دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 بهمن 1400 - 12:27
اسماعیلی ابهریان در گفت‌وگو با آنا تأکید کرد؛

لزوم استفاده از استادان متخصص در حوزه صنعت/ درآمد غیرشهریه‌ای با بهره‌مندی از هیئت‌های علمی‌ عملیاتی

دانشگاه باید نگاه ویژه‌ای به اعضای هیئت علمی فعال در حوزه صنعت داشته باشدمدیر عامل یک شرکت دانش‌بنیان گفت: دانشگاه فرایندی آموزشی است، اگر بخواهیم آن را به فرایندی مهندسی و تولیدی تبدیل کنیم، باید از استادان هیئت علمی استفاده کرد که یک پای‌شان در صنعت به‌شدت گیر است.
کد خبر : 640298
واحد صنعتی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ شرکت دانش‌بنیان رویال صنعت سامانه زیر نظر مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب یکی از شرکت‌های فناوری است که سال ۸۷ ثبت شد و ابتدا با هدف کار روی مهندسی معکوس بُردهای الکترونیک فعالیت خود را آغاز کرد و به مرور زمان به حوزه‌های طراحی و سپس مکانیک وارد شد و درنهایت به موضوعات تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف مانند دفاعی، نفت و گاز، پتروشیمی، انتقال گاز و ... ورود کرد و با شرکت‌ها و نهادهای ملی قرارداد بست. این شرکت در جشنواره هشتم فرهیختگان نیز حائز رتبه برتر شد.




بیشتر بخوانید:


چالش‌های پیش روی واحدهای فناور کدامند؟ | نگاه مثبت دانشگاه آزاد اسلامی به پژوهش‌های مسئله‌محور


باید و نبایدهای حوزه پژوهش از زبان فناور برتر جشنواره فرهیختگان


امتیازدهی به طرح‌های عملی و کاربردی استادان | ایجاد انگیزه و باور به توانایی در دانشجویان




سامانه آنالیز و پایش ارتعاشات بلادرنگ ماشین‌های دوار سریع


آنالیز ارتعاشات، یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین تکنیک‌های پایش وضعیت (CM) به‌شمار می‌رود. علت این موضوع را باید در کارآیی بالای این تکنیک در ارزیابی وضعیت و تشخیص طیف وسیعی از عیوب در انواع مختلف تجهیزات دوار و با پیکربندی‌های مختلف جست‌وجو کرد. تجهیزات دوار در بسیاری از صنایع، جزء تجهیزات کلیدی و حساس به‌شمار رفته و تداوم تولید، متکی به تداوم عملکرد آنهاست. انواع توربین‌های گاز و بخار، ژنراتورها، کمپرسورها، فن‌ها و بلاورها، موتورهای الکتریکی، میکسرها، گیربکس‌ها، سانتریفوژها، ماشین‌های کاغذسازی و ... ازجمله ماشین‌آلاتی هستند که آنالیز ارتعاشات، مناسب‌ترین تکنیک برای مانیتورینگ وضعیت و عیب‌یابی آنهاست.


علم ارتعاشات (مشتمل بر اندازه‌گیری و تحلیل ارتعاش) کاربردهای زیادی در صنعت دارد که برخی از آنها عبارتند از طراحی دینامیکی ماشین‌آلات و سازه‌ها، تحلیل روتور دینامیک - آنالیز مودال شامل تست‌های کنترل کیفیت، تست پذیرش تجهیزات پس از نصب (Acceptance Testing)، طراحی سیستم‌های کنترل و ایزوله‌کردن ارتعاشات، پایش وضعیت، حفاظت فنی و عیب‌یابی ماشین‌آلات.


