مذاکره به معنای تسلیم شدن نیست/ بهزودی در کنفرانس وین شاهد اعلام تفاهم خواهیم بود
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، هیئتهای مذاکرهکننده ایران و گروه ۱+۴ در قالب دو کارگروه رفع تحریمها و اقدامات هستهای گفتوگوهای خود را برای کاهش اختلافات آغاز کردند، اما همانگونه که مقام های ارشد کشورمان تأکید کردهاند، در این مرحله برخورداری از عزم سیاسی نزد طرفهای غربی بهویژه آمریکا برای عبور از مرحله بسیار کارساز است.
محمدعلی مهتدی، مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: تفاهم میان ایران و ۱+۴ در وین مورد نیاز همه است، زیرا اگر توافق نشود، جایگزینی جز جنگ وجود ندارد و طبعاً هیچ کس، حتی آمریکا خواهان جنگ نیست و کشورهای منطقه نیز چنین رویکردی دارند. اگر جنگ شود، کل منطقه ویران میشود و همه حتی آمریکا، اروپا و دیگر کشورها زیان خواهند دید.
وی با بیان اینکه همه خواهان به نتیجه رسیدن مذاکرات وین هستند، افزود: مشکلات، سوءتفاهم و بیاعتمادی میان طرفها زیاد است و طبیعتاً تفاهم کامل به زمان نیاز دارد، اما در حال حاضر با توجه به اوضاع منطقه به نظر میآید همه بازیگران منطقه به این نتیجه دست یافتهاند باید چنین تفاهمی ایجاد و مشکلات منطقه حل شود.
این کارشناس امور بینالملل درباره فضاسازی صهیونیستها و برخی اختلافهای ظاهری با آمریکا بر سر توافق با ایران تأکید کرد: معتقدم رژیم صهیونیستی که بهشدت مخالف مذاکرات است و نفتالی بنت، نخستوزیر این رژیم بارها اعلام مخالفت کرده، به این نتیجه دست یافتهاند تفاهم نکردن با ایران به زیان آنهاست و اگر در منطقه جنگ رخ دهد، دیگر مانند جنگهای سابق نخواهد بود و بهطور حتم به نابودی اسرائیل منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
نیاز اقتصادی آمریکا به توافق با ایران/ تهران با احیای برجام هم اقتصاد منهای نفت را دنبال میکند
اراده سیاسی طرف غربی، کلید باز شدن گره مذاکرات وین/ ایران بر اخذ تضمین و راستیآزمایی متمرکز است
مهتدی درباره اینکه آیا اعتماد به غرب میتواند پاسخگوی نیازهای ما باشد، گفت: معتقدم بهزودی در کنفرانس وین شاهد اعلام تفاهم خواهیم بود، البته اکنون بحث اعتماد به غرب نیست، هیچ کس به دیگری اعتماد ندارد و موضوع منافع است. اعتماد باید ایجاد شود و طبیعتاً عوامل اعتمادساز طولانی است و در یک شبانهروز بهوجود نمیآید. مذاکره نیز به این معنا نیست که دو طرف تسلیم شدهاند. دو طرف مذاکره میکنند، هر کدام اهداف، منافع و اختلافهایی دارند و روی منافع مشترک تفاهم و اختلافات را مدیریت میکنند، بهطوریکه منافع هر دو طرف حفظ شود.
همه به ناچار باید به منافع ملی بیندیشند و منافع ملی اقتضا میکند با همه دنیا تعامل کنیم
مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه عنوان کرد: در دولت قبلی آمریکا دونالد ترامپ سیاستی را در کشورش و منطقه بهکار برد که به زیان خود آمریکا بود. در حال حاضر که دموکراتها بر سر کار هستند، دوران جدیدی بهوجود آمده و چالشهای دیگری برای آمریکا مطرح است. در ایران نیز با توجه به اینکه دولت، مجلس شورای اسلامی و دستگاه قضایی با هم هماهنگ و نزدیک هستند، تصمیمگیری خیلی راحتتر شده است.
مهتدی گفت: در گذشته ممکن بود بعضی از جناحها همدیگر را بکوبند و منافع ملی را رعایت نکنند، اما الان همه به ناچار باید به منافع ملی بیندیشند و منافع ملی اقتضا میکند با همه دنیا تعامل کنیم. اکنون بحث این نیست که جمهوری اسلامی ایران میخواهد به آغوش چین، روسیه یا آمریکا بیفتد، بلکه در همه حال بهدنبال منافع ملی خود هستیم و در عین حال تعاملاتی با کشورهای دنیا انجام خواهیم داد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/