از اینکه فیلم کوتاهساز قهار و شناختهشدهای است، انسان بسیار بادانش، کاری و زحمتکشی است. او برای نوشتن فیلمنامه «علفزار» دو سال زمان گذاشت و برای اینکه بتواند مجوز بگیرد و این گروه بازیگران را دور هم جمع کند زحمات زیادی کشید. یک کار از زمانی که ایدهاش به ذهن شما بیاید تا زمانی که اینقدر درخشان روی پرده به نمایش دربیاید خیلی زحمت و چالش دارد و البته نباید منکر همکاریهای بیشائبه و درست گروه تولید به سرپرستی بهرام رادان شد.
سوژه ملتهب و احتمال اصلاحیه!
آنا: سوژه این فیلم بسیار ملتهب بود، زمانی که کار را بازی میکردید، با خودتان نمیگفتید شاید این فیلم پروانه نمایش نگیرد یا اصلاحیههای سنگین بخورد؟
معتضدی: حقیقتا این درگیریها در ذهن ما ایجاد شده بود ولی آنقدر فضای کار خوب بود که سعی میکردیم با همان حال خوبش، کیف کنیم و خدا را شکر همکاری خوب و درست سازمان سینمایی و وزارت ارشاد باعث شد که، «علفزار» به اکران در جشنواره برسد. به نظرم وقتی قصه، کارگردانی و تولید فیلمی درست باشد، واقعاً مسئولان ما هم طرفدار منعکس کردن این مدل از اتفاقات هستند.
آنا: البته بعضی اوقات خیلی از فیلمهای خوب هم با توقیف و اصلاح مواجه میشوند.
معتضدی: زمانی هست که ما چیزی را زشت و دور از فضای مؤدبانه انتقال میدهیم که باعث واکنش میشود. اگرچه همه بههرحال منتقد میزانی از سانسورهای زیاد هستیم ولی واقعاً این همکاری از طرف سازمان سینمایی نشان داد که اتفاقهایی مثل پخش این فیلم میتواند رخ دهد به شرطی که درست ساخته شوند.
آنا: الان فکر میکنید این فیلم اکران شود؟
معتضدی: بله، قطعاً این اتفاق میافتد.
آنا: اما نقدهای سفت و سختی به محتوای «علفزار» مطرح شده، مثل برنامه «هفت» در زمان اکران فیلم در جشنواره. قطعا از این مدل انتقادات به مضمون فیلم در روزهای آتی نیز مطرح میشود.
معتضدی: اولاً که نگاه یک یا چند منتقد در یک برنامه تلویزیونی اصلاً نمیتواند در اکران شدن یا نشدن فیلمی تأثیرگذار باشد. آنها نظرات شخصی خودشان را گفتند همانطور که منتقدان بسیاری هم گفتند فیلم عالی بود. دوماهم اینکه «علفزار» فیلمی است که اتفاقاً اکرانش برای جامعه بسیار مفید است و اثری است که واقعاً ذات هنر محسوب میشود. به گفته خیلی از دوستان من این فیلم بعد از تیتراژ پایانی تازه در ذهن بیننده آغاز میشود. یعنی بیننده به اتفاقات و معضلاتش فکر میکند و این رسالت هنر است. به همین دلیل معتقدم که قطعاً اکران میشود و اکران موفقی هم خواهد داشت.
آنا: ما هم امیدواریم که این اتفاق بیفتد و فیلم مثل بسیاری از آثار سینمایی که در کشوهای مسئولان گیر کرد، خاک نخورد. اگر حمایتهایی که باعث شد فیلم به جشنواره بیاید همچنان ادامه داشته باشد، میتوان به اکران شدنش هم امیدوار بود.
معتضدی: به نظرم این «اگرها» را اصلا مطرح نکنیم تا فضا متشنج نشود. ما باید با دید مثبت جلو برویم، تا به اینجا همکاریها عالی بوده، امیدوارم از اینجا به بعد هم همینطور باشد.
بیشتر بخوانید:
امین حیایی: «برف آخر» سختترین فیلم کارنامه من است
لادن مستوفی: نمیدانم چرا دیگر گرفتن سیمرغ برایم مهم نیست!
همایون ارشادی: نقدهای منتقدان از فیلمها سلیقهایست
«رحیم»، پلیدی مطلق
آنا: کمی هم راجع به شخصیت رحیم که در این فیلم بازی کردید صحبت کنیم، راجع به پرونده مربوط به این شخصیت جستوجو کرده بودید؟
معتضدی: بله بسیار در موردش آن پرونده جستوجو کردم و مطلب خواندم. حتی با چند روانشناس در مورد ویژگی این شخصیت صحبت کردم. در آن پرونده شخصیت رحیم، نقطه سیاه قصه است، یعنی پلیدی مطلق. شاید بقیه مثلاً یک میزانی خاکستری باشند، فریب خورده باشند و عملی را در لحظه انجام داده باشند اما رحیم همان پلیدی است که البته اثر جامعه را منعکس میکند. آن کسی که جامعه باعث شده به اینجا برسد، رحیم است.
آنا: یعنی معتقدید آدمهایی مثل رحیم به واسطه رفتارهای جامعه با آنها به چنین اعمالی دست میزنند؟
معتضدی: من خیلی راجع به این اتفاق و آدمهایی که این کار را کردند خواندم و دیدم که گرفتار چه معضل پیچیدهای است. اصلاً موقعیت، موقعیتی است که وقتی به آن فکر میکنید این سوال را با خود میپرسید که چه چیزی انسان را به آن سمت سوق میدهد؟ اینکه شما صرفاً یک مهر پلیدی بیمارگونه روی این افراد بزنید خودتان را رها کردهاید. باید ریشهای به این مسئله نگاه کرد که این معضل که جهان را درگیر خود کرده، از کجا نشأت گرفته؟ قطعاً انسانهایی شبیه به رحیم آدمهای بدی هستند و روح بیماری دارند، اصلاً نمیشود منکر این مسئله شد، ولی چه میشود که به آن بدی میرسند. جامعه با این افراد چه کار کرده که به این فضاحت کشیده شدند؟
آنا: با کاظم دانشی نیز در رابطه با چگونه درآوردن این نقش مشورت میکردید؟
معتضدی: من خیلی با کاظم دانشی در مورد ویژگیهای شخصیتی رحیم صحبت میکردم و او هم خیلی من را خوب راهنمایی میکرد، شما در هیچ جایی از فیلم نمیبینید که رحیم از کاری که کرده پشیمان باشد. او فقط گیر افتاده و از این بابت عصبانی است. به همین دلیل هم این نقش با وجود اینکه کوتاه بود، اما به دلیل چالشهایی که داشت خیلی دوستش داشتم.
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/