در بخش درآمدهای غیرشهریه‌ای به‌عنوان یکی از مدیران ارتباط با صنعت مدتی با سازمان مرکزی همکاری می‌کردم، اعداد بزرگی را هم در قرارداد برای انعقاد آماده کردیم؛ اما زیرساخت آن در دانشگاه آزاد در این ابعاد و اعداد در اجرا و بوروکراسی حقوقی و تضامین و ضمانتنامه‌ها و اجرائیات آن تبیین نشده است.به‌طور کلی دو نوع نیروی استاتیکی و دینامیکی در ماشین‌آلات وجود دارد. نیروهای ارتعاش‌زا از نوع نیروهای دینامیکی هستند که بر اثر وجود کاستی‌هایی در ماشین ایجاد می‌شوند. برخی از زمینه‌های بروز کاستی (اختلاف از حالت ایده‌آل) عبارتند از محدودیت‌های طراحی، محدودیت‌های ساخت، اشکال در نصب اولیه، اشکالات بهره‌برداری و بروز اشکالات در حین تعمیرات. از آنجایی که رسیدن به حالت ایده‌آل امکان‌پذیر نیست، همیشه تا حدی لرزش و ارتعاش در ماشین‌آلات وجود دارد که مجاز شمرده می‌شود؛ اما با گذشت زمان و بر اثر بروز اشکالات بعدی، بعضاً ارتعاشات نسبت به حد مجاز افزایش می‌یابد که با آنالیز و انجام اقدام اصلاحی مناسب، می‌توان وضعیت را به حالت قبل برگرداند.


با توجه به این توضیحات، تجهیزات دقیق و هوشمند در دریافت، پردازش، ذخیره‌سازی و آنالیز اطلاعات ارتعاشی لازم به‌نظر می‌رسد. به‌دلیل بالا بودن هارمونیک‌های ارتعاشی در ماشین‌های دوار فرکانس بالا، پایش اینگونه ماشین‌ها مرز دانش فنی در این نوع دستگاه‌های اندازه‌گیری و پایش است که تا قبل از ساخت این سامانه در ایران در دست تعداد محدودی از کشورهای دارای دانش فنی پردازش بلادرنگ سیگنال‌های ارتعاشی بود. با ساخت و تست نمونه بلادرنگ سامانه پایش ارتعاشی توسط واحد تحقیقات و توسعه شرکت رویال صنعت سامانه، فناوری عیب‌یابی و تعمیر انواع ماشین‌های دوار سریع مانند موتورهای القائی بالای ۶۰ هزار دور در دقیقه و توربوجت‌ها و توربین‌های حساس صنایع انرژی رمزگشایی و بومی‌سازی شده است. حال به‌دنبال تولید انبوه و ارتقای این فناوری در ابعاد وسیع هستیم. این نکته قابل تأمل است که تقریباً تمام صنایع به نوعی با پایش ارتعاش روبه‌رو هستند و بازار بزرگی برای فناوری‌های پایش و آنالیز ارتعاش وجود دارد.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با امیر اسماعیلی ابهریان مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان «رویال صنعت سامانه» درباره موضوع و زمینه فعالیت و کسب درآمدهای غیرشهریه‌ای و بررسی تأثیر بحران کرونا بر فعالیت این شرکت گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


پیگیری موضوع خط‌های تولید و موضوعات فناورانه در حوزه‌های مختلف


آنا: لطفاً درباره شرکت دانش‌بنیان رویال صنعت سامانه و زمینه کاری آن توضیحات کاملی ارائه دهید.


ابهریان: شرکت رویال صنعت سامانه یکی از شرکت‌های فناوری است که سال ۸۷ ثبت شد، آن زمان به‌تازگی عضو هیئت علمی دانشگاه شده بودم، در واقع دانشجوی دکتری بودم و با دانشجویانی که بیشترشان کاردانی بودند، هسته فناور این شرکت را شکل دادیم. آن زمان موضوع اصلی شرکت روی مهندسی معکوس بُردهای الکترونیک بود و به مرور زمان فرآیند توسعه فناوری شکل گرفت و به حوزه‌های طراحی و سپس حوزه مکانیک ورود کردیم و سپس به همین شکل در حوزه مکانیک، طراحی را دنبال کردیم و بیشتر کارمان در شرکت با صنایع راهبردی بود، صنایعی که در حوزه‌های دفاعی و حوزه‌های خیلی خاص و مورد نیاز کشور بودند و یا بُردها و تجهیزاتی که معمولاً به‌دلیل تحریم امکان ورود آنها نبود و خطوط تولید آنها خوابیده بود. به این ترتیب در این شرکت نمونه‌های سالم یا نمونه‌های خرابی را که در دسترس داشتند و نمی‌توانستند خرید کنند، نمونه‌سازی می‌کردیم.


لزوم استفاده از استادان هیئت علمی متخصص در حوزه صنعت


با آغاز تحریم‌های خودرویی، شرکت دانش‌بنیان رویال صنعت سامانه با مجموعه خودروسازی سایپا به‌عنوان نخستین شرکت داخلی همکاری خود را آغاز کرد و سپس کار را روی قطعات بیشتر این کارخانجات جلو بردیم و چند زیرمجموعه هم ایجاد شد و موضوع تحقیقات شرکت هم توسعه یافت و تقریباً در حوزه دفاعی، نفت و گاز، پتروشیمی، حوزه گاز و انتقال گاز و ... و به‌تازگی هم خودرو با مجموعه مگاموتور سایپا و کرمان‌خودرو قراردادهای عملیاتی منعقد کردیم و اکنون در حال پیگیری موضوع خط‌های تولید و موضوعات فناورانه در این حوزه‌ها هستیم.


فعالیت تیم ۲۰۰ نفره شرکت رویال صنعت سامانه در حوزه تحقیقات و توسعه و تولید


آنا: شاخص‌ترین موفقیت‌ها و دستاوردهای شرکت دانش‌بنیان رویال صنعت سامانه کدامند؟


ابهریان: قطعاتی که در شرکت رویال صنعت سامانه ساخته‌ایم، طیف خیلی وسیعی را شامل می‌شود؛ چراکه هسته فناوری‌مان بر مبنای خدمات مهندسی تدوین شده است. جزء معدود شرکت‌هایی هستیم که خدمات فنی‌ مهندسی‌مان دانش‌بنیان است؛ چراکه اکثراً محصولات‌مان دانش‌بنیان هستند. حتی محصول هم در چهار طیف داریم. تقریباً در تمام طیف‌ها از اینورتورها و درایوها و ICU و سنسور اکسیژن و حتی سیستم‌هایی در حوزه دفاعی استفاده شد.


مجموعه شرکت رویال صنعت سامانه به‌عنوان شرکت فناور برتر سال ۱۴۰۰ توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مجموعه نمایشگاهی سالن خلیج‌ فارس انتخاب شدیم که این انتخاب بین تمام مجموعه‌های دانشگاهی اعم از دولتی، غیردولتی، آزاد و پارک‌های علم و فناوری و به‌طور کلی مجموعه‌های فناور کشور صورت گرفت.


به دلیل اینکه تقریباً تیم حدود ۲۰۰ نفره در حوزه تحقیقات و توسعه (R&D)، تولید و ... داریم یک قسمت‌ آن در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب مستقر و بقیه‌ هم به دلیل گستردگی کار پراکنده هستند و در حوزه‌های مختلف فعالیت و دستاورد داریم. دفاتر خارج از کشور هم برای موضوع صادرات محصولات خودرویی و محصولات سیویل عموماً در ترکیه و چین هستند.




بیشتر بخوانید:


اعلام آمادگی ۲ شرکت دانش‌بنیان برای عقد قرارداد با دانشگاه آزاد اسلامی آباده


«فوتبال دانش‌بنیان» رویکرد مشترک دانشگاه و فدراسیون


شمارش معکوس راه‌اندازی مرکز آموزش مهارتی و حرفه‌ای علوم پزشکی




آنا: آیا شرکت رویال صنعت سامانه در کسب درآمدهای غیرشهریه‌ای سهمی دارد؟


ابهریان: در بخش درآمدهای غیرشهریه‌ای دانشگاه به‌عنوان یکی از مدیران ارتباط با صنعت مدتی با سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی همکاری می‌کردم، اعداد بزرگی را هم در قرارداد برای انعقاد آماده کردیم؛ اما زیرساخت آن در دانشگاه آزاد در این ابعاد و اعداد هم در اجرا، هم در بوروکراسی حقوقی و تضامین و ضمانتنامه‌ها و اجرائیات آن تبیین نشده است.


دانشگاه یک فرایند آموزشی است، اگر بخواهید آن را به یک فرایند مهندسی و تولیدی تبدیل کنید، باید از استادان هیئت علمی استفاده کنید که یک پای‌شان در صنعت به شدت گیر است و مشکلی هم که در دانشگاه است و حتماً باید آن را انعکاس دهید، این است که اگر استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد که خودشان شرکت‌داری می‌کنند و می‌توانند بروند، اعلام کنند که ما از فردا صبح می‌خواهیم استعفا دهیم، متأسفانه مسئولان دانشگاه نخستین کاری که می‌کنند این است که استعفای آنان را قبول می‌کنند، به هوای اینکه حقوق کمتری پرداخت کنند.


این اتفاق در چند واحد دانشگاهی رخ داده است و موجب شده استادانی که پای‌شان در صنعت است و اعتبار صنعتی دارند، از دانشگاه بروند و نتوان موضوع تأمین هزینه‌های غیرشهریه‌ای را از طریق پروژه‌ها دنبال کرد؛ چراکه صنعت ما پشت به پشت اعتبار آدم‌ها، پروژه‌هایش جابه‌جا می‌شود و این افراد اعتبار هیئت علمی‌های ما هستند که در این سطح کار می‌کنند و حالا دارند به مرور به دلایل مختلف از دانشگاه خارج می‌شوند. این اتفاق موجب شده که جذب کارهای غیرشهریه‌ساز شوند.


کرونا نشان داد که هرچه دانش عمیق‌تر باشد، آسیب‌پذیری کمتر می‌شود


آنا: تأثیر بحران کرونا روی فعالیت‌های شما چگونه بوده است؟ آیا محصول مرتبط با کرونا هم دارید؟


تنها راه‌حل آوردن پروژه‌های جایگزین و بزرگ برای درآمدزایی غیرشهریه‌ای و جایگزینی با درآمدزایی شهریه‌ای، استفاده از هیئت علمی‌های عملیاتی است که همه در موضوع صنعت درگیر هستند.ابهریان: کرونا که قطعاً تأثیرگذار است، حداقل این است که تایم تحویل پروژه‌ها را جابه‌جا می‌کند، تأمین متریال و مواد اولیه را کُند می‌کند؛ اما هرچه فناورمحورتر و عمق فناوری بیشتر می‌شود، این تأثیرگذاری خیلی کم می‌شود.


به‌طور مثال شما می‌بینید رستوران‌ها و صنایع غذایی و صنایعی که با فناوری پایین درگیر هستند، همه دچار آسیب شده‌اند؛ اما کارهایی که یک مقدار عمیق‌تر و با دانش بیشتر بود، به‌طور مثال تعمیرکاران خودرو چندان دچار مشکل عجیب نشدند؛ به این دلیل که دانش فنی‌شان عمیق‌تر از صنف‌های دیگر است. کرونا نشان داد که هرچه دانش عمیق‌تر باشد، آسیب‌پذیری کمتر می‌شود.


دستگاه ونتیلاتور را برای یکی دو مجموعه در همان زمان بحران مهندسی معکوس کردیم و سیستم ونتیلاتور را به چند شرکت که تجهیزات پزشکی تولید می‌کردند به عنوان نمونه مهندسی‌شده و نقشه و دانش فنی انتقال دادیم که اکنون در حال تولید هستند. موضوع تولید دستگاه ونتیلاتور یکی از بزرگ‌ترین مواردی بود که توانستیم در بحران کرونا کمک کنیم.


آنا: و سخن پایانی ...


ابهریان: دانشگاه باید نگاه ویژه‌ای به اعضای هیئت علمی فعال در حوزه صنعت خود داشته باشد نه به این دلیل که آن استاد می‌تواند کاری ویژه‌ای انجام دهد؛ بلکه به‌عنوان کسی که می‌تواند از بیرون برای دانشگاه پروژه بیاورد. شاید به تعداد انگشتان دست حتی یک دست هم در یک واحد دانشگاهی که به‌طور مثال ۴۰۰ یا ۵۰۰ عضو هیئت علمی دارد، نتوان عضو هیئت علمی پیدا کرد که این‌قدر در صنعت اعتبار داشته باشد و با تلفن و تأیید وی، پروژه وارد دانشگاه شود.


دانشگاه باید به هر قیمتی شده، حتی اگر امکان آن باشد که به آنها واحد و کلاس درسی ندهد و فقط از آنان بخواهد که برای دانشگاه پروژه بگیرند، باید این کار را انجام دهد و آن عضو هیئت علمی که در این گرید و سطح کار می‌کند، نباید نیازی از نظر مالی داشته باشد. اگر دانشگاه این مشکل و موضوع را حل نکند به هیچ وجه نمی‌تواند پروژه‌های بزرگ و با اعتبار بیاورد تا دانشگاه انجام دهد؛ بنابراین تنها راه‌حل آوردن پروژه‌های جایگزین و بزرگ برای درآمدزایی غیرشهریه‌ای و جایگزینی با درآمدزایی شهریه‌ای، استفاده از هیئت علمی‌های عملیاتی است که همه در موضوع صنعت درگیر هستند.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب